Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Iers mos / oranjeschil toevoegen op welk moment en hoe?  (gelezen 7360 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Erick

  • Gast
Iers mos / oranjeschil toevoegen op welk moment en hoe?
« Gepost op: 24-08-2008 12:38 u »
Misschien een wat domme vraag.  :verbergen:
Ik ga voor mijn volgend brouwsel oranjeschil en Iers mos toevoegen.
Dit heb ik nog niet eerder gedaan....
Doe ik dat middels een hopzak, of gooi ik de boel er los in?

Advies graag?

Groeten,
Erick


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Hoppeplukkertje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 105
Re: Iers mos / oranjeschil toevoegen
« Reactie #1 Gepost op: 24-08-2008 12:51 u »
Hey ik gooi de oranjeschil gewoon los in de ketel bij koken van de hoppe.
Bij filteren van de hoppe blijven die gewoon liggen bij de hoppe.

Met Iers mos heb ik geen ervaring.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.048
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Iers mos / oranjeschil toevoegen
« Reactie #2 Gepost op: 24-08-2008 12:57 u »
Inderdaad sinaasappelschil (zonder het witte en goed schoongemaakt als je verse schillen gebruikt) tjdens het koken los toevoegen.

Maar waarom zou je Iers mos willen gebruiken?

Erick

  • Gast
Re: Iers mos / oranjeschil toevoegen
« Reactie #3 Gepost op: 24-08-2008 13:04 u »
Bedankt voor jullie snelle antwoorden.
Ik gooi het er gewoon los in.

Waarom Iers mos?
Omdat het in het recept stond, en het kan geen kwaad er wat ervaring mee op te doen,
volgende keer eens zonder dat mos en zien of (en wat) het verschil is :-)

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Iers mos / oranjeschil toevoegen
« Reactie #4 Gepost op: 24-08-2008 13:10 u »
Omdat het in het recept stond, en het kan geen kwaad er wat ervaring mee op te doen,

Helaas kan het wel kwaad, sinds een forumlid een batch of 10 heeft weggegooid door slecht Iers mos, is het goedje hier wat uit de gratie geraakt.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Iers mos / oranjeschil toevoegen
« Reactie #5 Gepost op: 24-08-2008 13:13 u »
Let wel dat dat vermoedelijk een uitzonderlijk slechte batch was. Overigens heb ik uit de VS (bij Jasper geloof ik) veel mooier Iers mos gezien.

Offline alessi

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 33
Re: Iers mos / oranjeschil toevoegen
« Reactie #6 Gepost op: 24-08-2008 13:14 u »
Waarom Iers mos?
Omdat het in het recept stond...

Als je wat wil bijleren moet je ook de functie kennen van de dingen die in het recept staan, en beslissen of je die functie nodig hebt: Iers mos wordt gebruikt voor het neerslaan van eiwitten in het wort, ten behoeve van de helderheid

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Iers mos / oranjeschil toevoegen
« Reactie #7 Gepost op: 24-08-2008 13:29 u »
Let wel dat dat vermoedelijk een uitzonderlijk slechte batch was. Overigens heb ik uit de VS (bij Jasper geloof ik) veel mooier Iers mos gezien.

Uiteraard. Maar daarom is het wel verstandig om je af te vragen of je Iers mos wel nodig hebt.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.492
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Iers mos / oranjeschil toevoegen
« Reactie #8 Gepost op: 24-08-2008 13:33 u »
Ik zou de gedroogde schillen vooraf weken in een klein beetje water. Vervolgens voeg je, ongeveer 15 minuten voor het einde van het koken, de schillen ťn het week water toe.

Het Iers Mos dat ik gebruik(te), kwam uit Ierland. Het is Iers mos voor de menselijke consumptie, als groente. Het zijn zeer mooie hele stukken zeewier. Dat je daarmee je bier verpest is uitgesloten.

Iers mos is uit de gratie geraakt op dit forum, daarbuiten nauwelijks. Reden is een slechte batch en twijfels over de klarende werking ervan. Ik ken een grote commerciŽle brouwerij in de US, Yuengling met name, die kortgeleden begonnen is met het gebruik van Iers Mos. Hun laboratorium onderzoek had uitgewezen dat het een positieve bijdrage heeft aan het klaren en daarmee de lagertijd vermindert en de standtijd van hun filters verhoogt.

Erick

  • Gast
Re: Iers mos / oranjeschil toevoegen
« Reactie #9 Gepost op: 24-08-2008 13:58 u »
Het grote voordeel van Iers mos is dat ik dat kan aanwijzen als de schuldige als mijn bier niet smaakt, dat heb ik dan alvast weer geleerd. Dank voor al jullie wijze raden  :biersmile:

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Iers mos / oranjeschil toevoegen
« Reactie #10 Gepost op: 24-08-2008 14:06 u »
Amerikanen fustelen hun bier bijna altijd, zij willen het bier dan ook zo helder mogelijk in het fust krijgen omdat ze hierna toch kunstmatig carboneren. Omdat ze geen hergisting hebben is het bier ook veel sneller op dronk. Volgens mij helpt Irish moss ook niet tegen koudewaas, hiervoor moet je isinglass of gelatine gebruiken (BYO van juli/augustus).

Mijn ervaring is dat de bieren na 2 maanden ook helemaal helder zijn op de fles, de eiwitvlokken bezinken in mijn primaire gistvat al.

Maar Erick heeft gelijk, waarom zou je het niet eens proberen ;).

Groet Caspar

Tags: kruiden