Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Maischschema en tijden  (gelezen 1154 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline boarder

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Maischschema en tijden
« Gepost op: 10-06-2018 16:13 u »
Hallo allemaal,

Ik heb even rond gezocht op het internet en hier, maar kan op de volgende vraag niet 1 2 3 een antwoord vinden:
Als je bijv een maischschema hebt van 65 ºC-40min 72 ºC-20min en 78 ºC-5 min. Vanaf wanneer gaat die tijd in? Als ik de eerste stap heb gehad, duurt het nog wel even voordat mijn ketel van 65 naar 72 ºC.

Groetjes Jelle


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline ashaworunner

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 52
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: maischschema en tijden
« Reactie #1 Gepost op: 10-06-2018 16:15 u »
Tijd begint te lopen vanaf de gewenste temp bereikt is...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.771
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: maischschema en tijden
« Reactie #2 Gepost op: 10-06-2018 22:55 u »
Tijd begint te lopen vanaf de gewenste temp bereikt is...

Klopt. Er wordt uitgegaan van een opwarming van 1 ºC per minuut. Als het opwarmen veel langer duurt kun je de tijden bij de rusten inkorten. De enzymen werken immers ook tijdens het opwarmen.

Offline davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 577
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: Maischschema en tijden
« Reactie #3 Gepost op: 11-06-2018 00:16 u »
Voor zover ik weet wordt bij de moderne Duitse brouwmethode volgens Kunze e.a. de tijd om op te warmen compromisloos bijgeteld bij de totale maischtijd: 30 minuten maischen aan 62 ºC en 30 minuten aan 72 ºC  duurt dan 70 minuten. Ik doe het in ieder geval zo. Want ik wil dan effectief 30 minuten maischen aan 62 ºC en 30 minuten maischen aan 72 ºC , niet iets anders.  Zo simpel is het ;)

Tags: