Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Mommeriete verhuist

Gestart door Jacques, 07-06-2008 13:04 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Via Eugene Straver bereikte mij vandaag het volgende bericht.Bierbrouwerij in eeuwenoud café
De Stentor, zaterdag 7 juni 2008  (Regio › Hardenberg › Balkbrug) door Cor van Dalen
http://www.destentor.nl/regio/hardenberg/balkbrug/3238730/Bierbrouwerij-in-eeuwenoud-cafe.ece
GRAMSBERGEN/HOLTHONE - Bierbrouwerij Mommeriete verhuist van landgoed De Groote Scheere in Holthone naar Gramsbergen. Gert en Carina Kelder hebben het eeuwenoude schipperscafé van de familie Boonstra gekocht.
Gert en Carina Kelder hebben het voormalig schipperscafé Boonstra in Gramsbergen opgekocht. foto Bureau Uijlenbroek
"Het was echt een unieke kans voor ons", zegt Carina Kelder. " Wij waren al een tijd op zoek naar een andere locatie. Toen we hoorden dat Boonstra zou stoppen met het café zijn we in gesprek geraakt en hebben het eerste recht op koop gekregen." Gert Kelder vult aan: "We willen graag bij de brouwerij wonen. Dat is een noodzaak om overdag open te kunnen zijn met een proeflokaal en in verband met onze schoolgaande kinderen."
Het schipperscafé bij de brug over het Kanaal Almelo - De Haandrik is volgens het tweetal 'een prachtige plek', vooral omdat daar de wandelaars van het Pieterpad vanuit het noorden Gramsbergen binnen komen. "En de sfeer van het pand is natuurlijk erg belangrijk. Daarom zijn we heel blij dat we het café met het volledige interieur hebben kunnen kopen. En dat laten we natuurlijk onveranderd", zegt Carina Kelder. In de ruimte naast het aan ongeveer 30 personen plaats biedende café komen de koperen brouwketels te staan. Via een deur krijgen bezoekers daar zicht op. Achter het pand staande oude schuren worden afgebroken en maken plaats voor een nieuwe ruimte, in de stijl van het café. Daar komen onder meer de opslagtanks te staan, worden de voor het brouwen benodigde ingrediënten opgeslagen en komt de apparatuur voor het bottelen neergezet.
De verbouwing begint pas over enkele maanden. Daarom gaat het brouwen voorlopig verder op landgoed De Groote Scheere. Het café annex proeflokaal opent vandaag al de deuren. Met niet alleen bier. "Mensen kunnen bij ons ook terecht voor een kop koffie hoor", geeft Carina Kelder aan.
Verder komt er een verkoopruimte, waar naast bier producten te koop zijn die met bier hebben te maken. Zoals de bierkaas van kaasboerderij Heileuver uit Dalmsholte, bierijs van ijsboerderij Bosman uit De Krim en bierworst van slager Van Broekhuizen uit Balkbrug.
Bierbrouwerij Mommeriete is een uit de hand gelopen hobby van Gert en Carina Kelder. Het stel begon jaren geleden op de slaapkamer van hun woning in Gramsbergen.
"De inspiratie was een speciaalbier met hoge gisting uit België. In het begin was het steeds experimenteren met recepten, gisten en ingrediënten. " De hobby groeide uit, in 2003 werd voor het feest Gramsbergen Lichtstad een feestbier gebrouwen en in 2004 verhuisde de brouwerij naar landgoed De Groote Scheere, waar proeverijen en workshops plaats hebben.

Kruimeltje

Wat leuk voor Bierbrouwerij Mommeriete. Vorig jaar nog bij Mommeriete geweest tijdens een brouwsessie (op vrijdag). Karina liet me toen haar nieuwe bottellijn zien met etiketteermachine.


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.