Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wyeast vraag/probleem / hoe krijg je het binnenzakje stuk  (gelezen 8190 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Wyeast vraag/probleem
« Reactie #25 Gepost op: 20-05-2008 20:24 u »
Tsja,

Ik heb dat wel een keer gedaan en dit bier had geen smaakafwijkingen :weetniet:... Maar misschien moet je eerst overhevelen om te kijken of er activiteit ontstaat :-\.

Ik zou niet meteen al te zware bieren maken voordat je je giststarters goed onder controle heb. Op het gilde ken ik ook een paar beginnende brouwers die allen gestokte vergisting kregen omdat het begin SG te hoog was.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Erick

  • Gast
Re: Wyeast vraag/probleem
« Reactie #26 Gepost op: 20-05-2008 21:17 u »
Ik denk dat dat laatste stukje wel een erg goeie tip voor mij is!!  :groots:

En aangezien ik gek ben op zware bieren zal ik me gaan toeleggen op het maken van giststarters.
Wist eigenlijk niet dat je een giststarter nodig had voor zwaar bier, dacht dat het meer met de hoeveelheid te maken had.  :verbergen:

Ik ga op het forum eens zoeken naar de simpelste manier om een giststarter te maken. Moet niet al te moeilijk zijn.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.061
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wyeast vraag/probleem
« Reactie #27 Gepost op: 20-05-2008 23:01 u »
Hey Caspar,

Zou het helpen om na het overhevelen ook nog wat korrelgist toe te voegen?

Ik heet dan wel geen Caspar maar ik zou dit niet doen als je dezelfde korrelgist wilt toevoegen als die je gebruikt hebt voor de hoofdgisting. Die gist zal niet veel doen. Een beetje zuurstof, een kleine hoeveelheid gistvoeding en zwenken met het bier kan helpen om nog wat te zakken. Ook het toevoegen van een gist met een grotere vergistingspercentage kan zorgen voor een verlaging van het SG.

Maar ik moet Wesley ook gelijk geven. Vaak is aan een zogenaamde gestokte vergisting weinig te te doen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.252
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Wyeast vraag/probleem
« Reactie #28 Gepost op: 20-05-2008 23:13 u »
Maar ik moet Wesley ook gelijk geven. Vaak is aan een zogenaamde gestokte vergisting weinig te te doen.

Ik heb wel eens van iemand gehoord die ook een zeer zwaar bier had gemaakt en met een gestokte vergisting had te maken. Zij (!) heeft toen het jongbier verdund waardoor de vergisting weer opgang kwam, hoeveel verdund is mij niet bekend.
Of dit wenselijk is is af te vragen, maar hiermee verlaag je dus de osmotische druk op de gistcellen en geef je de gist weer wat minder "stress".

Erick

  • Gast
Re: Wyeast vraag/probleem
« Reactie #29 Gepost op: 21-05-2008 08:23 u »
Het gisten is nog niet helemaal afgelopen maar gaat wel een stuk trager.
Denk dat ik vanavond maar eens ga overhevelen, zien of dat wat helpt...

Zou dat juist wat bruut moeten (zodat er wat zuurstof bij komt) of moet ik dit juist omzichtig aanpakken (zoals gewoonlijk)?

Kortom: Omkiepen in volgend gistvat of gebruik maken van een sisliconenslang?  :pan:

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.252
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Wyeast vraag/probleem
« Reactie #30 Gepost op: 21-05-2008 09:39 u »
Het principe van overhevelen is dat je een deel van je "oude" gist weg "filtert" uit je wort. Door de luchtinslag zullen er wellicht weer nieuwe gistcellen worden aangemaakt, en vaak komt de vergisting dan net weer iets sneller op gang.

Erick

  • Gast
Re: Wyeast vraag/probleem
« Reactie #31 Gepost op: 21-05-2008 09:50 u »
Met andere woorden:
Omkiepen die handel!

Dank

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.252
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Wyeast vraag/probleem
« Reactie #32 Gepost op: 21-05-2008 11:16 u »
Omkiepen die handel!

Dan heb je mijn antwoord niet helemaal begrepen denk ik. Doe maar gewoon rustig hevelen... :)

Erick

  • Gast
Re: Wyeast vraag/probleem
« Reactie #33 Gepost op: 21-05-2008 12:09 u »
 ;D Okay, rustig hevelen wordt het  ;D

DANK!

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Wyeast vraag/probleem
« Reactie #34 Gepost op: 21-05-2008 12:41 u »
Als je bier nog (langzaam) aan het gisten is, zou ik het gewoon lekker laten staan. Als je gaat afhevelen gooi je de meeste gist weg, het is wel waar dat de zuurstof misschien zorgt voor wat nieuwe cellen, maar volgens mij compenseert dat niet voor wat je weg gooit.

Je zit op een vergistingsgraad van 50%, en je gist doet het blijkbaar nog. Ik zou gewoon nog ff wachten. Als hij echt stilvalt kan je alsnog gaan hevelen.

ps. Leuk he, die tegenstrijdige adviezen!

Erick

  • Gast
Re: Wyeast vraag/probleem
« Reactie #35 Gepost op: 21-05-2008 13:54 u »
 ;D

Zal ik de helft gaan overhevelen??

Grapje...
Ik zal ff w88 tot de boel echt tot stilstand is gekomen en dan op basis van jullie adviezen mijn eigen plan trekken.

Discussie gesloten.

Dank voor de adviezen.
 :proost2:

Tags: Wyeast