Zelf een kraan in je pan maken

Gestart door Edgar, 14-06-2008 08:51 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Edgar

Een kraan in mijn pannen lijkt me toch wel erg handig. Ik vraag me af wat de beste methode is. Er zijn de 'weldless spigots' van Morebeer (is er iets gelijkwaardigs lokaal?), en Morebeer verkoopt ook de 'weldless bulkheads'. Voor beide hoef je als ik het goed begrijp enkel een gat in je pan te boren.

Of is het laten lassen van een doorvoer een beter idee? Of zou het vast'wartelen' van een standaard-bouwmarkt-bolkraan voldoende stevig zijn? De kranen in mijn bouwmarkt hebben een vrij kort schroefdraad en een soort chroomlaag die ik niet erg vertrouw in hete ketels.

Iemand ervaring of ideeën? Ik weet dat Adrie iets in z'n ketel heeft laten lassen; wat voor las was dat Adrie en wat kostte het je?

Albertus

Er bestaan z.g. huiddoorvoeren. Op boten worden deze gebruikt voor het aansluiten van water- en brandstoftanks:

http://www.dewatersportwinkel.nl/Inst-materiaal/91-338/Fitwerk/Doorvoeren/

Zelf heb ik onlangs m.b.v zo'n doorvoer een kraan aan mijn gamel gemaakt. Afdichting met een siliconenringetje.
Hoe e.e.a. zich op de lange duur houdt kan ik natuurlijk nog niet beoordelen.

Lassen is zonder meer de mooiste optie. Dat gaat echter niet altijd even gemakkelijk, afhankelijk van de dikte en het soort RVS.

Bert


Edgar

Dat ziet er goed uit Bert. Heet dit doorvoer een schroefdraad aan de binnenzijde? En welk materiaal heb je gekozen?

Albertus

Citaat van: Edgar op 14-06-2008  09:37 uDat ziet er goed uit Bert. Heet dit doorvoer een schroefdraad aan de binnenzijde? En welk materiaal heb je gekozen?

Zoals je op de plaatjes van de leverancier kunt zien zit de schroefdraad aan de buitenzijde, dat moet ook wel omdat de doorvoer met een moer wordt vastgezet, de binnenkant is glad.
Op de schroefdraad kun je een kogelkraan schroeven (wel goed tapen, eventueel teflondraad b.v. Loctite 55 gebruiken).
Schroefdraad eventueel inkorten wanneer je die niet in het zicht wilt laten.

Bij mij is de doorvoer van messing, mede omdat de kogelkraan ook van messing is.
Wanneer je een RVS kraan gebruikt zou ik kiezen voor een RVS doorvoer.

Bert

Edgar

Ik zag dat buitendraad naturlijk wel :) maar het kon natuurlijk óók nog aan de binnenkant zitten. De standaardkranen hier hebben allemaal buitendraad, vandaar.

Ik zou het liefst rvs gebruiken inderdaad. Goed om te weten dat het op die manier kan in elk geval. Laatste vraag: Heb je 't gat geboord met een een standaard getande staal-gatenboor (zoals ook wordt gebruikt door hobbybrouwers hier om gaten te boren in het verzinkte staal van de gamellen)? Ik bedoel lukt dat of heb je voor het taaie rvs ander materiaal nodig?

EBC

Ik heb vorige week in mijn 50 liter rvs pan van Het Amerikaantje een gat laten boren. In dat gat een Weld-be-gone en daarop een Blichmann 3-delige 1/2" kraan. Werkt perfect. Ik zal later vandaag een fotooke posten. De pan is nu in gebruik voor het eerste minibrouwsel. Ook daarmee een ander experiment: Aan de binnenzijde zit een haakse rvs bocht die tot net 1 mm boven de bodem komt. Daarmee ga ik vandaag zowel maisch als hop filteren...ik heb wel een stukje gaas in die bocht gefrommeld om te voorkomen dat er deeltjes in mijn koeler verdwijnen.

Ik ken een zeer ervaren en bedreven lasser en vroeg hem of hij niet beter gewoon een lasmof op die pan laste, nee zegt hij. Pannen zijn gemaakt van 18/8 staal en dat last niet fijn.

Dus hij heeft dat gat geboord met een stappenboor. Zelf met een gewone boormachine uit de hand zou ik er nooit aan beginnen!

EBC

Ik zal ook een 'exploded view' foto maken van de Weld-be-gone. Die kan je ook zelf 'eenvoudig' samenstellen met wat hulp...

