Steriliseren van bierflesjes

Gestart door manly, 26-05-2008 16:57 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

manly

Hallo

Stel je hebt je bier een week gebotteld en er zit flink wat CO2 op.
Je proeft nog enkele dagen later weer een fles en merkt dat er te veel CO2 in het bier komt te zitten.
Je vreest dat er wel eens explosiegevaar zou kunnen dreigen als de hergisting nog langer doorgaat.
Hoe zou je dan de gist kunnen vernietigen?
Zou een half uur in contact met de flessenbodem en kokend water helpen?
Zou dit invloed hebben op de smaak, helderheid van het bier?

Hoe steriliseren commerciële brouwerijen hun bier die hergist is op fles?
Of is het feit dat een gist niet op te kweken valt niet door sterilisatie afkomstig?


Gegroet

Manly

Edgar

Niet doen. De hitte druk zal het koolzuur (kennelijk al erg veel) doen uitdrijven en de flessen mogelijk doen ploffen tijdens het verhitten. En als je niet de hele inhoud verhit, helpt het niet.

Ik zou mijn flessen erg koud zetten, even met rust laten, doppen eraf om wat extra koolzuur te laten ontsnappen, en opnieuw doppen.

Eduard

En als je een flessenopener hebt die de dop niet maltracteert zou je de doppen lichtelijk kunnen openen (zonder de dop te verwijderen) en deze daarna weer aandrukken met een kurkapparaat.

René K

Wat je voor het bottelen al kunt doen is een monster van je jongbier apart nemen (dit kan bijvoorbeeld bij het hevelen na de hoofdgisting) en dit warm wegzetten en af een toe schudden. Het bier zal nu snel uitgegist zijn. Op deze manier kun je kijken wat je maximale eind SG is.

Als je gaat bottelen kun je op deze manier zien of je bier al uitgegist is of dat er nog een paar puntjes van afgesnoept kunnen worden.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.