Dat bedoel ik niet helemaal.
Ik bedoel dat voor een betrouwbare voorspelling veel meer nodig is.
Maischschema heeft zeker invloed.
Te kort, te lang, te hoog of te laag zal zijn invloed wel hebben.
Sturen met maischschema voor wat betreft SVG lijkt mij op hobbyniveau erg lastig.
Voor donkere zware bieren zit ik meestal op SVG rond 67-68% en voor lichte zware bieren vaak rond de 70.
zie bv deze Karmeliet kloon met karmeliet gist vergist 70% SVG. (gebaseerd op begin SG = 1080 verrekend naar toegevoegde giststarter teruggerekend naar situatie voor gisting)
Zie dat anderen vaak veel hogere waardes geven, vandaar dat ik me afvroeg hoe dat dan kan.

Recept voor 47.10 Liter bier:
Mout:
Havervlokken: 1000 gr
Munich (15EBC): 3200 gr
Pilsmout (3EBC): 5000 gr
Tarwemout (3EBC): 5000 gr
Spelt ongemout: 800 gr
Hop:
Hop hars (32%): 2.0 gr ,meekoken: 120 min
Northern Brewer bloemen (7.5%): 50 gr ,meekoken: 120 min
Bramling cross (5.5%): 50 gr ,meekoken: 10 min
Suikers:
Rietsuiker: 500 gr
Diversen:
Calcium Chloride: 10 gr
Koriander: 25 gr
Kardamon: 10 gr
maischen:
30 min 52
30 min 63
30 min 72
10 min 78
Gist:
Karmeliet
Bottelen:
bottel suiker: 400 gr
Bottelgist:
Karmeliet
Berekende gegevens:
Hoeveelheid wort voor koken : 50.28 L
Aanbevolen hoev. maischwater : 40.94 L
Aanbevolen hoev. spoelwater : 47.89 L