EBC

En eigenlijk heb je nog meer nodig aan aansluitmateriaal, zal ik ook posten.

Albertus

Citaat van: Edgar op 14-06-2008  10:32 uLaatste vraag: Heb je 't gat geboord met een een standaard getande staal-gatenboor (zoals ook wordt gebruikt door hobbybrouwers hier om gaten te boren in het verzinkte staal van de gamellen)? Ik bedoel lukt dat of heb je voor het taaie rvs ander materiaal nodig?

De gaten, zowel in het ijzer van de buitenmantel van mijn gamel als in het rvs, heb ik geboord met een conische boor om gaten in plaatstaal te maken. Ik heb ook een getande variant, die werkt net zo goed.
Boren van het ijzer is geen enkel probleem.
RVS heeft de neiging om bij het boren te heet te worden of te verbranden, je hoort dit dan ook te smeren en te koelen met snij-olie. Dit laatste lukte niet goed daarom heb ik vooral met beleid geboord. Niet te hoog toerental en regelmatig terughalen.
Het werkte niet echt fijn maar ik heb zeven gaten op deze manier gemaakt.

Bert

Edgar

Merci Bert (en Jasper bij voorbaat)! :proost2:

EBC

Weld-be-Gone, 3-delige kogelkraan en handige kunststof slangaansluitingen. De haakse aansluiting is temperatuurbestendig tot 110 ºC, de andere tot ca 80 ºC vanzelfsprekend allemaal voedselbestendig. Deze kunststof dingen zijn veel handiger in gebruik dan metalen aansluitingen. Siliconenslang 10x2 werkt perfect. Voor het bottelen gebruik ik een dunnere slang en dus een dunnere aansluiting. En dan is er nog een dikkere voor het dumpen van gistslurrie uit de Fermenator.



En wat gemonteerde plaatjes:


Voor het monteren van een 3-delige kogelkraan zie hier.

Edgar

Vandaag in 2 ketels kranen gezet. In de kookketel een uitneembaar type, in de kleinere ketel een simpele bolkraan. Ik kon geen mooie doorvoeren vinden dus ben gewoon met ringen, moeren, verloopstukken en pakkingen in de weer gegaan. Het zit nog niet eens zo beroerd. Plaatjes volgen.



*edit* Inderdaad mooi spul Jasper. Ik heb zo'n wasmachineslangtule, met een wartel en een hoek erin, aan de binnenkant van de kookketel geplaatst, zodat de slangmantel gelijk mooi naar de bodem loopt. Met de maischketel is het nog even prutsen.

Henielma

EBC, mooie ketels, mooie kranen.

Maar die kunststof nippels, haal je die eraf tijdens het verwarmen met een gasvlam?
Als je die laat zitten tijdens het verwarmen smelten die dan niet?

EBC

Henielma,

De rechte nippels gebuik ik om te pompen of te bottelen, het is dan gewoon gistingstemperatuur. Ik heb dezelfde kranen op mijn Fermenator zitten.

Alleen op de kook en maischketels gebruik ik die haakse. Die kunnen op zich tegen ruim 100 ºC vloeistof, maar niet tegen gasvlammen...

Dus die zet ik er inderdaad pas op als het vuur uit is.

Kogelkranen kunnen behoorlijk spetteren als je ze open zet en een ketel leeg laat lopen. Met zo'n slangtule erin krijg je ook nog een mooie straal. Ideaal voor het aftappen van gist uit de Fermenator, anders zit het overal!

EBC

Oja, die pan is van het Amerikaantje. Drie maten hebben ze. Ik heb een rvs 50 liter (40x40) en die kost EUR 85. Prachtige pan met sandwichbodem.

basterd-brewer

Citaat van: EBC op 14-06-2008  11:36 uIk ken een zeer ervaren en bedreven lasser en vroeg hem of hij niet beter gewoon een lasmof op die pan laste, nee zegt hij. Pannen zijn gemaakt van 18/8 staal en dat last niet fijn.

18/8 rvs is het nogal standaard rvs, ook wel AISI 304 genoemd en last net zo lastig of makkelijk als de meeste andere rvs soorten.
Aluminium bijvoorbeeld heeft een veel kleiner vloeitraject en is daarom lastiger te lassen en dat gebeurt ook gewoon aan de lopende band.

Neemt niet weg dat de door jullie gevonden oplossing ook prima lijken te werken :duimop:, een las heeft nog steeds wel mijn voorkeur.

Goet, Stefan

EBC

Citaat van: basterd-brewer op 17-06-2008  14:38 u18/8 rvs is het nogal standaard rvs, ook wel AISI 304 genoemd en last net zo lastig of makkelijk als de meeste andere rvs soorten.
Aluminium bijvoorbeeld heeft een veel kleiner vloeitraject en is daarom lastiger te lassen en dat gebeurt ook gewoon aan de lopende band.

Tuurlijk... Ben jij lasser?

basterd-brewer

Ja: elke zomer werk ik bij een metaalconstructie bedrijf en ik kan ook een aardig stukje lassen. Ten minste weet ik genoeg van metalen en wat er in het bedrijf waar ik werk mee kan (ook een jaar maritieme techniek aan de TU Delft laat wat kennis achter).

Tuurlijk, als in ik snap niet wat je bedoelt of ik geloof je niet? :huilen:

EBC

Ok, nuancering...

Als je een pan koopt weet je niet waarvan hij gemaakt is. Heel soms staat er wel iets op, maar dat zegt dan nog weinig. Het is wat link om zomaar aan een pan te gaan lassen. Je weet niet welk materiaal het is, noch welke behandeling het heeft ondergaan. Als het niet blijkt te lukken, dan heb je flink pech.

Dus aan een standaard gekochte pan las je beter niet. Op Amerikaanse sites zie je ook altijd dat ze dat soort pannen gewoon boren en van lasvrije koppelingen voorzien.

Theorie en praktijk, het is nooit gemakkelijk.

het kerrewiel

Tja, met de RVS pannen is het allemaal niet zo spannend!
Ik heb echter twee pannen die gemailleerd zijn. Ik ben bang dat als ik daar een gat in boor het emaille er aan alle kanten afspringt.

Iemand hier ervaring mee?

Lucas

Albertus

Citaat van: het kerrewiel op 17-06-2008  22:05 uTja, met de RVS pannen is het allemaal niet zo spannend!
Ik heb echter twee pannen die gemailleerd zijn. Ik ben bang dat als ik daar een gat in boor het emaille er aan alle kanten afspringt.

Iemand hier ervaring mee?

Lucas

Niet eens proberen! Boor loopt weg, emaille springt er af, bovendien gaat het dan onbeschermde ijzer roesten :nut:.

Bert

basterd-brewer

Hoi Lucas,

Het kan wel hoor, er zijn speciale boren voor keramisch materiaal maar er blijft altijd een risico.

Zoeken naar een andere oplossing heeft waarschijnlijk de voorkeur. Met welk doel zou je graag een kraan in je pan hebben?

Groet, Stefan

Arie

Citaat van: het kerrewiel op 17-06-2008  22:05 uTja, met de RVS pannen is het allemaal niet zo spannend!
Ik heb echter twee pannen die gemailleerd zijn. Ik ben bang dat als ik daar een gat in boor het emaille er aan alle kanten afspringt.

Iemand hier ervaring mee?

Lucas

Ik heb wel een gat in mijn geemailleerde pan geboord en daar een kraantje in gemonteerd. Hier staat een afbeelding. Ik heb tot nu toe geen problemen met roesten gehad. Ik brouw nu één jaar met deze pan. Ik ben erg blij met mijn kraantje. Ik kan mijn maischfilter en mijn hopfilter er op schroeven. Nooit geen gedonder met hevelen dus. Gewoon kraantje open en wachten maar.

 :degroeten:
Arie

Hopmans

Hey Arie,

Hoe heb je dat gedaan?
Keramisch boortje?

 :)

Menno

Volgens mij door er rubberen ringen tussen te plaatsen (beide zijden), hiervoor kan er geen vocht bij komen, en dus niet roesten. Klopt dit?  :weetniet:

Albertus

Citaat van: Menno op 18-06-2008  13:30 uVolgens mij door er rubberen ringen tussen te plaatsen (beide zijden), hiervoor kan er geen vocht bij komen, en dus niet roesten. Klopt dit?  :weetniet:

Wanneer het gat goed gelukt is (niet te grote splinters van de rand), lijkt mij dat een prima oplossing. Ik zou dan wel kiezen voor een ring van teflon of siliconen i.v.m. de hitte tijdens het koken.

Bert

Arie

Citaat van: Hopmans op 18-06-2008  13:19 uHey Arie,

Hoe heb je dat gedaan?
Keramisch boortje?

Nee gewoon met een scherp metaalboortje van een mm of 4. Allemaal kleine gaatjes in een cirkeltje geboord en de resterende puntjes metaal weg gevijld. Het gat was zo strak dat ik het kraantje er met de schroefdraad in kon draaien.

Citaat van: Menno op 18-06-2008  13:30 uVolgens mij door er rubberen ringen tussen te plaatsen (beide zijden), hiervoor kan er geen vocht bij komen, en dus niet roesten. Klopt dit?  :weetniet:

Ik heb aan de buitenkant een wartel zitten zinder siliconen afdichtring. Aan de binnenkant van de pan zit inderdaad een afdichtingsring van siliconen geknipt uit een siliconen bakblik.

 :degroeten:
Arie

Edgar

Het boren van een gat in rvs pannen en deksels is, zo weet ik nu, niet goed voor je gatenboor. Het eerste ging vrij vlot, het tweede ging al moeilijker, het derde ging maar nét en nummer 4 (nota bene in een dun deksel) ging eigenlijk niet. Was een Sandvik HSS dingetje van redelijk wat Euro's.

Het staal wordt roodgloeiend en taai, in plaats van te verspanen. Misschien zijn er speciale gatenboren voor rvs?

basterd-brewer

Hoi Edgar,

Of er ook gatenzagen specifiek voor rvs zijn weet ik niet, de kunst van rvs bewerken met hss gereedschap is het juiste toerental en voldoende koeling/smering door snij-olie.

De werkplaats waar ik mijn vakanties meestal doorbreng gebruiken we ook hss gatenzagen voor  rvs en dan vooral in een boorkolom met continu koelvloeistof, deze gaan nu al jaren mee.

 :degroeten: Stefan

het kerrewiel

Ha, nu komen we meer in mijn vakgebied!
RVS is goed te boren, je moet op twee dingen letten:
- toerental, dit mag niet te hoog zijn. Veel mensen denken planken met die hap, dan komt dat gat er wel. Helaas niet, RVS heeft namelijk de vervelende eigenschap als het warm wordt, dat het nog harder wordt. Hierdoor wordt je boor nog botter, dus nog meer warmte, dus nog harder, etc etc.
- koelen, dit is heel belangrijk! Met water werkt niet zo goed, gewoon boor/tapolie gebruiken. Hierdoor koel je het RVS en smeer je de boor, waardoor er minder warmte door frictie ontstaat.
Rustig aan boren met olie, succes verzekerd! Je boor gaat ook 20 keer langer mee....

de sleutel

Ik raad je aan geen gaten te maken in emaille. In ander materiaal boor ik zo gaten met een meergatenboor, ook RVS. Gaten van 10 tot 70 mm.
Voor de gamellen gebruik ik een 50 mm verlengstuk voor kranen, Gamma. Binnen 1/2 ", buiten 1/2".(1/2BUX50mm CHROOM €5,99), je kunt er alles op aansluiten van kraan tot koppeling. Werkt perfect . Binnenkant van de gamel met een 1/2"-15mm knel verloopknie(90 graden  1/2BIX15mm messing, € 3,99) met daarin een klein stukje 15 mm pijp tot vlak boven de bodem. Binnen zijde nylon ring 1/2".

Probeer het, hoor graag of je geslaagd bent.

de Sleutel :pan:

basterd-brewer

Grappig taalgebruik: "gatenboor" ik neem aan dat jullie een gatenzaag bedoelen want dat een boor gaten maakt is wel erg duidelijk.

En nog eens ten overvloede bij goed gebruik blijft je gereedschap gewoon scherp, tenzij het slecht gereedschap is; wel koelen en op laag toeren gebruiken zodat de snijvlakken snijden in plaats van wrijven.

Glorfindel

Ik heb twee prachtige RVS pannen bij het Amerikaantje gekocht. Een van 50 liter en een van 70. Aanvankelijk liep ik er voorbij omdat ik ze veel groter zijn dan ik dacht. Toen ik er naar vroeg werd ik naar de toren gewezen. De winkel zelf is onbeschrijfelijk. Vol is niet het juiste woord, afgeladen komt in de buurt. Ongelofelijk.
Toen ik met de pannen bij de kassa kwam, vroeg de verkoopster me of ik er bier in ging maken. Er kwamen de laatste tijd wel meer Nederlanders voor deze pannen. Laatst nog een uit Leiden. ;D

In een van de pannen wil ik een kraantje zetten om een filter aan te maken. Daarvoor heb ik een driedelige kraan gekocht. Niet zozeer omdat die goed schoon te maken is, maar vooral omdat, als je de kraan uit elkaar schroeft, hij minder ruimte inneemt en minder kwetsbaar is. Alleen het basisstuk blijft dan zitten.

Hier een plaatje van mijn aanwinsten.



Van links naar rechts zijn dat:
twee slangaansluitingen (tot 120 ºC)
de kraan
een neusstuk (Gamma)
een puntstuk (Gamma)
een stukje koperpijp
een knel T stuk waar een filter aankomt

Aan het puntstuk heb ik een stukje koperpijp gesoldeerd. Dat heb ik bewust wat langer gehouden omdat ik nu de wartel naar achter kan schuiven om hem goed schoon te kunnen maken.
Tussen het neusstuk en de pan maak ik een pakking van stuk van een siliconen bakplaat.
Het gat ga ik boren met een kolomboormachine van een maat van me. Die kan langzaam draaien en koelen is eenvoudig.

De kraan was €33 en de rest nog geen €10 bij de Gamma.

Voordat ik de boor in de pan zet, heb ik nog een paar vragen:
Waar zal ik de kraan zetten, in "voorkant" van de pan of onder het handvat? Dat laatste neemt minder ruimte in en maakt de kraan minder kwetsbaar bij opslag.
Hoe hoog of hoe laag met ik de kraan van de bodem maken? Ik wil natuurlijk zo laag mogelijk.
Hebben jullie nog ander tips of trucjes? Ik hoor het graag. Liever drie keer denken dan een keer fout boren. :pan:

Albertus

Citaat van: Glorfindel op 05-10-2008  23:05 uWaar zal ik de kraan zetten, in "voorkant" van de pan of onder het handvat? Dat laatste neemt minder ruimte in en maakt de kraan minder kwetsbaar bij opslag.
Hoe hoog of hoe laag met ik de kraan van de bodem maken? Ik wil natuurlijk zo laag mogelijk.
Hebben jullie nog ander tips of trucjes? Ik hoor het graag. Liever drie keer denken dan een keer fout boren. :pan:

Op dezelfde wijze heb ik de kranen aan mijn gamellen bevestigd.
Siliconen heeft de neiging eruit te worden geperst. De beste afdichting is een holle koperen ring (van het type dat bij bougies wordt toegepast), maar omdat ik daar toendertijd niet over kon beschikken heb ik gewerkt met vloeibare pakking van Loctite. Met die afdichting heb ik nu een keer of zeven gebrouwen.

Het is moeilijk de kraan vlak boven de bodem te krijgen. Je kunt hem rustig wat hoger plaatsen wanneer je het buisje achter de kraan naar de bodem buigt of een 90 graden bocht gebruikt.

Bert

Glorfindel

Citaat van: Albertus op 06-10-2008  11:07 uSiliconen heeft de neiging eruit te worden geperst. De beste afdichting is een holle koperen ring (van het type dat bij bougies wordt toegepast).



In de bouwmarkt vond ik een setje fiberringen. Er zitten twee soorten in. Een papier achtige en een rubberen. Een maat past vrij goed. Ik heb er ook een van beide soorten een kwartiertje gekookt. Dat lijkt goed te gaan. De rubberen verandert helemaal niet en de papieren lijkt wat op te zetten. Heeft iemand ervaring met dit soort pakkingen?

RobinB

Misschien voor jou wat mosterd na de maaltijd, maar Brouwland heeft nu ook een soort systeem dat lijkt op het door EBC aangehaalde "Weld-be-gone"!  :duimop:

MH

@Glorfindel: Ziet er allemaal leuk uit maar wil je nou aan een kraantje een maischfilter of een hopfilter hangen? In beide gevallen zou het filter dus de gehele tijd in het wort hangen. Vind je dat niet erg dan? Of heb ik het verkeerd begrepen?

 :proost2:
Marcel

Edgar

Citaat van: Glorfindel op 06-10-2008  18:13 uHeeft iemand ervaring met dit soort pakkingen?

Ja, en die zijn niet onverdeeld positief. Die fiberringen lekken bij mij toch een beetje. Die tip van een koperen ring is een goeie, die optie was ik even vergeten. Daar kan je inderdaad hermetisch mee afsluiten. Voor wie het wil proberen: let wel op dat jet zacht roodkoper is en geen messing.

Ze zeggen inderdaad dat dat Loctite spul (welk nummer heb je genomen Albert?) ook goed werkt.

Albertus

Citaat van: Edgar op 09-10-2008  10:19 uJa, en die zijn niet onverdeeld positief. Die fiberringen lekken bij mij toch een beetje. Die tip van een koperen ring is een goeie, die optie was ik even vergeten. Daar kan je inderdaad hermetisch mee afsluiten. Voor wie het wil proberen: let wel op dat jet zacht roodkoper is en geen messing.
Ze zeggen inderdaad dat dat Loctite spul (welk nummer heb je genomen Albert?) ook goed werkt.

Ik heb Loctite 570 gebruikt.
Zachte (uitgegloeide) koperen ringen voor afdichting worden b.v. ook gebruikt bij olie-aftappluggen van auto's. Wellicht zijn ze verkrijgbaar bij de auto-onderdelen handel.
De beste afdichting is nog de holle koperen ring.

Bert

Glorfindel

Citaat van: RobinB op 06-10-2008  22:24 uMisschien voor jou wat mosterd na de maaltijd, maar Brouwland heeft nu ook een soort systeem dat lijkt op het door EBC aangehaalde "Weld-be-gone"!

Dat klopt ja, ik zal er een plaatje van in hun advertentiebrief. Ziet er goed uit, maar ik weet niet wat voor aansluitingen er in zitten. En dus hoe ik mijn filter er aan vast moet maken. Ik denk dat zo'n neusstuk ook kan werken. Alleen even uitvogelen hoe ik het waterdicht krijg. Zo'n Weld-be-gone werkt ook met een (rubber?) pakking.

Citaat van: Edgar op 09-10-2008  10:19 uJa, en die zijn niet onverdeeld positief. Die fiberringen lekken bij mij toch een beetje.

Ok, dan probeer ik het niet eens!

Citaat van: MH op 08-10-2008  20:25 uZiet er allemaal leuk uit maar wil je nou aan een kraantje een maischfilter of een hopfilter hangen? In beide gevallen zou het filter dus de gehele tijd in het wort hangen. Vind je dat niet erg dan? Of heb ik het verkeerd begrepen?

Dat heb je goed begrepen. Dat gaat goed. Alleen wel opletten dat het beslag niet aanbrand op plaatsen waar het filter ligt. Daarom maak ik het filter rond en langs de rand van de pan. Als het af is plaats ik een paar foto's.

Citaat van: Albertus op 09-10-2008  10:34 uDe beste afdichting is nog de holle koperen ring.

Weet je misschien ook waar die holle ringen voor gebruikt worden? Dat maakt de zoektocht ernaar misschien wat makkelijker. De bougies van mijn auto hebben geen koperringen. Het lijkt wel staal...




Albertus

Citaat van: Glorfindel op 09-10-2008  21:11 uDe bougies van mijn auto hebben geen koperringen. Het lijkt wel staal...
Aluminium? Is ook zacht.

Aan mijn platenkoeler zat een soort harde kunststof afdichtring, ik denk teflon o.i.d. Ik zal eens informeren bij een cv-monteur of dat kan kloppen. Is dan ook een alternatief.

Bert

Albertus

Citaat van: Glorfindel op 09-10-2008  21:11 uWeet je misschien ook waar die holle ringen voor gebruikt worden? Dat maakt de zoektocht ernaar misschien wat makkelijker.

Ik weet dat deze ringen bestaan. Ze worden gebruikt voor afdichtingen in de machinebouw.
Tot nu toe is het me niet gelukt iemand te vinden die mij een paar van die dingen kon leveren.

Bert

Edgar

Ik heb vandaag bij een automaterialenhandel massief koperen ringen kunnen vinden. Bouwmarkten hier hebben geen koperen ringen, enkel messing en verzinkt.

Albertus

Citaat van: Edgar op 10-10-2008  14:04 uIk heb vandaag bij een automaterialenhandel massief koperen ringen kunnen vinden. Bouwmarkten hier hebben geen koperen ringen, enkel messing en verzinkt.

Hou ons op de hoogte!

Bert

Glorfindel

Ook ik ben op jacht geweest bij Hydro perslucht in Den Haag. Ik kreeg de volgende pakking mee:


Het is een aluminium ring met een rubber binnenringetje. Het aluminium is zacht genoeg om de ronding van de pan op te kunnen vangen. Het rubber is iets dikker en zorgt voor de afdichting. Hij zou tegen de temperatuur moeten kunnen. Ik ben benieuwd. Kosten: €0,80 Dat viel mee dus.
In dezelfde winkel verkochten ze trouwens ook de drie delige kraan. Prijs €30,- ex BTW. Heb ik voor niets moeilijk gedaan om dat ding in Lelystad te bestellen :(

Menno

Citaat van: Glorfindel op 11-10-2008  15:07 uHeb ik voor niets moeilijk gedaan om dat ding in Lelystad te bestellen :(
Nee hoor, je wist het toch nog niet? ;)

Glorfindel

Sterker nog, ik ben er naar toe gereden.
Ach, ik heb mijn kraan en ik ben er erg blij mee. Volgende week zaterdag gaan we het gat boren. Duimen dat het goed gaat :)

Pieter S

Citaat van: Edgar op 14-06-2008  08:51 uEen kraan in mijn pannen lijkt me toch wel erg handig. Ik vraag me af wat de beste methode is. Er zijn de 'weldless spigots' van Morebeer (is er iets gelijkwaardigs lokaal?), en Morebeer verkoopt ook de 'weldless bulkheads'.

Kan iemand me zeggen waar je deze kan kopen in de Benelux regio? Ik ben er al een behoorlijke tijd naar aan het zoeken, maar zonder resultaat. En ik vrees dat de transportkosten nogal hoog zullen oplopen als ik deze in de VS bestel.

Sietze K

Citaat van: Glorfindel op 09-10-2008  21:11 uWeet je misschien ook waar die holle ringen voor gebruikt worden? Dat maakt de zoektocht ernaar misschien wat makkelijker. De bougies van mijn auto hebben geen koperringen. Het lijkt wel staal...

Deze worden in de perslucht techniek als afdichting gebruikt.
 :degroeten:   Sietze

Edgar

Citaat van: Pieter S op 22-10-2008  09:22 uKan iemand me zeggen waar je deze kan kopen in de Benelux regio? Ik ben er al een behoorlijke tijd naar aan het zoeken, maar zonder resultaat. En ik vrees dat de transportkosten nogal hoog zullen oplopen als ik deze in de VS bestel.

Ik dacht dat Brouwland hiermee bezig was.

RobinB

Ze stonden inderdaad in de laatste folder! :)

Muldermans

Vandaag even een gat in mijn Weckketel gemaakt, zodat ik straks af ben van het hevelen na het koken en meteen de zwaartekracht kan gebruiken. Het gat in het emaille maken ging wonder bovenwel erg goed! Begonnen met een heel klein boortje en het gat steeds groter gemaakt.

De afdichting heb ik gedaan met fiber ringen aan beide zijden en dat dicht erg goed af! Enige wat nu nog moet is een soldering maken, iets dat me steeds maar niet wil lukken :( Gelukkig is mijn collega hier heel handig in.

In mijn andere ketel komt ook een kraan, zodat de stap naar een Herms zo gemaakt kan worden.

Groeten
Muldermans

Herman

Je opmerking over solderen vat ik niet helemaal. Wat wil je solderen op emaille?

Robertw

Een aantal weken was ik in een "action" winkel. Altijd leuk om daar eens rond te snuffelen, op zoek naar (goedkope) mogelijke brouwspullen.
Wat ik zag was dat er voor een paar euro siliconen bakvormen te koop waren. Ik heb ze fijn laten hangen maar had hier direct het idee bij dat als ik ooit een kraan in een pan zou maken ik hiervan ringen zou kunnen maken. Is vast voedselveilig en ook bestand tegen hoge temperaturen.

Ik heb het dus op dit moment niet geprobeerd, dus ook geen garantie dat dit DE oplossing is, maar misschien een tip voor mensen die op zoek zijn naar afdichtingsringen.

Robert

Muldermans

Citaat van: Herman op 16-06-2009  23:59 uJe opmerking over solderen vat ik niet helemaal. Wat wil je solderen op emaille?

Ik heb een doorvoer gemaakt met behulp van een schroefdraad (puntstuk) en een sok, aan de andere zijde kun je dan een pijpje monteren. De zijde waar de kraan komt, daar moet even een pijpje op gesoldeerd worden. Dus niet het emaille, dat gaat niet lukken :)

Muldermans

Citaat van: het kerrewiel op 17-06-2008  22:05 uTja, met de RVS pannen is het allemaal niet zo spannend!
Ik heb echter twee pannen die gemailleerd zijn. Ik ben bang dat als ik daar een gat in boor het emaille er aan alle kanten afspringt.

Iemand hier ervaring mee?

Lucas

Inmiddels heb ik in mijn emaille weckketels kranen gemonteerd. Het gat maken viel eigenlijk best mee. Ik heb met een stift een cirkel van 22mm afgetekend, met de dremel het emaille weggeschuurd en ik heb met een centerpunt een punt in het midden van de cirkel gezet. Met een 4mm een gat geboord, vervolgens 8mm toen 12 en daarna 15 mm. Wel de boor het werk laten doen. Bij 15mm (de grootste boor die ik heb) kon ik een dremel slijp steen goed in het gat krijgen en zo het gat opgeruimd tot aan mijn aftekening. (is het nog duidelijk) door schuin te slijpen bleef het emaille aan de binnenkant mooi zitten en brokkelde niet af.

Kraantjes heb ik vandaag in Duitsland voor een mooie prijs kunnen kopen. 1/2" 6 euro, ze hadden ook 3/4" voor 8,50 euro. Mooie degelijke kranen!  

Inmiddels is mijn opmerking over solderen niet meer nodig, met deze kranen past alles in 1 keer zonder dat ik zelf een doorvoer hoeft te maken, op de kraan zit genoeg schroefdraad.

Mattijs

Oude topic, maar een vraagje over kranen en ringen:

Ik heb een mod gemaakt voor mijn grainfather sparge heater.
Ik heb hierop een 3/8 kogelkraan gemonteerd met een slangpilaar (slangtuit)  zodat ik met een siliconenslang het spoelwater direct naar mijn Brew Monk kan regelen. Handiger dan water opvangen met maatbeker etc.

Nu kreeg ik die kogelkraan met geen mogelijkheid lekdicht op de rvs waterkoker. Het originele afdichtringetje van de heater werkt niet samen met de kogelkraan, deze wordt geheel uit model geperst en dicht niet af. Minder strak aandraaien werkt ook niet.
Allerlei andere ringetjes geprobeerd; hij bleef een heel klein beetje lekken aan de onderkant.
Ringetjes zowel binnenkant, buitenkant als allebei geprobeerd. Helaas, bij volle ketel, heel klein beetje lekkage.

Siliconenringen in de juiste maat zijn bijna niet te vinden,  technirub.nl heeft wel e.e.a. maar die zijn 3 weken dicht.
En om deze nou in de VS of Alibaba te bestellen.. schiet ook niet op.

Laatste poging: groene fiber ringen gevonden en heel strak aangedraaid.
Nu is hij lekdicht.
Geen idee wat het verschil is tussen de roodbruine en groene fiber ringen.

Vraag: zijn deze fiber ringen voedselveilig en bestand tegen (bijna) kokend water?

Zo niet dan moet ik denk ik toch achter siliconenringen aan.


beermenke

Eerst de ketel in model knijpen voordat je de kraan plaatst
Neem nadat je het gat gemaakt hebt een bout met moer en 2 ringen ter grootte van de ringen van de kraan.
Monteer deze in het gat en draai deze zeer stevig met beleid aan. Bij dunwandige ketels wordt de wand in de platte vorm gedrukt zodat de kraan met ringen beter afsluit.
Bovenstaand is op basis van ervaring

Wisdom

Citaat van: Mattijs op 27-07-2019  08:26 uSiliconenringen in de juiste maat zijn bijna niet te vinden,  technirub.nl heeft wel e.e.a. maar die zijn 3 weken dicht.
En om deze nou in de VS of Alibaba te bestellen.. schiet ook niet op.

Laatste poging: groene fiber ringen gevonden en heel strak aangedraaid.
Nu is hij lekdicht.
Geen idee wat het verschil is tussen de roodbruine en groene fiber ringen.

Vraag: zijn deze fiber ringen voedselveilig en bestand tegen (bijna) kokend water?

Zo niet dan moet ik denk ik toch achter siliconenringen aan.

Ik heb in een kookwinkel een siliconen bakvorm gekocht. Zoek er een met veel platte stukken. Daaruit knip je dan de juiste maat.

In mijn pan lekt dat absoluut niet

beermenke

Citaat van: Wisdom op 27-07-2019  17:26 uIk heb in een kookwinkel een siliconen bakvorm gekocht. Zoek er een met veel platte stukken. Daaruit knip je dan de juiste maat.

In mijn pan lekt dat absoluut niet

Ipv knippen kun je ook stansen. Iets nauwkeuriger
Neem een koperen buis en vijl de wand dunner/scherp
Sla met een hamer op de buis net het rondje van de doorsnede buis eruit. Idem dunnere buis voor het midden. Zo heb je dus een mooi siliconenringetje

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.