Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Termen vergisting: hoofdgisting, nagisting, lagering en hergisting  (gelezen 12737 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.194
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Hoofdgisting------>secundairevergisting------>lageren------>Bottelen

Daar heb je weer die vreselijke uit het Engels vertaalde term 'secundaire vergisting' weer, terwijl we daar in de Nederlandse taal al sinds jaar en dag zo'n mooie korte term voor hebben: nagisting! Overigens niet te verwarren met de hergisting op de fles.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Menno

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.201
  • Land: nl
  • PINT moet GROTER!
Re: Blonde chouffe-achtige
« Reactie #1 Gepost op: 29-03-2008 22:20 u »
Klopt, Jacques. Maar in BV staat toch echt:
  • Primaire vergisting (hoofdvergisting)
  • Secundaire vergisting
  • Koude lagering
  • Einde vergisting / lagering

Als dit inderdaad 'achterhaald' is, dan zou Oscar dit aan kunnen passen in een nieuwe versie.  ;)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.194
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Blonde chouffe-achtige
« Reactie #2 Gepost op: 29-03-2008 22:23 u »
Het wordt inderdaad hoog tijd dat dit aangepast wordt in BrouwVisie. Waarom zouden we die uit de Engelse taal vertaalde termen gebruiken? We hebben goede oer Nederlandse alternatieven. Spreek je moers taal!

Offline korek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: nl
  • Pint lid
Re: Blonde chouffe-achtige
« Reactie #3 Gepost op: 29-03-2008 22:41 u »
Met het woord 'secundaire' is niets mis. Het is zo ingeburgerd in de Nederlandse taal dat het zelfs in literatuur aanduidingen wordt gebruikt, zie HIER.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Blonde chouffe-achtige
« Reactie #4 Gepost op: 29-03-2008 22:45 u »
Jacques, ik steun je ook niet. Sterker nog: de Van Dale meldt:

secundair (bn.) secondair [1863 Lat. secundarius (van de tweede rang, tweede)]

Ik snap dus niet wat er mis is met de term secundaire vergisting. De oorsprong is latijns, het betreft zeker geen verengelsing van het Nederlands. Tevens is het dus volgens de Van Dale een normaal Nederlands woord.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.282
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Blonde chouffe-achtige
« Reactie #5 Gepost op: 29-03-2008 22:48 u »
Juist, secundair, oftewel 2e vergisting is al een ingeburgerde term, Hoewel niet iedereen het doen is dit dus de gisting die na de hooftvergisting plaats vind op een bijna gelijke temperatuur. Lagering spreekt voor zich (En menno, deze stap zou je over kunnen slaan, zeker voor deze eerste keer zoals Hoppie al zij).

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.194
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Blonde chouffe-achtige
« Reactie #6 Gepost op: 30-03-2008 00:43 u »
Tweede gisting is natuurlijk een onzin begrip! Het is nog steeds de eerste gisting die in aflopend is. Er vind geen nieuwe vergisting plaats.

Maak er aub toch eens nagisting van! Dat is een duidelijke term waarvan de vlag de lading dekt.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.167
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Blonde chouffe-achtige
« Reactie #7 Gepost op: 30-03-2008 07:19 u »
Het is gewoon:

Hoofdgisting-Nagisting-Lagering-Hergisting

Stiksimpel.

En de hoofdgisting en nagisting kan je niet overslaan, de lagering en hergisting wel.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Blonde chouffe-achtige
« Reactie #8 Gepost op: 30-03-2008 09:40 u »

Volgens mij is de term nagisten ter vervanging van de algemeen geaccepteerde
secundaire vergisting hier verzonnen evenals koudhoppen.
Nagisten doe je in flesjes.
Hergisting is het hergisten na een mislukte vergisting.
Nu ga jij natuurlijk zeggen dat er weer hergisting plaats vindt doordat er suiker is toegevoegd.
Dat gebeurd tegenwoordig ook op het einde van de hoofdgisting bij het maken van een Duvelkloon.
Wat is dat dan: Hervatte Hoofdgisting?  ;D   <---- Mmm, klinkt wel goed eigenlijk.

 :degroeten:

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Blonde chouffe-achtige
« Reactie #9 Gepost op: 30-03-2008 09:51 u »
Zeg Jacques, zullen we jou dan voortaan maar Sjaak noemen?  ;D ;)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.194
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Blonde chouffe-achtige
« Reactie #10 Gepost op: 30-03-2008 10:31 u »
Het is gewoon:

Hoofdgisting-Nagisting-Lagering-Hergisting

Stiksimpel.

En de hoofdgisting en nagisting kan je niet overslaan, de lagering en hergisting wel.

Helemaal goed Jasper. 10 punten!

Secundaire vergisting of tweede gisting is een compleet onjuiste term. Er is helemaal geen sprake van een tweede gisting. In feite bolt de hoofdgisting gewoon door zij het het op veel lager niveau.

Uit Van Dale:
na·gis·ten (onovergankelijk werkwoord; gistte na, heeft nagegist; nagisting)
    1    (van jonge wijn en jong bier) gisten na het hoofdgistingsproces


Het begrip secundaire vergisting kent Van Dale niet.

Waarom zouden wij nu in vredesnaam onder nagisting de hergisting op de fles gaan verstaan.
Kom op laten we aub ophouden met de verkeerde termen te gebruiken, dat levert alleen maar verwarring op. Zeker als je eens babbelt met een professionele Nederlandse of Belgische brouwer.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Termen vergisting: hoofdgisting, nagisting, lagering en hergisting
« Reactie #11 Gepost op: 30-03-2008 11:09 u »
Citaat
Helemaal goed Jasper. 10 punten!
:neenee:

Welke term gebruiken ze voor nagisting bij bijvoorbeeld een Grolsch?
Indien dat ook Secundaire vergisting is, dan moeten wij ons aanpassen, en niet andersom.

Ik denk dat trouwens bij Grolsch de lagering direct volgt op de hoofdgisting.
Citaat
En de hoofdgisting en nagisting kan je niet overslaan, de lagering en hergisting wel.
Strafpuntje voor Jaspar indien ze dat bij Grolsch doen.

Bij Us Heit gaan ze ook direct lageren na de hoofdgisting.

 :degroeten:


Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.167
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Termen vergisting: hoofdgisting, nagisting, lagering en hergisting
« Reactie #12 Gepost op: 30-03-2008 11:28 u »
Hopmans,

Alles wat je zegt wordt veroorzaakt door misvattingen over de terminologie.

Het is net als autorijden...
Je trekt op en maakt snelheid. Dit komt overeen met het pitchen van de gist, de log-fase en het op gang komen van de gisting.
Dan hou je die snelheid aan. Dit is de hoofgisting.
Oeps, de benzine raakt op, je gaat steeds langzamer. Dit is de nagisting.
Je komt tot stilstand. De gisting is voorbij, de lagering kan beginnen.
Je tankt en begint weer te rijden. Hergisting.

En met deze terminologie kan je dus de nagisting niet overslaan. Dat wil zeggen, als je de gist zijn gang laat gaan.
Lageren hoeft niet, je kunt ook gelijk bottelen als het eind SG is bereikt.
En hergisten is niet noodzakelijk als je onder druk afvult.

Offline korek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: nl
  • Pint lid
Re: Termen vergisting: hoofdgisting, nagisting, lagering en hergisting
« Reactie #13 Gepost op: 30-03-2008 11:50 u »
Hopmans,

Alles wat je zegt wordt veroorzaakt door misvattingen over de terminologie.

Het is net als autorijden...
Je trekt op en maakt snelheid. Dit komt overeen met het pitchen van de gist, de log-fase en het op gang komen van de gisting.
Dan hou je die snelheid aan. Dit is de hoofgisting.
Oeps, de benzine raakt op, je gaat steeds langzamer. Dit is de nagisting.
Je komt tot stilstand. De gisting is voorbij, de lagering kan beginnen.
Je tankt en begint weer te rijden. Hergisting.

En met deze terminologie kan je dus de nagisting niet overslaan. Dat wil zeggen, als je de gist zijn gang laat gaan.
Lageren hoeft niet, je kunt ook gelijk bottelen als het eind SG is bereikt.
En hergisten is niet noodzakelijk als je onder druk afvult.

Ik zie hier woorden die dan eigenlijk ook niet kunnen, zoals 'pitchen' en 'log-fase'. Als je benzine op is stopt de auto, dus de vergisting stopt. Als je tankt kun je weer rijden, maar dat moet je dan vergelijken met een nieuwe hoofdgisting en niet met een hergisting. Lijkt mij. Ik blijf van mening dat er niets mis is met woorden als 'secundair', 'primair'. De hele Nederlandse taal is doorspekt met woorden uit andere talen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.282
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Blonde chouffe-achtige
« Reactie #14 Gepost op: 30-03-2008 11:54 u »
Het begrip secundaire vergisting kent Van Dale niet.

Duh ! De term lekker bier kent Van Dale ook niet... ;) simpel weg om dat het 2 woorden zijn. Secundair staat in de Van Dale en vergisting ook !
Lekker kent Van Dale ook en bier ook!


Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.167
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Termen vergisting: hoofdgisting, nagisting, lagering en hergisting
« Reactie #15 Gepost op: 30-03-2008 11:55 u »
Prima, maar dan wel in paren.

Dus hoofdgisting en nagisting, of primaire en secundaire vergisting.

Als je tankt voeg je brandstof toe. Bij hergisting doe je dat ook met bottelsuiker.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.194
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Termen vergisting: hoofdgisting, nagisting, lagering en hergisting
« Reactie #16 Gepost op: 30-03-2008 12:00 u »
Welke term gebruiken ze voor nagisting bij bijvoorbeeld een Grolsch?
Indien dat ook Secundaire vergisting is, dan moeten wij ons aanpassen, en niet andersom.

In alle grote professioenele brouwerijen waar ik in de loop der jaren op bezoek ben geweest hadden ze het steeds over de nagisting. Niet  verwonderlijk dat dit woord in de Van Dale staat.

Overigens heb ik net op Google een zoekactie uitgevoerd op de term nagisting en was toch wel verbaast over het feit dat de term nagisten zo vaak gebruikt wordt de hergisting op fles. Opvallend is het dat dit vooral door Nederlanders wordt gedaan. Jammer dat men kennelijk niet weet dat de term nagisting voor heel wat anders staat.
De Belgen die veel langer bekend zijn met het bieren waarbij nog een gisting op de fles plaats vindt hebben het wel over hergisting op de fles.

In ieder geval is de term secundaire vergisting niet juist.


Ik zie hier woorden die dan eigenlijk ook niet kunnen, zoals 'pitchen' en 'log-fase'. Als je benzine op is stopt de auto, dus de vergisting stopt. Als je tankt kun je weer rijden, maar dat moet je dan vergelijken met een nieuwe hoofdgisting en niet met een hergisting. Lijkt mij. Ik blijf van mening dat er niets mis is met woorden als 'secundair', 'primair'. De hele Nederlandse taal is doorspekt met woorden uit andere talen.

Maar waarom zouden we onze taal verloochelen? We hebben duidelijke korte Nederlandse termen, die horen we in ere te houden.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Termen vergisting: hoofdgisting, nagisting, lagering en hergisting
« Reactie #17 Gepost op: 30-03-2008 12:01 u »
Citaat
Dan hou je die snelheid aan. Dit is de hoofgisting.
Oeps, de benzine raakt op, je gaat steeds langzamer. Dit is de nagisting.
Hier kan ik inkomen, maar de nagisting geschiedt dan wel in het eerste vat.
Zodra je gaat overhevelen, dan ben je aan het lageren.
Eigenlijk is dit ook onzin, want de gisten hebben hier geen boodschap aan.
Ik heb wel eens een volle hoofdgisting gehad die weer op gang kwam in de mandfles.

Ik ben het wel eens met de logica, maar ik twijfel of het bedrijfsleven dezelfde termen hanteerd.
Volgens mij is de term secundaire vergisting gemeengoed in het professionele brouwcircuit.
 :degroeten:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.194
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Blonde chouffe-achtige
« Reactie #18 Gepost op: 30-03-2008 12:02 u »
Duh ! De term lekker bier kent Van Dale ook niet... ;) simpel weg om dat het 2 woorden zijn. Secundair staat in de Van Dale en vergisting ook !
Lekker kent Van Dale ook en bier ook!

Zo lust ik er ook nog wel een paar!

Sorry Oscar, maar de term is toch in het Nederlands nagisting!

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.167
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Termen vergisting: hoofdgisting, nagisting, lagering en hergisting
« Reactie #19 Gepost op: 30-03-2008 12:06 u »
Hier kan ik inkomen, maar de nagisting geschiedt dan wel in het eerste vat.
Zodra je gaat overhevelen, dan ben je aan het lageren.

Dan moet je ook maar een cilinderconische tank kopen  ;D

Het vat heeft niks met de gistingsfasen te maken.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.194
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Termen vergisting: hoofdgisting, nagisting, lagering en hergisting
« Reactie #20 Gepost op: 30-03-2008 12:08 u »
Volgens mij is de term secundaire vergisting gemeengoed in het professionele brouwcircuit.

Echt niet. Ga maar eens zoeken met Google, dan vind je amper of geen treffers gerelateerd aan bier.

Offline korek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: nl
  • Pint lid
Re: Termen vergisting: hoofdgisting, nagisting, lagering en hergisting
« Reactie #21 Gepost op: 30-03-2008 12:19 u »
Taal is een communicatie middel en wordt beļnvloed door tijd, verschillende culturen, TV enz. Het is geen star iets, het is volop in beweging, waarom zou je dat willen tegenhouden.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Termen vergisting: hoofdgisting, nagisting, lagering en hergisting
« Reactie #22 Gepost op: 30-03-2008 12:19 u »
Inderdaad, je zou wel eens gelijk kunnen hebben.
Secundaire vergisting is een lambiekterm.

Ja, je hebt gelijk (Nagisting ook gechecked in Google).

Klaar.

 ;D

Offline korek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: nl
  • Pint lid
Re: Termen vergisting: hoofdgisting, nagisting, lagering en hergisting
« Reactie #23 Gepost op: 30-03-2008 12:25 u »
Zijn we er uit? Mooi, kunnen we weer brouwen!

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.167
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Termen vergisting: hoofdgisting, nagisting, lagering en hergisting
« Reactie #24 Gepost op: 30-03-2008 12:27 u »
Goed, pitchen is Engels, dat kan beter. Hoe noemen we dat? Enten?

Maar log-fase is volgens mij heel Nederlands, of?