Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Vraagje over recept met moutextract en stilvallende vergisting  (gelezen 27109 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Muldermans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.627
  • Land: nl
  • Bier! Brouw je gewoon zelf.
Probleem?
« Reactie #25 Gepost op: 13-08-2008 20:31 u »
De vergisting is nu op 1035 gekomen..... :weetniet:  Nog steeds niet echt veel, wat nu? Overhevelen in een mandfles en laten staan? Of nog eens gist toevoegen.... Of gewoon nog een poosje laten staan?

gr
Marijn


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.825
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Vraagje over recept
« Reactie #26 Gepost op: 13-08-2008 20:43 u »
Marijn,

Schud de fles gewoon es voorzichtig, zodat de gist lekker in oplossing komt/blijft. Je hebt nog niet eens een week geleden gebrouwen, hevelen na een week is vroeg genoeg.

Offline Muldermans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.627
  • Land: nl
  • Bier! Brouw je gewoon zelf.
Re: Vraagje over recept
« Reactie #27 Gepost op: 13-08-2008 20:53 u »
Dank Herman (tss die beginners ook altijd :verbergen:)



Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.082
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vraagje over recept
« Reactie #28 Gepost op: 13-08-2008 21:14 u »
De temperatuur iets laten oplopen kan ook helpen. Welke temperatuur hou je nu aan?

Offline Muldermans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.627
  • Land: nl
  • Bier! Brouw je gewoon zelf.
Re: Vraagje over recept
« Reactie #29 Gepost op: 13-08-2008 21:21 u »
Hij staat nu op 21 graden, maar ik kan hem ook naar zolder doen, daar is het iets warmer.



Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.082
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vraagje over recept
« Reactie #30 Gepost op: 13-08-2008 21:29 u »
21 graden is al redelijk hoog. Veel hoger zou ik niet gaan.

Wat je wel kunt doen is roeren. Je moet dan wel een goed schoongemaakte en gedesinfecteerde rvs of plastic roerstok gebruiken.

Offline Muldermans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.627
  • Land: nl
  • Bier! Brouw je gewoon zelf.
Re: Vraagje over recept
« Reactie #31 Gepost op: 13-08-2008 21:41 u »
Ok, ik heb het vat al heel voorzichtig heen en weer gedaan (zie post van Herman) neem aan dat dit ongeveer hetzelfde effect heeft.

Nog even wat anders, ik had nog even geproefd en het is net Honingdrop met een prettig bitter nasmaakje. Ben benieuwd wat het wordt, lijkt veel belovend!

Offline Muldermans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.627
  • Land: nl
  • Bier! Brouw je gewoon zelf.
Re: Vraagje over recept
« Reactie #32 Gepost op: 19-08-2008 18:54 u »
Straks ga ik eens weer kijken wat het SG is, hopelijk is de vergisting door gegaan... Ik had een proefmonster wat warmer weg gezet en af en toe flink geschud, maar SG hiervan is niet echt gedaald. Ik laat het straks even weten wat het gistingsvat gedaan heeft.

Gr
Marijn

Offline Muldermans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.627
  • Land: nl
  • Bier! Brouw je gewoon zelf.
Re: Vraagje over recept
« Reactie #33 Gepost op: 19-08-2008 19:35 u »
Nou het SG is 1034, net zoals het proefmonster. Zou de honing te weinig vergistbare suikers hebben gehad?

Is het verstandig om nu te gaan bottelen? De gistcellen zullen nog wel niet verdwenen zijn, dus extra gist toevoegen hoeft vast niet.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Vraagje over recept
« Reactie #34 Gepost op: 19-08-2008 20:10 u »
Wat was je begin SG?

Offline Muldermans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.627
  • Land: nl
  • Bier! Brouw je gewoon zelf.
Re: Vraagje over recept
« Reactie #35 Gepost op: 19-08-2008 20:45 u »
1076


Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Vraagje over recept
« Reactie #36 Gepost op: 19-08-2008 23:15 u »
Dan kun je pas gaan bottelen rond de 1020. Nu nog lang niet. Je hebt een heuse stilgevallen vergisting. Tja, wat nu?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Vraagje over recept
« Reactie #37 Gepost op: 19-08-2008 23:36 u »
Je had het bier al een aantal keren geschud?

Waarschijnlijk heb je het wort van te voren niet belucht en/of heb je te weinig gist gedoseerd. Als ook warm wegzetten geen verandering geeft lijkt het erop dat de gist onder de gegeven omstandigheden niets meer kan.

Misschien dat je de gist een boost kunt geven door wat gistvoedingszouten toe te voegen (bv Siris Yeastvit). Je zou daarnaast ook nog 'ns flink kunnen schudden, wel met gevaar op oxidatie (hij was sterk gehopt toch?).

Anders toch nog maar wat extra gist toevoegen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.082
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vraagje over recept
« Reactie #38 Gepost op: 20-08-2008 07:09 u »
Ik had je geadviseerd om de temperatuur niet boven de 21 ºC te laten komen. Bij welke temperatuur heb je vergist?
Bij een gestopte vergisting wil het soms helpen om een wat hogere temperatuur aan te houden.

Offline Muldermans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.627
  • Land: nl
  • Bier! Brouw je gewoon zelf.
Re: Vraagje over recept
« Reactie #39 Gepost op: 20-08-2008 07:50 u »
Hij is ongeveer op 21 (+1 -1) graden gebleven, ik kan hem naar zolder verplaatsen waar het iets warmer is...

Hij was behoorlijk sterk gehopt, dus heb ook even flink geschud. Maar ik denk dat het probleem in het beluchten heeft gezeten, dat heb ik niet voldoende gedaan denk ik. (weer een leermoment) Mocht de gisting niet op gang zijn gekomen dan kan ik dus nog extra gist toevoegen...

Gr
Marijn

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.082
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vraagje over recept
« Reactie #40 Gepost op: 20-08-2008 08:14 u »
Mijn ervaring is dat extra gist niet veel uithaald tenzij je een andere gist gebruikt die wat verder uitgist.

Offline Muldermans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.627
  • Land: nl
  • Bier! Brouw je gewoon zelf.
Re: Vraagje over recept
« Reactie #41 Gepost op: 20-08-2008 08:45 u »
Ik heb ook nog t-58 liggen, maar goed of dat heel veel uitmaakt... Denk dat het een beter idee is om vanmiddag even naar van Rein te gaan om voedinszouten te halen. Kan ik meteen mijn overige brouwspullen completeren.

Op zolder is het nu trouwens 22/23 graden, als dit weer zo blijft zal de komende dagen die temp daar wel zo blijven, hopelijk heeft dit iets uitgehaald.

Maar al met al is dit wel leerzaam, een stilgevallen vergisting. Moet nog wel zeggen, het biertje smaakt nog steeds goed!

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Vraagje over recept
« Reactie #42 Gepost op: 20-08-2008 09:04 u »
Citaat
Moet nog wel zeggen, het biertje smaakt nog steeds goed!
Pas je wel op met "vaatje open, vaatje dicht"?
Voordat je het weet heb je een infectie te pakken (lang leve de CCT).
T-58 zal niet veel uitrichten ben ik bang.
Iets van champagne, supergist, nothingham, bakkersgist, dynamietgist, of
misschien een combinatie van één van deze zal meer uithalen.

 :degroeten:

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Vraagje over recept
« Reactie #43 Gepost op: 20-08-2008 09:09 u »
Hoi Muldermans,

Ik veb twee vragen:

Hoeveel gist heb je nu uiteindelijk toegevoegd op hoeveel liter bier?
Heb je de gist gehydrateerd?

Misschien zou een extra zakje gist toevoegen wel kunnen helpen, als je echt te weinig vitale cellen heb gepitcht.

Groet Caspar

Offline Muldermans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.627
  • Land: nl
  • Bier! Brouw je gewoon zelf.
Re: Vraagje over recept
« Reactie #44 Gepost op: 20-08-2008 09:25 u »
Ik heb een heel zakje S33 korrelgist toegevoegd. Niet gehydrateerd dus, gewoon erover gestrooid.

Het vat heb ik alleen voor de vergisting geopend, verder niet eigenlijk, alleen de aftap kraan onderin, zo kan er niets bijkomen. Ik wist niet dat bakkersgist ook voor brouwen gebruikt kon worden 8)

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Vraagje over recept
« Reactie #45 Gepost op: 20-08-2008 09:44 u »
Op hoeveel liter?

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Vraagje over recept
« Reactie #46 Gepost op: 20-08-2008 09:54 u »
Citaat
Ik wist niet dat bakkersgist ook voor brouwen gebruikt kon worden.
Alleen voor dit soort situaties.
Bakkergist is de directe verwant van distilleergist, en kan tot 14%.
 :degroeten:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Vraagje over recept
« Reactie #47 Gepost op: 20-08-2008 11:22 u »

T-58 zal niet veel uitrichten ben ik bang.
Iets van champagne, supergist, nothingham, bakkersgist, dynamietgist

Van deze gisten zou de Nottingham denk ik de beste zijn (qua doorvergisten) maar die is slecht verkrijgbaar. Van Rein heeft vasrt ook de US-05, die vergist ook goed door.
De andere genoemde gisten lijken me minder geschikt omdat ze (mogelijk) minder goed overweg kunnen met maltotriose en andere moeilijk vergistbare suikers?
Al weet ik niet precies wat bakkersgist en die destileergisten zoal lusten... De champagnegist lijkt me niet veel verder te gaan...

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Vraagje over recept
« Reactie #48 Gepost op: 20-08-2008 11:48 u »
Zojuist de aflevering van "Brew Strong" over vergistingsgraad geluisterd en zij suggereren dat als je gist toevoegt om een gestokte gisting weer op gang te krijgen, het zaak is om de boel in actieve toestand toe te voegen. Dus ook met korrelgist een (kleine) giststarter te maken.


Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Vraagje over recept
« Reactie #49 Gepost op: 20-08-2008 12:25 u »
Citaat
Van Rein heeft vasrt ook de US-05, die vergist ook goed door.
Maar komt wel langzaam op gang.
Ik zou dan met deze gist een starter maken net als wat Geert al aangaf.
 :degroeten: