Hobbybrouwen > Brouwsoftware

ProMash

(1/3) > >>

BuBS:
Beste Bier/brouw broeders,

Ik gebruik al een jaar of drie promash, maar waar ik de meeste moeite mee heb, is op wat voor instelling moet hij staan qua kleur en bitterheid.
Bij staat hij bij Color formula is Daniels en bij Display color EBC traditional.Het zelfde geld voor de bitterheid berekening, bij staat hij ingesteld op Rager. Zijn deze instellingen goed ???
Hoppige groet,
Kees Bubberman

Jacques:
Een EBC-kleurinstelling heeft natuurlijk voor ons Europese brouwers de voorkeur boven Lovibond.

De formule die je gebruikt voor het berekenen van de kleur en bitterheid is heel persoonlijk. De een gelooft in de ene formule en de andere in een andere formule.
Geloof me geen van die formules geeft de exact juiste waarde. Daarvoor zijn er gewoon te veel factoren die de uiteindelijke kleur en bitterheid mede bepalen.
Omdat de uitkomsten bij de diverse formules verschillend kan zijn is het wel handig als bij de info over kleur en bitterheid altijd vermeld wordt met welke formule deze berekend is.

:degroeten: Jacques

Herman:
Hoi Kees,

Volgens mij heb ik eens een heerlijke Russian Imperial Stout van jou gedronken in Bergen op Zoom een paar jaar geleden (na een sessie met professionele brouwers), kan dat kloppen?

Afijn, wat is wijsheid t.a.v. de instellingen van Promash. Ik gebruik de standaard waarden en gebruik ze met name voor onderlinge vergelijking van mijn eigen brouwsels. Ik vermoed dat de meeste mensen de standaardwaarden laten staan.

Overigens alle complimenten voor jullie site, m.n. de recepten zijn mooi gedocumenteerd!

Herman

BuBS:
Hi Herman,
Bedankt voor je antwoord, het was inderdaad een Russian Imperial stout vanmij. Voormij nog steeds één van de mooiste biersoorten, een soort verwen jezelf bier. IK heb hem nog eens gebrouwen, maar dan met een beetje suiker erbij, dan is hij wat minder vol en zwaar.
De website ziet er inderdaad goed uit(als ik dat mag zelf zeggen) hij is duidelijk. Maar mijn vraag over Promash heeft ook een beetje de recepten met onze site. Ik maak bijna al deze recepten en ik merk dat ik wel eens opmerkingingen krijg van andere promash gebruikers over de kleur en bitterheid. Ik probeer nu binnen ons gilde ( deltabrouwers ) een standaard instelling af te spreken, dat is enkel maar makkelijk met het uit wisselen van recepten.

Met vriendelijke groet,
Kees

Jacques:
Hoi Kees,

Zoals ik al eerder aangaf maakt het eigenlijk niet uit welke formule je gebruikt omdat de uitkomst altijd per definitie niet klopt!
Er zijn zijn zeer veel factoren die een invloed hebben op de kleur en bitterheid en die niet in formules zijn te vatten. Hierover heb ik een paar artikelen geschreven die je op deze site kunt vinden.

Het klopt dat je door wijzigingen van de instellingen van ProMash je andere uitkomsten krijgt.
Ik heb net een recept van mij door laten rekenen met verschillende instellingen

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie