Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Pilsje bottelen, moet ik gist toevoegen?  (gelezen 4209 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline djeetn

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 284
  • Land: be
  • hoe minder zielen, hoe meer bier!!!
Pilsje bottelen, moet ik gist toevoegen?
« Gepost op: 09-07-2008 11:30 u »
Gegroet iedereen,

ik zou volgende week mijn pilsje willen bottelen, het heeft ondertussen 4 weken in de koelkast gestaan en nu vraag ik mij af of de gist (Wyeast 2278 Chech pils) nog wel actief genoeg zal zijn?
Ik heb desnoods nog wat korrelgist van Brewferm maar ik vraag mij af als ik die toevoeg voor het bottelen, heeft dit dan geen negatieve invloed op de smaak van het bier?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: pilsje bottelen, moet ik gist toevoegen?
« Reactie #1 Gepost op: 09-07-2008 11:34 u »
Op welke temperatuur heeft dit bier staan lageren? 4 weken boven de 1 graad zou ik nog makkelijk aandurven. Als je onder 1 graad hebt gezeten wordt het twijfelachtig.

Zelf heb ik vaker pils gebotteld die meet dan 4 weken koud hebben gestaan. Die waren vaak binnen een week op druk.

 :degroeten:
Wesley

Offline djeetn

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 284
  • Land: be
  • hoe minder zielen, hoe meer bier!!!
Re: pilsje bottelen, moet ik gist toevoegen?
« Reactie #2 Gepost op: 09-07-2008 11:37 u »
De temperatuur is ongeveer 6 graden! Dus, dan zou de gist nog actief moeten zijn?

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: pilsje bottelen, moet ik gist toevoegen?
« Reactie #3 Gepost op: 09-07-2008 11:44 u »
Ik bottel een dergelijk ondergistend bier met 0,1 gr/l S23 en laat het vervolgens op 10 oC hergisten op de fles. Zonder bottelgist heb ik nog niet aangedurfd ;).

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Pilsje bottelen, moet ik gist toevoegen?
« Reactie #4 Gepost op: 09-07-2008 12:02 u »
Van 't weekend mijn Meibok gebotteld.
Die heeft ook ongeveer 4 weken op ca 4 C gestaan!

Ik heb nog nooit bottelgist gebruikt en altijd koolzuur. Soms duurt het een maand, maar doorgaans wel na 1 2 weken!

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Pilsje bottelen, moet ik gist toevoegen?
« Reactie #5 Gepost op: 09-07-2008 12:18 u »
GEEN ENKEL PROBLEEM. Die gist heb ik maaaaanden koud gelagerd en gewoon gebotteld. Het duurt misschien wat langer, maar het gaat prima.

Een koele kamertemperatuur is aan te raden. Niet panikeren als het lang duurt.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Pilsje bottelen, moet ik gist toevoegen?
« Reactie #6 Gepost op: 09-07-2008 13:50 u »
Mannen,

Ik heb ook met mijn bovengisters van > 8 a 9% alcohol regelmatig problemen met de hergisting op de fles. Het lijk er bij mij vaak op dat de gist compleet uitgeput is na de vergisting :weetniet:.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Pilsje bottelen, moet ik gist toevoegen?
« Reactie #7 Gepost op: 09-07-2008 13:55 u »
Tja, dat maakt natuurlijk ook een groot verschil met een pils. De osmotische druk is hoger in zo'n zwaar bier, er zit veel meer alcohol in. Vaak zit er suiker in zodat de relatieve concentratie voedingsstoffen minder is.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Pilsje bottelen, moet ik gist toevoegen?
« Reactie #8 Gepost op: 09-07-2008 14:21 u »
Inderdaad Adrie, het is niet echt goed te vergelijken.

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Pilsje bottelen, moet ik gist toevoegen?
« Reactie #9 Gepost op: 09-07-2008 14:35 u »
Wat je ook niet mag vergeten is dat je bij een koude (koelkast) temperatuur de gist juist in slaap brengt zodat die daarna weer aan de slag kan. Het is niet voor niks dat we onze pakjes Wyeast in de koeling leggen ;)

 :degroeten:
Wesley

Offline djeetn

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 284
  • Land: be
  • hoe minder zielen, hoe meer bier!!!
Re: Pilsje bottelen, moet ik gist toevoegen?
« Reactie #10 Gepost op: 09-07-2008 16:08 u »
ok bedankt mensen  :biersmile: