Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Verkeerde EBC waarde

Gestart door bt, 30-04-2008 15:48 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

bt

Beste brouwers,

Sinds enige tijd gebruik ik BrouwVisie, een geweldig programma. Nu heb ik op internet een recept van een Chimay kloon gevonden wat samengesteld is met promash. Als ik dit recept in BrouwVisie invoer kom ik op 114 EBC uit terwijl het in ProMash 40 EBC is. Kan iemand mij vertellen hoe dit kan.


Edgar

bt,

Tenzij Oscar, de maker van BrouwVisie, gelijk weet waar het aan ligt, is het moeilijk antwoord te geven op je vraag. Onder het kopje 'Extra opties' kan je bijlagen bijsluiten. Misschien is het handig om beide recepten bij te sluiten en gelijk wat meer gegevens te geven.

EBC

Er zijn diverse manieren om kleur te berekenen, die je kan instellen in de opties. Zorg dat die gelijk staan ingesteld bij vergelijk.

Hetzelfde is overigens waar voor hopbitterheid.

bt

Citaat van: EBC op 30-04-2008  16:26 uEr zijn diverse manieren om kleur te berekenen, die je kan instellen in de opties. Zorg dat die gelijk staan ingesteld bij vergelijk.

Hetzelfde is overigens waar voor hopbitterheid.
Bij de ene berekening kom ik op 118 uit en bij de andere op 48. Dit is wel een erg groot verschil. Welke berekening benaderd nu het meest de juiste kleur.

EBC

Kan je aan het Promash recept zien met welke formule de kleur is uitgerekend? En hoe is jouw BrouwVisie ingesteld?

Kijk naar Morey, Mosher of Daniels.

Als die gelijk staan, dan heb je of het recept verkeerd ingevuld, of je gebruikt andere mouten.

bt

Ik heb BrouwVisie nu zo ingesteld dat de EBC waarde ongeveer overeenkomt. Maar toch snap ik het niet. Met de ene berekening wordt mijn bier 3 x zo donker dat kan toch niet kloppen.

EBC

Staan die formules nu gelijk of niet?  :echtboos: :echtboos: :echtboos:

EBC

Als je lengte meet in centimeters of inches krijg je ook andere waarden...

Eduard

Als je kunt, plaats hier dan ook het recept dat je invoerde, en vermeldt ook op hoeveel wort/bier het recept is afgesteld.

bt

Citaat van: EBC op 30-04-2008  17:37 uStaan die formules nu gelijk of niet?  :echtboos: :echtboos: :echtboos:
je hoeft niet gelijk kwaad te worden, ze staan gelijk: :) :) :)

William

Vrede  ;D >:D

Ik heb een recept voor een Chimay met EBC=40 staan in zowel BrouwVisie als Promash.

In Promash volgens alle methodieken tussen EBC 36 en 42.

In BrouwVisie krijg ik voor de methodieken Daniels, Morey of Mosher soortgelijke waarden maar als ik de methode BrouwVisie kies dan komt er in ene keer 92 uit. Volgens mij hebben we die discussie al eens eerder gevoerd maar is er toen niet een bevredigend antwoord uitgekomen.

EBC

Ik ben niet echt boos... :engel:

Tja, dan heeft Oscar nog iets uit te leggen.

William

Citaat van: EBC op 30-04-2008  18:10 uIk ben niet echt boos... :engel:

Tja, dan heeft Oscar nog iets uit te leggen.

Volgens mij ook. Ik heb net in het topic over de Brouwvisieformules die formules er maar eens bijgepakt:

CiteerVoor de methoden Daniels, Morey & mosher wordt de kleurwerking alsvolgt bepaald :

                      MoutMassa    EbcToSrm(EBC)
Kleurwerking = ------------ * ---------------- * 8.34436
                      1000               Volume

Voor de methode BrouwVisie wordt de kleur werking alsvolgt bepaald :

                      MoutMassa * EBC * 0.008
Kleurwerking = ---------------------------
                              Volume


Deze formules zijn zowat hetzelfde behalve dat voor BrouwVisie niet de conversie EBCtoSRM wordt gemaakt. Laat deze conversie nu meestal rond de factor 2 zijn (EBC factor twee groter dan SRM). Vandaar dat methode BrouwVisie een factor 2 te hoog uitkomt?? :weetniet: Oscar  ???

bt

Hier zijn de recepten die van mij in BrouwVisie en de andere als txt bestand. Ik hoop dat het lukt.

Oscar

Citaat van: EBC op 30-04-2008  18:10 uTja, dan heeft Oscar nog iets uit te leggen.

De formules die gebruikt worden heb ik gehaald uit BrouwHulp. In promash is het onduidelijke welke exacte berekening overeenkomt met de naampjes. Dat is dus lastig vergelijken. Over de onderlinge verschillen tussen de formules is al lang en uitgebreid gediscussieerd. De formule BrouwVisie komt bij donkere bieren wat hoog uit. De formules zoals ze in BrouwVisie zitten staan hier

Wat valt hier nog aan uit te leggen? :weetniet:  Houd het bij alle formules op een benadering en als bij een recept staat 40 EBC wie zegt dan dat de maker van dat recept gelijk heeft als de formule niet vermeld staat?  >:D


William

Citaat van: bt op 30-04-2008  18:18 uHier zijn de recepten die van mij in BrouwVisie en de andere als txt bestand. Ik hoop dat het lukt.

Het MTG Chimay blauw kloon recept is "toevallig" degene die ik vijf berichten hiervoor heb doorgerekend.

bt

Citaat van: Oscar op 30-04-2008  18:27 ude formules die gebruikt worden heb ik gehaalt uit BrouwHulp. In promash is het onduidelijke welke exacte berekening overeenkomt met de naampjes. Dat is dus lastig vergelijken. Over de onderlinge verschillen tussen de formules is al lang en uitgebreid gediscussieerd. De formule BrouwVisie komt bij donkere bieren wat hoog uit. De Formules zoals ze in BrouwVisie zitten staan hier

Wat valt hier nog aan uit te leggen.. :weetniet:  Houd het bij alle formules op een benadering en als bij een recept staat 40 EBC wie zegt dan dat de maker van dat recept gelijk heeft als de formule niet vermeld staat ?  >:D


Ik zeg ook niet dat de maker van dat recept het bij het juiste eind heeft en het is absoluut niet als kritiek bedoeld. Ik vind alleen het verschil tussen de twee berekeningen groot ik vroeg me af welke berekening nu het dichtste bij de werkelijkheid komt, maar ik ga het gewoon proberen en dan zie ik het resultaat wel.

Oscar

Citaat van: bt op 30-04-2008  18:42 uik vroeg me af welke berekening nu het dichtste bij de werkelijkheid komt,

Je zult je verbazen maar dit zal per recept verschillen. Waar het om gaat is dat je 1 formule gebruikt welke voor jou voldoet. In de recepten
module kun je kleur en bier met elkaar verglijken (kleur vlak) en desnoods kun je je beeldscherm voor correctie "ijken". Waar het om gaat is
dat je voor jezelf een referentie hebt die iedere keer ongeveer gelijk is. 

bt

Ok bedankt voor de informatie. Ik ga ermee aan de slag

hansHalberstadt

Je kunt ook gewoon zelf bepalen wat de kleur van je bier geworden is en dan kijken of het klopt met de berekeningen. Neem een bekend volume pils als referentiebier (is ongeveer 7 EBC) en doe dat in een wijnglas. Neem vervolgens hetzelfde volume van jouw bier. Verdun jouw bier net zolang totdat het dezelfde kleur heeft (in hetzelfde type wijnglas als het referentiebier) De verhouding van de volumes is nu ook de verhouding van de EBC waarden, bv 100ml pils van 7EBC en 100ml van jouw bier, verdund tot 1200ml levert een EBC waarde op van 1200/100 X 7=84EBC.
Hans H

Hopmans

Hey, dat is een handige truuk Hans!

 :proost2:


EBC

Wel zorgen dat in beide glazen exact even veel bier zit, anders klopt je meting niet. Dus als je water toevoegd, moet je er ook evenveel aangelengd bier weer uithalen.

Ik denk wel dat je dan een referentiebier moet nemen met ongeveer dezelfde kleur. Ik kan me nog niet voorstellen dat een aangelengde stout een pilskleur krijgt.

RobinB

Toch lijkt het me wel aan Oscar om ervoor te zorgen dat wat met de standaardinstellingen van BrouwVisie gebruikt wordt overeenkomt met de gebruikelijke formules. Als er nu een formule wordt geintroduceerd die niet in eerdere brouwsoftware zat maar wel sterk kan afwijken qua EBC berekening met de overige 3, zou ik die niet als standaard formule instellen!

Een nieuwe gebruiker zal toch eerst het programma gebruiken met de standaard instellingen.
Toen ik de overstap maakte van BrouwHulp (Daniels) naar BrouwVisie, heb ik een paar recepten gehad die merkbaar te licht uitvielen. Ik heb het nu ingesteld op Morey (dachtik), wat een verbeterde versie van Daniels is, en kom nu weer uit naar verwachting.

Oscar

Citaat van: RobinB op 06-05-2008  10:56 uAls er nu een formule wordt geintroduceerd die niet in eerdere brouwsoftware zat

Dat is vrijwel niet te controleren...Als die 100 excel sheetjes die in Nederland rond zwerven zullen allemaal verschillen in formules...En iedereen
die overstapt naar BV zegt : Hee het recept klopt niet ! omdat de berekening in "hun" excelsheet anders is.... ::) En je kunt nu heel makkelijk
de verschillende formules onderling vergelijken...

RobinB

Citaat van: Oscar op 06-05-2008  12:19 uDat is vrijwel niet te controleren...Als die 100 excel sheetjes die in Nederland rond zwerven zullen allemaal verschillen in formules...En iedereen
die overstapt naar BV zegt : Hee het recept klopt niet ! omdat de berekening in "hun" excelsheet anders is.... ::)

Maar ik ging voor het gemak uit van de forummers, aangezien dat nu ook de hoofdgebruikers zijn van BrouwVisie. Onder Forummers is Promash nog groot en was BrouwHulp het ook. Beide hadden berekeningen die met elkaar overeen kwamen of hetzelfde waren, en dan maak je voor BrouwVisie ineens een berekening standaard die daar flink van afwijkt.... ???

Heeft het er iets mee te maken met dat je die methode de "BrouwVisie" methode noemt/kan noemen?
Op zich zou het toch ook de "Aten" methode kunnen/moeten (?) heten omdat je em van hem hebt?

Op Brouw-bier.nl staat wel "© 2000-2008, A. Aten. Alle rechten voorbehouden. "

CiteerEn je kunt nu heel makkelijk de verschillende formules onderling vergelijken...

Dat dan weer wel! :)

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.