Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Tripel met moutextract  (gelezen 6175 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline phantomtwister

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 40
Tripel met moutextract
« Gepost op: 19-04-2008 21:36 u »
Na mijn eerste blikprobatie ga ik nu eens met moutextract experimenteren.

Na wat uren op het forum te hebben gesurfd ben ik toch wat wijzer geworden.
Maar ik heb mijn bedenking bij dit.
Iemand die ook begon stelde dit voor, en het werd door menig goedgekeurd.

Volume 11 liter
ingrediŽnten
Extract tarwe  960 g
Extract light   1965 g
Rietsuiker  250 g

Maar een ervaren lid gaf in hetzelfde topic dit op als basis.
Voor 10 liter       kg    %
Licht moutextract    1,65    89,2
kristalsuiker    0,2    10,8

De ťťn gebruikt dus bijna 3 kg extract, en de andere maar 1,6. (welliswaar 10/11 liter)
Maar dat is toch veel verschil?

Graag had ik als resultaat een bittere tripel gehad.
Als hop had ik aan Hallertau Hersbrucker   gedacht.
En als gist vloeibare biergist Wyeast XL 3787 TRAPPIST HIGH GRAVITY
of ben ik beter af met een korrelgist?

Enige tips of andere recepten voor een tripel?




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Eduard

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.326
  • Land: no
  • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
    • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
Re: Tripel met moutextract
« Reactie #1 Gepost op: 19-04-2008 21:57 u »
Het eerste recept geeft bij 11 liter een begin SG van 1089.

Het tweede geeft begin SG van 1058. Dat is duidelijk te laag. Ga het liefst voor het eerste recept, of evt het tweede recept maar dan omgerekend naar de totale hoeveelheid van het eerste.

De 3787 is prima voor een tripel! :)

Voor het uitrekenen hiervan heb ik overigens www.beercalc.dk van onze Deense brouwbroeders gebruikt. Dit is een Engelstalige webapplicatie voor het berekenen van recepten. Er staan ook veel recepten in de database, een aanrader!

SiriS

  • Gast
Re: Tripel met moutextract
« Reactie #2 Gepost op: 19-04-2008 21:59 u »
Beste Phantomtwister,

Waarom deze hoeveelheden moutextract; 960 gram en 1965 gram? Heb je dit nog over van een vorige brouwsessie? Het afwegen van moutextract poeder is absoluut niet mijn hobby, maar dat terzijde. Als ik naar je geposte recept kijk krijg ik het vermoeden dat je niet op de hoogte bent van de vermenigvuldigings factor die je gebruikt bij moutextract poeder: 1 kg moutextract poeder = 1600 gram mout. Maar dat je aanvankelijk wel door hebt dat je ~ 3kg totale stort nodig hebt voor een tripel:

Volume 11 liter
ingrediŽnten:
Extract tarwe   960 gram (30,24%) x 1,6 = 1536 gram (31.16%)
Extract light   1965 gram (61.89%) x 1,6 = 3144 gram (63.77%)
Rietsuiker        250 gram (  7.87%) x 1,0 =  250 gram (  5.07%)
Totaal           3175 gram                         4930 gram

Dit is zelfs voor een tripel teveel van het goede. Mijn advies zou zijn:

Volume 11 liter
ingrediŽnten
Extract tarwe    500 gram x 1,6 =  800 gram (25.40%)
Extract light    1000 gram x 1.6 = 1600 gram (50.79%)
Rietsuiker         750 gram x 1,0 =   750 gram (23.81%)
Totaal                                     3150 gram

Het suiker percentage in combinatie met de gekozen gist Wyeast XL 3787 TRAPPIST HIGH GRAVITY en de hop geeft een mooie bitterheid (voor het uitrekenen heb ik de Windows XP rekenmachine gebruikt). Niet gelijk schrikken van de hoeveelheid suiker, moutextract poeder heeft over het algemeen meer onvergistbare suikers dan een standaard wort.

Groet, SiriS

Offline phantomtwister

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 40
Re: Tripel met moutextract
« Reactie #3 Gepost op: 19-04-2008 22:21 u »
Bedankt voor je reacties!

