Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Te weinig koolzuur...  (gelezen 3410 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Silvester

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
Te weinig koolzuur...
« Gepost op: 01-06-2008 10:51 u »
Beste mede-brouwers,
 
Sinds jaren heb ik weer het brouwen van een biertje opgepakt. Mijn ambachtelijk gebrouwen triple heb ik anderhalve week geleden gebotteld op de bekende Grolsch beugel. Gisteren wilde ik al even proeven, alhoewel ik het nog wat langer wil laten rijpen (ongeduld haha), echter er is praktisch geen koolzuur aanwezig. Bij het bottelen SG 1015 heb ik een volle theelepel kristalsuiker toegevoegd. Ik heb 2 flessen opengemaakt en allebei hetzelfde probleem. Een heerlijke smaak echter geen koolzuur of schuimkraag. Ik heb ruim 2 kratten gebrouwd (35 flessen). Onder in de flessen lijkt de suiker te zijn vergist. Wie kan me verder helpen?
 
Kan ik alsnog bijvoorbeeld de flessen openen en alsnog suikerwater toevoegen of krijg ik dan dood bier? Of ben ik te snel geweest, lijkt me eigenlijk niet... of heb ik na het bottelen de bieren te koud weggezet en moet ik ze warmer wegzetten? Het rare is dat ik een heel dun laag gistcellen zie en nergens meer suiker. Ik had verwacht dat in anderhalve week het theelepeltje suiker toch wel vergist had moeten zijn en dat de druk er al had moeten zijn...
 
Wie heeft een goed advies voor mij...
 
Silvester Bakker


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.944
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Te weinig koolzuur....
« Reactie #1 Gepost op: 01-06-2008 11:05 u »
Welkom op het forum. Jouw probleem is een vaak voorkomend probleem. Anderhalve week is nog niet erg lang en je zegt dat je nauwelijks koolzuur hebt, dus er is wel iets koolzuur gevormd blijkbaar. Voeg in jouw geval absoluut geen extra suiker toe. Een volle theelepel per fles is meer dan voldoende. Mijn advies is om nog 2 weken te wachten. Als er dan geen druk bijgekomen is, dan heeft de gist het loodje gelegd en zou je wat gist in je flesjes kunnen doen. Het makkelijkst is dan om een korrelgist te nemen, daarvan een aantal korreltjes per fles te doen en vervolgens het flesje weer te sluiten. Maar voor nu: GEDULD! Dat is 1 van de moeilijkste dingen van het brouwen.


Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.623
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Te weinig koolzuur....
« Reactie #2 Gepost op: 01-06-2008 11:14 u »
Gisteren wilde ik al even proeven, alhoewel ik het nog wat langer wil laten rijpen (ongeduld haha), echter er is praktisch geen koolzuur aanwezig. Ik heb 2 flessen opengemaakt en allebei hetzelfde probleem. Een heerlijke smaak echter geen koolzuur of schuimkraag. Ik heb ruim 2 kratten gebrouwd (35 flessen). Onder in de flessen lijkt de suiker te zijn vergist. Wie kan me verder helpen?

Ha! Dat overkwam mij ook tweemaal  :pan: .
Beide keren dacht ik dat een brouwsel niet wilde hergisten, maar ik was te ongeduldig. Rustig nog een week of twee laten liggen (liefst bij kamertemperatuur) en je krijgt alsnog je CO2. Dat er onderin geen suiker meer is te zien zegt niet zoveel, het is opgelost.

Bert

Offline Silvester

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
Re: Te weinig koolzuur....
« Reactie #3 Gepost op: 01-06-2008 11:27 u »
Bedankt voor jullie reacties!

Het openen van de flesjes en evt. toevoegen van gist is geen enkel probleem dus.. Ik ga eerst echter nog even wachten. De flessen hebben nu een gestaan bij een temperatuur van 16-19 graden. Er zat echt helemaal geen plop of sssst. in. Gewoon geen koolzuur...

Ik denk dat ik de flessen eerst warmer ga zetten en als er over 2 weken nog niets is gebeurd. Dan kan ik alsnog gistkorrels toevoegen... Ik ben er een beetje huiverig voor maar dat kan zonder problemen dus...

Waarom mag je geen suiker meer toevoegen? :leren:

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.623
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Te weinig koolzuur....
« Reactie #4 Gepost op: 01-06-2008 11:59 u »
Waarom mag je geen suiker meer toevoegen? :leren:

Wanneer je nog een keer suiker toevoegt (dus bovenop de suiker die al in het bier is opgelost) krijg je tweemaal zoveel CO2 .
De kans is dan groot dat je exploderende flesjes krijgt  :pasop: .

Zie ook dit topic: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,1338.0.html

Bert

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.200
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Te weinig koolzuur...
« Reactie #5 Gepost op: 02-06-2008 20:02 u »
Zet de flessen bij 23 ºC en je zal binnenkort aanzienlijk meer koolzuur op je bier hebben. Bij 16 .. 19 ºC duurt de hergisting erg lang. Kan zo 4 .. 6 weken duren.

Tags: koolzuurgehalte