Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Eenheid van zoetheid in bier  (gelezen 5952 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Peter_van_den_Hurk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 139
  • Land: nl
  • God schiep de mens, de mens het Bier. Goddelijk !!
    • Bierproeven met Peter
Eenheid van zoetheid in bier
« Gepost op: 14-11-2002 14:43 u »
Vrienden en Vriendinnen van het Bier.

Voor Bitterheid hebben we een eenheid n.l. de EBU (European Bitterness Unit) dit is een maat voor bitterstofgehalte (in mg á-zuur per liter bier).
Voor de Kleur hebben we EBC  wat staat voor European Brewery Convention.
Als we het hebben over Dommelsch heeft een EBC van ongeveer 85 dan weet iedere bierkenner hoe donker dat ongeveer is.

Wat hebben we voor zoetheid? Voor zover ik weet nog niets.
Voor zover ik weet spreken we wel eens over ... gram per liter.
Maar in overzichten zien we wel staan ... EBC en ... EBU maar over de zoetheid spreekt men steeds over iets ongedefinieerd n.l. droog, licht zoetig,zoetig, zoet, zeer zoet enz.
Echter wat ik zoetig noem, noemt iemand anders misschien wel zeer zoet.

Wie heeft er een oplossing voor dit probleem?

Groet Peter


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.974
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Eenheid van zoetheid in bier
« Reactie #1 Gepost op: 15-11-2002 22:42 u »
Hoi Peter,

Een lastig probleem, ook omdat de ervaring van een bepaalde smaak ook afhankelijk is van andere aanwezige smaken. Een bier met een EBU van 40 kan bijvoorbeeld als weinig bitter worden ervaren als het eind SG 1030 was. Indien het eind SG 1005 was zal het bier onacceptabel bitter zijn. Verder kan de hopbitterheid versterkt worden door de aanwezigheid van moutbitterheid uit donkere mout.
Hetzelfde is aan de hand bij zoet. Er bestaat iets als zoetkracht. Daarmee wordt de ervaring van zoet gerelateerd aan een bepaalde concentratie kristalsuiker.

Hans Aikema heeft veel informatie verzameld over suikers met daarbij ook info over relatieve zoetkracht. Zie http://home.wanadoo.nl/hoorns.hopbier/chemieensuikers.htm

:degroeten: Jacques

Tags: