Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Calciumchloride  (gelezen 3659 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline bartbier

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 186
Calciumchloride
« Gepost op: 01-05-2008 11:03 u »
Ook gezien dat Brouwland intussen het brouwzout calciumchloride opgenomen heeft in het aanbod?
Kan iemand met een chemie of biochemie achtergrond hier wat invulling geven voor welke type bieren dit kan aangewezen zijn en in welke hoeveelheden? Rekening te houden met andere  ion waarden in het brouwwater enz?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.672
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Calciumchloride
« Reactie #1 Gepost op: 01-05-2008 13:11 u »
Calciumchloride voeg je toe ter verhoging van het gehalte aan calcium- en chloride-ionen.
Calcium is gunstig voor de vergisting verder zorg het voor een verlaging van de pH-waarde.
Chloride geeft een vollere iets zoetige smaak. Het misstaat volgens mij in geen enkel biertype behalve in gortdroge bittere bieren.

Meer over brouwwater en de invloed van brouwzouten vind je hier en hier.

Zelf gebruik ik het tussen de 0,5 tot 1,5 gram per 10 liter wort.

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Calciumchloride
« Reactie #2 Gepost op: 01-05-2008 13:32 u »
Volgens mij is een teveel aan calcium weer niet zo goed voor de vergisting. Ik had namelijk begrepen dat gist dan calcium-bruggen kan vormen en daardoor makkelijker neerslaan wat weer kan zorgen voor een slechtere vergisting(sgraad).

Het lijkt me verstandig om eens met brouwsoftware te gaan werken om dan de ideale watersamenstelling te maken van jouw water voor het biertype dat je wilt maken. Elk bier heeft een andere ideale watersamenstelling, je kan dus niet zeggen dat je bij elk bier een bepaalde hoeveelheid van een zout moet toevoegen.

 :degroeten:
Wesley

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.941
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Calciumchloride
« Reactie #3 Gepost op: 01-05-2008 14:41 u »
Kunt ge ook gebruiken (onverdund) om uw pH elektrode in te bewaren, echter kaliumchloride is beter.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.672
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Calciumchloride
« Reactie #4 Gepost op: 01-05-2008 14:51 u »
Een teveel aan calciumionen zul je niet snel hebben. De meeste biertypen zijn juist gebaat bij wat meer calcium. Enkel bij pils hoort de hoeveelheid calcium beperkt te zijn.

En ja, een overmaat aan calcium kan schadelijk zijn omdat daardoor de de fosfaten onttrokken worden uit de oplossing. De fosfaten heb je ook nodig voor een goede vergisting. Zoals altijd ligt de juiste weg in het midden.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Calciumchloride
« Reactie #5 Gepost op: 01-05-2008 17:39 u »
Volgens mij is een teveel aan calcium weer niet zo goed voor de vergisting. Ik had namelijk begrepen dat gist dan calcium-bruggen kan vormen en daardoor makkelijker neerslaan wat weer kan zorgen voor een slechtere vergisting(sgraad).

Bedoel je met die "calcium-bruggen" niet gewoon flocculentie? Dit is nl ook (oa) calciumafhankelijk door de vorming van verbindingen tussen "flocculine" eiwitten en mannose. :)

Tags: brouwzouten