Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: ONK 08 E1 - Chimay Blauw - Jan-Willem Fukkink  (gelezen 5821 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Brewzilla

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 74
  • Land: nl
    • BierVizier, mikt op nieuws over bier
ONK 08 E1 - Chimay Blauw - Jan-Willem Fukkink
« Gepost op: 02-06-2008 15:11 u »
Beste brouwers,

Met trots en genoegen plaats ik hier de receptuur van mijn winnende Chimay Blauw. Het was de eerste (en enige) keer dat ik dit recept gebrouwen heb, nota bene op een gezamenlijke brouwdag van onze vereniging. Een deel van de credits komt daarom op naam van onze Inkoop-commissie (Gerrit en Arjen) voor de receptuur en de ingrediŽnten, en onze Gist-commissie (Herman) voor de giststarter.

Een paar bijzonderheden zijn nog wel het vermelden waard. Het bier heb ik gebrouwen met een HERMS-installatie (Brewzilla 2.3) en no-sparge, dus zonder spoelwater. En aangezien ik normaal afvul op apo33-flessen heb ik het gebottelde bier op het laatst teruggekoeld naar 0 ļC, vervolgens rustig gekanteld (om de gist los te maken) en toen overgeschonken naar (voorgekoelde) Euro-flessen.

Of dat het verschil heeft gemaakt? Geen idee, en we zullen het nooit weten. Ik ga het bier namelijk nooit meer brouwen, want ik hou helemaal niet van Chimay Blauw...  :D

batch78
naam/typeChimay Blauw
giststarter
aanmaakdatum(door Herman Assendelft)
moutextract [gram]
starter [liter]
giststamW 1214: Belgian Ale (Chimay)
gistdatum-
brouwen
brouwdatum17-11-2007
recept voor x liter20
schroten
ingrediŽnt1pilsmout (3 EBC)5000
ingrediŽnt2cara (120 EBC)320
ingrediŽnt3munich (15 EBC)900
ingrediŽnt4choco (900 EBC)64
ingrediŽnt5
ingrediŽnt6kandij500
maischen
storten [gram]6784
methodeRIMS (Brewzilla 2.3)
start water [liter]no sparge31
inmaischratio [liter per kilo]
pH
stap 110 min50 ļC
stap 230 min63 ļC
stap 325 min74 ļC
zetmeeltest (jodium)
afronden5 min78 ļC
filteren
methodemetalen filterbodem
spoelwater [liter]no sparge0
pH spoelwater-
koken
start wort [liter]24
start Brix / Plato
start SG
totaal [min]90
verdamping
ingrediŽnt1 (gram na min.)Hallertau Perle (5,2%)30,0 na 5
ingrediŽnt2East Kent Goldings (4,6%)4 na 80
ingrediŽnt3(kandij toevoegen)
koelen
methodeRVS-dompelkoeler
fermenteren
start SG (gewenst)1090
start Brix / Plato20,2
start SG (gerealiseerd)1084
start wort [liter]15
vergistingsvatQ
aansteltemperatuur20 ļC
gist toevoegen-
beluchtenkletteren
storting (kg)6,8
2e vergisting
vergistingsvat
temperatuur
Brix
SG (schijnbaar)1000
SG (gecorrigeerd)-
dryhop toevoegen
aantal dagen28 dagen
bottelen
botteldatum15-12-2007
bottelvatP
eind SG (gewenst)1020
eind Brix10,3
eind SG (schijnbaar)1041
eind SG (gecorrigeerd)1014
eind Plato3,7
vergistingsgraad83%
ABVexcl.(gewenst)9,8
ABVexcl.(gerealiseerd)9,7
suiker: typekristalsuiker
suiker: gram/liter7,5
bottelvolume [liter]
totaal bottelsuiker [gram]
ABVincl.(gewenst)10,3
ABVincl.(gerealiseerd)10,2
flessen gevuld24
type flesapo (33 cl)
leeftijd [dagen]198 dagen
koeldatum17-01-2008
aantal dagen14
opmerkingbrouwdag tWW;
ONK2008: E-028;
op 05-05-2008 van 33 cl naar 30 cl

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.724
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK 08 E1 - Chimay Blauw
« Reactie #1 Gepost op: 02-06-2008 16:38 u »
Hoi Jan-Willem,

Bedankt voor de snelle plaatsing van jouw winnend recept.

Tags: