Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Hergisting op fles met moutextract  (gelezen 4745 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline berre

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • bier is meer dan drinken
Hergisting op fles met moutextract
« Gepost op: 19-07-2008 17:45 u »
Heb een vraagje over hergisten op fles, heb een tijdje geleden 20 l sterke blonde koud gelagerd.
Nu is de moment om te bottelen en wil met moutextract gaan hergisten maar kom er niet uit
hoeveel extract ik moet gebruiken. Ik wil natuurlijk geen ploffertjes hè ;D ;D

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.927
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: hergisting op fles
« Reactie #1 Gepost op: 19-07-2008 18:07 u »
Als je moutextractpoeder gebruikt kun je ongeveer dezelfde dosering als kristalsuiker aanhouden dus 8 gr per liter wort voor stevige carbonisering en 6 gr per liter voor matig carboniseren. Misschien dat iets van 10% extra kunt toevoegen omdat in extractpoeder ook nog eiwit zit. Ik zie niet het voordeel van extractpoeder boven suiker.

In geval van vloeibaar moutextract heb je een factor 45/36= 1.25 meer nodig. (1045 en 1036 zijn de potentieel sg waardes die respectievelijk moutpoeder en moutextract kunnen halen).


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: hergisting op fles
« Reactie #2 Gepost op: 19-07-2008 18:20 u »
Ik zie niet het voordeel van extractpoeder boven suiker

Is wel Reinheitsgebot-proof! :)

Offline berre

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • bier is meer dan drinken
Re: hergisting op fles
« Reactie #3 Gepost op: 19-07-2008 18:21 u »
Zie niet het voordeel van extractpoeder boven suiker.
Bedoel je dat moutextract in plaats van kristalsuiker niets doet aan de uiteindelijke smaak van het bier?
Het was de bedoeling om het bier een ietsje meer moutkarakter mee te geven

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.927
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: hergisting op fles
« Reactie #4 Gepost op: 19-07-2008 18:43 u »
Bedoel je dat moutextract in plaats van kristalsuiker niets doet aan de uiteindelijke smaak van het bier?
Het was de bedoeling om het bier een ietsje meer moutkarakter mee te geven


Ik denk niet dat het op de smaak veel gaat uitmaken. Je hebt tenslotte ook al mout gebruikt bij het maken van het bier.

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: hergisting op fles
« Reactie #5 Gepost op: 19-07-2008 18:46 u »
Een moutkarakter komt uit de mout niet uit het moutextract. Los voor de gein eens 3 gram moutextract op in 1 flesje bier en proef het verschil, vergeet de zoetheid even. Dat wordt niks moutiger.

 :degroeten:
Wesley

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: hergisting op fles
« Reactie #6 Gepost op: 19-07-2008 18:51 u »
Daarvoor draagt het waarschijnlijk niet zoveel bij lijkt me, aangezien de hoeveelheden vrij klein zijn.
Als je 10 l wort van 1050 had, bevat dat ongeveer 1288g extract. De 6g/l die je toevoegt is dus een totaal van 60 g, wat weer 4.66 % van het totaal is.

Als het een speciaalmout was zou een dergelijk percentage misschien een smaakverschil opleveren. Licht moutextract is vrij basis/neutraal dus voegt waarschijnlijk niet zoveel toe. Misschien nog wat extra zoetheid vanwege onvergistbare suikers?

Als je begin SG nog hoger was neemt het percentage van je bottel-extract op je hoofd-extract alleen maar af.

Offline Hoppeplukkertje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 105
Re: hergisting op fles
« Reactie #7 Gepost op: 19-07-2008 20:28 u »
Als je nog een specifieke smaak wil toevoegen bij het bottelen. Kan je in plaats van gewone suiker ook kandij, rietsuiker, bruine suiker aan toevoegen. Gewone suiker wordt 100% omgezet in alcohol. De kandij of bruine suiker laat nog een specifieke smaak achter.

Kleine tip bij brouwen van moutextract.

Bij brouwen met moutextract verkrijg je lagere body dan brouwen met gewone mout.
Om meer body te verkrijgen kan je gerstvlokken of havervlokken toevoegen.
Dat kan je gewoon toevoegen bijkoken van de hoppe .
 

Offline berre

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • bier is meer dan drinken
Re: hergisting op fles
« Reactie #8 Gepost op: 19-07-2008 21:37 u »
Bedankt voor de reacties, nu weet ik dat het niet veel verschil gaat geven :leren:,toch ga ik extract toevoegen voor de hergisting. Kwestie van proberen en ondervinden zeker :degroeten: berre

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.400
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: hergisting op fles
« Reactie #9 Gepost op: 19-07-2008 22:35 u »
Kun je niet een gedeelte met suiker en een gedeelte met moutextract bottelen? Dan weet je meteen of het zin heeft gehad.

Offline berre

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • bier is meer dan drinken
Re: hergisting op fles
« Reactie #10 Gepost op: 20-07-2008 00:08 u »
Dat had gekunt maar ze zitten net achter de kroonkurk,
misschien bij het volgende blond eens uittesten :duimop:

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.460
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: hergisting op fles
« Reactie #11 Gepost op: 20-07-2008 07:57 u »
Als je moutextractpoeder gebruikt kun je ongeveer dezelfde dosering als kristalsuiker aanhouden dus 8 gr per liter wort voor stevige carbonisering en 6 gr per liter voor matig carboniseren. Misschien dat iets van 10% extra kunt toevoegen omdat in extractpoeder ook nog eiwit zit.
Is het niet zo dat moutextract, net zoals wort, maar voor ca 65% vergistbaar is? In dat geval wordt er ook maar 65% van de te verwachten hoeveelheid CO2 geproduceerd. Ik begreep dat je al gebotteld had. Even wachten op het resultaat dus. Verder ben ook ik van mening dat het niets bijdraagt aan de smaak.
HansH
 

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.927
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: hergisting op fles
« Reactie #12 Gepost op: 20-07-2008 08:47 u »
Is het niet zo dat moutextract, net zoals wort, maar voor ca 65% vergistbaar is? In dat geval wordt er ook maar 65% van de te verwachten hoeveelheid CO2 geproduceerd.

Daar heb je gelijk in Hans wat dus betekent dat je zo'n 30% meer moutextract zou moeten toevoegen voor dezelfde kollzuurdruk.

Offline berre

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • bier is meer dan drinken
Re: hergisting op fles
« Reactie #13 Gepost op: 20-07-2008 11:41 u »
Ik heb 210 g extract gebruikt op 20 l bier dus daar zit het wel goed.

Offline berre

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • bier is meer dan drinken
Re: Hergisting op fles
« Reactie #14 Gepost op: 29-07-2008 20:52 u »
hoi,
Het bier zit nu zo'n 10 dagen achter de kroonkurk en is kraakhelder geworden.
Vandaag heb ik er eentje koud gezet,van koudwaas geen spoor :hoera:
Maar het koolzuurgehalte is inderdaad wat aan de matige kant.
Maar eigenlijk vind ik het niet erg want ik heb er weer wat van opgestoken.
Uiteindelijk is het van smaak en kleur goed.