In elk geval zijn de niet-lageraars in goed gezelschap, want thuisbrouwkampioen Zainasheff vind het -voor bovengisters- ook onzin. Die laat het bier vrij lang op de hoofdgist staan, hevelt het in een vat en hups, druk er op uit de koolzuurfles. Voor ondergisters is 'ie genuanceerder: Lichte ondergisters 4 tot 6 weken koud lageren, dubbelbokken tot zelfs 6 maanden. Hij is niet duidelijk of die lagering ook in de fles kan plaatsvinden. Zoals ik het lees (Brewing Classic Styles, p.44), bedoelt 'ie dat niet.
Als ik zie hoe mijn ondergisters tijdens de lagering nog duidelijk (zeer langzame) activiteit hebben, blijf ik toch in het lagerkamp. Er ontsnappen gassen, de gist is bezig, er bezinkt spul, kortom het bier verbetert. Je moet er toch niet aan denken dat je per ongeluk met de gist een pluk van die bezonken polyfenolen in je bier schenkt. Bah. Gist is op zich al niet zo lekker, en van die bezinkrommel verbetert het vast niet.