Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


CO2 fles

Gestart door nomino, 02-04-2008 20:45 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

nomino

Ik ben op zoek naar een CO2 fles voor mijn tapinstallatie die bijna klaar is. Hier in de doe het zelf zaak verkopen ze CO2 flessen om te gebruiken bij het lassen. De vraag is nu of deze ook geschikt zijn om bier te tappen.

MO

Dat lijkt me wel ja.

jelle

Hallo

Volgens mij zit hier ook argon in of zo het is in ieder geval niet puur CO2

Groet Jelle

MO

Argon zit toch altijd in een aparte cilinder (MAAR ik weet het niet zeker, zoek eens op internet zou ik zeggen).

oranjeboombiertje

Ik vraag me af of die CO2 wel veilig is voor levensmiddelen. Het wordt natuurlijk daar niet voor gemaakt. Een kleine CO2 cilinder is ook gewoon te halen bij veel (elke?) slijterijen. Waarom haal je er niet daar eentje?

 :degroeten:
Wesley

MO

Kom, techneuten van dit forum: zijn de genoemde cilinders geschikt om mee te tappen?

Eduard

Hier in Noorwegen vullen we onze CO2-flessen altijd bij een bedrijf die brandblusser hervult en keurt. Dit doen bijna alle hobbybrouwers en dit gaat probleemloos. Inderdaad rijst de vraag of dit ook voor las-CO2 geldt. Edelgassen als Argon maken volgens mij geen verschil, die maken geen verbindingen met wat dan ook.

Harold

Bij dierenwinkels worden ook CO2 flessen verkocht; daar kun je ook laten navullen (€ 6/keer voor een kleine fles). Je hebt wel een reduceer nodig.

oranjeboombiertje

Ik heb weleens gekeken wat het kost om bij een aquariumzaak een CO2 fles te halen en dit was veel duurder dan gewoon bij de slijter. Nu heb ik een CO2 fles van 2 kilo en de hervulling kost volgens mij 16 euro. Het statiegeld is 120 euro maar die zijn op kosten van de baas (werk bij een slijterij ::))

 :degroeten:
Wesley

wiwi

Ik speel met hetzelfde idee. Wesley regelt zijn fles bij de slijter waar hij werkt, welnu, ik werk in de staalbouw en vandaar…
Als er argon in zit staat dat normaal op de fles aangegeven, Ar-CO2 menggas is ook duurder. Over het geschikt zijn voor voeding kan ik mij niet voor 100 % uitspreken. Zuurstof voor beademingstoestellen zou wel van dezelfde kwaliteit zijn  als zuurstof voor snijbranden. Of ge die lijn nu ook naar CO2 moogt doortrekken weet ik niet.

goom

Argon behoord tot groep 8 in het periodiek systeem van Mendelejev. In deze groep zitten alle edelgassen.
Edelgassen vormen onder normale condities geen verbindingen met andere stoffen en zijn inert (ofwel ze reageren nergens mee). Gezien het tappen van bier onder normale omstandigheden plaatsvindt is een reactie uit te sluiten.
Het is echter wel zo dat edelgassen veel duurder zijn dan CO2.

Als je een drukregelaar tussen de CO2 fles en het tapsysteem plaatst, kan je de druk voor het tapsysteem inregelen.
Echter de CO2 flessen die gebruik worden voor het lassen zijn wel erg groot (onhandig formaat). Ik zou opteren voor een kleiner formaat.
Probleeem bij het vullen van CO2, is echter dat CO2 onder normale druk en temperatuur van geen vloeibare vorm kent. Hij sublimeert direct van vaste toestand naar de gasvormige fase. De vaste toestand wordt verkregen door de temperatuur en druk aan te passen. maar dit hoeft geen probleem te zijn voor het vullen van de fles, dat gebeurd toch door een gespecialieerd bedrijf. Aan de COs-fles worden wel speciale eisen gesteld.

JeroenCV

Welke CO2 fles je kan gebruiken hangt helemaal af van de zuiverheid van je gas. Er staan altijd nummers op de gasfles achter de stof. Bijvoorbeeld "CO2 5.0"

Ik weet niet welke zuiverheid je nodig hebt voor te tappen; dat moet je bij een slijter uitzoeken. Wanneer de zuiverheid van die grote CO2 fles overeenkomt kan je het gewoon gebruiken.

Natuurlijk met het juiste reduceerventiel, geschikt voor CO2

Oscar

Citaat van: goom op 03-04-2008  07:22 uGezien het tappen van bier onder normale omstandigheden plaatsvindt is een reactie uit te sluiten.

Geen reactie, maar lost het op in het bier? en zo ja dan krijg je dit dus binnen. Dan zal er nog geen reactie plaatsvinden, maar of het wenselijk is... :denken:  Ik zou er mee oppassen. :pan: 

Ronnie

Kijk jongens,
wat betreft CO2 voor lassen: die meneer die moet lassen ademt die lucht ook in, hij dient geen zuurstofmasker te dragen, alleen een stofmasker, dus geen schrik voor hebben.

RobinB

Citaat van: Oscar op 03-04-2008  08:27 uGeen reactie, maar lost het op in het bier? en zo ja dan krijg je dit dus binnen. Dan zal er nog geen reactie plaatsvinden, maar of het wenselijk is... :denken:  Ik zou er mee oppassen. :pan: 

Zegt de man die brouwt in een aluminium ketel en daarbij RVS en koperen attributen gebruikt... ;D
Maar ook als je het binnen krijgt zal het niet veel doen lijkt me en scheid je het vanzelf weer uit :)

Ik zie ook wel eens CO2 flessen bij de bouwmarkt voor aquaria, die zullen wel geschikt zijn toch? Vissen zijn over het algemeen vrij gevoelig..

hansHalberstadt

Ik heb mijn CO2 fles van 10kg ooit bij de biergroothandel gehaald. Kon ik zo meenemen 150 gulden statiegeld en iets van 37 gulden 50 voor de vulling. Ik neem aan dat deze prijs nu wel in euro's zal zijn. Met zo'n fles en reduceerventiel kun je ca  5000 liter bier tappen.
Als je het hebt over CO2 om te lassen, dan zou je je denk ik af moeten vragen waar deze CO2 vandaan komt. Dat geeft misschien ook een indicatie wat er nog meer in kan zitten. Weet iemand dit?
HansH

nomino

Straks ga ik eens luisteren bij de bierhandel of ze mij geen fles willen verkopen. Had nl horen zeggen dat het enkel aan cafés en dergelijke werd verkocht.

jelle

Hallo

Gisteren ben ik bij een groothandel voor dranken geweest in Den Haag.
Hier werd me verteld dat hij voor Guinness bier altijd een mengsel met CO2 En stikstof gebruikt,
ditzelfde mengsel gebruikt hij ook om boven de dranken in bijvoorbeeld fusten te doen voor de houdbaarheid.
Voor de biertapperij raadde hij aan gewoon CO2 te gebruiken, zonder toevoegingen.

Oja ze hadden daar 10 10 kilo flessen op voorraad en moesten daarom in het gebouw CO2 meters hebben,
Link goedje dat spul ;D

Groet Jelle

Caspar

Mijn motto:

Speel niet met je gezondheid en gebruik spullen die gemaakt zijn voor consumptie.

120 euri statiegeld betalen om een potentiele vergiftiging te voorkomen, lijkt me een redelijke deal ;).

jelle

Helemaal me eens :proost2:

Johannes


nomino

Vandaag en CO2 fles van 10 kg gekocht bij de drankhandel voor een totaal van 95€ het statiegeld was 80€. Ook nog een voordeel hier is dat als de fles leeg is ik ze gewoon kan gaan wisselen (mits betaling) tegen een volle fles, dus moet ik de fles ook nooit laten keuren zoals het soms is bij aankoop van fles.

hansHalberstadt

Citaat van: jelle op 04-04-2008  09:31 uLink goedje dat spul ;D

Groet Jelle
CO2 zakt naar beneden in een ruimte en werkt bij concentraties boven enkele % verstikkend.
Als je dus een 10 kg CO2 cilinder hebt en die per ongeluk zou openzetten in een afgesloten ruimte dan raak je bewusteloos, vandaar.
HansH

Ronnie

@ Jelle: Link goedje? Is niet alleen bij CO2 zoals Hans uitlegt. Zelfs een openstaande zuurstoffles zou levensgevaarlijk kunnen zijn, alle gassen trouwens.

Daarom is het verboden de opslag te doen in onvoldoend verluchte ruimtes. Magazijnopslag dient in openlucht met afdak tegen neerslag.
Flessen met ketting vast tegen omvallen. In cafés is een detector in hun CO2 kelder verplicht.
Heb naast de fabriek ooit een geprojeteerde kop zien vliegen van een fles ammoniak. Dubbel gevaar! Was gelukkig niemand in de buurt van de gaswolk.

JWVG

Even een oud onderwerp uit de kast halen: misschien weet iedereen het al, maar ik heb zojuist mijn 2 kg CO2 fles ingeruild bij de lokale drankengroothandel voor 9 euri! Dat valt me erg mee, en zo te lezen een stuk goedkoper dan laten bijvullen in een aquarium winkel. Bovendien is dit CO2 bedoelt voor bier tappen, dus per definitie de goede kwaliteit. Alhoewel ik connecties heb met de groothandel in kwestie, was dit volgens mij geen vriendendienst. Misschien heeft iemand er iets aan....

 :degroeten: JW.

Vergelijkbare Topics (7)

16682

Reacties: 1
Gelezen: 2190

37972

Reacties: 25
Gelezen: 5069

34117

Reacties: 5
Gelezen: 1795

14365

Gestart door MaartenM


Reacties: 22
Gelezen: 10469

11114

Reacties: 4
Gelezen: 7718

8495

Reacties: 26
Gelezen: 17405


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.