Recepten > Groep O

Overige bieren

(1/3) > >>

Jacques:
Alle bieren die niet ergens anders zijn onder te brengen.

Rob Vissers:
Met dit bier ben ik tweede geworden bij het ONK in de vrije klasse. Het mooie van dit bier is, dat deze alcoholarm de smaak blijft behouden van echt bier, terwijl er toch maar 0,4% alc. in zit.
Keurmeester Nico Vonk heeft dit bier gewaardeerd met 82 punten
met als opmerking:
mooie, zuivere geur
fijn hoppige zachte (na)smaak


Het recept voor 10 liter:

2 kg.   Pilsmout  3 EBC
500gr. Munchner  20 EBC

Maischschema:  53 gr.    63 gr.   73 gr.   78 gr.
                     25 min   40 min   25 min   5 min.

17gram Cascadehop 6%  ( bitterheid 25EBU)

Vergisten met Wyeast  German Ale op 20 graden.

Voor het bottelen verwarmen tot 90 graden, 10 minuten laten staan, af laten koelen, 80 gram suiker toevoegen en een half zakje Brewferm korrelgist.


Voor de gevoerde discussie over dit recept zie hier.

Ten aanzien van de mate waarin dit bier alcoholarm is zijn vraagtekens geplaatst. Zie hier voor deze discussie.

MO:
Brouwer: Martin Ostendorf - Muifelbrouwerij
Bron van het recept: zelf ontworpen
Naam: Ibunator (met dank aan Edgar)
Soort: nvt
Batchcode: OB074
Start SG: 1076
Eind SG: 1006
kleur: 22 EBC
Bitterheid: rond de 100 IBU (gedeeltelijk oude hop)
Schaal: 22 L
Brouwzaalrendement: 73%

Mout
8,1 kg pale ale              7 EBC        100%

Water
30 L Maischwater, aangezuurd met 5 g 40% fosforzuur tot pH 5,8
ca 2 L Spoelwater (tot 25 liter, aangezuurd met 30 g 40% fosforzuur tot pH 6)

Maischschema
60 min 66 C
spoelen 75 C

Hop
Soort                hoeveelheid      a-zuur    kooktijd      geschatte IBU bijdrage (oude hop)
Target                    59,5 g       10,1%     90 min      60-55
Target                    30 g                8,9%     90 min      27-25
EK goldings                 8 g                5,1%     90 min      4-3
Tettnang                  12 g                4,6%     90 min      5-2
Tettnang                  40 g                4,6%     30 min      13-6
Tettnang                  15 g                4,6%      5 min      1
                                                                       111-92                  

Gist
Wyeast 1338 (gistkoek vorige batch, wort belucht)

Gebotteld
16 liter op 2 juli 2006


Beoordeling ONK2007

Keurmeester: Nico Vonk

81 punten
6e prijs klasse V

Visueel: 15 uit 15
Geur: 20 uit 25 (zwak fruitig, sterk hoppig, zwak moutig, zwak zoethout)
Smaak: 12 uit 15 (zwak/matig hogere alcoholen, sterk hoppig, matig/sterk moutig, zwak zoetig)
Creativiteit: 15 uit 20 (redelijk)
Basissmaak: 8 uit 10 (zeer bitter)
Mondgevoel: 4 uit 5 (matig koolzuur, zwak plakkerig, matig samentrekkend)
Nasmaak: 7 uit 10 (matig alcohol, sterk bitter/hoppig, zwak caramelachtig, matig dropachtig, matig kruidig, zwak zoetig)

commentaar
Mooie presentatie. Geur hoppig maar niet te sterk. Ondanks het lage eind SG toch een bitter-zoetig nasmaak.
Zeer lange nasmaak, voor de liefhebbers. Goed gelukt.



Voor de gevoerde discussie over dit recept klik hier.

Caspar:
Dag heren,

Met dit recept heb ik de tweede prijs gewonnen in de vrije klasse op het ONK 2008 ;D. Forummers die het recept goed bekijken zullen zien dat dit een van mijn "proefbrouwseltjes" is.

-----

American Brown Ale (Texas Brown Ale)

A ProMash Recipe Report

BJCP Style and Style Guidelines
-------------------------------

10-D  Brown Ale, American Brown Ale

Min begin SG:  1.040   Max begin SG:  1.060
Min IBU:    25   Max IBU:    60
Min Clr:    39   Max Clr:    57  Color in EBC

Recipe Specifics
----------------

Batch Size (L):           9.00    Wort Size (L):      9.00
Total Grain (kg):         2.01
Anticipated begin SG:          1.053    Plato:             13.14
Anticipated EBC:          49.8
Anticipated IBU:          58.0
Brewhouse Efficiency:       60 %
Wort Boil Time:             60    Minutes

Pre-Boil Amounts
----------------

Evaporation Rate:      15.00    Percent Per Hour
Pre-Boil Wort Size:   10.59    L
Pre-Boil Gravity:      1.045    SG          11.24  Plato


Grain/Extract/Sugar

   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
  5.0     0.10 kg.  Light Dry Malt Extract                       1.042     17
 28.9     0.58 kg.  Light Dry Malt Extract                       1.042     17
 57.1     1.15 kg.  Palemout 7 - Dingemans        Belgi         1.037      8
  4.5     0.09 kg.  Chocolate (Mout Roost 900) -  Belgi         1.030    900
  4.5     0.09 kg.  CaraMunich (Cara 120) - Dinge Belgi         1.032    160

Potential represented as SG per pound per gallon.


Hops

   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
  5.00 g.     Goldings - E.K.                   Whole    4.20   4.2  First WH
 14.00 g.     Amarillo Gold                     Whole    8.90  27.7  60 min.
  3.33 g.     Wye Challenger                    Whole    6.00   4.4  60 min.
  2.50 g.     Wye Target                        Whole   13.00   7.2  60 min.
 10.00 g.     Amarillo Gold                     Whole    8.90   9.8  15 min.
  4.17 g.     Goldings - E.K.                   Whole    4.20   1.9  15 min.
  5.00 g.     Amarillo Gold                     Whole    8.90   2.0  5 min.
  2.50 g.     Wye Challenger                    Whole    6.00   0.7  5 min.
 10.00 g.     Amarillo Gold                     Whole   10.00   0.0  Dry Hop


Yeast
-----

Wyeast 1187 Ringwood Ale


Water Profile
-------------

Profile:           Amersfoort - Nederland
Profile known for: Hardheid 1,02 mmol / 5,71 oDH

Calcium(Ca):          34.1 ppm
Magnesium(Mg):         4.1 ppm
Sodium(Na):           11.6 ppm
Sulfate(SO4):          4.6 ppm
Chloride(Cl):         11.4 ppm
biCarbonate(HCO3):    98.0 ppm

pH: 7.90

                     Step   Rest   Start   Stop  Heat     Infuse   Infuse  Infuse
Step Name            Time   Time   Temp    Temp  Type     Temp     Amount  Ratio
---------------------------------------------------------------------------------
Beta / Alpha Amyla     0     75     67      67   Infuse    67       29.00   21.87
Spoelen               13      1     78      78   Infuse    78        0.00   21.87

Notes
-----

Per 10 liter:

1,6 gram CalciumSulfaat
1,6 gram CalciumChloride

pH aangezuurd tot 5,3.

5 liter Porter gemengd met 4 liter moutextract-oplossing

SG na 5 dagen 8 oBrix / 1018
SG na 14 dagen 6.9 oBrix / 1012

Gebotteld met 6 gr / liter suiker. Botteldatum 3-4-2008

5.7% alcohol schijnbare vergistingsgraad 77%

-----

Texas Brown Ale is een klassiek (niet meer gebruikt) Amerikaans biertype. In the 90's "Texas Brown Ale" was included in the style guidelines: a hoppy brown ale popularized by homebrewers. Today we have "American Brown Ale" instead, dut the assertive hoppiness has been moderated over the years (bron: Zymurgy Volume 31 No 2 March/April 2008)

-----

Commentaar:

Geur: Matig citrus, zwak fruitig, sterk hoppig, zwak kruidig.
Smaak: Zwak karamel / drop, sterk hoppig, matig moutig.
Basissmaak: Sterk bitter.
Mondgevoel: Matig koolzuur, sterk samentrekkend.
Nasmaak: Zwak alcoholverwarmend, sterk bitter / hoppig, zwak caramelachtig, matig fruitig, zwak kruidig, zwak moutig.

Mooie schuimkraag! Fraaie hoppigheid in de geur en smaak. Nasmaak zeer sterk hoppig, voor de liefhebbers. Goed gelukt!

84 punten.

Groet Caspar


Voor de gevoerde discussie over dit recept klik hier.

Henielma:
Dit bier heeft op het Onk de 2e prijs gehaald met 85 punten in de vrije klasse.

Basis
OmschrijvingWaardeNaam receptHistorisch dropbier met boekweitBrouwdatum1-3-2009BiertypeWitbierAantal liters13Gewenst begin SG1060 (6.5 vol% alc.)Brouwzaalrendement77.0%

Algemeen
OmschrijvingWaardeTotaal brouwwater21.04 literMaischdikte5.00 l/kiloMaischwater17.23 literSpoelwater2.88 literKooktijd75 min.Berekende kleur23 EBC (Ray Daniels)Berekende bitterheid22 EBU (Ray Daniels)
Mout
Moutnaam% stortMassaKleurPilsmout 3 EBC72.0 %2481 gram3 EBCBoekweitvlokken14.0 %482 gram4 EBCHavervlokken14.0 %482 gram4 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeelMerkur (Hallertau Merkur)10.7 %10 gram60 min.22 EBU

Kruiden
Naam kruidMassaKooktijdGedroogde Vlierbloesem9 gram5 min.Muntendrop31 gram0 min.

OpmerkingenDe havermout is een zak uit de supermarkt van het merk 'van Zoelen'. Het boekweit is Koopmans Boekweitmeel uit de supermarkt.

De muntdrop is van Venco hard/zoet. Deze bevat 5% Zoethoutwortelextract en 2% salmiakzout.
Deze eerst in heet water opgelost en na het koken toegevoegd.

Het bier is slechts tot 1026 uitvergist, mogelijk komt dit omdat de drop middelen bevat die de gist niet fijn vind.
Of het boekweitmeel had misschien toch beter verstijfseld kunnen worden.

Door het hoge eind SG is het bier wel lekker zoet geworden.

Gist
OmschrijvingWaardeGist soort3944 Belgian WitbierGist toegevoegd alsGiststarterVolume giststarter1200 mlBeluchtings tijd12 uurTemperatuur giststarter21CGist voedingWyeastHoeveelheid0.2 gram

Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte160C20 minuten5.00 l/kg263C15 minuten5.00 l/kg366C20 minuten5.00 l/kg469C15 minuten5.00 l/kg573C30 minuten5.00 l/kg


De hoofdvergisting van 1,5 dag is gebeurd bij 18 C. Hierna de temperatuur met 1 C per dag laten oplopen naar 20 C. Hier op gehouden tot de 25ste dag en toen gebotteld. Na vier dagen gisten is het jongbier in de woonkamer gezet omdat ik de gecontroleerde temperatuurkast nodig had voor een ander bier.
De opmerking van de keurmeester was:
Niets op aan te merken. Dit bier is volgens recept gebrouwen. Goed.

Voor de gevoerde discussie over dit recept zie hier.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie