Overige > Bierproeven/Uitwisseling proefervaringen

Anchor Steam Amber Ale

(1/3) > >>

Adrie:
Nieuwsgierig gemaakt door Jan Willems verhalen over Amerikaanse bieren ben ik eens op zoek gegaan. In onze plaatselijke slijterij bleek een amber ale te koop van de Anchor Steam Brewery uit San Fransisco.
En inderdaad, heel anders dan de ambers die we hier gewend zijn. Ondanks de slechts 4,8% alcohol een bier met veel body, moutig en karamellig door een behoorlijk percentage caramouten. Verder viel uiteraard een hoge hopdosering op. Een opvallende combinatie, die me eigenlijk wel beviel. Het bier was zowel zoetig moutig als zeer hoppig, terwijl het bij de meeste West-Europese bieren een van twee is.

Dat wil ik wel eens nabrouwen, dus ik ga nadenken over een recept. Wordt dus vervolgd...

Groeten,

A3

JWVG:
H3,

Anchor steam is inderdaad een prima bier, beschrijving klopt wel, maar het is geen amber. Het is de enige commerciele incarnatie van een geheel oorspronkelijke Amerikaanse bierstijl - de California Common of 'Steam beer' (die laatste term mag niet gebruikt worden voor andere bieren aangezien Anchor Steam het alleenrecht heeft). Heel belangrijk, naast een flinke hopgift, is de gist. Het is een soort lagergist dat het ook nog goed doet (dus clean blijft) op iets hogere temperaturen. Eigenlijk lijkt het dus wel wat op Kolsch of Alt gist. Wyeast heeft 'California Common' gist, maar evt. zou een kolsch gist een goed alterantief zijn.

Amerikaanse amber ale is meer een versie van een Pale Ale. De verschillen zijn niet zo heel groot, maar in ieder geval mag je dan toch een iets fruitiger gist gebruiken, alsmede wat zwaarder geeeste mouten (vienna of munchener). Voor een Steam bier zou ik alleen pale mout en crystal gebruiken. Overigens heb ik nog wel wat informatie thuis liggen over de ingredienten van Anchor Steam.

:degroeten: Jan Willem.

JWVG:
De gist van Wyeast is 2112, 'California Lager'.

JW.

Adrie:
Ha Jan Willem,

Je kent hem dus, leuk! Denk ik eindelijk een exemplaar van een amber ale te hebben, blijkt het een apart type te zijn! Overigens staat op het etiket wel dat het een amber is.

Als ik een Amerikaans bier ga brouwen, hoef ik niet precies deze na te maken, hoor. Maar nu heb ik in ieder geval een indicatie van hoe zo'n bier moet smaken. Niets voor jou om een importlijntje van Amerikaanse bieren naar Europa op te zetten?? Of zullen we ze gewoon maar zelf gaan brouwen?

Groeten,

A3

JWVG:
Gewoon zelf brouwen, denk ik. Ik ben bang dat met Belgie naast de deur we niet veel gegadigden zullen vinden.

Ja, ik ken het zeker, want het wordt in San Francisco gebrouwen en daar woonden we vlak bij. We hadden het altijd op tap. Wellicht hebben ze bij jouw bierwinkel ook Liberty Ale, gemaakt door dezelfde brouwerij, en zo ongeveer de standaard voor een american india pale ale.

Anchor Steam is trouwens zo'n beetje wat HOegaarden was voor (noord) Nederland. Na een lange tijd van alleen slechte mega-brouw-pils het eerste speciale bier dat doorbrak en de weg voorbereidde voor een bier renaissance (om maar eens geen grote woorden te gebruiken). Het is daarom waarschijnlijk het meest beroemde beter bier in de VS.

Jw.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie