ONK 08 E1 - Chimay Blauw - Jan-Willem Fukkink

Gestart door Brewzilla, 02-06-2008 15:11 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Brewzilla

Beste brouwers,

Met trots en genoegen plaats ik hier de receptuur van mijn winnende Chimay Blauw. Het was de eerste (en enige) keer dat ik dit recept gebrouwen heb, nota bene op een gezamenlijke brouwdag van onze vereniging. Een deel van de credits komt daarom op naam van onze Inkoop-commissie (Gerrit en Arjen) voor de receptuur en de ingrediënten, en onze Gist-commissie (Herman) voor de giststarter.

Een paar bijzonderheden zijn nog wel het vermelden waard. Het bier heb ik gebrouwen met een HERMS-installatie (Brewzilla 2.3) en no-sparge, dus zonder spoelwater. En aangezien ik normaal afvul op apo33-flessen heb ik het gebottelde bier op het laatst teruggekoeld naar 0 ºC, vervolgens rustig gekanteld (om de gist los te maken) en toen overgeschonken naar (voorgekoelde) Euro-flessen.

Of dat het verschil heeft gemaakt? Geen idee, en we zullen het nooit weten. Ik ga het bier namelijk nooit meer brouwen, want ik hou helemaal niet van Chimay Blauw...  :D

batch78
naam/typeChimay Blauw
giststarter
aanmaakdatum(door Herman Assendelft)
moutextract [gram]
starter [liter]
giststamW 1214: Belgian Ale (Chimay)
gistdatum-
brouwen
brouwdatum17-11-2007
recept voor x liter20
schroten
ingrediënt1pilsmout (3 EBC)5000
ingrediënt2cara (120 EBC)320
ingrediënt3munich (15 EBC)900
ingrediënt4choco (900 EBC)64
ingrediënt5
ingrediënt6kandij500
maischen
storten [gram]6784
methodeRIMS (Brewzilla 2.3)
start water [liter]no sparge31
inmaischratio [liter per kilo]
pH
stap 110 min50 ºC
stap 230 min63 ºC
stap 325 min74 ºC
zetmeeltest (jodium)
afronden5 min78 ºC
filteren
methodemetalen filterbodem
spoelwater [liter]no sparge0
pH spoelwater-
koken
start wort [liter]24
start Brix / Plato
start SG
totaal [min]90
verdamping
ingrediënt1 (gram na min.)Hallertau Perle (5,2%)30,0 na 5
ingrediënt2East Kent Goldings (4,6%)4 na 80
ingrediënt3(kandij toevoegen)
koelen
methodeRVS-dompelkoeler
fermenteren
start SG (gewenst)1090
start Brix / Plato20,2
start SG (gerealiseerd)1084
start wort [liter]15
vergistingsvatQ
aansteltemperatuur20 ºC
gist toevoegen-
beluchtenkletteren
storting (kg)6,8
2e vergisting
vergistingsvat
temperatuur
Brix
SG (schijnbaar)1000
SG (gecorrigeerd)-
dryhop toevoegen
aantal dagen28 dagen
bottelen
botteldatum15-12-2007
bottelvatP
eind SG (gewenst)1020
eind Brix10,3
eind SG (schijnbaar)1041
eind SG (gecorrigeerd)1014
eind Plato3,7
vergistingsgraad83%
ABVexcl.(gewenst)9,8
ABVexcl.(gerealiseerd)9,7
suiker: typekristalsuiker
suiker: gram/liter7,5
bottelvolume [liter]
totaal bottelsuiker [gram]
ABVincl.(gewenst)10,3
ABVincl.(gerealiseerd)10,2
flessen gevuld24
type flesapo (33 cl)
leeftijd [dagen]198 dagen
koeldatum17-01-2008
aantal dagen14
opmerkingbrouwdag tWW;
ONK2008: E-028;
op 05-05-2008 van 33 cl naar 30 cl


Jacques

Hoi Jan-Willem,

Bedankt voor de snelle plaatsing van jouw winnend recept.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.