Tijdens een brouwsessie van een paar weken geleden had ik mijn hydrometer gebroken en kon ik dus niet het suikergehalte in het wort bepalen. Dan maar verder gebrouwen op goed geluk, maar ik vermoedde bij dit bier toch dat het te zwaar in alcohol zou worden ondermeer omdat mijn rendement de laatste tijd wat gestegen is.
Het bier was gisteren een maand na het brouwen volledig uitvergist en met behulp van een refractometer (wat is dat makkelijk werken zeg!) en een hydrometer en een rekenpagina in promash om de OG (original gravity) te berekenen, kwam ik te weten dat die OG waarschijnlijk op 1097 lag! En dat terwijl ik ging voor +/- 1060.
Van dit jongbier had ik 3,3 L staan, ik heb daar gisteren 2L water bijgedaan (dus na de vergisting). Hierbij ging ik er dus vanuit dat de OG 1097 is. Die 2L heb ik toegevoegd vanuit de redenering dat 3,3L wort (dus voor het gisten), 2L water nodig heeft om een SG van 1060 te halen.
Gisteren heb ik dit bier dan ook nog gebotteld met 7g suiker/L.
Ik had nu graag van jullie gehoord of er iets fout is met deze werkwijze (heb ik het bier verknald? – zekerheid is er in 7 a 14 dagen

). Ik heb namelijk nog 5 L bier staan dat uitgegist is en ook een te hoog alcoholgehalte heeft (eveneens gebrouwen op de dag dat ik mijn hydrometer brak – ik heb nu van alles 2 exemplaren in huis gehaald: thermometers, hydro- en refractometer

).
Bedankt!
Bart