Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Ge´ntegreerde Proef, Eindwerk "Het Brouwproces Van Bier".  (gelezen 4967 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jorre

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Land: be
    • Fŕte Musicale


Dag IEDEREEN

zoals ik me al voorstelde bij 'stel jezelf voor' ben ik Jorre Vanhemmens 6de jaars in secundair ondwerwijs.



Morgen moet ik mijn inhoudstafel met de hoofdstukken van mijn eindwerk voorleggen aan mijn leerkracht-mentor.
Het ziet eruit als volgt.




Hoofdstuk1. Geschiedenis van het bier

Hoofdstuk2. De grondstoffen
      2.1.Water
      2.2. Gerst
      2.3. Hop
      2.4. Gist
      2.5. Andere..

Hoofdstuk3. Het productieproces
3.1.   Het Mouten
3.2.   Brouwen
3.3.   Gisten
3.4.   Lageren
3.5.   Nagisting
3.6.   Afwerking

Hoofdstuk4. Biersoorten
      ů.








Ik ben dus op zoek naar informatie MAAR al even belangrijk of nog belangrijker vind ik jullie COMMENTAAR, dan weet ik wat ik goed en minder goed doe..


groeten,
Jorre



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Ge´ntegreerde Proef, Eindwerk "Het Brouwproces Van Bier".
« Reactie #1 Gepost op: 13-11-2008 21:48 u »
Morgen

Ah, mooi op tijd. Je denkt vast dat wij allemaal hele oude mannetjes zijn. En dat klopt ook, maar de meesten van ons hebben een leesbrilletje en kunnen de 10-punts forumlettertjes goed lezen hoor.

Produktieproces:

Of mouten daar nou bij hoort? Een korte verwijzing naar het moutproces in een paragraaf over maischen of grondstoffen lijkt mij voldoende. Het daadwerkelijke biermaken staat los van mouten. Brouwen zou je nog verder kunnen splitsen in hoofdstukken over maischen en koken bijvoorbeeld.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.832
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Ge´ntegreerde Proef, Eindwerk "Het Brouwproces Van Bier".
« Reactie #2 Gepost op: 13-11-2008 21:50 u »
Dit is zulke standaard informatie, die kan je zo knippen/plakken uit elk boek. Welke vragen heb je precies?

Nu ik wat beter kijk, zie ik dat je de inhoudsopgave wel zelf bedacht hebt. Verfrissend! Gerst is geen grondstof van bier, maar mout.
Het Brouwen, is meer dan 1 stap en kan uitgesplist worden in meerdere stappen, nog even zoeken, is makkelijk te vinden. En wat is afwerking?

Inhoudelijk moet je echt met vragen komen, je wilt tenslotte wat leren, nietwaar?

Offline thibolleke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.449
  • Land: be
  • beerteam world press
Re: Ge´ntegreerde Proef, Eindwerk "Het Brouwproces Van Bier".
« Reactie #3 Gepost op: 13-11-2008 21:56 u »
Zo voelt het dus om met een bril te lezen.... ;D


Ikzelf heb de geschiedenis van bier weggelaten in mijn eindwerk/ gip.
Dat is zo'n typisch 'vulsel'-onderwerp. Alleen als je er echt in ge´nteresseerd ben hoef je dat erbij te nemen.
Ik heb het weggelaten en heb me op andere (interesantere) onderwerpen toegespits. En heb zo toch ook de 100pag gepasseerd dus...

Offline Jorre

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Land: be
    • Fŕte Musicale
Re: Ge´ntegreerde Proef, Eindwerk "Het Brouwproces Van Bier".
« Reactie #4 Gepost op: 13-11-2008 22:07 u »
Mijn mentor raadde me aan dat erbij te nemen ...

Oorspronkelijk ging ik alleen over het brouwen zelf doen + grondstoffen en misschien doe ik dat toch wel..



Betere vragen zal ik inderdaad moeten bedenken   :-X
bedankt om me erop te wijzen..
:leren:


groeten,
JOrre




Offline Anton

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 984
  • Land: nl
  • You're never too old to learn something stupid.
Re: Ge´ntegreerde Proef, Eindwerk "Het Brouwproces Van Bier".
« Reactie #5 Gepost op: 13-11-2008 23:11 u »
Verfrissend! Gerst is geen grondstof van bier, maar mout.

Mout kan toch van alles zijn, (haver, tarwe, rogge of gerst), maar grondstof voor het meeste bier is toch gerst?

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.832
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Ge´ntegreerde Proef, Eindwerk "Het Brouwproces Van Bier".
« Reactie #6 Gepost op: 14-11-2008 07:54 u »
Mout kan toch van alles zijn, (haver, tarwe, rogge of gerst), maar grondstof voor het meeste bier is toch gerst?

Het is maar hoe ver je terug wilt gaan in de keten. (Gerste)mout is gerst geweest, en ik gebruik mout als ingredient.

Offline Eduard

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.326
  • Land: no
  • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
    • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
Re: Ge´ntegreerde Proef, Eindwerk "Het Brouwproces Van Bier".
« Reactie #7 Gepost op: 14-11-2008 08:29 u »
Toch is het wel belangrijk om iets van het moutproces mee te nemen, al is het maar een klein beetje. Want tenslotte heeft de manier waarop het graan gemout wordt invloed op hoe het mout wordt. Denk bijv aan overgemodificeerde mout uit Engeland die het maischen gemakkelijker maakt, en ondergemodificeerd mout (vooral in het verleden) waardoor uitvoeriger gemaischt moet worden om een goede extractie te krijgen.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.924
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Ge´ntegreerde Proef, Eindwerk "Het Brouwproces Van Bier".
« Reactie #8 Gepost op: 14-11-2008 09:40 u »
Mijn mentor raadde me aan dat erbij te nemen ...

Die is dus ook al heeeel klassiek en een beetje ouderwets dus...
Heb het nogal voor de progresieven, hihi, sorry
Wie weet zit heel dat leerkrachtenteam tegen de grote vacantie hier op deze stie?

Ronnie, (Nestor van deze site).

Tags: