Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Quadrupel - mijn probeersel met wat extra

Gestart door RvdEnde, 14-03-2022 17:22 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

RvdEnde

Het is de eerste keer dat ik hier een recept neer zet en ik ben benieuwd naar de opmerkingen

Enige weken geleden, wilde ik een Quadrupel maken en had hier gekeken naar een recept. Van daaruit had ik wat inkopen gedaan en op het moment van de brouwdag wilde ik de gegevens nogmaals oproepen. Helaas hadden we toen de problemen met het forum.

Dus van alles bij elkaar gezocht op andere plekken of via het archief van Google en kreeg uiteindelijk toch een aardig beeld van wat ik zou kunnen gebruiken.

Het enige onzeker factor in het geheel is de hop. We hebben een hopplant in de tuin en dit jaar heb ik ook de nodige hop gedroogd. Maar ik weet niet welke soort het is. Alleen dat het erg lekker ruikt. ;D maar ja dat doet elke hop.

Hieronder het recept zoals overgenomen vanuit BrouwHulp. Na twee weken heb ik het gebotteld en van de week heb ik het eerste flesje opengemaakt om te kijken of er al druk op zat. Dat is allemaal prima gelukt en de smaak was best goed. Het is wat zoeter als de bier die ik tot nu toe had gemaakt. Dat vond mijn vrouw al een plus punt. De kleur is prachtig donker.
En nu moet ik nog proberen om er enige tijd van af te blijven.

In 10 flesjes heb ik 3 ml Whiskey toegevoegd en aan andere 10 flesjes 7 ml Pedro Ximinez. Hier ben ik wel erg benieuwd naar wat het doet met de smaak, maar daarvoor wil ik ze toch nog wel een tijdje langer laten staan.

De extra kruiden (koriander en sinaasappel) heb ik de laatste 10 minuten mee laten koken.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk2022-01
Naam receptDonkere Dominique
Brouwdatum19-02-2022
BierstijlQuadrupel
Volume23,3 l
Begin SG1,086 SG
Eind SG1,024 SG
Schijnbare vergistingsgraad72,3%
Alcoholgehalte8,2 vol.%
Berekende kleur (Morey)74 EBC
Berekende bitterheid (Rager)19 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
23,00 lWater uit Zutphen
10,68 lSpoelwater

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,00 kgPale Ale moutDingemans7 EBC56,8 %
1,00 kgAbbey MaltWeyermann45 EBC11,4 %
0,60 kgCara 120Dingemans120 EBC6,8 %
0,50 kgSpecial WWeyermann300 EBC5,7 %
0,40 kgTarwemout. lichtWeyermann4 EBC4,5 %
0,30 kgSwaen Munich DarkDe Swaen20 EBC3,4 %
0,20 kgCarafa Special IWeyermann900 EBC2,3 %
0,80 kgBruine basterdsuikerSupermarkt35 EBC9,1 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
beta63,0 °C1 min.45 min.2,9 l/kg
alfa72,0 °C1 min.20 min.2,9 l/kg
uitmaischen78,0 °C1 min.5 min.2,9 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
24,0 gSaazpellets3,4%60 min.10,6 IBU
26,0 gEroicapellets13,0%10 min.8,8 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
10,00 gKorianderzaadspecerijkoken
2,00 gSinaasappelschil, bitterspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
11,5 gSafBrew Specialty Ale (T-58)bovengist


Triplezzz

Zier er goed uit,maar welke gist heb je gebruikt?

RvdEnde

Citaat van: Triplezzz op 14-03-2022  17:46 uZier er goed uit,maar welke gist heb je gebruikt?

Bedankt. Die was ik vergeten toe te voegen. SafBrew Specialty Ale (T-58)

Vergelijkbare Topics (7)

15997

Reacties: 25
Gelezen: 8931

34532

Reacties: 17
Gelezen: 4055

20634

Reacties: 12
Gelezen: 5208

38172

Reacties: 26
Gelezen: 4805

02-02-2019 15:58 u
door orangeloo
26639

Gestart door Yogi


Reacties: 13
Gelezen: 5518


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.