Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Vraag tav mijn 1e brouwsel  (gelezen 804 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline rvandis

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Vraag tav mijn 1e brouwsel
« Gepost op: 19-06-2018 17:36 u »
Hoi allemaal,

Al enige tijd verdiept in het zelf brouwen. Boek van Adrie Otte helemaal gelezen. Op forum veel rondgesnuffeld. Hevelfilter klaar vergistingskast klaar. Gisteren proefgedraaid met water om hevelen etc te oefenen. Ik heb een recept uit boek uitgekozen Blond (Deerne) hiervoor de ingredienten in huis gehaald. Met de bedoeling om morgen mijn 1e brouwsel te fabriceren. Nu ben ik nogmaals het brouwproces voor mezelf op papier aan het zetten in stappen zodat ik dit morgen makkelijker kan uitvoeren echter..... Nu kom ik erachter dat in het recept er helemaal niet bijstaat hoeveel water te gebruiken. Kunnen jullie me helpen? het recept is voor 10 liter.  met sg 1,065. Is het dan de bedoeling dat ik begin met maischen met 3.5 liter water per kg mout en dan ga spoelen met water totdat ik een sg heb van 1,065? Ik begrijp dat je een en ander kan terugvinden in de brouwsoftware echter dat is voor nu nog beetje ingewikkeld ik was van plan om eerst eens rustig aantal recepten zo te brouwen en dan te beginnen met de brouw software als BrouwHulp oid.

ik hoop dat jullie me een richtlijn kunnen geven hoeveel water ik bij het maischen en spoelen moet gebruiken alvast bedankt.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Online Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 836
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: vraag tav mijn 1e brouwsel
« Reactie #1 Gepost op: 19-06-2018 19:15 u »
Ik vermoed dat je in totaal 15 tot 16 liter water zal nodig hebben: maischen met ongeveer 10 liter water (3,5 tot 4 liter/kg mout) en spoelen met 5 tot 6 liter. Je zal dan niet aan 1065 zitten, maar een stuk lager. Daarna ga je koken en verdamp je nog wat liters.
Na koken en koelen zou je rond 1065 moeten zitten.

Offline rvandis

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: vraag tav mijn 1e brouwsel
« Reactie #2 Gepost op: 19-06-2018 21:15 u »
Dank voor de snelle reactie. Ik heb het boek nogmaals doorgekeken en kwam bij hoofdstuk rekenen inderdaad nog formules tegen om dit te berekenen. Nu vraag ik me af wat kan ik voor een blond bier beste aanhouden voor beslag dikte 3.5 liter of 4 liter of maakt dit niet zoveel uit?


Online Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 836
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: vraag tav mijn 1e brouwsel
« Reactie #3 Gepost op: 19-06-2018 22:21 u »
Maakt eigenlijk niet zoveel uit. Ik probeer voor blonde bieren die niet te zwaar zijn rond de 4 te blijven. Heb je ook nog genoeg spoelwater over om een goed rendement te halen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.070
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vraag tav mijn 1e brouwsel
« Reactie #4 Gepost op: 19-06-2018 22:27 u »
Je hebt gemiddeld ongeveer 17 liter water in totaal nodig.

Offline rvandis

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vraag tav mijn 1e brouwsel
« Reactie #5 Gepost op: 19-06-2018 22:35 u »
Ok bedankt iedereen, heb genoeg info nu. Morgen gewoon aan de slag, zin in.

Tags: