Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Altfestijn 28 sept  (gelezen 144293 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Altfestijn 28 sept
« Reactie #575 Gepost op: 17-10-2008 17:51 u »
Natuurlijk kan het slechte mout geweest zijn. Wie weet meer van die fusarium? Zitten daar schimmels op die het hele brouwproces overleveren en pas na de biergist hun ding gaan doen?

Ik heb nog een blond bier dat het zelfde probleem vertoont.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Altfestijn 28 sept
« Reactie #576 Gepost op: 17-10-2008 18:04 u »
Ik weet niet veel van Fusarium (behalve oa dat Quorn ervan gemaakt wordt), maar ik kan me moeilijk voorstellen dat er een schimmel op het graan zit dat 1 1/2 uur koken overleeft en vervolgens onder anaerobe omstandigheden door gaat vergisten... ? ???

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.150
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Altfestijn 28 sept
« Reactie #577 Gepost op: 17-10-2008 23:05 u »
Ik neem aan dat de hop geanalyseerd wordt op alfazuurgehalte zonder dat eerst het zaad verwijderd wordt. Dus als een % alfazuur gegeven wordt, slaat dat op de hop met zaad.

Dat lijkt mij ook. Maar volgens mij ging het over eigen tuinhop. En als je die dan vergelijkt met commerciele hop zonder zaad dan schat je het alfazuur percentage van je eigen hop wellicht te hoog.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.233
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Altfestijn 28 sept
« Reactie #578 Gepost op: 17-10-2008 23:10 u »
dan schat je het alfazuur percentage van je eigen hop wellicht te hoog.

Het blijft een schatting, wat natuurlijk onnauwkeurig is. Wat zal het % zaad in gewicht zijn ? Een correctie voor gewicht zaad lijkt mij voor tuinhop onzinnig.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Altfestijn 28 sept
« Reactie #579 Gepost op: 18-10-2008 08:35 u »
Ik weet niet veel van Fusarium (behalve oa dat Quorn ervan gemaakt wordt), maar ik kan me moeilijk voorstellen dat er een schimmel op het graan zit dat 1 1/2 uur koken overleeft en vervolgens onder anaerobe omstandigheden door gaat vergisten... ? ???

Dit is waarschijnlijk minder van belang. Het staat me bij dat de schimmels in de mout het stofje hydrophobine uitscheiden. Dit is een sterk hydrofoob molecuul (eiwit?) waarop de koolzuurbellen zeer gemakkelijk op gevormd worden, vandaar de gushing.

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Altfestijn 28 sept
« Reactie #580 Gepost op: 28-10-2008 08:08 u »
Haha, ik heb hier de keuringsformulieren van het OBBK, waar mijn Alt 82 punten behaalde. Ik citeer: "Schitterend bier, perfect gebrouwen! Zeer goede Alt! Maar mag meer bitterhop hebben".

En dat met 2 punten aftrek voor verkeerde vulhoogte  :clownsmile:

 :degroeten: JW.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Altfestijn 28 sept
« Reactie #581 Gepost op: 28-10-2008 12:45 u »
Ik heb hier ook mijn keuringsformulier liggen. Het commentaar:
" Voor een Alt mist het de carameltoets; zowel in de geur, smaak als nasmaak. (...) Wat meer Caramout"
Netjes geproefd, caramout zit er niet in. Van mij hoeft dat ook niet, maar volgens de biertypengids wel. Dus niets mis met deze keuring  :duimop:.

Nou goed, toch een puntje van kritiek. Basissmaak: bitter en zoetig. Precies volgens soort maar toch slechts 7 van de 10 punten.
Ow, en 2 punten aftrek voor vulhoogte.

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Altfestijn 28 sept
« Reactie #582 Gepost op: 28-10-2008 13:14 u »
Ik weet het niet met die carameltoets bij Alts - die proefde ik niet in de commerciele voorbeelden. Moutigheid wel, natuurlijk. Volgende keer ga ik voor jouw storting, Geert!

 :degroeten: JW.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Altfestijn 28 sept
« Reactie #583 Gepost op: 28-10-2008 13:23 u »
Ik houd de storting er ook gewoon in, denk alleen dat ik 5% rookmout erbij doe.
Wel andere hop, jij had Spalt toch? Die beviel me wel.



Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Altfestijn 28 sept
« Reactie #584 Gepost op: 28-10-2008 13:25 u »
Spalt Select rules!

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Altfestijn 28 sept
« Reactie #585 Gepost op: 28-10-2008 13:25 u »
Ik weet het niet met die carameltoets bij Alts - die proefde ik niet in de commerciŽle voorbeelden. Moutigheid wel, natuurlijk. Volgende keer ga ik voor jouw storting, Geert!

