24-10-2008 PINT Symposium 'Bier aan Tafel'

Gestart door Jacques, 27-03-2008 12:20 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Vooraankondiging

SYMPOSIUM 'BIER AAN TAFEL'
BEURS VAN BERLAGE


De vereniging PINT organiseert een smaakmakend symposium met als thema 'Bier aan Tafel' op vrijdagmiddag 24 oktober. Dit thema zal onder verschillende invalshoeken worden benaderd door specialisten van o.a. brouwerijen, horeca en opleidingen.
Bier kent meer aroma's en bezit een groter smaakbereik, heeft meer textuur en kent meer verschijningsvormen, dan welke drank dan ook. Daarom is bier de ideale partner bij gerechten.
Als keukenpartner kan bier variëren van karamelachtig tot een bittere, geroosterde moutigheid; van zoet tot krachtig bitter; van verfrissend en levendig tot zwaar, stevig en likeurachtig.
Dit symposium gaat over de juiste combinatie van bier en gastronomie.
Tijdens het symposium zal een Biersommellier demonstraties geven, een expert met vakkennis van zowel het grote gamma aan biersoorten als de combinatie-mogelijkheden met gerechten. Tijdens het symposium zijn dan ook zowel bieren als bijpassende hapjes te proeven.
Hans Steenbergen (Misset Horeca) zal dit symposium leiden.

Dit symposium van PINT zal voorafgaand aan het 31e Bokbierfestival in de Beurs van Berlage plaats vinden.
Het symposium eindigt om 16:00 uur. Aansluitend vindt de opening van het PINT Bokbierfestival in de grote zaal van de Beurs van Berlage plaats.

PINT SYMPOSIUM 'BIER AAN TAFEL'
24 oktober 2008
Amsterdam
Beurs van Berlage
12:30 – 16:00 uur

RobinB

Zoveel aandacht als al een iets luxer restaurant dan gemiddeld aan wijn besteed mogen ze van mij ook wel aan bier besteden!
Top initiatief dus, en hopelijk wordt het opgepikt in de horeca!

Oscar

Citaat van: RobinB op 27-03-2008  20:43 uen hopelijk wordt het opgepikt in de horeca!

Zou mooi zijn, maar dat zal nog wel ff duren...

JeroenCV

De aandacht is er in ieder geval, en de misset horeca gaat hier over publiceren.

JosB

Aan alle bierproevers in het Nederlandse taalgebied


Zoals je wellicht al in PINT-nieuws hebt gelezen, wordt door PINT wederom een symposium georganiseerd. Dit jaar zal het thema zijn "Bier aan tafel".
Achterliggende gedachte is dat bier een zeer goede begeleiding is van de meest uiteenlopende gerechten.
Het probleem in Nederland is echter dat bij de gemiddelde restaurateur geen bier tussen de oren zit, maar bedorven druivensap, door sommige snobs ook wel als "wijn" aangeduid.
Wellicht dat een cursus "bier-sommelier" (zoals in België, Duitsland en Oostenrijk al bestaat) hierin verandering zou kunnen brengen. We hopen met het symposium ook te bereiken dat de reguliere horeca-vakopleidingen meer aandacht aan de combinatiemogelijkheden van bier en gerechten zullen gaan besteden.

Als flankerende activiteit voor het symposium willen we ook de uitdaging neerzetten om de terminologie rond biersmaken eens flink in de schijnwerpers te zetten. In de oenologie is een gigantische wildgroei van wollig taalgebruik om de meest uiteenlopende karaktereigenschappen van bedorven druivensap te omschrijven, voor elke gistscheet is wel een kreet verzonnen.

Wij zijn dan ook op zoek naar originele aanduidingen, omschrijvingen, terminologie en idioom om de smaakbeleving van bier taalkundig mee te verrijken.

De meest originele bijdragen zullen op een passende wijze in het zonnetje gezet worden, en de indieners van deze taalverrijking zullen passend worden geëerd.

Alle bijdragen zijn welkom, er zijn plannen om een en ander te bundelen.

Bijdragen kunnen tot 1 oktober gestuurd worden naar biertaal@pint.nl.

Namens de symposiumcommissie

Jos Brouwer
 

JosB

Update

Aan alle bierproevers in het Nederlandse taalgebied

Als aanvulling op de oorspronkelijke boodschap/verzoek om mee te brainstormen:
Het is gebleken dat de term "biersommelier" in het Nederlandse taalgebied door iemand met commerciële bedoelingen is gedeponeerd.
Daarom: eerste prioriteit: help mee en bedenk een alternatieve aanduiding voor iemand die zich gespecialiseerd heeft in bier, en in combinaties van bier en gerechten. Op die manier kunnen we wellicht meteen wat meer afstand scheppen van de kreet "sommelier", die toch wel sterke associaties oproept met wijn.

Daarom een oproep aan iedereen om tijdens het bierproeven eens de hersens te laten waaien over een alternatieve benaming voor deze functie in het gastheerschap.

Bijdragen worden gaarne zo spoedig mogelijk tegemoet gezien bij biertaal@pint.nl.

Namens de symposiumcommissie

Jos Brouwer

Referenties:
www.biersommelier.de
http://www.doemens.org/index.php?id=35&L=0

 
(oorspronkelijke mededeling, aangepast aan nieuwe inzichten:)

Zoals je wellicht al in PINT-nieuws hebt gelezen, wordt door PINT wederom een symposium georganiseerd. Dit jaar zal het thema zijn "Bier aan tafel".
Achterliggende gedachte is dat bier een zeer goede begeleiding is van de meest uiteenlopende gerechten.
Het probleem in Nederland is echter dat bij de gemiddelde restaurateur geen bier tussen de oren zit, maar bedorven druivensap, door sommige snobs ook wel als "wijn" aangeduid.
Wellicht dat een cursus "biersommelier" (zoals in Duitsland en Oostenrijk al bestaat, maar in het Nederlandse taalgebied moet hiervoor een andere term verzonnen worden) hierin verandering zou kunnen brengen. We hopen met het symposium ook te bereiken dat de reguliere horeca-vakopleidingen meer aandacht aan de combinatiemogelijkheden van bier en gerechten zullen gaan besteden.

Als flankerende activiteit voor het symposium willen we ook de uitdaging neerzetten om de terminologie rond biersmaken eens flink in de schijnwerpers te zetten. In de oenologie is een gigantische wildgroei van wollig taalgebruik om de meest uiteenlopende karaktereigenschappen van bedorven druivensap te omschrijven, voor elke gistscheet is wel een kreet verzonnen.

Wij zijn dan ook op zoek naar originele aanduidingen, omschrijvingen, terminologie en idioom om de smaakbeleving van bier taalkundig mee te verrijken.

De meest originele bijdragen zullen op een passende wijze in het zonnetje gezet worden, en de indieners van deze taalverrijking zullen passend worden geëerd.

Alle bijdragen zijn welkom, er zijn plannen om een en ander te bundelen.

wiwi

Ik ben absoluut geen wijndrinker maar om wijn dan te gaan beschrijven als bedorven druivensap…

Voor hetgeen ik hier nu ga neerpennen krijg ik gegarandeerd de wind van voor maar ik kan het niet laten, het moet eruit.

Citaat van: RobinB op 27-03-2008  20:43 uZoveel aandacht als al een iets luxer restaurant dan gemiddeld aan wijn besteed mogen ze van mij ook wel aan bier besteden!
Is misschien een mes dat aan twee kanten snijdt. In een doorsnee Belgisch restaurantje is er wel enige, zij het beperkte keuze aan biertjes. Deze biertjes zijn, in tegenstelling tot vele wijnen nog betaalbaar en laat ons dat zo houden!
Bier is een volkse drank dat ik in een gewoon volkscafé, zelfs in mijn werkkleren, aan de toog, kan consumeren. Bier hoeft voor mij echt niet de status van een omhoog gesch*t*n wijn te krijgen.
Er zijn mensen die 30,00 euro en meer neertellen voor pakweg een fles Duvel Trippel Hop, waar gaat dat naartoe zeg? Bieren voor de gewone werkmens en exclusieve brouwsels voor het sjieke volk?

Voor de rest vind ik het wel een prachtig initiatief  :duimop:. Bij zeer veel gerechten waarbij nu steevast wijn wordt geserveerd past een juist gekozen bier al zeker zo goed en daar mag inderdaad wat meer aandacht aan worden besteed.

Oscar

Dat is opzich wel een goede ! Bier mag best wel meer aandacht krijgen (ook in de horeca), maar laat het AUB geen exclusief drankje worden want dan gaan de prijzen ook omhoog. Laat het bier maar betaalbaar blijven voor de gewone man  :proost2:

Edwin

Citaat van: JosB op 07-04-2008  21:40 u..., maar bedorven druivensap, door sommige snobs ook wel als "wijn" aangeduid.

Ikzelf drink heel erg graag goede wijn, net als dat ik heel graag goed bier drink en brouw. Deze toon van Pint stuit me dan ook tegen de borst. Laat de wijn in zijn waarde en ga uit van je eigen kracht. Als dat niet lukt is er waarschijnlijk meer aan de hand.

Edwin

Oscar

Citaat van: Edwin op 08-04-2008  08:26 uDeze toon van Pint stuit me dan ook tegen de borst. Laat de wijn in zijn waarde en ga uit van je eigen kracht. Als dat niet lukt is er waarschijnlijk meer aan de hand.

Helemaal mee eens, ik denk dat als je uit naam van PINT iets zegt dat je moet uitkijken met dit soort uitspraken. Het komt nogal "minachtend" over als je over de rug van de wijnliefhebbers het bier wilt promoten. Dan ben je niet goed bezig. Dat dit je persoonlijke mening is, maakt niet uit.

JeroenCV

Het is niet zo dat PINT over de rug van wijn promotie wil maken. Daar gaat dit sympossium niet over.

Wat we willen is:
CiteerAchterliggende gedachte is dat bier een zeer goede begeleiding is van de meest uiteenlopende gerechten.

Waarom is dit wel ingeburgerd voor wijn?

De term bedorven druivensap is een beroemde uitspraak van Jos, en dat staat los van enig standpunt van PINT.

MO

Ik vond de terminologie bedorven druivensap ook erg storend. Alsof bier geen bedorven suikeroplossing is.

Verder is het natuurlijk een goede zaak als bier in al zijn facetten en met al zijn soorten beter op de kaart wordt gezet in de horeca. Laat ik eens wat termen in de ring gooien: fris, sprankelend, citrus (riesling vs Amerikaanse hoppen), droog, zoet (aperitief bier), bitter, zeer bitter, samentrekkend.

Mmmh, dit zijn wel de saaie termen. Iemand origineler?

Adrie

Citaat van: JeroenCV op 08-04-2008  09:21 uHet is niet zo dat PINT over de rug van wijn promotie wil maken. Daar gaat dit sympossium niet over.

De term bedorven druivensap is een beroemde uitspraak van Jos, en dat staat los van enig standpunt van PINT.


Kan wel zijn, maar in een officieel bericht moet je zo'n mislukte en belegen grap niet zetten. Ik ben het helemaal eens met Edwin.

MO

De betwiste term staat ook gewoon op de PINT website (link). Het komt dus WEL over als een standpunt van PINT. Ze moeten zichzelf natuurlijk wel serieus nemen.

Adrie

En je kunt het ook niet maken om elke wijnliefhebber neer te zetten als "snob". Als je een karikatuur maakt van de wijnliefhebber, vraag je erom zelf neergezet te worden als lallende, dikbuikige hooligan met een minder dan gemiddeld IQ.

MO

De term Bierkenner lijkt me een prima alternatief voor biersommelier.

JWVG

Citaat van: Adrie op 08-04-2008  09:48 uAls je een karikatuur maakt van de wijnliefhebber, vraag je erom zelf neergezet te worden als lallende, dikbuikige hooligan met een minder dan gemiddeld IQ.

Hmm... mijn avatar werkt misschien ook niet echt mee om dit beeld te corrigeren...  ;D

JW.

JosB

Niet iedereen heeft mijn leutig bedoelde kretologie over wijn op de juiste manier opgevat. Het was de bedoeling om de hoogdravendheid die soms wel eens de kop op steekt in wijnkringen op een luchtige manier wat te relativeren. Het is uiteraard geenszins het PINT standpunt, maar veeleer een uit de bocht gevlogen woordkeuze uit joligheid van mijn kant - ik heb me hierbij niet helemaal in de hand gehouden.
Mocht iemand zich hierdoor in zijn/haar eer geëtst voelen, dan mijn excuses hiervoor.

Jos Brouwer


Oscar

Citaat van: JosB op 08-04-2008  19:56 umaar veeleer een uit de bocht gevlogen woordkeuze uit joligheid van mijn kant - ik heb me hierbij niet helemaal in de hand gehouden.

Misschien dan een tip om de tekst op de pint-site aan te laten passen, want daar staat jou naam niet bij, en zou dus door velen verkeerd geïnterpreteerd worden wat niet in het voordeel van pint is.... :denken:

Niels

Leuk, een discussie over het benoemen van smaakervaring.
Ik wil dit wel steunen en het is ook mogelijk om aansprekende taal te gebruiken als je een bier beoordeeld.
De mooiste uitdrukking is voor mij degusteren, dit is echter niet exclusief voor bier maar wordt ook toegepast voor wijn en koffie. Er wordt naar mijn mening bedoeld dat er bewust wordt geproefd, niet uitsluitend gedronken ter laving of om dorst te lessen.

Misschien is er verbastering mogelijk als: Biergustatie, dit om aan te geven dat er bewust bier wordt geproefd, genoten.
Naast het aspect proeven genieten, is het goed om duidelijk te duiden wat je proeft en niet een wollig verhaal te hebben over de smaak ervaring.

Het zou het zo leuk maken als een weinig getrainde proever eenduidig kan praten over bier met een persoon met een hoog ontwikkelde smaakzin voor bier. Echter is dit is een lastige opgave, na diverse gesprekken over het onderwerp proeven ben ik tot de conclusie gekomen dat proeven en omschrijven wat je proeft altijd een vergelijk is naar een eerder geproefde ervaring. Om dus goed onder woorden te brengen is een goede referentie noodzakelijk, waarbij de smaken zijn gekenmerkt en getoetst. Deze (kennis) ervaring doe je op door veel te biergusteren en kenmerken steeds beter onder woorden te brengen samen met anderen en of proefervaringen te lezen van anderen.

Wat zou helpen is een eenduidig smaakwoordenboek voor (bierproeverijen)biergustaties, leer op welke plek van de tong welke smaak is te onderscheiden. De neus is een zintuig wat sterke binding heeft met het geheugen, je kan soms door geuren worden herinnerd aan momenten of situaties van lang geleden. Dit geeft dus dat een geur veel eerder herkend worden dan zoet, zuur, zout of bitter. Dit soort algemene kenmerken zijn te gebruiken als je hiervan bewust bent.

De mensen die ik mijn bieren laat proeven zijn over het algemeen niet erg specifiek op kenmerken waarop bieren zijn te beoordelen, de kwalificatie "lekker" is erg algemeen en nodigt mij niet uit om meer te vertellen over hoe ik een bier proef. Dit is mij soms aan te rekenen maar ik wil niet altijd aan mensen mijn subjectieve waarneming opdringen en geef een paar herkenbare kenmerken zoals; fris, bitter, zoet, vol of zuur.

Ik denk dat een proefwoordenboekje een goede hulp kan zijn bij het zelf al leren van eenduidig spreken over mijn smaak waarneming.


 

Jacques

Hoi Niels,

Zo'n biersmakenwoordenboek bestaat er al een hele tijd. De Amerikaanse professor Meilgaard heeft daar heel veel goed werk voor verricht.

Een overzicht van smaakomschrijvingen kun je hier vinden.
Verder verwijs ik ook naar dit artikel van mijn hand.

Oscar

Biergustatie vind ik een goed woord en vindst dat we dat vanaf nu maar eens gaan gebruiken :

Gustatie
Let op: Spelling van 1858 Gustatio,
bij de Romeinen die spijzen en dranken, welke bij de maaltijden voorgediend werden, om den eetlust aan te zetten en te vermeerderen

Bron : http://www.encyclo.nl/begrip/Gustatie

Dé is dan eigenlijk een "negatief" voorvoegsel, wat zoiets beteken als "Teniet doen" (als in de-activeren, de-naturalisatie). Oke je drinkt het bier op...maar een biergustatie vind ik mooi, passend en gastronomisch klinken !  Het woord bierdegustatie bestaat al wel, maar taal moet leven en meegaan met de (bier)tijd  ;)

Oscar

Als we dit kunnen veranderen :



Hebben we wat bereikt  ;D

EBC

Ik ben de bescheiden mening toegedaan dat bier slechts past bij 'volkse' gerechten. Zuurkool, varkenspoten, worst, stoofvlees en hamburgers.

Voor een culinaire uitspatting moet je niet met bier aankomen.

Bier is leuk, gezellig en lekker. Maar in de keuken hoort het eigenlijk niet thuis. De bitterheid van bier wordt snel versterkt bij inkoken. Daarom wordt maar weinig gebruikt. En zeg nou zelf...als je al eens een gerecht hebt gegeten dat met bier bereid werd, proefde je dat dan? Meestal is het toch meer het idee, wat overigens ook wat waard is hoor, begrijp me niet verkeerd.

Nee, bier in de keuken is erg leuk, maar zelden speciaal.

Jacques

Wat is er mis met het woord degustatie?

Degusteren wil niets anders zeggen dan: het proeven om herkomst en kwaliteit te bepalen.
Zeker de Belgen onder ons zijn volledig vertrouwd met deze term.

Jacques

Citaat van: EBC op 08-04-2008  22:19 uNee, bier in de keuken is erg leuk, maar zelden speciaal.

Dat geldt natuurlijk ook voor wijn.

De vraag is vooral waarom hoort wijn wel bij duur eten en bier niet. Het antwoord is heel simpel: aan wijn wordt veel meer verdient. Dure wijn is veel meer statusverhogend dat het veel goedkopere bier.

Niels

Net de artikelen van Jacques door gelezen en inderdaad niets wolligs in te vinden, moet zeggen dat het een helder verhaal is. Er zijn veel smaken gedefinieerd die door middel van de neus worden waargenomen en een associatie moeten oproepen. Hierbij gaat het om de juiste, en dat is wel even trainen om dat goed te kunnen. Het smaakwiel is wel heel verhelderend, misschien is het wat om die op een bierviltje te drukken zodat je wat anders gaat doen tijdens het proeven dan pulken.

Biergustatie, zou wel een leuke toevoeging kunnen zijn op het bekende degusteren. Het degusteren is van toepassing op proeven, genieten maar niet specifiek op voor bier. Mooi als je als PINT hieraan zou trekken en probeer de bier cultuur te promoten en het ambacht onder de aandacht brengt wat prachtige dingen voortbrengt. Bier kan gastronomisch best mee, er zijn diverse restaurants die bier en gerechten combineren tot iets uitgebalanceerd waar mensen van genieten.

Zelf hou ik ook erg van zuurkool maar dan met een kuiltje jus en worst. Hierbij kan ik echter geen drank verzinnen die ik daarbij zou willen combineren. Maar heb wel eens in het Hommelhof gegeten waar elke gang van het diner werd vergezeld van een bij passend bier, dit vond ik zeer de moeite waard.

EBC

En dan te bedenken dat het woord degusteren nog maar sinds kort in de Van Dale staat. Volgens mij pas sinds de laatste uitgave...

EBC

Tja, er is wijn en wijn. En wijn kan erg lekker zijn, maar is dan inderdaad niet goedkoop. Goede wijn drink je overigens thuis en niet in een restaurant. En dan gaat het niet alleen over de prijs maar ook over de behandeling ervan.

RobinB

Citaat van: EBC op 08-04-2008  22:19 uIk ben de bescheiden mening toegedaan dat bier slechts past bij 'volkse' gerechten. Zuurkool, varkenspoten, worst, stoofvlees en hamburgers.

Op zich iets wat wel klopt, maar dat geldt dan mijns inziens voor de "volkse" bieren (vaak pils-achtige ondergisters).

Een gerecht moet zich met de drank kunnen meten in smaakvolume en andersom. Bij lichte gerechten kan dus goed een lichte frisse drank, vandaar dat dan bij wijnen vaak een witte wordt gekozen. Maar ook in het zwaardere gebied kunnen best bieren gevonden worden die een goede vervanging van een zwaardere rode wijn zijn. Het leuke aan combineren met bieren is dat je nog meer uitgesproken contrasten kan maken dan met wijn, omdat het smaakspectrum van bieren groter is.

Het grootste probleem van Bier in de horeca is de status van bier, niet de smaakeigenschappen.
Dit is helaas gekoppeld aan de prijs, dus mogelijk gaat de status alleen omhoog als de prijs drastisch omhoog gaat?
Dat is dan een (voor ons) ongewenste bijwerking...

JWVG

CiteerIk ben de bescheiden mening toegedaan dat bier slechts past bij 'volkse' gerechten. Zuurkool, varkenspoten, worst, stoofvlees en hamburgers

Daar ben ik het niet echt mee eens - bier kan prima bij luxe eten passen, en wijn bij volkse gerechten. Om met dat laatste te beginnen, en jouw voorbeelden te nemen: witte wijn bij zuurkool in de Elzas, bourgogne in stoofvlees (boef bourguignon), en in Amerika heb ik meerdere keren een prima Zinfandel bij een prima hamburger gegeten.

Ik denk wel dat er meer aandacht moet zijn voor welk bier je bij welk gerecht het beste kunt drinken. Biersommelier vind ik dan een beetje een duur woord dat niet zo bij bier past, maar wat bieradvies bij je eten is denk ik heel welkom. Als het gaat om oosterse gerechten (Thais b.v., wat mij betreft de beste keuken ter wereld) denk ik dat er niets beters is dan bier (een gewurztraminer kan evt. ook, maar is toch minder vind ik).

Ik ben het wel met je eens dat koken met bier zelden tot iets speciaals leidt. Laten we het gewoon opdrinken  :proost:

 :degroeten: JW.

René K

Bier kan inderdaad ook uitstekend bij de meest uiteenlopende geerechten. Erg jammer dat de horeca dit niet of erg langzaam oppakt.

Laatst nog gegeten in een restaurant waar ik uit wel ongeveer 15 verschillende kon kiezen. Prijs varierend van 8 tot ongeveer 60 euro per fles.
Tja als je dan vraagt om de bierkaart of in elk geval de soorten bier die ze hebben is het al snel: Heineken, Amstel, Brand en misschien een keertje Jupiler of Warsteiner. Tja erg jammer en om een IPA oid hoef je al helemaal niet te vragen.
Restaurants willen zich toch ook vaak onderscheiden?
Begin met een uitgebreide bierkaart en geef goed advies en laat de mensen inzien dat verschillende bieren heel goed kunnen bij diverse gerechten.
Veel mensen zullen het (in begin) waarschijnlijk als vreemd zien, maar als niemand er mee begint zal er ook niets veranderen.


René K

Op de pint site is de term bedorven druivensap inmiddels vervangen door vergist druivensap. De volgende zin staat echter nog wel op de site: 'door sommige snobs ook wel als 'wijn' aangeduid'. Tja, jammer dat dit dan ook niet direct verwijderd is...

Jacques

Afgelopen vrijdag was ik één van de ruim 100 deelnemers aan dit symposium.

Voorlopig moeten jullie het doen met een fotoverslag. Als ik iets meer tijd heb zal ik proberen een wat uitgebreider verslag te maken.










Voor het volledige verslag klik hier.

René K

Ben zeer geinteresseerd naar de resultaten van dit symposium! Jammer dat ik niet aanwezig kon zijn. 'Bier aan tafel' is iets wat absoluut nog niet is doorgedrongen in de horeca. Hopelijk kan een dergelijk symposium hier iets van verandering in brengen. Wellicht dat de andere aanwezige forumleden alvast wat informatie over dit symposium kunnen geven?

RoodeLeeuwVenlo

Citaat van: René K op 27-10-2008  00:08 uBen zeer geïnteresseerd  naar de resultaten van dit symposium! Jammer dat ik niet aanwezig kon zijn. 'Bier aan tafel' is iets wat absoluut nog niet is doorgedrongen in de horeca.
Citaat van: René K op 09-09-2008  19:26 uBier kan inderdaad ook uitstekend bij de meest uiteenlopende gerechten. Erg jammer dat de horeca dit niet of erg langzaam oppakt.

Gelukkig is de waarheid anders. Links en rechts zijn er al ondernemers positief bezig. Bijvoorbeeld de Beyerd in Breda. Maar feit blijft dat er nog veel werk aan de winkel is. Heeft iemand een idee hoe we er zelf aan kunnen bijdragen dat dit verbeterd?

Ik vraag altijd   naar een bierkaart. Als mij na afloop gevraagd wordt of het gesmaakt heeft geef ik eerlijk antwoord en geef dan aan dat ik vind dat en eet-café zeker een bierkaart moet hebben en dat het eten me beter gesmaakt had als er een mooi bier langs had gestaan. Ik probeer de kritiek opbouwend en positief te geven en niet negatief. Ik denk dat dit uiteindelijk het meeste oplevert.

Verder denk ik dat brouwerijen meer druk uit moeten oefenen op het horeca-onderwijs. Ook hier weer positief. Dus ondersteunen en helpen. Niet slechts klagen.

Als we dit volhouden komen we denk ik een heel eind!

Wat betreft de term voor Bier-Sommelier.

Ik vind 'Meester Bier Schenker' wel een goeie!

Louis

Menno

Citaat van: RoodeLeeuwVenlo op 27-10-2008  15:08 uIk vraag altijd   naar een bierkaart. Als mij na afloop gevraagd wordt of het gesmaakt heeft geef ik eerlijk antwoord en geef dan aan dat ik vind dat en eet-café zeker een bierkaart moet hebben en dat het eten me beter gesmaakt had als er een mooi bier langs had gestaan. Ik probeer de kritiek opbouwend en positief te geven en niet negatief. Ik denk dat dit uiteindelijk het meeste oplevert.
Erg herkenbaar! :duimop:


Citaat van: RoodeLeeuwVenlo op 27-10-2008  15:08 uVerder denk ik dat brouwerijen meer druk uit moeten oefenen op het horeca onderwijs. Ook hier weer positief. Dus ondersteunen en helpen. Niet slechts klagen.

Als we dit volhouden komen we denk ik een heel eind!
Ben ik het mee eens, maar dan niet het stimuleren van die vreselijke verzoeting! :lessmile:

RoodeLeeuwVenlo

Citaat van: Menno op 27-10-2008  16:54 uErg herkenbaar! :duimop:

Ben ik het mee eens, maar dan niet het stimuleren van die vreselijke verzoeting! :lessmile:

Ook weer mee eens!!!
Louis

EBC

Ik denk dat vooral de grote brouwerijen de schuld zijn van slechte bierkaarten...

Eerst proberen ze alle kleine brouwerijtjes op te kopen, te sluiten, hun speciaalmout af te nemen of hun distributiekanalen weg te nemen.

Vervolgens verplichten ze cafehouders slechts hun eigen bier te verkopen. En daar waar cafehouders meerdere bieren mogen kiezen, heft de brouwerij direct hogere huurkosten bij elke uitbreiding van de kaart.

Als kleine ondernemer ben je dan blij dat je het hoofd boven water kunt houden. Zeker als je klanten ook nog eens wegblijven vanwege het rookverbod...

Dat rookverbod vind ik overigens een geschenk uit de hemel... en ach, transportbedrijven moeten het ook maar zien te redden met hogere brandstofprijzen, flexibiliteit is een must voor een ondernemer.

René K

Horeca gelegenheden willen zich tegenwoordig toch graag onderscheiden? Begin met een uitgebreide bierkaart en laat zien dat het kan werken. Maar ja, wie gaat voorop in deze cultuuromslag? In 9 van de 10 restaurants kun je nog steeds uit een zeer uitgebreide wijnkaart kiezen met wijnen die je meer kosten dan het diner alleen. En als je naar de bieren vraagt krijg je de keuze uit 4 of misschien zelfs 5 soorten pils. Opbouwende kritiek zal inderdaad een goede methode zijn om de horeca hier over na te laten denken. Uiteindelijk gaat het erom dat de klant tevreden is.

CiteerBier kan inderdaad ook uitstekend bij de meest uiteenlopende gerechten. Erg jammer dat de horeca dit niet of erg langzaam oppakt.
CiteerGelukkig is de waarheid anders. Links en rechts zijn er al ondernemers positief bezig. Bijvoorbeeld de Beyerd in Breda. Maar feit blijft dat er nog veel werk aan de winkel is. Heeft iemand een idee hoe we er zelf aan kunnen bijdragen dat dit verbeterd?

Naar mijn idee gaat het nog steeds heel langzaam. Natuurlijk gaat het op sommige plaatsen sneller dan andere. Toch is een uitgebreide bierkaart meer uitzondering dan regel. Ik verlang naar een tijd waarin een Meester Bier Schenker ;) mij een heerlijke IPA bij een bepaald gerecht adviseert of een een ander mooi bier. En een heerlijke dessert bier aan het eind.

Als wij onze wensen niet doorgeven aan de horeca zullen ze ook niet veranderen, waarom immers?

JeroenCV

Citaat van: René K op 28-10-2008  00:44 uMaar ja, wie gaat voorop in deze cultuuromslag?

Ik denk dat wij als PINT hier met het symposium erg goed zijn begonnen.

Verslag etc volgt zsm.

René K


RoodeLeeuwVenlo

Citaat van: JeroenCV op 28-10-2008  07:50 uIk denk dat wij als PINT hier met het symposium erg goed zijn begonnen.

Verslag etc volgt zsm.

Dat denk ik ook Jeroen. En ik denk wij, als SpeciaalBiercafé houders ook.

Nu moeten alleen nog alle speciaalbier liefhebbers consequent naar de speciaalbier-kaart vragen in eetcafé's en restaurants. Als ze die niet hebben, en zelfs geen of slechts vijf soorten speciaalbier verkopen, opstaan en weggaan. Met de mededeling dat dan wel ergens anders eet.  ;D :D >:D Wel beleefd blijven uiteraard! Andere horeca-ondernemers moeten tenslotte nog veel leren... :lessmile: :weetbeter:

Louis

Menno

Citaat van: René K op 28-10-2008  00:44 uIn 9 van de 10 restaurants kun je nog steeds uit een zeer uitgebreide wijnkaart kiezen met wijnen die je meer kosten dan het diner alleen. En als je naar de bieren vraagt krijg je de keuze uit 4 of misschien zelfs 5 soorten pils.
Dat klopt helemaal, op wijn kan behoorlijk verdiend worden. Op bier liggen de marges trouwens ook erg hoog. Een flesje Hertog Jan pils in de supermarkt zal ong. €1,- kosten, in de horeca al gauw €2,50 tot €6,- (uitzonderingen nagelaten). :o

En als je vraagt naar het aanbod speciaalbier, dan krijg je als alternatief op het standaard Grolsch-tapje een Hoegaarden ( :shelp:), of Palm Speciale ( :-X). Kom op, zeg! De inkoop van een ietsje beter bier ligt bijna gelijk op de inkoop van Palm. Wees creatief, toon lef en bied eens iets anders aan! Ik heb al enkele malen meegemaakt dat een zgn. rosé-drinker voor de verandering een speciaalbier wil proberen, vraagt naar Palm of iets dergelijks. Niet op voorraad, maar wél bijv. een Grimbergen of Westmalle. Tóch proberen en lekker dat het blijkt te zijn! De interesse is geboren, meerdere bieren proeven is het resultaat. :proost:

Wat trouwens ook ronduit slecht is is dat alcoholvrijbier (nee, ik drink het niet en niet een discussie starten a.u.b. ;D) vaak duurder is dan een regulier glas pils. Horeca maakt hier grof en vies misbruik van! :echtboos:

RoodeLeeuwVenlo

Citaat van: Menno op 28-10-2008  14:22 uDat klopt helemaa, op wijn kan behoorlijk verdiend worden. Op bier liggen de marges trouwens ook erg hoog. Een flesje Hertog Jan pils in de supermarkt zal ong. €1,- kosten, in de horeca al gauw €2,50 tot €6,- (uitzonderingen nagelaten). :o

Menno,
Zorg nu eens eerst dat je je goed inleest voor je gaat schieten. Prijzen van tap-bier in het café vergelijken met die van flesjes in de supermarkt is appels met peren vergelijken en niet eerlijk. Je komt niet in het café om bier te kopen dat je zelf moet koelen, uit de koelkast halen en zelf in een glas moet schenken dat je zelf betaald hebt en zelf hebt schoongemaakt en uit de kast gehaald. En de rommel die je achterlaat hoef je niet zelf op te ruimen en de toiletten niet zelf te poetsen. Je hoeft niet thuis voor de brandveiligheid te zorgen. Althans, de brandweer komt niet bij je controleren. Je betaald niet 700 euro per jaar aan buma/stemra/sena.... en zo kan ik nog wel even een heel forum doorgaan. Hou op met dat vergelijk. Het is niet reëel!  :neenee:
Overigens, ik weet niet waar jij 6 euro betaald voor een glas Hertog Jan, maar naar ik vernomen heb, betaal je dat enkel in een bordeel. En meestal hebben ze dan ook nog mindere merken bier  ;D.

Citaat van: Menno op 28-10-2008  14:22 uWat trouwens ook ronduit slecht is is dat alcoholvrijbier (nee, ik drink het niet en niet een discussie starten a.u.b. ;D) vaak duurder is dan een regulier glas pils. Horeca maakt hier grof en vies misbruik van! :echtboos:

Grof en vies misbruik? Leg uit. Je betaald bij mij en de meeste van mijn collega's voor 30 cl malt net zo veel als 30 cl pils van de tap.

Louis



Menno

Louis, je hebt een beetje gelijk, was ietsje te fel in mijn uitlating. Toch vind ik dat de prijsverschillen in de horeca behoorlijk uiteenlopen. En dit wil niet gelijk zeggen dat de aankleding, kwaliteit personeel etc-etc-etc zoveel beter is. Nee, verre van dat... :(

En ik ben het niet met je eens, ik zie nog steeds op prijslijsten dat een alcoholvrij 'biertje' € 0,50 (of meer) duurder is dan een tappilsje.

Oscar

Citaat van: Menno op 01-11-2008  13:57 uik zie nog steeds op prijslijsten dat een alcoholvrij 'biertje' € 0,50 (of meer) duurder is dan een tappilsje.

Sinds wanneer drink jij alcohol vrij ?  >:D

Menno


Jacques

Citaat van: Menno op 01-11-2008  13:57 uEn ik ben het niet met je eens, ik zie nog steeds op prijslijsten dat een alcoholvrij 'biertje' € 0,50 (of meer) duurder is dan een tappilsje.

Dat is toch niet zo vreemd. Dat alcoholvrije biertje komt toch niet van de tap. Dat zit in een flesje waarin meer centiliters zitten dan in een tapglas.

RoodeLeeuwVenlo

Sinds 2002 is er een supermarkt oorlog. Er zijn maar vier inkoop organisaties die alle bier voor alle supermarkten inkopen. Voor 2002 was de inkoopprijs van bier voor een horeca ondernemer altijd ongeveer 10% goedkoper dan de verkoopprijs in de supermarkt. Na 2002 is dit omgekeerd en wordt het bier inkoop voor de horeca ondernemer telkens duurder. In de supermarkt betaal je nu minder voor een krat pils dan in 1992. Reken maar na! Daar betalen alle horeca ondernemers aan mee!  :o
Het duurste aan bier, zijn de reclames op tv etc. Die reclames maken brouwerijen niet voor de cafés maar voor de thuisgebruiker. Daar betalen de horeca ondernemers aan mee.
Geld overigens alleen voor het bier van grote brouwers

Malt bier is pils waar men later de alcohol uit filtert. Of niet vergist maar met extra techniek en proces koolzuur aan toe voegt. Extra werk kost meer.

Louis

Oscar

Louis, heb je je eigen bier al op de tap?

RoodeLeeuwVenlo

Nee,

Hopfilter is nog niet goed en de kook ketel moet geisoleert worden. De brander trekt het niet. Verliest net zoveel warmte als dat hij geeft. Verder ben ik nog op zoek naar andere gist-kuipen en tijd...  ;D

Louis

Jacques

Citaat van: Oscar op 02-11-2008  00:23 uLouis, heb je je eigen bier al op de tap?


Is het niet beter om een nieuwe draad te openen? De laatste tijd gaan we wel erg vaak off-topic!

Jaap

CiteerExtra werk kost meer.

De btw op alcoholvrij is daarentegen een stuk lager.

RoodeLeeuwVenlo

Citaat van: Jacques op 02-11-2008  13:29 uIs het niet beter om een nieuwe draad te openen? De laatste tijd gaan we wel erg vaak off-topic!

Klopt.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.