Westvleteren

Gestart door MO, 10-10-2002 16:00 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

MO

Wellicht is dit onderwerp hier al behandeld, maar ik ben nieuw hier en erg benieuwd naar jullie mening.

Ik ben zelf groot liefhebber van zware trappistenbieren en heb nog nooit een Westvleteren gedronken. Volgens sommigen is-i niet te zuipen, anderen zweren erbij als zijnde het meest heerlijke bier.

Mag ik jullie mening over het trappisten bier van Westvleteren (6, 8 of 10)?

fritz

Ik denk dat je de 12 overslaat, en dat is volgens mij een van de beste quadrupels, samen met de Rocheforts, natuurlijk.
Ik heb er op dit moment een bakje van staan (van de 8 ook trouwens)

Cheers,
 :proost2:
Fritz

papa

Tsja ik zit er tussen in.
Ik ben zelf ook een groot liefhebber van Trappisten bier (zwaar of niet zwaar)maar West-Vleteren is voor mij gewoon een lekker biertje, met een belachelijke hoge prijs.
Maar zoals altijd; smaken verschillen. (gelukkig wel)
Je moet het gewoon eens proberen, je kunt er tegenwoordig redelijk makkelijk aankomen.

Drink ze

MO

Papa,
heb jij adressen dan waar ik ze kan kopen? Ik was van plan in Antwerpen te gaan kijken?
Groet,
Martin

Edwin

Hoi Martin  :proost:

Het probleem met Westvleteren is dat de leveranciers ze dan weer wel, dan weer niet hebben. Ik heb in ieder geval nog geen leverancier ontmoet die het altijd in zijn assortiment heeft. Als je op weg gaat naar Antwerpen (vanuit Nederland) dan vind je in transportzone Meer (zeg maar het Belgische Hazeldonk) het Bierparadijs (of bierschuur, ik vergeet die naam steeds). Die hebben met enige regelmaat Westvleteren. Nog leuker is het kopen van het bier aan de poort. Dat doen die leveranciers ook.

Edwin

fritz


CiteerNog leuker is het kopen van het bier aan de poort. Dat doen die leveranciers ook.

Juist Edwin!  Zoals ik hier al eens gemeld heb ben ik ook al een paar keer naar Vleteren gereden.  De St. Sixtus abdij heeft geen eigen distributie en iedereen moet het bier zelf daar gaan halen.  Vroeger was de limiet 10 bakken per auto, nu is dat gedaald tot 5, om iedereen wat kans te geven.  Ik heb gelezen dat ze zelfs vanuit Denemarken naar daar rijden om met een paar auto's bier terug te kunnen gaan ...
Je kan bellen naar de biertelefoon van St. Sixtus om te horen wat er momenteel beschikbaar is en wat er eventueel binnenkort beschikbaar is.
In het cafe (De vrede) kan je losse flesjes kopen, alsook abdijkaas, glazen en andere gadgets.  Lekkere boterhammen met eigen hesp en een Westveleteren erbij .. hmmm, die neem ik er ook altijd bij, in de vrede ...

Groetjes,

Fritz

Adrie

Twee weekenden geleden stond ik er aan de poort: alles uitverkocht en het café aan de overkant gesloten...  :'(.

Gelukkig is dit bier ook regelmatig te koop bij Bert's Bierhuis in Utrecht. Ik vind ze erg lekker, vooral de blond vind ik erg goed, maar ook de 8 en de 12 zijn de moeite waard. Ik heb echter ook wel eens een paar flesjes gehad die een olie-achtige smaak hadden, dus soms gaat er in Westvleteren wel eens iets mis.

Groeten,

A3

fritz

Hoi A3,

Om zo'n teleurstelling te vermijden: vooraf een telefoontje naar de biertelefoon van St. Sixtus: +32-57 40 10 57
Ik heb er ook eens op een vrijdag gestaan ... sluitingsdag   :-/

 :degroeten:
fritz

Edwin

Als ik Fritz zo lees, dan is het echt wel leuk om een dagje daar naartoe te reizen. Is het klooster ook een beetje de moeite waard?

Vrijdag is dus alles dicht. En zondag is ook een rustdag?  :engel:

Edwin

MO

Wat een leuke discussie zo over Westvleteren. Nog iets te weinig meningen over de smaak wat mij betreft, maar wellicht komt dat nog. Een uitgebreide site over Westvleteren (tel. nr, openingstijden) is te vinden op

http://home.iae.nl/users/zijdervf/Nederlands/trappisten_bier.htm

Met info over de omgeving etc. Het schijnt dus dat je nu nog maar 5 bakken mede mag nemen. Ik ben toch van plan er dit jaar nog eens heen te gaan (ik woon in Brabant). Dan maken we er een weekendje van.

Edwin

De smaak van Westvleteren  :proost:

Dat is nou een vraag waar ik niks mee kan  ;D. Ikzelf ben wel gecharmeerd van de smaak (vooral van de 12), hoewel het naar mijn idee minder body heeft dan bijvoorbeeld de Rochefort 10. De smaak van de streek is (duidelijk) herkenbaar. Dicht bij de Noordzee. Die ziltheid is terug te vinden in het bier. Persoonlijk denk ik dat de mythe rond het bier belangrijker is voor de verkoop dan de uiteindelijke smaak. De st.Bernardus Abt (zo heet ie geloof ik) is een kloon van de Westvleteren die duidelijk beter verkrijgbaar is dan de Westvleteren zelf.

Edwin

papa

In Nijmegen aan de molenstraat en in Ermelo aan de doorgaande weg Putten- Harderwijk
Sorry maar weet de namen niet meer.
Nijmegen is een bierwinkel en in ermolo kan je ook mout,gist enz kopen.

Frank

Adrie


CiteerDe st.Bernardus Abt (zo heet ie geloof ik) is een kloon van de Westvleteren die duidelijk beter verkrijgbaar is dan de Westvleteren zelf.

Dat is niet helemaal waar. Toen de brouwerij St. Bernardus hun licentie verloor, mochten ze niet meer hetzelfde recept brouwen. De bieren zijn nu duidelijk niet meer vergelijkbaar. Volgens mij wordt nu ook een andere gist gebruikt.

Groeten,

A3

Edwin

Ha A3  :proost:

Nou dat je het zegt, da's waar ook :'(. Ik heb m'n 'weetje' niet aangepast aan de actualiteit. Hmmm, erase...blink...Bernardus was ongeveer hetzelfde. Nu niet meer, andere receptuur en andere gist. Oké...
Toch wel jammer.

Edwin

JWVG

Ik vind de St. Bernardus bieren trouwens wel enorm lekker! Als ze een beetje lijken op Westvleteren (wat ik nooit geproefd heb) is dat wat mij betreft een prima aanbeveling.

JW.

Adrie

Zoals ik al eerder schreef, ben ik laatst met mijn brouwbroeders een weekend naar Watou geweest. Wij logeerden toen in een pension naast de brouwerij St. Bernardus. De vrouw van de brouwer runt deze toko. Helaas konden we de brouwerij niet bezoeken, omdat er een nieuwe betonnen vloer werd gestort.
Bij aankomst in het pension (zeer sfeervol, met een prachtige binnenplaats met oude kastanjes) bood de vrouw des huizes ons gelijk een St. Bernardus Abt aan van het huis ("De Pater zou ik niet nemen, die smaakt wat dunnentjes. Voor minder dan de Abt zou ik niet gaan"). Zelf vond ik de Prior lekkerder: niet zo zoet en niet zo zwaar. In de lounge stond permanent een koelkast met een indrukwekkende hoeveelheid St. Bernardus bieren. Voor elk moment van de dag, zo voor het grijpen. Niet zo best voor de lever, dus...

