Westvleteren

Gestart door MO, 10-10-2002 16:00 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

MO

Wellicht is dit onderwerp hier al behandeld, maar ik ben nieuw hier en erg benieuwd naar jullie mening.

Ik ben zelf groot liefhebber van zware trappistenbieren en heb nog nooit een Westvleteren gedronken. Volgens sommigen is-i niet te zuipen, anderen zweren erbij als zijnde het meest heerlijke bier.

Mag ik jullie mening over het trappisten bier van Westvleteren (6, 8 of 10)?

fritz

Ik denk dat je de 12 overslaat, en dat is volgens mij een van de beste quadrupels, samen met de Rocheforts, natuurlijk.
Ik heb er op dit moment een bakje van staan (van de 8 ook trouwens)

Cheers,
 :proost2:
Fritz

papa

Tsja ik zit er tussen in.
Ik ben zelf ook een groot liefhebber van Trappisten bier (zwaar of niet zwaar)maar West-Vleteren is voor mij gewoon een lekker biertje, met een belachelijke hoge prijs.
Maar zoals altijd; smaken verschillen. (gelukkig wel)
Je moet het gewoon eens proberen, je kunt er tegenwoordig redelijk makkelijk aankomen.

Drink ze

MO

Papa,
heb jij adressen dan waar ik ze kan kopen? Ik was van plan in Antwerpen te gaan kijken?
Groet,
Martin

Edwin

Hoi Martin  :proost:

Het probleem met Westvleteren is dat de leveranciers ze dan weer wel, dan weer niet hebben. Ik heb in ieder geval nog geen leverancier ontmoet die het altijd in zijn assortiment heeft. Als je op weg gaat naar Antwerpen (vanuit Nederland) dan vind je in transportzone Meer (zeg maar het Belgische Hazeldonk) het Bierparadijs (of bierschuur, ik vergeet die naam steeds). Die hebben met enige regelmaat Westvleteren. Nog leuker is het kopen van het bier aan de poort. Dat doen die leveranciers ook.

Edwin

fritz


CiteerNog leuker is het kopen van het bier aan de poort. Dat doen die leveranciers ook.

Juist Edwin!  Zoals ik hier al eens gemeld heb ben ik ook al een paar keer naar Vleteren gereden.  De St. Sixtus abdij heeft geen eigen distributie en iedereen moet het bier zelf daar gaan halen.  Vroeger was de limiet 10 bakken per auto, nu is dat gedaald tot 5, om iedereen wat kans te geven.  Ik heb gelezen dat ze zelfs vanuit Denemarken naar daar rijden om met een paar auto's bier terug te kunnen gaan ...
Je kan bellen naar de biertelefoon van St. Sixtus om te horen wat er momenteel beschikbaar is en wat er eventueel binnenkort beschikbaar is.
In het cafe (De vrede) kan je losse flesjes kopen, alsook abdijkaas, glazen en andere gadgets.  Lekkere boterhammen met eigen hesp en een Westveleteren erbij .. hmmm, die neem ik er ook altijd bij, in de vrede ...

Groetjes,

Fritz

Adrie

Twee weekenden geleden stond ik er aan de poort: alles uitverkocht en het café aan de overkant gesloten...  :'(.

Gelukkig is dit bier ook regelmatig te koop bij Bert's Bierhuis in Utrecht. Ik vind ze erg lekker, vooral de blond vind ik erg goed, maar ook de 8 en de 12 zijn de moeite waard. Ik heb echter ook wel eens een paar flesjes gehad die een olie-achtige smaak hadden, dus soms gaat er in Westvleteren wel eens iets mis.

Groeten,

A3

fritz

Hoi A3,

Om zo'n teleurstelling te vermijden: vooraf een telefoontje naar de biertelefoon van St. Sixtus: +32-57 40 10 57
Ik heb er ook eens op een vrijdag gestaan ... sluitingsdag   :-/

 :degroeten:
fritz

Edwin

Als ik Fritz zo lees, dan is het echt wel leuk om een dagje daar naartoe te reizen. Is het klooster ook een beetje de moeite waard?

Vrijdag is dus alles dicht. En zondag is ook een rustdag?  :engel:

Edwin

MO

Wat een leuke discussie zo over Westvleteren. Nog iets te weinig meningen over de smaak wat mij betreft, maar wellicht komt dat nog. Een uitgebreide site over Westvleteren (tel. nr, openingstijden) is te vinden op

http://home.iae.nl/users/zijdervf/Nederlands/trappisten_bier.htm

Met info over de omgeving etc. Het schijnt dus dat je nu nog maar 5 bakken mede mag nemen. Ik ben toch van plan er dit jaar nog eens heen te gaan (ik woon in Brabant). Dan maken we er een weekendje van.

Edwin

De smaak van Westvleteren  :proost:

Dat is nou een vraag waar ik niks mee kan  ;D. Ikzelf ben wel gecharmeerd van de smaak (vooral van de 12), hoewel het naar mijn idee minder body heeft dan bijvoorbeeld de Rochefort 10. De smaak van de streek is (duidelijk) herkenbaar. Dicht bij de Noordzee. Die ziltheid is terug te vinden in het bier. Persoonlijk denk ik dat de mythe rond het bier belangrijker is voor de verkoop dan de uiteindelijke smaak. De st.Bernardus Abt (zo heet ie geloof ik) is een kloon van de Westvleteren die duidelijk beter verkrijgbaar is dan de Westvleteren zelf.

Edwin

papa

In Nijmegen aan de molenstraat en in Ermelo aan de doorgaande weg Putten- Harderwijk
Sorry maar weet de namen niet meer.
Nijmegen is een bierwinkel en in ermolo kan je ook mout,gist enz kopen.

Frank

Adrie


CiteerDe st.Bernardus Abt (zo heet ie geloof ik) is een kloon van de Westvleteren die duidelijk beter verkrijgbaar is dan de Westvleteren zelf.

Dat is niet helemaal waar. Toen de brouwerij St. Bernardus hun licentie verloor, mochten ze niet meer hetzelfde recept brouwen. De bieren zijn nu duidelijk niet meer vergelijkbaar. Volgens mij wordt nu ook een andere gist gebruikt.

Groeten,

A3

Edwin

Ha A3  :proost:

Nou dat je het zegt, da's waar ook :'(. Ik heb m'n 'weetje' niet aangepast aan de actualiteit. Hmmm, erase...blink...Bernardus was ongeveer hetzelfde. Nu niet meer, andere receptuur en andere gist. Oké...
Toch wel jammer.

Edwin

JWVG

Ik vind de St. Bernardus bieren trouwens wel enorm lekker! Als ze een beetje lijken op Westvleteren (wat ik nooit geproefd heb) is dat wat mij betreft een prima aanbeveling.

JW.

Adrie

Zoals ik al eerder schreef, ben ik laatst met mijn brouwbroeders een weekend naar Watou geweest. Wij logeerden toen in een pension naast de brouwerij St. Bernardus. De vrouw van de brouwer runt deze toko. Helaas konden we de brouwerij niet bezoeken, omdat er een nieuwe betonnen vloer werd gestort.
Bij aankomst in het pension (zeer sfeervol, met een prachtige binnenplaats met oude kastanjes) bood de vrouw des huizes ons gelijk een St. Bernardus Abt aan van het huis ("De Pater zou ik niet nemen, die smaakt wat dunnentjes. Voor minder dan de Abt zou ik niet gaan"). Zelf vond ik de Prior lekkerder: niet zo zoet en niet zo zwaar. In de lounge stond permanent een koelkast met een indrukwekkende hoeveelheid St. Bernardus bieren. Voor elk moment van de dag, zo voor het grijpen. Niet zo best voor de lever, dus...

Groeten,

A3

JWVG

Goed, n.a.v. het flesje Westvleteren 12 dat ik van Fritz kreeg (  :groots: ) deze discussie nog maar eens aangezwengeld. Ik vond het erg lekker, en niettegenstaande eerdere discussies op dit forum vond ik hem toch vrij veel op de st. Bernardus abt lijken. Mijn vraag: hoe kun je ongeveer in de buurt komen van 1 van deze bieren? Qua gist weet ik al uit eerdere discussies dat het waarschijnlijk de gist van Westmalle (misschien die van Rochefort) is, dus ben ik vooral geinteresseerd in het graan en de hop. Heeft iemand wat informatie?

 :degroeten: Jan Willem.

Eukanuba

Westvleteren 12 is volgens mij de beste trappist die er is. Helaas is de stock dikwijls uitgeput in de abdij wegens zijn grote succes van de laatste jaren.

Maar het loont toch de moeite om de moeite om de reis te maken naar de westhoek...


cheers,

Eukanuba

Johannes

En voor de groningers die graag een Westvleteren willen proeven: reis niet af naar belgie maar naar drankenhandel van Erp en koop daar voor 3.95 euri een Westvleteren 8
Zolang de voorraad strekt uiteraard.

Ik heb nog niet geproefd maar zodra het moment daar is zal ik mijn bevindingen posten.

Johannes

Caspar

Hoi Hoi...

Ik was net even bij ons lokale bierwinkeltje in Amersfoort om wat speciaalbiertjes te kopen... Tot mijn grote vreugd zag ik dat ie weer een levering Westvleteren had gekregen. Ik heb een nr 12 gekocht welke ik morgen even ga proeven, ik ben benieuwd... dit is de enige trappist welke ik nog nooit geproefd heb ;).

cornel

Caspar,

Ik raad Je aan de fles zeker 5 dagen rechtop te laten staan op keldertemperatuur,zoals met alle
bieren hergist op fles is het zonde de flesen dooreen te schudden door deze plat te transporteren.
Ook na het transport moet de gist de tijd hebben zich op de bodem van de fles te verzamelen.
Even geduld en Je geduld zal beloond worden.

Schuimende groeten,
Cornel

ps deze Westvleteren Abt(12)is gemaakt met gist uit Westmalle(zie het boek Trappist,het bier der
monniken,van Jef van den Steen,blz 65)

Caspar

Hey Cornel,

Hij heeft 2 daagjes mogen rusten voordat ik hem soldaat heb gemaakt ;). Ik vond het echt een zeer lekker biertje... als je er een kan bemachtigen, twijfel dan niet!

Van de trappisten vind ik de Rochfort 10 alleen nog de aller lekkerste die ik geproefd heb... Maar ook het "mythologische" van Westvleteren, maakt het ook natuurlijk erg speciaal om dit te drinken!!!!

 

cornel

Hoy Caspar,

De Westvleteren abt(=12) is een van mijn favorieten,
Ik heb er een paar kratjes van staan :lekkerbier:
Ook in onze gezellige dorpsestaminet(cafe die enkel in het weekend open is)is deze heerlijkheid
te verkrijgen samen met alle andere Trappisten, en overheerlijke streekbieren.
Als Je eens in de Vlaamse Ardennen bent ,kan Je er gerust eens komen van genieten,
En ook van mijn eigen brouwsels natuurlijk :proost2:

Schuimende groeten,
Cornel

Caspar

Dat hou ik zeker in gedachten, Cornel  :proost2:

MO

Zo, even een oudje afstoffen. Onze supernerd Edgar, die even 5 uur ging rijden voor een thermostaat, nam voor mij twee westies12 mee. Oftewel, de Westvleteren 12. Na het avondeten heb ik er eentje geproefd. Ik vond het een raar bier, terwijl ik het de vorige keer (mei 2004) niet zo'n slecht bier vond. Dit was een vrij verse, tht 03/09 meen ik. Het bier was werkelijk enorm fruitig. De body was matig. De kleur van het schuim was niet in overeenstemmig met het bier, wat soms duidt op het gebruik van kleurstof (het is een donker bier). Naast de overheersende fruitige smaak (samen met iets alcoholisch) vond ik het bier ook stevig geoxideerd. Porto, madeira, geen nat karton.
Kortom: nix dit bier. Sorry.

Edgar

Ik heb er thuis ook één opengetrokken en inderdaad: het bier is duidelijk over z'n top en begint stevig te oxideren. Het kan niet anders dan dat de broeders toch slordige stappen in het brouwproces maken, die zuurstof in het bier brengen op momenten dat dat niet gewenst is. Je zou althans verwachten bij zo'n sterk en donker bier, dat oxidatie zich niet zo heel snel zou laten proeven. Vergeleken met een delicaat Pils bijvoorbeeld, waar je afwijkingen sneller proeft.

Toch raar, je verwacht op de één of andere manier van Trappisten dat ze alles perfect doen. Gelukkig zijn het ook maar mensen.

MO

Ik heb een zatte avond, ik nuttig nu als 6e bier deez' avond de westy 12. Het 2e flesje dat mijn vriend edgar (met zijn  opbouwende kritieken op mijn brouwmethodes - pijn - pijn) mij geschonken heeft. Wat een port. Of wat een madeira. Of: hoe snel kan een bier oxideren. Het is niet meer normaal. Vergeleken met bv een Rochefort 10 - waar-i toch het dichst bij in de buurt zou moeten komen - is het echt schokkend hoe slecht houdbaar dit bier is. De ratebeer.com amerikanen zijn niet goed bij hun hoofd en trappen met open ogen in de marketing truc van slecht verkrijgbaar (en dus duur) bier. Het is echt he-le-maal nix.

Herman

Citaat van: MO op 04-10-2006  22:01 uDe ratebeer.com amerikanen zijn niet goed bij hun hoofd en trappen met open ogen in de marketing truc van slecht verkrijgbaar (en dus duur) bier. Het is echt he-le-maal nix.
Ook niet mijn favoriet, maar je vergeet een ding. Het is ook een bier dat van batch tot batch behoorlijk kan verschillen. Je hebt vermoedelijk een slechte te pakken (of is ie ook nog es oud ook?).

Edgar

Oxidatie is, vrees ik, toch eerder een kwestie van slordige brouwmethoden dan van een slechte batch. Ik moet Martin gelijk geven, dit bier oxideert veel te snel. Het is van eind maart, dus oud kan je het niet noemen. Een bier van die sterkte moet dan nog in z'n 'goede periode' zitten, al is het beste er misschien af.

MO

Ik neem ook aan dat dit bier 7 maanden oud is. Je kent de Westvleteren: alles staat op het dopje, dus veel info kunnen ze niet geven. Inge is nuchter, ze vermoedt dat er staat tht 29-03-2009. Zou ook 2008 kunnen zijn. Ik denk dus echt dat dit bier maar 7 maanden oud is. Vers dus, toch? En zwaar, zwaar geoxideerd.

Edgar

Klopt, volgens mij ergens in april bij de Abdij gehaald. Toen was 'ie erg lekker hoor.

MO

Zo, eindelijk de blond te pakken. 5 euro bij Berts Bierhuis, en toch gekocht (ik lijk wel gek). Grappig dat de Westmalle gist er in dit bier wel heel dik bovenop ligt, zowel in geur als in smaak. Lekker hoor! Het is echt een Westmalle tripel light met zijn 5,8%, frisheid, hoppigheid en bitterheid. Dit is ook wel zo'n beetje het ultieme graaf dicbier dat ik voor ogen heb, alleen met meer body (de blond lijkt niet volmout) en niet met zo belachelijk veel koolzuur (hij schuimt het glas uit).

MO

De acht daarentegen - die ik zojuist degusteer - is eigenlijk niet te zuipen. De moutsmaak is nog wel OK maar zowel in geur als nasmaak komt er nogal wat oxidatie en, geloof het of niet: spiritus naar boven. Misschien een slechte batch maar mijn advies na 1 flesje is: altijd laten staan deze rommel. Zeker voor de schandalige prijs.

Hans (Lagos)

Het zal misschien aan de batch liggen maar ik heb gisteren in een vrolijke bui een van mijn laatste twee Westvleteren 12 met een drinkenboer  gedeeld, maar wat een rijk smaken palet, niks geoxideerd gewoon verschrikkelijk lekker. We hebben er naast een St. Bernardus abt 12 vergeleken maar die hebben wij nog geen eens leeg gedronken, wat viel die tegen.

Ik geloof ik er overigens niks van dat de Westvleteren 12 alleen met pils en Pal mout wordt gebrouwen en de St. Bernardus abt 12 wel met donkere moutsoorten zoals waarschijnlijk special B en chocolate, ik denk dat het eerder andersom is.

Edgar

Citaat van: MO op 16-07-2007  23:13 uDe acht daarentegen - die ik zojuist degusteer - is eigenlijk niet te zuipen. De moutsmaak is nog wel OK maar zowel in geur als nasmaak komt er nogal wat oxidatie en, geloof het of niet: spiritus naar boven.

Hoe oud was 'ie? Als 'ie niet vers is had je die oxidatie kunnen verwachten.

Die spiritus herken ik ook wel, da's inderdaad ook minder. Het zijn in mijn ogen ook bepaald geen meesterbrouwers...

Citaat van: Hans (Lagos) op 16-07-2007  23:59 uHet zal misschien aan de batch liggen maar ik heb gisteren in een vrolijke bui een van mijn laatste twee Westvleteren 12 met een drinkenboer  gedeeld, maar wat een rijk smaken palet, niks geoxideerd gewoon verschrikkelijk lekker.

Welke batch was het Hans? Da's nu wel interessant in de discussie. Al mijn 'oude' (3+ mnd; op kamertemperatuur bewaarde) Westvleteren 12's waren geoxideerd. Koel bewaren helpt wel.

Ben het wel met je eens dat die Bernardus veel minder interessant is (maar de Westvleteren 12 is te zoet...).

Bieker

Dit weekend een 8 opengetrokken samen met mijn zoon. Na alle lovende woorden over Westvleteren waren we gespannen wat we zouden proeven. Ik moet eerlijk zijn het viel ons wel wat tegen. Vlakke smaak voor zo'n bier. Maar goed we hebben nog twee 12 staan en die gaan we ook nog proeven. Maar tot nu toe niet de moeite waard om er helemaal voor naar het klooster te rijden. Ook niet de moeiute waard om er 5 euro per flesje voor neer te tellen.


JeroenCV

Ja ook ik ben best teleurgesteld. De 8 en 12 zijn zeker het geld dat ik ervoor heb betaald niet waard.

Bieker

Jeroen,
Ik ben blij dat ik niet alleen sta. Ik heb voor minder geld (en beter beschikbaar) betere Belgische biertjes gedronken. De mythe rond Westvleteren is wat mij betreft een beetje over.

Hans (Lagos)

Citaat van: Edgar op 17-07-2007  07:20 uWelke batch was het Hans? dat is nu wel interessant in de discussie. Al mijn 'oude' (3+ mnd; op kamertemperatuur bewaarde) Westvleteren 12's waren geoxideerd. Koel bewaren helpt wel.


10-12-(10 Volgens mij, het jaar is slecht te lezen), bij mij heeft hij maanden op 15  ºC gestaan.

MO

Helaas, de tht datum was volledig van de kroonkurk verdwenen. Blij te lezen dat ik niet alleen sta. De 8 en de 12 zijn saaie bieren, de blond is lekker maar ook zijn geld niet waard. De bieren van Westmalle, Rochefort, Chimay en Orval sla ik veel en veel hoger aan.

Bieker

Mo,

Daar ben ik het ook mee eens. Je kunt voor het geld van een Westvleteren een paar flesjes goed bier kopen. Maar je moet toegeven dat er in het klooster goed over marketing gedacht wordt. Iemand zegt dat je een goed bier maakt en vervolgens stel je een besteltelefoon in. Zo ontstaat er een situatie dat iedereen denkt dat bier moet ik gedronken hebben. Zo ben ik zelf ook overstag gegaan. Maar nu ik het bier gedronken heb weet ik nog wel andere kloosters waar ik eerder na toe zou rijden.

oranjeboombiertje

De 12 vind ik wel een goed bier. Misschien niet het beste bier ter wereld (maar dat zijn de andere Belgische bieren ook niet vind ik) maar wel erg lekker. De prijs die ik ervoor betaald heb, 30 euro per krat, vind ik het zeker wel waard.

 :degroeten:
Wesley

Edgar

Citaat van: Bieker op 17-07-2007  12:41 uMaar je moet toegeven dat er in het klooster goed over marketing gedacht wordt. Iemand zegt dat je een goed bier maakt en vervolgens stel je een besteltelefoon in. Zo ontstaat er een situatie dat iedereen denkt dat bier moet ik gedronken hebben.

Dat is toch niet helemaal juist. De monniken doen helemaal niets aan marketing, en dat willen ze -volgens eigen zeggen, en ik ben geneigd ze te geloven- ook niet. Dus het effect is hetzelfde, maar het kennelijk niet de bedoeling. Ze willen enkel bier verkopen om rustig te kunnen leven.

Wat jammer is van het bier, is dat het snel veroudert. Dat geldt voor alle drie, en dat is toch een vette min.

EBC

Jammer dat jullie allemaal slechte versies van Westvleteren hebben gedronken.

Niet dat ik het een heel erg geweldig bier vind, maar slecht is het zeker niet. Je herkent toch duidelijk dat het geen leeggeknepen bier is, zoals vele commerciële brouwerijen het ons voorzetten.
Een 8 met een boterham met kaas en mosterd...erg lekker.

Ik vind het ook beduidend beter dan Chimay, want dat is erg commercieel.

En Bieker, die telefoon bestaat al heel lang hoor. Al jaren voordat die gekke Amerikaanse website het het beste bier ter wereld noemde. Voor die tijd kon je met die telefoon horen of er bier te koop was, dat scheelde je een rit naar het klooster. Tegenwoordig moet je het vooraf reserveren. Echt commercieel is dat niet, want dat kost heel veel administratie. En bovendien heeft het iets te maken met eerlijk delen, ook niet echt een commerciële gedachte.

Morgen ga ik twee bakken 8 halen, dat moest er eens van komen. Ik zal laten weten hoe goed of slecht deze nieuwe lichting is...


Caspar

Ook ik heb nog een paar flesjes 12 tuis staan en ik ben wel te spreken over de smaak van deze jongen (zelfde batch als Wesley).

Het beste bier van de wereld vind ik het niet... maar ja, welk bier zou daar nou in godsnaam voor in aanmerking moeten komen ???.

Groet Caspar

EBC

Ik heb zojuist nog eens een 8 opengetrokken. Datum op kroonkurk: 08-03-2010, met dank aan Edgar.

Er zit wat weinig koolzuur in, maar verder een prima bier. Gebrand, zoetig, bitter. Volle smaak. Niks mis mee.

MO

Vanwege de recente Chimay klonerij heb ik de witte, rode en blauwe weer eens gekocht. Ik was echt onder de indruk. Niet echt moutig maar wel een mooie gist, mooie tarwe/donkere moutsmaak voor de blauw en een prachtige bitterheid voor de witte. Vandaar dat in mijn proefervaringen, gecombineerd met de malle prijs, ik bepaald geen voorkeur aan het opbouwen ben voor de Westvleteren bieren. Daarentegen: edgar, als je nog eens een stuk of zes Westvleteren blond over hebt, houd ik me aanbevolen.

EBC

MO, ik wil morgen, indien ze het hebben, best een sixpackje voor je meenemen. Alleen zien hoe dat dan van Zeeland naar de Muifelbrouwerij te krijgen...

Edgar

Ik dacht dat ze die 6packs niet meer deden. Nu weer wel?

EBC

In De Vrede, toch???

Edgar

Vroeger wel, toen niet meer, misschien nu weer wel?

oranjeboombiertje

Een paar weken geleden, toen ik er was, waren er alleen bakken te koop. In de vrede was het alleen mogelijk om bier van de tap te proeven. Ik heb nog gevraagd of het mogelijk was wat flesjes van de andere bieren te kopen maar dat was niet mogelijk.

 :degroeten:
Wesley

Edgar

Voilà dat dacht ik ook.

MO

Ik wil ze alleen hebben voor de "kratprijs" als je me dat kunt vergeven. Ik kom de komende maanden zeker niet in Zeeland, als jij niet in de buurt van Oss bent de komende weken dan is het beter dat ik bedankt voor het zeer vriendelijke aanbod.

EBC

Vandaag de 8 gedronken in De Vrede. Kroonkurkdatum 15-06-10.

Tja, dit bier is geweldig. Niet het beste ter wereld, maar zeker in de top 10 van donkere bieren. Helemaal niks mis mee. Dit brouwsel is echt het trappist logo waardig. Gelukkig zijn de bakken die ik kocht van dezelfde datum.  :elifant: Ik ben benieuwd hoe ze over 6 maanden smaken...

En De Vrede verkocht Blond (EUR 1,45) en 8 (EUR 1,75, tegen EUR 1,04 aan de abdij), zeker 20 bakken stonden klaar.

EBC

En vandaag een Westvleteren Blond geproefd, kroonkurkdatum 05-06-2008

Mooie hoppige geur, lekker bittertje, heerlijk vol en fris, wederom prima bier. Ook weer niet het beste ter wereld...maar absoluut een top 5 onder de blonden.

Jullie hebben gewoon pech gehad?

Ik heb in de Vrede ook nog een bierkaasje gekocht en in Poperinge nog wat Belgisch brood. De koelkast stinkt al een paar dagen...dat kaasje gaat nu aan met een 8-tje erbij... :P

EBC

Het kaasje is overigens een kaasje met trappistenbier, gemaakt door de trappistennonnen uit Noord-Frankrijk.
Abbaye Belval

Hans (Lagos)

Citaat van: EBC op 20-07-2007  20:13 ugemaakt door de trappistennonnen uit Noord-Frankrijk.

Pas maar op: Doet mij aan de moeder van alle kazen denken.  >:D

preuver

Voor die gene die Westvleteren willen hebben ik kan er onbeperkt aan komen wel € 200,- per bak excl statie geld tis wat maar dan heb je wat aan de poort is die goedkoper.
Groeten Pascal........preuver

Oscar

Citaat van: preuver op 27-09-2007  03:43 uwel € 200,- per bak excl statie geld

Pure afzetterij  >:( Iemand die dat ervoor betaald is niet helemaal goed bij zijn hoofd  :nut:

Johannes

200 euro??? dan is van Erp zelfs nog goedkoop met z'n 4 euro per fles.

Ik kan wel aan een bak trappistenbier komen voor 100 euro. Incl. statiegeld. en ik kom het nog brengen ook.

Caspar

Dit is een grap zeker... € 8,33 voor een flesje bier van 33cl, voor €8,33 brouw ik een krat Westvleteren kloon ;D! Omdat waarschijnlijk niemand dit koopt zal het bier ook nog eens flink verouderd zijn.

Edwin

De prijzen schieten echt omhoog.

Eergisteren bij Berts Bierhuis (Utrecht): Westvleteren Abt: € 6,95. De twee lichtere varianten: € 6,50 n € 5,95. Schrikbarend hoog voor zo'n middelmatig bier dat door de rondhangende mythologie de hoogte in wordt geprezen...

Edwin

thibolleke

Citaat van: Edwin op 27-09-2007  09:13 uDe prijzen schieten echt omhoog.

Als je weet dat ze hier in de bierpub een bak vleteren aan kopen voor ongveer 90-100 euro, dan weet je het wel zeker.....
Het grappige is dat hij ze nog verkocht krijgt ook.

RobinB

Heb em ooit 1x gehad, en was wel onder de indruk! Het is mijn inziens zeker wel een lekker bier, vol en zwaar :)
Echter heb gisteren van een tevreden vrijwilliger (geneesmiddelonderzoek yeah!) 9 flesjes Westvleteren 12 gekregen met THT 30-8-09.
Wil dit zeggen dat ze 30-8-07 gebotteld zijn?
Heb er in ieder geval alvast eentje koud gezet, hoop dat ik er vanavond aan toe kom!  :proost:

preuver

Tot voor kort kreeg ik hem zelf ook voor de 5 euro per fles. de prijs ligt nu echt hoger ps dit is mijn prijs die ik nu betaal. Maar zelfs al zou ik iemand die niets te doen heeft op en neer laten rijden ( +- 360 km) en hem er € 50,- voor geven en aan de poort nu 90 euro moet betalen is het 140 totaal is en blijft veel te duur.

Gr Pascal

RobinB

Gisteren geproefd, en blijf erbij dat het zeker een van de betere trappisten is. Misschien niet het lekkerste bier ter wereld, zeker goed te drinken!
Lijkt mijns inziens wel wat op een Rochefort 10 alleen dan meer hop en (daardoor) wat bitterder. Daardoor zou ik hem misschien net het voordeel van de twijfel geven, moest ik kiezen. Verder de exorbitante bedragen niet waard!

Walter

Ik snap de hype rond de Westvleteren niet helemaal. Ok, het is best een lekkere trappist maar om er daarvoor die bedragen voor neer te tellen? Bovendien heb ik ook geen zin om "op de wachtlijst" te staan om een bakje bier te kunnen halen.

Neen, dan liever een Rochefort die ik (lekker vers) uit de rek in de supermarkt kan halen, of een Westmalle tripel. Kost minder en smaakt evengoed...

Bieker

Ben het geheel met de vorige spreker eens. Waarom belachelijke prijzen betalen terwijl er heerlijke (en wellicht betere?) alternatieven zijn.

Brouwerken

Westmalle Tripel is een evengoed alternatief.

Walter

Het is gewoon een hype. En tenslotte durven maar weinigen toe te geven dat ze zoveel geld hebben uitgegeven aan een middelmatig bier...

thibolleke


mij zie je ook niet uren aan de telefoon hangen om een Vleteren te pakke te krijgen hoor. En dan mag het nog het beste biertje van het hele universum zijn, ik zou de moeite/ geld er niet voor over hebben.


thibolleke

Kan jij op een zakelijke manier aan Westvleteren geraken?
Ik dacht dat het eigenlijk alleen maar in het café over de abdij en in de abdij zelf te koop was.
En dat het in de cafés zowat onder den toog verkocht werd. Dat heb ik dan goed mis zeker?

EBC

Volgens mij heeft hij het over kandijstroop...

Edgar

Citaat van: EBC op 06-11-2007  16:33 uVolgens mij heeft hij het over kandijstroop...

Dat was ook mijn gedachte. En dat is best een interessant aanbod.

EBC

Haha, jullie vinden het allemaal maar niks, maar ik ben sinds vanmiddag weer de trotse eigenaar van 3 bakken Westvleteren 8. Kroonkurkdatum 30-10-10.
Ik proef hem nu en kan niet anders zeggen dat hij net zo lekker is als de vorige lichting van 15-06-10. Duidelijk iets jonger, maar prima hoor! Gelijk wat Belgische boeren boterhammen gekocht, die zijn ook anders dan in Nederland, dus vanavond eet ik weer bier met brood, kaas en mosterd. :proost:

Caspar

Ik vind de Westvleteren ook wel lekker hoor, maar in de winkel is ie veel te duur ;).

Herman

3 bakken? Mag je er weer meer ophalen? Laatste keer dat ik er was (juni) was het rantsoen 2 bakken.

Edgar

Het varieert. De ene keer 3, de andere keer 2.

EBC

Aan de telefoon zeiden ze 2.

De man voor me laadde 3 lege bakken uit en de pater kwam met een steekwagen met 3 bakken naar buiten. Ik begon al wat verontwaardigd te worden..., waarom hij 3 en ik 2? Je hoort wel vaker verhalen. Toen bleek dat de man voor me alleen kwam inleveren, hij reed leeg weg. De 3 bakken waren voor mij. Aan de muur hing een mededeling dat de 8 per 3 bakken in de verkoop was en de blond en 12 wachten op nader bericht.

Kennelijk veranderen ze de hoeveelheid, of ik heb het verkeerd verstaan aan de telefoon, wat ik betwijfel. Ik hoop dat ze het alleen naar boven bijstellen.

Toen ik een vorige keer eens wilde reserveren, kreeg je maar 1 bak. Dat vond ik wel te weinig om de bedevaart te maken.

EBC

Toch maar even een paar fotootjes voor het nageslacht...







Henielma

Zijn wel supermooie kratten voor je zelfgebrouwen bier. Je bier ziet er dan meteen een stuk ambachtelijker uit.

Gerb

Ik heb gisteren een Westvleteren 8 op. Gekocht voor het luttele bedrag van 7,95. Wat een afknapper was dat zeg. Een enorme geoxideerd bier met een geur die me aan spiritus deed denken. Verder was er van de donkere mouten niet veel te proeven, wel veel alcohol en oxidatie. Ik heb nu nog een 12 staan, maar daar verwacht ik nu ook niet veel van. Die was trouwens maar 9,95....

EBC

Tja, wat een afzetterij. En dan verkopen ze dat bier natuurlijk niet en dan wordt het oud. Wat was de botteldatum? Stond ook zeker op het schap in de winkel...in de zon?

Die 12 is erg zoet...bereid je voor.

Kom maar eens naar Middelburg. Dan krijg je een verse.

Gerb

Ik weet niet wat de botteldatum was, maar ik heb de flesjes gekocht toen ze net gehaald waren en ze hebben bij mij in het donker gestaan, een paar maandjes denk ik. De flesjes stonden niet in de zon. Ik heb eerder gelezen dat mensen geoxideerde exemplaren hebben gehad, die nog vrij 'vers' waren.

Edgar

Het moet wel gezegd dat oxidatie niet erg hoog op de vijandlijst van de broeders lijkt te staan. Vers drinken die bieren. En toch altijd even op die dop kijken, want die verkopers leuteren ook vaak maar wat.

Batavier

Wij gaan vanavond op onze gilde-avond (Triple-W) Westmalle 8 proeven van 20 jaar oud.
Bijna een kistje vol werd bij toeval gevonden onder de vloer bij het leeghalen van een woning door een gildelid.
Ze hebben altijd wel koel en donker gestaan. Ik ben benieuw of we port gaan drinken. :lekkerbier: :nut:

EBC

Citaat van: Batavier op 06-03-2009  17:38 uWij gaan vanavond op onze gilde-avond (Triple-W) Westmalle 8 proeven van 20 jaar oud.

Leuk, maar waarschijnlijk niet lekker.

Citaat van: Batavier op 06-03-2009  17:38 u...Ik ben benieuw of we port gaan drinken....

 :echtboos: :echtboos: :bokser: :neenee: geoxideerd bier smaakt niet naar port. Stop daar nu toch eens mee!

Batavier

Citaat van: EBC op 07-03-2009  09:05 uLeuk, maar waarschijnlijk niet lekker.

 :echtboos: :echtboos: :bokser: :neenee: geoxideerd bier smaakt niet naar port. Stop daar nu toch eens mee!

Heb ik gezegd dat het bier geoxideerd zal smaken?:neenee:

RobinB

'T ging EBC om de associatie van geoxideerd bier met port...

hansHalberstadt

Citaat van: RobinB op 08-03-2009  16:29 u'T ging EBC om de associatie van geoxideerd bier met port...
Het gaat om de smaak van oud bier. Als het niet naar port smaakt, waar smaakt het dan wel naar? Ik proefde wel degelijk iets wat mij aan port doet denken, maar ook aan een specifieke smaak die je direkt opvalt, maar die ik niet direkt aan iets bekends kan koppelen. Het ie niet de eerste keer dat ik oud bier proef, dus die smaak herken ik direkt. In dit deval de Westvleteren dus. Volgens mij is dit  iets meer dan alleen geoxideerd. Jonge bieren kunnen wel geoxideerd smaken maar kunnen geen ''oud bier'' smaak hebben.
HansH.

EBC

Citaat van: Batavier op 08-03-2009  15:03 uHeb ik gezegd dat het bier geoxideerd zal smaken?:neenee:


Nee, maar dat voorspelde ik, want alle bier van drie jaar en ouder is geoxideerd.

En hoe was het?

EBC

Citaat van: hansHalberstadt op 08-03-2009  21:41 u...Als het niet naar port smaakt, waar smaakt het dan wel naar? Ik proefde wel degelijk iets wat mij aan port doet denken...

En wat voor soort port dan? Ruby? Tawny? Oud, jong? Gerijpt in Porto of in de Douro streek?

Glorfindel

Laatst weer drie bakken 8 gehaald. Ik vind het erg lekker bier. En als je het direct bij het klooster koopt, valt de prijs wel mee.

Een foto van hun magazijn. Blijkbaar houden ze zelf erg van Leffe ;D
Hier een link naar alle foto's



Jacques

Citaat van: Glorfindel op 11-03-2009  19:57 uEen foto van hun magazijn. Blijkbaar houden ze zelf erg van Leffe ;D

Niet te vlug conclusies trekken!
Zouden die kratten er niet kunnen staan omdat ze leeggoed binnen krijgen dat niet van hun is?

Hopmans

Natuurlijk houden ze zelf van Leffe.
Die trappisten bij Westvleteren weten dat dat een superieur bier is (geen brouwfoutje te bekennen).
Ze liggen in een deuk als ze weer een lading kratten verkopen van die oxidatiezooi die ze zelf brouwen.
S'avonds staat er gewoon Leffe op tafel.
Heerlijk bij een stukje kaas overigens.
 :duimop:


Adrie

Citaat van: Hopmans op 11-03-2009  21:15 uNatuurlijk houden ze zelf van Leffe.
Die trappisten bij Westvleteren weten dat dat een superieur bier is (geen brouwfoutje te bekennen).
Ze liggen in een deuk als ze weer een lading kratten verkopen van die oxidatiezooi die ze zelf brouwen.
S'avonds staat er gewoon Leffe op tafel.
Heerlijk bij een stukje kaas overigens.
 :duimop:

Hop, je begint nu wel erg op je avatar te lijken.

weed

Citaat van: Jacques op 11-03-2009  21:11 uNiet te vlug conclusies trekken!
Zouden die kratten er niet kunnen staan omdat ze leeggoed binnen krijgen dat niet van hun is?

Dat zou kunnen maar de flesjes gebruiken ze vermoedelijk wel.
Mijn krat 12 had 3 verschillende soorten flesjes.
De gewone gladde flesjes, flesjes met de verdikking met opschrift trappist om de hals en een gladde fles waarvan onder het  kroonkurk randje een profiel was aangebracht. Daarnaast was de hoogte van deze drie soorten niet allemaal hetzelfde. Blijkbaar speelt de hoogte van de flesjes niet zo'n rol voor een bottelmachine.

De dolle brouwers, althans zijn moeder, verteld tijdens de rondleiding dat de flesjes een enorme investering zijn.
Als je daar naar gaat rekenen gaat daar inderdaad enorm veel euries inzitten.

Ik zie het al helemaal voor me die paters 's avonds op zolder kratjes spijkeren.
En bij de plaatselijk drankverdeler regelmatig wat lege kratten halen voor statiegeld prijs.

Waar ken ik dat van?

Groet, Ronald

Batavier

Citaat van: weed op 11-03-2009  22:09 uDat zou kunnen maar de flesjes gebruiken ze vermoedelijk wel.
Mijn krat 12 had 3 verschillende soorten flesjes.
De gewone gladde flesjes, flesjes met de verdikking met opschrift trappist om de hals en een gladde fles waarvan onder het  kroonkurk randje een profiel was aangebracht. Daarnaast was de hoogte van deze drie soorten niet allemaal hetzelfde. Blijkbaar speelt de hoogte van de flesjes niet zo'n rol voor een bottelmachine.


Afgelopen vrijdag een kratje Westvleteren van 20 jaar oud gezien. Er  zaten diverse soorten flesjes in waaronder Westmalle en andere merken.

EBC

Ze proberen daar alle gladde flesjes te vervangen door de trappistenflesjes met de rand in de hals.

Wellicht dat ze via de Leffe kratten de gladde flesjes, die ze nog steeds terugkrijgen, afvoeren...

Ik ga volgende week weer 3 bakjes 8 ophalen. Benieuwd of er nog gladde flessen tussen zitten.

Enne Hoppie...als je geoxideerde Westvleteren krijgt, dan ligt dat meer aan de bewaarmethode van de tussenhandelaar dan aan het klooster.

MO

Ik heb toch ook diverse malen behoorlijk geoxideerde Westvleteren gedronken.

EBC

Citaat van: MO op 12-03-2009  11:09 uIk heb toch ook diverse malen behoorlijk geoxideerde Westvleteren gedronken.

Hoe lang is dat geleden? En waar kwam die vandaan? Voor veel euro's uit een bierwinkel waar het flesje al lange tijd onder de TL in de warme winkel staat?

Zet een flesje Leffe 10 dagen vlak onder een TL lamp of in de zon en je moet maar eens proeven...

MO

Redelijk vers, Edgar had hem meegenomen.

Adrie

Ik  heb ook wel eens behoorlijk geoxideerde Westvleterens gehad die vrijwel direct van de abdij af kwamen (via een kennis die weet dat bier koel en donker opgeslagen moet worden). Later nog een keer een batch via dezelfde weg gekocht die een enorme kaaslucht had (oude hop?). Nou vind ik kaas enorm smerig, dus die batch is gelijk doorverkocht aan een liefhebber.

RobinB

Citaat van: Ronnie op 24-03-2009  10:01 uPas na meer vergelijken ben ik de mening toegedaan dat Westvleteren door zoetemuilkes beoordeeld is toen ze enkele jaren geleden uitgeroepen werden tot beste bier van de wereld.
Als dat panel ging voor dat soort bieren dan had Rochefort die titel wel verdiend, maar ja wie ben ik?

Een dergelijke conclusie kreeg ik ook uit een proefonderzoekje onder 4 van mijn vrienden. Zij waren relatief onbekend met beide bieren, maar vonden ook de Rochefort 10 beter dan de Westvleteren 12...
Achja, smaak he?
De Westvleteren 12 is vooral erg exclusief...

EBC

Citaat van: Ronnie op 24-03-2009  10:01 uEchte Westvleteren regelmatig geproefd?
- nog nooit zo een instabiele bitterheid gehad. Typisch voor kleine brouwerij. De een keer veel te weinig, de andere keer vollen bak!

Hmmm, ja. De 8 dan wel te verstaan. Ik heb vorige week voor de 5e keer dit bier gehaald in twee jaar tijd. Elk brouwsel was goed en gelijkaardig. Vers is natuurlijk anders dan een half jaar oud. Ouder bier is zachter, maar dat is normaal.

Ik denk toch dat de paters het brouwen tegenwoordig goed onder controle hebben.

MO

Discussies over de receptuur van de Westvleteren 12 zijn verplaatst (link).

geert brouwer

Hallo collega's,
Ik heb gisteren (26 feb) een Sixtus kloon gebrouwen. Op 50 liter gebruikte ik 6 x Wyeast trappist High Gravity 3787  maar vandaag (27 feb) heb ik nog geen gisting. Heb vandaag nog even belucht. Klopt dit of doe ik iets fout? Graag jullie idee.

joerivang

Citaat van: geert brouwer op 27-02-2019  13:26 uHallo collega's,
Ik heb gisteren (26 feb) een Sixtus kloon gebrouwen. Op 50 liter gebruikte ik 6 x Wyeast trappist High Gravity 3787  maar vandaag (27 feb) heb ik nog geen gisting. Heb vandaag nog even belucht. Klopt dit of doe ik iets fout? Graag jullie idee.

Ik zou voor specifieke vragen even een apart topic aanmaken, maar om antwoord te geven op je vraag zonder al teveel details te weten (dus aannames te maken).

Mocht je een 50 liter 1.090 begin SG gebrouwen hebben EN de viability van je smack packs nog zo'n 60% (niet ongewoon) zijn geweest dan had je maar liefst 13,5 verpakkingen nodig. Het lijkt mij dat je veel te weinig gist geënt hebt. Voor dit zulk bieren is het altijd aan te raden om een giststarter te maken, omdat het anders uit de klauwen loopt in de kosten.

Dus het is afwachten of je gist überhaupt nog wat gaat doen.

Jacques

Citaat van: joerivang op 27-02-2019  13:35 uDus het is afwachten of je gist überhaupt nog wat gaat doen.

Het is wachten: geduld, geduld en geduld. Het kan soms wat langer duren. Dat er helemaal geen vergisting is met zulke hoeveelheden gist komt eigenlijk niet voor.

Als er nu nog steeds geen werking is van het waterslot is het gistvat hoogst waarschijnlijk niet luchtdiicht. Dat komt veel voor. Wanneer Geert gaat zoeken op: "vergisting start niet" kom hij heel wat topics tegen van beginnende brouwers die met hetzelfde probleem worstelde.

geert brouwer

Bedankt collega's, ik heb nog wat geduld gehad, er een nachtje over gelaten en ja, vandaag 28 februari de gisting volop aan de gang, zelfs overmaat van schuim. Heeeeeel erg bedankt voor de reacties.

P_N

Voor mijn verjaardag afgelopen jaar  had ik een fles Westvleteren 12 gekregen van 2016.
Deze genuttigd en om te vergelijken had ik erna een Abt 12 van St Bernardus open getrokken.
Natuurlijk geen eerlijk vergelijk aangezien de abt uit de winkel kwam en daar niet stond sinds 2016.
De Westvleteren was erg lekker. Qua kleur minder donker dan de Abt en een stuk minder zoet dan de Abt.
Vond het een zeer lekker bier maar ik heb wel het idee dat het ook wat tussen de oren zit.
Te lang geleden dat ik deze dronk om nog dieper in te gaan op smaak.
Over een paar weken ga ik die kant op om een paar flessen te halen en erna volgend heb ik een rondleiding in de brouwerij van St Bernardus.
Denk dan weer eens de 2 naast elkaar te gaan drinken maar ben wel van mening dat voor de prijs wat ze ervoor durven te vragen er velen betere te krijgen zijn.

ciesvandekwis

De St Bernardus gist valt trouwens zeer vlotjes op te kweken uit het depot van de fles. Vorig jaar heb ik daar nog zo eentje van gekloond, de Abbé Wiet..
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,35414.msg534860.html#msg534860

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.