Dit was iets wat ik gelezen had op dit forum. Ik vroeg me gewoon af welke nu correct was.
Ik heb nog maar 1 keer een blikbier gemaakt, maar het interesseert me wel om een stapje verder te gaan.
Dus dacht ik om eens met extract te proberen omdat het toch meer beÔnvloed kan worden.
Maar ik zal nog wel veel moeten lezen want die sg's zeggen me nog niet zoveel.

Ik zal het dan eens proberen met het recept van de 11 liter.

Als ik lees van mensen die proberen te klonen gebruikt Westmalle ook een pak suiker in hun tripel.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Tripel met moutextract
« Reactie #4 Gepost op: 20-04-2008 13:19 u »
Het blijft toch lastig met dat moutextract.
Stel ik wil 5l van 1050 maken met alleen moutextract licht.

In BrouwHulp zet ik dan het rendement op 100% en dan moet ik dus 838g mout gebruiken (pils).
Dit deel je vervolgens door 1,6 wat resulteert in 524 g extract licht.

Maar als ik dan nog even kijk hoeveel suiker je in dit geval nodig hebt (met 100% suiker) om dit SG te krijgen, dan is dat 644 g!

120g meer dan je nodig hebt aan moutextract? ???
Waar ligt dit aan, of doe ik iets fout?

[edit]
Als ik uit ga (net als bij starters) van 100 g/l = 1040, dan is 125 g/l 1050.
Dit geeft voor 5 l dus 625 g, wat al weer een stuk meer in de richting van de hoeveelheid suiker komt!

Wat is het nu?

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Tripel met moutextract
« Reactie #5 Gepost op: 20-04-2008 13:28 u »
Misschien dat moutextract een andere (hogere) dichtheid geeft omdat er andere suikers in zitten dan sacharose(kristal suiker).

 :degroeten:
Wesley

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Tripel met moutextract
« Reactie #6 Gepost op: 20-04-2008 13:31 u »
Tja, sucrose/saccharose bestaat inderdaad uit glucose + fructose en maltose uit glucose + glucose.

Klopt de BrouwHulp berekening dus meer dan de grove starter omrekening?

[edit]

Volgens Wiki is de dichtheid (vast) van maltose 1.54 g/cm3 en is er maximaal 1.080g/ml oplosbaar. De molaire massa is 342.296 (;)) g/mol.
Voor saccharose is de dichtheid 1.59g/cm3 en is 2.000 g/ml oplosbaar. De molaire massa is 342.3 g/mol.

Alleen de oplosbaarheid in water is dus echt verschillend, de rest nagenoeg gelijk.
Maar zorgt dit dan ook voor het verschil in SG?

Offline phantomtwister

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 40
Re: Tripel met moutextract
« Reactie #7 Gepost op: 20-04-2008 21:07 u »
Nog een klein beginnersvraagje:
met hoeveel water moet ik dan starten, want tijdens het koken verdampt toch wel wat.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.695
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Tripel met moutextract
« Reactie #8 Gepost op: 20-04-2008 23:31 u »
Nog een klein beginnersvraagje:
met hoeveel water moet ik dan starten, want tijdens het koken verdampt toch wel wat.

Dat hangt waar van je installatie af en je waterhuishouding. Om dit exact te weten moet je je brouiwinstallatie kennen.
Voer het recept eens in in BrouwVisie of desnoods in BrouwHulp, dan weet je meer.

Offline goom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.365
  • Land: nl
  • lekker bier = niet vies
Re: Tripel met moutextract
« Reactie #9 Gepost op: 21-04-2008 11:06 u »
Ik heb tot nu toe tweemaal een tripel met moutextract gemaakt.
Echt een makkie.
Wat je het beste kunt doen is high gravity brouwen.
Snel afkoelen is erg belangrijk en overhevelen in je gistvat.
Hierna aanvullen met reeds gekooktwater dat afgekoeld is (ik bewaar deze in een schone jerrycan) tot het juiste volume.
Als je zeker bent de de temperatuur laag genoeg is (onder de 22 graden) dan gist erbij en wachten maar.

Offline phantomtwister

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 40
Re: Tripel met moutextract
« Reactie #10 Gepost op: 23-04-2008 21:16 u »
ik heb al mijn benodigdheden besteld, maar heb nog een vraagje.

Dus ik kook mijn water, voeg de moutextracten toe.
Moet ik deze een tijdje laten koken vooraleer de hoppe toe te voegen? of gewoon tot het opgelost is?

Mijn doel is dus 11 liter.
Met hoeveel water moet ik dan starten?
Als ik het ingeef in BrouwVisie dan staat er 14,7 liter. Kan dit kloppen?
Dit voor 60 minuten koken.

Start ik dan met de volledige 14,7 liter?
Of neem ik een deel (bvb 7 liter), kook hierin alles, en voeg de rest van het water toe om te koelen?

Offline phantomtwister

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 40
Re: Tripel met moutextract
« Reactie #11 Gepost op: 25-04-2008 12:52 u »
Iemand? Ik had graag maandag begonnen.  :P
Ik wil er geen nieuwe topic voor starten.

Offline bazje

  • Entre Les Collines
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.143
  • Land: nl
    • Bazelbrouwerij
Re: Tripel met moutextract
« Reactie #12 Gepost op: 25-04-2008 13:20 u »
Als ik je berichtjes doorlees heb je de antwoorden zelf al gegeven en zoek je bevestiging.
Volgens mij kun je het beste als volgt te werk gaan.
1. Breng 14 liter water aan de kook
2. Als het kookt, de pit op zijn laagste stand zetten
3. voorzichtig en met mate de moutextract toevoegen (anders schuimt het de pan uit)
4. Breng het weer aan de kook
5. Zodra het weer kookt, de hop toevoegen
6. ZEKER een uur koken en dan meten hoeveel vloeistof er nog over is.
7. ZEKER doorkoken tot je aan het gewenste volume van 11 liter zit ! (tenzij je hier meer als 100 minuten voor nodig hebt)
8. Snel koelen en in het gistvat.
9. evt. volume aanvullen met (ijs)koud gewoon kraanwater tot 11 liter.
10. gist toevoegen
11. etc.

Opmerkingen hierbij:
- Met een uur koken haal je niet het allerbeste rendement uit de hop, beter is om 75 tot 90 minuten te koken om de
beoogde bitterheid te kunnen halen.
- Kook zonder deksel, laatst kookte ik 3,7 liter per uur weg in een weckketel op een paella-brander.

Succes en vooral veel plezier!

Bazje.....

   

Offline phantomtwister

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 40
Re: Tripel met moutextract
« Reactie #13 Gepost op: 28-04-2008 22:15 u »
Blijkbaar is mijn vuur toch wat te klein, het kookte wel, maar niet genoeg.
De eindwaarde is toch nog 1090, dus valt wel mee denk ik.

Bij het filteren had ik ook nog een probleempje.
Ik heb gelezen dat dit met een theedoek kon, maar dit bleek zeer lang te duren.
Terwijl het aan het lopen was heb ik nog even het forum bekeken, en blijkt dat dit niet de juiste methode is.  :-[
Met ook veel kans op infectiegevaar. (had de handdoek wel een 10 minuten gekookt)

Nu heb ik alles in een emmer gedaan, en zal deze een uurtje laten staan en dan overhevelen.
Er is wel wat verlies dan, maar wel minder kans of infectie dan dat het 3 uur door de theedoek loopt.

Heeft Brouwland iets wat een beetje meevalt van prijs die dit kan oplossen?
Ik zie niet echt een fijne filter staan.

*edit*
na een nachtje te hebben gestaan nog steeds geen reactie in het waterslot.
Is dat normaal?

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Tripel met moutextract
« Reactie #14 Gepost op: 06-05-2008 10:54 u »
Hoe verloopt de vergisting Phantomtwister?

Offline phantomtwister

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 40
Re: Tripel met moutextract
« Reactie #15 Gepost op: 02-07-2008 23:21 u »
Alles was vlot verlopen tot nu toe.
Bij het bottelen heb ik een 5 gr suiker per fles genomen, dus normaal wel voldoende.
Maar tot op heden (5 weken na bottelen) nog altijd niets van koolzuur in de fles  :(

Kan ik nog hopen dat het komt?
Ze hebben ongeveer bij 20į gestaan.

Tags: tripel