Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


ONK 08 V2 - Texas Brown Ale - Caspar

Gestart door Caspar, 02-06-2008 14:16 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Caspar

Dag heren,

Met dit recept heb ik de tweede prijs gewonnen in de vrije klasse op het ONK 2008 ;D. Forummers die het recept goed bekijken zullen zien dat dit een van mijn "proefbrouwseltjes" is.

-----

American Brown Ale (Texas Brown Ale)

A ProMash Recipe Report

BJCP Style and Style Guidelines
-------------------------------

10-D  Brown Ale, American Brown Ale

Min OG:  1.040   Max OG:  1.060
Min IBU:    25   Max IBU:    60
Min Clr:    39   Max Clr:    57  Color in EBC

Recipe Specifics
----------------

Batch Size (L):           9.00    Wort Size (L):      9.00
Total Grain (kg):         2.01
Anticipated OG:          1.053    Plato:             13.14
Anticipated EBC:          49.8
Anticipated IBU:          58.0
Brewhouse Efficiency:       60 %
Wort Boil Time:             60    Minutes

Pre-Boil Amounts
----------------

Evaporation Rate:      15.00    Percent Per Hour
Pre-Boil Wort Size:   10.59    L
Pre-Boil Gravity:      1.045    SG          11.24  Plato


Grain/Extract/Sugar

   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
  5.0     0.10 kg.  Light Dry Malt Extract                       1.042     17
 28.9     0.58 kg.  Light Dry Malt Extract                       1.042     17
 57.1     1.15 kg.  Palemout 7 - Dingemans        België         1.037      8
  4.5     0.09 kg.  Chocolate (Mout Roost 900) -  België         1.030    900
  4.5     0.09 kg.  CaraMunich (Cara 120) - Dinge België         1.032    160

Potential represented as SG per pound per gallon.


Hops

   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
  5.00 g.     Goldings - E.K.                   Whole    4.20   4.2  First WH
 14.00 g.     Amarillo Gold                     Whole    8.90  27.7  60 min.
  3.33 g.     Wye Challenger                    Whole    6.00   4.4  60 min.
  2.50 g.     Wye Target                        Whole   13.00   7.2  60 min.
 10.00 g.     Amarillo Gold                     Whole    8.90   9.8  15 min.
  4.17 g.     Goldings - E.K.                   Whole    4.20   1.9  15 min.
  5.00 g.     Amarillo Gold                     Whole    8.90   2.0  5 min.
  2.50 g.     Wye Challenger                    Whole    6.00   0.7  5 min.
 10.00 g.     Amarillo Gold                     Whole   10.00   0.0  Dry Hop


Yeast
-----

Wyeast 1187 Ringwood Ale


Water Profile
-------------

Profile:           Amersfoort - Nederland
Profile known for: Hardheid 1,02 mmol / 5,71 oDH

Calcium(Ca):          34.1 ppm
Magnesium(Mg):         4.1 ppm
Sodium(Na):           11.6 ppm
Sulfate(SO4):          4.6 ppm
Chloride(Cl):         11.4 ppm
biCarbonate(HCO3):    98.0 ppm

pH: 7.90

                     Step   Rest   Start   Stop  Heat     Infuse   Infuse  Infuse
Step Name            Time   Time   Temp    Temp  Type     Temp     Amount  Ratio
---------------------------------------------------------------------------------
Beta / Alpha Amyla     0     75     67      67   Infuse    67       29.00   21.87
Spoelen               13      1     78      78   Infuse    78        0.00   21.87

Notes
-----

Per 10 liter:

1,6 gram CalciumSulfaat
1,6 gram CalciumChloride

pH aangezuurd tot 5,3.

5 liter Porter gemengd met 4 liter moutextract-oplossing

SG na 5 dagen 8 oBrix / 1018
SG na 14 dagen 6.9 oBrix / 1012

Gebotteld met 6 gr / liter suiker. Botteldatum 3-4-2008

5.7% alcohol SVG 77%

-----

Texas Brown Ale is een klassiek (niet meer gebruikt) Amerikaans biertype. In the 90's "Texas Brown Ale" was included in the style guidelines: a hoppy brown ale popularized by homebrewers. Today we have "American Brown Ale" instead, dut the assertive hoppiness has been moderated over the years (bron: Zymurgy Volume 31 No 2 March/April 2008)

-----

Commentaar:

Geur: Matig citrus, zwak fruitig, sterk hoppig, zwak kruidig.
Smaak: Zwak caramel / drop, sterk hoppig, matig moutig.
Basissmaak: Sterk bitter.
Mondgevoel: Matig koolzuur, sterk samentrekkend.
Nasmaak: Zwak alcoholverwarmend, sterk bitter / hoppig, zwak caramelachtig, matig fruitig, zwak kruidig, zwak moutig.

Mooie schuimkraag! Fraaie hoppigheid in de geur en smaak. Nasmaak zeer sterk hoppig, voor de liefhebbers. Goed gelukt!

84 punten.

Groet Caspar

Jacques

Caspar,

Zou je zo vriendelijk te willen zijn om jouw ProMash-bestand aan mij toe te mailen?

inf o @ h o bby br ouwen. n l

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.