Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: pH corrigeren met citroensap  (gelezen 6928 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
pH corrigeren met citroensap
« Gepost op: 29-03-2008 12:02 u »
Hoi Brewmates,

Ik heb geen melkzuur meer om mijn spoelwater en maisch aan te zuren.
Is citroensap ook geschikt hiervoor, of geeft dit een harder bier?

 :weetniet:


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.165
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: pH corrigeren met citroensap
« Reactie #1 Gepost op: 29-03-2008 12:06 u »
Hopmans,

Het effect van citroenzuur op uiteindelijke smaak ken ik niet maar ik weet wel dat citroenzuur calcium bindt en dat calcium nodig is voor een goede functie van onze geliefde amylases.

Dus je zult misschien iets langer moeten maischen.... maar dat zul je ook moeten als de pH niet optimaal is  :weetniet:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.793
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: pH corrigeren met citroensap
« Reactie #2 Gepost op: 29-03-2008 13:20 u »
Door de gist wordt naast melkzuur ook citroenzuur aangemaakt. Heel veel kwaad kan het niet.
Wel heb ik begrepen dat citroenzuur zorgt voor een ontkleuring van het bier. Hoe dat precies werkt weet ik niet.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.940
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: pH corrigeren met citroensap
« Reactie #3 Gepost op: 29-03-2008 14:23 u »
..Wel heb ik begrepen dat citroenzuur zorgt voor een ontkleuring van het bier..

Zouden we die eigenschap niet kunnen gebruiken om een Duvelkloon wat bleker te krijgen?

Offline ed

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 482
  • Land: nl
  • Brouwerij "D'n Dijckstoel" 2013-3 HL
    • Brouwerij D'n Dijckstoel
Re: pH corrigeren met citroensap
« Reactie #4 Gepost op: 29-03-2008 15:42 u »
Ik heb ook een keer met citroensap aangezuurd. Het Gregorius moutextractpakket. Het gaat wel, maar voor 20 liter had ik toch 60 ml nodig om van een pH 7.74 naar 5.66 te komen. Ik ben toen gestopt met verder aanzuren omdat ik bang was dat het de smaak zou be´nvloeden. En inderdaad, je proeft citroen. Ik weet niet hoe het zou smaken zonder dat ik met citroensap zou hebben aangezuurd. Maar ik denk toch heel anders. Wat de kleur betreft, hoef je niet bang te zijn. Het is bij mij nog steeds een mooie donker bruine. Hij is wel erg fruitig ;D ;D geworden.

ed

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.940
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: pH corrigeren met citroensap
« Reactie #5 Gepost op: 29-03-2008 15:49 u »
Ik heb ook een keer met citroensap aangezuurd...

Dat kan ik geloven Ed, ik zou het met citroenzuur zelf eens durven proberen, dat geeft niet dat citrusaroma.
Die kleur: met een bruin bier zal je moeilijk veel aan veranderen, maar bij een bleek bier (pilsachtig) wordt het misschien vlugger gebleekt met citroenzuur.

Het probleem met alle duvelkloon pogingen is bij eenieder: we komen maar niet aan die bleekblonde kleur met een groenig tintje. Waarschijnlijk ook bepaald door het juiste pilsmout, ongemout en suikersoort. Maar dat is voor een andere topic.

Offline ed

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 482
  • Land: nl
  • Brouwerij "D'n Dijckstoel" 2013-3 HL
    • Brouwerij D'n Dijckstoel
Re: pH corrigeren met citroensap
« Reactie #6 Gepost op: 29-03-2008 16:01 u »
Ik gebruik tegenwoordig melkzuur, dat gaat een stuk beter en geen smaakafwijking.

ed

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.940
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: pH corrigeren met citroensap
« Reactie #7 Gepost op: 29-03-2008 16:03 u »
Ik gebruik tegenwoordig melkzuur, dat gaat een stuk beter en geen smaakafwijking.
Tuurlijk doen we allemaal trouwens, maar Hoppie zat zonder en zo...

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: pH corrigeren met citroensap
« Reactie #8 Gepost op: 29-03-2008 16:47 u »
Citaat
Ik ben toen gestopt met verder aanzuren omdat ik bang was dat het de smaak zou be´nvloeden.
En inderdaad, je proeft citroen.
Mmm, dan weet ik genoeg.
Ik heb al melkzuur kunnen regelen.
Bedankt mannen.

 :degroeten:

Offline ed

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 482
  • Land: nl
  • Brouwerij "D'n Dijckstoel" 2013-3 HL
    • Brouwerij D'n Dijckstoel
Re: pH corrigeren met citroensap
« Reactie #9 Gepost op: 29-03-2008 17:01 u »
Tuurlijk doen we allemaal trouwens, maar Hoppie zat zonder en zo...

Ik zat toen nog in het begin stadium en wou het liefst zo natuurlijk mogelijk brouwen. Citroensap is natuurlijk en zuur dus waarom geen poging wagen. Ik weet nu dat het geen succes is en heb dat proef ondervindelijk weten vast te stellen. Niet geschoten is altijd mis.

Op dit forum staan wel meer dingen waarvan ik denk of twijfel of dat dat de beste manier is. Door het toe te passen weet ik het zeker en vergeet ik het ook niet meer.

Omdat Hopmans vroeg of dat die citroensap kon gebruiken (en er niemand ervaring mee had) dacht ik toch even een berichtje te moeten plaatsen.


ed

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.454
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: pH corrigeren met citroensap
« Reactie #10 Gepost op: 29-03-2008 22:23 u »
Ik heb altijd begrepen dat je het beste een verdund (5%) sterk zuur zoals zoutzuur of zwavelzuur kunt gebruiken. (wel zuivere kwaliteit natuurlijk) Als je dan toch citroenzuur of melkzuur gaat gebruiken, dan vraag ik mij af of je ook niet bv Cola zou kunnen nemen. Daar zit fosforzuur in en dat is ook nog eens een middelmatig sterk zuur.
Hans H
 

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.194
  • Land: nl
Re: pH corrigeren met citroensap
« Reactie #11 Gepost op: 29-03-2008 23:04 u »
Tuurlijk doen we allemaal trouwens,

Nee, nee, ik gebruik zoutzuur, zwavelzuur, fosforzuur, melkzuur net zoals het uitkomt.

Hopbier

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.784
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: pH corrigeren met citroensap
« Reactie #12 Gepost op: 29-03-2008 23:07 u »
dan vraag ik mij af of je ook niet bijvoorbeeld Cola zou kunnen nemen.

 :D :D ;D ;D Gekkie

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.940
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: pH corrigeren met citroensap
« Reactie #13 Gepost op: 30-03-2008 09:51 u »
Wel heb ik begrepen dat citroenzuur zorgt voor een ontkleuring van het bier. Hoe dat precies werkt weet ik niet.

Is er iemand van onze chemisten die hierover iets kan vertellen?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.165
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: pH corrigeren met citroensap
« Reactie #14 Gepost op: 30-03-2008 10:20 u »
Is er iemand van onze chemisten die hierover iets kan vertellen?

Thee bevat een heleboel componenten die gevoelig zijn voor oxidatiereacties. Deze reacties gebeuren bijvoorbeeld als je thee laat trekken of als je thee bewaart. De thee wordt hierdoor bruiner en kan zelf leiden tot een bruin sediment.

Citroenzuur maar ook andere zuren vertragen of stoppen deze oxidatiereacties (dus citroenzuur is een anti-oxidant). Dus eigenlijk ontkleurt citroenzuur niet maar zorgt het ervoor dat de bruiningsreactie minder snel optreedt. Daarnaast zou citroenzuur ook stoffen zoals koper en ijzer binden. Deze stoffen schijnen ook versnellend (katalytisch) te werken op oxidatie.

Ik weet niet in hoeverre citroenzuur oxidatie van wort kan voorkomen (net zoals het toevoegen van een beetje kaneel).


Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.940
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: pH corrigeren met citroensap
« Reactie #15 Gepost op: 30-03-2008 13:39 u »
Bedankt William, duidelijk.
Dus: ik ga bij een volgende duvelkloon toch eens proberen met citroenzuur (geen citroensap) de pH aan te passen.

Zal voor najaar zijn, nog teveel voorraad. Ben benieuwd.

Tags: aanzuren