Helemaal mee eens. Jouw alt was een bijna perfecte alt. De beste alts zijn volgens mij nauwelijks caramellerig.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Altfestijn 28 sept
« Reactie #586 Gepost op: 28-10-2008 13:32 u »
Het is toch een algemeen bekend verschijnsel dat keurmeesters de biertypen helemaal niet kennen.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Altfestijn 28 sept
« Reactie #587 Gepost op: 28-10-2008 13:36 u »
Misschien, maar als ik naar de biertypengids kijk kan ik de keurmeester niet helemaal ongelijk geven. Misschien kent Derek Walsh het type ook niet  >:D


Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Altfestijn 28 sept
« Reactie #588 Gepost op: 28-10-2008 13:56 u »
Diebels alt en ALTstadtalts zijn niet karamellig, de rest wel.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.233
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Altfestijn 28 sept
« Reactie #589 Gepost op: 28-10-2008 14:24 u »
Het is toch een algemeen bekend verschijnsel dat keurmeesters de biertypen helemaal niet kennen.

 :police: Zeker net zo goed als de hobbybrouwers  :police:

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Altfestijn 28 sept
« Reactie #590 Gepost op: 28-10-2008 14:59 u »
Is het nou echt nodig dat ik bij zo'n opmerking een  ;) plaats?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.233
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Altfestijn 28 sept
« Reactie #591 Gepost op: 28-10-2008 15:08 u »
 :D Ik had nog niet geluncht.... ;D

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Altfestijn 28 sept
« Reactie #592 Gepost op: 28-10-2008 15:09 u »
Diebels alt en ALTstadtalts zijn niet karamellig, de rest wel.

Moeten we de altstadtalts dan als aparte categorie zien? Als we het hier over een 'Alt' hebben, bedoelen we die toch, in het algemeen.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Altfestijn 28 sept
« Reactie #593 Gepost op: 28-10-2008 16:32 u »
Dat lijkt me qua volumes en verschillende soorten niet correct. Je kunt met de stijl gewoon alle kanten op. Hiephiep hoera.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Altfestijn 28 sept
« Reactie #594 Gepost op: 28-10-2008 16:54 u »
Je kunt met de stijl gewoon alle kanten op.
Tell that to the judge!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.024
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Altfestijn 28 sept
« Reactie #595 Gepost op: 28-10-2008 21:24 u »
En dat met 2 punten aftrek voor verkeerde vulhoogte  :clownsmile:

Het wordt eens tijd dat andere leden van het BKG hier wat minder naar kijken. De flesjes die wij gebruiken zijn 30 cl flessen. Meet eens precies 30 cl water af en giet dat eens in een flesje. Vergelijk dan de vulhoogte van het net gevulde flesje met die van de flesjes die je al gebotteld had. Grote kans dat je de flessen met meer dan 30 cl bier gevuld hebt.
Anders gezegd de norm van 2 cm onder de dop die het BKG hanteert deugd niet. Je vult dan de flessen met meer dan 30 cl bier...

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Altfestijn 28 sept
« Reactie #596 Gepost op: 08-11-2008 15:20 u »
Werden ze vroeger niet afgevuld met 33 cl?
Misschien is dat het verschil!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.024
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Altfestijn 28 sept
« Reactie #597 Gepost op: 08-11-2008 16:03 u »
Deze flessen zijn speciaal ontworpen voor de Nederlandse markt waar een internationale afwijkende maat van 30 cl wordt gehanteerd.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Altfestijn 28 sept
« Reactie #598 Gepost op: 09-11-2008 14:12 u »
Maar de flesjes zijn qua uiterlijk toch niet echt veranderd?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.024
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Altfestijn 28 sept
« Reactie #599 Gepost op: 09-11-2008 22:46 u »
De flesjes worden wel eens euroflessen genoemd. Waarom weet ik niet. Ze worden alleen in Nederland gebruikt!
De flessen zijn zo'n kleine 30 jaar geleden ingevoerd ter vervanging van het toenmalige pijpje van 30 cl.
Net zoals bij die oude pijpjes zijn de euroflessen bedoeld voor 30 cl bier. Op die hoeveelheid zijn ze ontworpen in opdracht van het Centraal Brouwerij Kantoor. Bij deze overkoepelde organisatie waren destijds ook brouwerijen aangesloten die ook bieren met hergisting op de fles brouwden. Daarbij is een ruime veiligheidsmarge ingebouwd. Bij keuringen zijn vooral flessen "ontploft" die zeer slecht gevuld waren maar ook van mindere kwaliteit waren (wegwerpflessen).

Tags: alt