Groeten,

A3

JWVG

Goed, n.a.v. het flesje Westvleteren 12 dat ik van Fritz kreeg (  :groots: ) deze discussie nog maar eens aangezwengeld. Ik vond het erg lekker, en niettegenstaande eerdere discussies op dit forum vond ik hem toch vrij veel op de st. Bernardus abt lijken. Mijn vraag: hoe kun je ongeveer in de buurt komen van 1 van deze bieren? Qua gist weet ik al uit eerdere discussies dat het waarschijnlijk de gist van Westmalle (misschien die van Rochefort) is, dus ben ik vooral geinteresseerd in het graan en de hop. Heeft iemand wat informatie?

 :degroeten: Jan Willem.

Eukanuba

Westvleteren 12 is volgens mij de beste trappist die er is. Helaas is de stock dikwijls uitgeput in de abdij wegens zijn grote succes van de laatste jaren.

Maar het loont toch de moeite om de moeite om de reis te maken naar de westhoek...


cheers,

Eukanuba

Johannes

En voor de groningers die graag een Westvleteren willen proeven: reis niet af naar belgie maar naar drankenhandel van Erp en koop daar voor 3.95 euri een Westvleteren 8
Zolang de voorraad strekt uiteraard.

Ik heb nog niet geproefd maar zodra het moment daar is zal ik mijn bevindingen posten.

Johannes

Caspar

Hoi Hoi...

Ik was net even bij ons lokale bierwinkeltje in Amersfoort om wat speciaalbiertjes te kopen... Tot mijn grote vreugd zag ik dat ie weer een levering Westvleteren had gekregen. Ik heb een nr 12 gekocht welke ik morgen even ga proeven, ik ben benieuwd... dit is de enige trappist welke ik nog nooit geproefd heb ;).

cornel

Caspar,

Ik raad Je aan de fles zeker 5 dagen rechtop te laten staan op keldertemperatuur,zoals met alle
bieren hergist op fles is het zonde de flesen dooreen te schudden door deze plat te transporteren.
Ook na het transport moet de gist de tijd hebben zich op de bodem van de fles te verzamelen.
Even geduld en Je geduld zal beloond worden.

Schuimende groeten,
Cornel

ps deze Westvleteren Abt(12)is gemaakt met gist uit Westmalle(zie het boek Trappist,het bier der
monniken,van Jef van den Steen,blz 65)

Caspar

Hey Cornel,

Hij heeft 2 daagjes mogen rusten voordat ik hem soldaat heb gemaakt ;). Ik vond het echt een zeer lekker biertje... als je er een kan bemachtigen, twijfel dan niet!

Van de trappisten vind ik de Rochfort 10 alleen nog de aller lekkerste die ik geproefd heb... Maar ook het "mythologische" van Westvleteren, maakt het ook natuurlijk erg speciaal om dit te drinken!!!!

 

cornel

Hoy Caspar,

De Westvleteren abt(=12) is een van mijn favorieten,
Ik heb er een paar kratjes van staan :lekkerbier:
Ook in onze gezellige dorpsestaminet(cafe die enkel in het weekend open is)is deze heerlijkheid
te verkrijgen samen met alle andere Trappisten, en overheerlijke streekbieren.
Als Je eens in de Vlaamse Ardennen bent ,kan Je er gerust eens komen van genieten,
En ook van mijn eigen brouwsels natuurlijk :proost2:

Schuimende groeten,
Cornel

Caspar

Dat hou ik zeker in gedachten, Cornel  :proost2:

MO

Zo, even een oudje afstoffen. Onze supernerd Edgar, die even 5 uur ging rijden voor een thermostaat, nam voor mij twee westies12 mee. Oftewel, de Westvleteren 12. Na het avondeten heb ik er eentje geproefd. Ik vond het een raar bier, terwijl ik het de vorige keer (mei 2004) niet zo'n slecht bier vond. Dit was een vrij verse, tht 03/09 meen ik. Het bier was werkelijk enorm fruitig. De body was matig. De kleur van het schuim was niet in overeenstemmig met het bier, wat soms duidt op het gebruik van kleurstof (het is een donker bier). Naast de overheersende fruitige smaak (samen met iets alcoholisch) vond ik het bier ook stevig geoxideerd. Porto, madeira, geen nat karton.
Kortom: nix dit bier. Sorry.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.