Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: ONK 08 A2 - Weizen - Theo van Eijden  (gelezen 7670 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Theo van Eijden

  • LABO lid
  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 48
  • Land: nl
  • Make beer not war
ONK 08 A2 - Weizen - Theo van Eijden
« Gepost op: 17-06-2008 00:16 u »
Deze Weizen heb ik op 9 maart 2008 gebrouwen, moest allemaal snel want het was kort dag om het bier gebotteld te krijgen i.v.m. een vakantie die gepland was.   

Een Paulaner Hefe Weizen was het doel. 

Hierbij het recept;

Brouwer: Theo van Eijden
Soort: Weizen
Start SG: 1056
Eind SG: 1012
kleur: 9 EBC
Bitterheid: 12 IBU
Schaal: 40 L

Mout
3150 gr pilsmout 3 EBC
7300 gr tarwemout


Water
31 L Maischwater
22 L Spoelwater

Maischschema
10 min 40 C
25 min 50 C
20 min 64 C
1 min 72 C
spoelen 78 C

Hop

20 g  Hallentau Perle 5,5% 90 min
10 g  Hallentau Perle 5,5% 30 min
10 g  Hallentau Perle 5,5% 15 min

Gist
Safbrew WB-06 (1 zakje korrelgist)

Hoofdvergisting 5 dagen 22 C (tot 1014)
Lagering 10 dagen 15 C ( tot 1012)
Lagering 10 dagen 2 C
Gebotteld met 8 g/liter suiker.


Nadat het wort in het gistvat zat de korrelgist er op gestrooid en de deksel er op.....

Een mooie Weizen met veel banaan, zegt dus veel over de gebruikte gist.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.093
  • Land: nl
Re: ONK 08 A2 - Weizen - Theo van Eijden
« Reactie #1 Gepost op: 17-06-2008 09:20 u »
Deze Weizen heb ik op 9 maart 2008 gebrouwen,

Is het ook mogelijk het commentaar vd keurmeester te plaatsen?

Hopbier

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: ONK 08 A2 - Weizen - Theo van Eijden
« Reactie #2 Gepost op: 17-06-2008 09:23 u »
Ha Theo,

Als je het hebt over hoofdvergisting op 22 C, bedoel je dan de omgevingstemperatuur of de temperatuur van het jongbier? Ik wil binnenkort ook een weizen gaan brouwen met misschien deze gist (of opgekweekte Schneider gist), dus ik ben bijzonder genteresseerd.

 :degroeten: JW.

Offline Theo van Eijden

  • LABO lid
  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 48
  • Land: nl
  • Make beer not war
Re: ONK 08 A2 - Weizen - Theo van Eijden
« Reactie #3 Gepost op: 17-06-2008 17:15 u »
Zodra ik de keuringsformulieren ontvang zal ik het commentaar plaatsen :bokser:

De vergisting vond plaats in een tot klimaatkast omgebouwde koelkast. D.m.v. een temperatuursensor schakel ik een lamp die de koelkast tempratuur op 22 graden houdt. Thermostaat is van type UT100 te verkrijgen via Conrad.

Offline Ko

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 453
  • Land: nl
  • Waarom makkelijk doen als het ook moeilijk kan!
    • CEAUX-Brew
Re: ONK 08 A2 - Weizen - Theo van Eijden
« Reactie #4 Gepost op: 03-09-2008 13:24 u »
Hallo,

Ik heb volgens dit recept gebrouwen, mijn jongbier staat nu te lageren bij 15 graden. Dit is mijn eerste keer dat ik gekoeld lager maar mijn vraag is, of er ook bottelgist toegevoegd is bij dit brouwsel. Of is het gist nog actief genoeg na zo lang en koud lageren dat het met toevoeging van suiker weer actief wordt?

gr. Ko

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.417
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: ONK 08 A2 - Weizen - Theo van Eijden
« Reactie #5 Gepost op: 03-09-2008 13:59 u »
Na een paar weken lageren bij 15 C hoef je geen verse gist toe te voegen bij bottelen.

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re: ONK 08 A2 - Weizen - Theo van Eijden
« Reactie #6 Gepost op: 03-09-2008 14:00 u »
Hoi Ko,

Lageren bij 15 C zorgt er niet voor dat je gist niet meer actief kan worden. Daarvoor moet je het jongbier echt bevriezen (en dan doen sommige gistcellen het nog steeds als ze niet geperforeerd zijn door ijskristallen). Ik zou geen bottelgist toevoegen.

Edwin

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.693
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK 08 A2 - Weizen - Theo van Eijden
« Reactie #7 Gepost op: 03-09-2008 15:30 u »
Hoe lang heb je gelagerd?

Offline Ko

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 453
  • Land: nl
  • Waarom makkelijk doen als het ook moeilijk kan!
    • CEAUX-Brew
Re: ONK 08 A2 - Weizen - Theo van Eijden
« Reactie #8 Gepost op: 03-09-2008 18:34 u »
Hoe lang heb je gelagerd?

Ik probeer me qua lageren gewoon te houden aan het recept:
Lagering 10 dagen 15 C
Lagering 10 dagen 2 C

Op dit moment zit ik nog op de 15C stap. Alvast erg bedankt voor de nuttige info

gr. Ko

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.693
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK 08 A2 - Weizen - Theo van Eijden
« Reactie #9 Gepost op: 03-09-2008 20:30 u »
Als je het recept volgt zul je geen verse gist hoeven toe te voegen.

Tags: