Benodigde vergunningen

Gestart door Rik, 27-04-2008 10:15 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Rik

Weet iemand welke vergunningen er benodigd zijn om een eigen bierbrouwerij te beginnen,of is dit per gemeente verschillend?.

Naast een AGP (Acijns goederen plaats) vergunning heb je waarschijnlijk ook een milieuvergunning van de gemeente nodig en moet je natuurlijk verzekerd zijn.
Maar wat heb je nog meer nodig aan papieren?

Rik

goom

Advies, ga naar de Kamer van Koophandel.

En ja je hebt een WM-vergunning (Wet Milieubeheer). Kijk hiervoor op www.wetten.nl

Oscar

Rik,

Zomaar een vraagje: heb je ervaring met bierbrouwen? Op amateurniveau? Je mag tegenwoordig een bierbrouwerij beginnen zonder dat je brouwer ben of überhaupt verstand hebt van brouwen (De huidige brouwers van Brouwerij de Pauw in Ommen weten van toeters nog blazen). En af en toe hoor ik nog meer van dergelijke verhalen van "niet capabele" brouwers.

Hoeft niets over jou te zeggen hoor, maar slechte bieren zijn er al genoeg in de wereld... Dus als je commercieel gaat brouwen. Brouw dan wel met passie en gezond verstand.  :brouwen:

Ronnie

In België wordt brouwen van oudsher beschouwd als landbouwactiviteit.
In NL ook?

toon van den broek

Nee in Nederland niet. Hier ziet men het als industriële activiteit en verwijst men je fijntjes door naar een industrieterrein.
Enige (makkelijke) ontsnappingsmethode als je niet op zo'n duf plekkie terecht wil komen is de combinatie brouwerij met een proeflokaal. Vaak op zich een hele leuke combinatie, vooral als je in een stad(je) zit waar een beetje leven in zit.
Anders moet je vaak langdurige procedures starten.
Verder zijn de hygiëne-eisen (HCCP) in Nederland veel hoger dan in België. Persoonlijk vind ik ze vaak te hoog; controles verlopen heel vaak zeer formeel en met veel dreiging. Helaas heb ik hier zelf veel mee te maken gehad in 't verleden.

Jacques

Citaat van: goom op 27-04-2008  11:17 uEn ja je hebt een WM-vergunning (Wet Milieubeheer). Kijk hiervoor op www.wetten.nl

Dat is toch niet altijd het geval. Als je kleinschalig brouwt en bij de brouwerij een proeflokaal hebt, is er geen vergunning op grond van de Wet milieubeheer nodig. Zie hier.

Dat wil niet zeggen dat je in zo'n geval niet te maken hebt met allerlei eisen op het gebied van het milieu. Je hoort namelijk sinds 1 januari van dit jaar te voldoen aan het zogenaamde Activiteitenbesluit van de Wet milieubeheer.

Menno

Hoe heeft Jan (Burg Bieren te Ermelo) dit ook alwéér aangepakt?  :denken:

Hij heeft er toen wel wat over verteld, met het laatste forum-uitje...  ;)

MO

Hij beweerde dat hij via het aandragen van diverse voorbeelden de lokale ambtenaren kon overtuigen van de mogelijkheid een brouwerij draaiende te hebben binnen een niet-industriele omgeving. Ik ben bang dat niet alle ambtenaren zo meegaand zijn, in Oss bijvoorbeeld mag je alleen maar brouwen op een industrieterrein.

Jacques

Die ambtenaren zou je alleen hoeven te wijzen op de jurispridentie van de Raad van State. Als het goed is zijn ze daar behoorlijk gevoelig voor.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.