Wyeast vraag/probleem / hoe krijg je het binnenzakje stuk

Gestart door Erick, 13-05-2008 21:14 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Caspar

Tsja,

Ik heb dat wel een keer gedaan en dit bier had geen smaakafwijkingen :weetniet:... Maar misschien moet je eerst overhevelen om te kijken of er activiteit ontstaat :-\.

Ik zou niet meteen al te zware bieren maken voordat je je giststarters goed onder controle heb. Op het gilde ken ik ook een paar beginnende brouwers die allen gestokte vergisting kregen omdat het begin SG te hoog was.

Erick

Ik denk dat dat laatste stukje wel een erg goeie tip voor mij is!!  :groots:

En aangezien ik gek ben op zware bieren zal ik me gaan toeleggen op het maken van giststarters.
Wist eigenlijk niet dat je een giststarter nodig had voor zwaar bier, dacht dat het meer met de hoeveelheid te maken had.  :verbergen:

Ik ga op het forum eens zoeken naar de simpelste manier om een giststarter te maken. Moet niet al te moeilijk zijn.

Jacques

Citaat van: Erick op 20-05-2008  20:16 uHey Caspar,

Zou het helpen om na het overhevelen ook nog wat korrelgist toe te voegen?

Ik heet dan wel geen Caspar maar ik zou dit niet doen als je dezelfde korrelgist wilt toevoegen als die je gebruikt hebt voor de hoofdgisting. Die gist zal niet veel doen. Een beetje zuurstof, een kleine hoeveelheid gistvoeding en zwenken met het bier kan helpen om nog wat te zakken. Ook het toevoegen van een gist met een grotere vergistingspercentage kan zorgen voor een verlaging van het SG.

Maar ik moet Wesley ook gelijk geven. Vaak is aan een zogenaamde gestokte vergisting weinig te te doen.

Oscar

Citaat van: Jacques op 20-05-2008  23:01 uMaar ik moet Wesley ook gelijk geven. Vaak is aan een zogenaamde gestokte vergisting weinig te te doen.

Ik heb wel eens van iemand gehoord die ook een zeer zwaar bier had gemaakt en met een gestokte vergisting had te maken. Zij (!) heeft toen het jongbier verdund waardoor de vergisting weer opgang kwam, hoeveel verdund is mij niet bekend.
Of dit wenselijk is is af te vragen, maar hiermee verlaag je dus de osmotische druk op de gistcellen en geef je de gist weer wat minder "stress".

Erick

Het gisten is nog niet helemaal afgelopen maar gaat wel een stuk trager.
Denk dat ik vanavond maar eens ga overhevelen, zien of dat wat helpt...

Zou dat juist wat bruut moeten (zodat er wat zuurstof bij komt) of moet ik dit juist omzichtig aanpakken (zoals gewoonlijk)?

Kortom: Omkiepen in volgend gistvat of gebruik maken van een sisliconenslang?  :pan:

Oscar

Het principe van overhevelen is dat je een deel van je "oude" gist weg "filtert" uit je wort. Door de luchtinslag zullen er wellicht weer nieuwe gistcellen worden aangemaakt, en vaak komt de vergisting dan net weer iets sneller op gang.

Erick

Met andere woorden:
Omkiepen die handel!

Dank

Oscar

Citaat van: Erick op 21-05-2008  09:50 uOmkiepen die handel!

Dan heb je mijn antwoord niet helemaal begrepen denk ik. Doe maar gewoon rustig hevelen... :)

Erick

 ;D Okay, rustig hevelen wordt het  ;D

DANK!

De-Geert

Als je bier nog (langzaam) aan het gisten is, zou ik het gewoon lekker laten staan. Als je gaat afhevelen gooi je de meeste gist weg, het is wel waar dat de zuurstof misschien zorgt voor wat nieuwe cellen, maar volgens mij compenseert dat niet voor wat je weg gooit.

Je zit op een vergistingsgraad van 50%, en je gist doet het blijkbaar nog. Ik zou gewoon nog ff wachten. Als hij echt stilvalt kan je alsnog gaan hevelen.

ps. Leuk he, die tegenstrijdige adviezen!

Erick

 ;D

Zal ik de helft gaan overhevelen??

Grapje...
Ik zal ff w88 tot de boel echt tot stilstand is gekomen en dan op basis van jullie adviezen mijn eigen plan trekken.

Discussie gesloten.

Dank voor de adviezen.
 :proost2:

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.