Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: 24-10-2008 PINT Symposium 'Bier aan Tafel'  (gelezen 16142 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.900
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
24-10-2008 PINT Symposium 'Bier aan Tafel'
« Gepost op: 27-03-2008 12:20 u »
Vooraankondiging

SYMPOSIUM ‘BIER AAN TAFEL’
BEURS VAN BERLAGE


De vereniging PINT organiseert een smaakmakend symposium met als thema ‘Bier aan Tafel’ op vrijdagmiddag 24 oktober. Dit thema zal onder verschillende invalshoeken worden benaderd door specialisten van o.a. brouwerijen, horeca en opleidingen.
Bier kent meer aroma's en bezit een groter smaakbereik, heeft meer textuur en kent meer verschijningsvormen, dan welke drank dan ook. Daarom is bier de ideale partner bij gerechten.
Als keukenpartner kan bier variëren van karamelachtig tot een bittere, geroosterde moutigheid; van zoet tot krachtig bitter; van verfrissend en levendig tot zwaar, stevig en likeurachtig.
Dit symposium gaat over de juiste combinatie van bier en gastronomie.
Tijdens het symposium zal een Biersommellier demonstraties geven, een expert met vakkennis van zowel het grote gamma aan biersoorten als de combinatie-mogelijkheden met gerechten. Tijdens het symposium zijn dan ook zowel bieren als bijpassende hapjes te proeven.
Hans Steenbergen (Misset Horeca) zal dit symposium leiden.

Dit symposium van PINT zal voorafgaand aan het 31e Bokbierfestival in de Beurs van Berlage plaats vinden.
Het symposium eindigt om 16:00 uur. Aansluitend vindt de opening van het PINT Bokbierfestival in de grote zaal van de Beurs van Berlage plaats.

PINT SYMPOSIUM ‘BIER AAN TAFEL’
24 oktober 2008
Amsterdam
Beurs van Berlage
12:30 – 16:00 uur

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: 24-10-2008 PINT Symposium 'Bier aan Tafel'
« Reactie #1 Gepost op: 27-03-2008 20:43 u »
Zoveel aandacht als al een iets luxer restaurant dan gemiddeld aan wijn besteed mogen ze van mij ook wel aan bier besteden!
Top initiatief dus, en hopelijk wordt het opgepikt in de horeca!

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.858
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: 24-10-2008 PINT Symposium 'Bier aan Tafel'
« Reactie #2 Gepost op: 27-03-2008 23:01 u »
en hopelijk wordt het opgepikt in de horeca!

Zou mooi zijn, maar dat zal nog wel ff duren...

Offline JeroenCV

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.113
  • Land: nl
  • Brouwen = verslavend
    • PINT
Re: 24-10-2008 PINT Symposium 'Bier aan Tafel'
« Reactie #3 Gepost op: 28-03-2008 07:52 u »
De aandacht is er in ieder geval, en de misset horeca gaat hier over publiceren.

Offline JosB

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 5
PINT Symposium: uitdaging Biertaal
« Reactie #4 Gepost op: 04-04-2008 21:30 u »
Aan alle bierproevers in het Nederlandse taalgebied


Zoals je wellicht al in PINT-nieuws hebt gelezen, wordt door PINT wederom een symposium georganiseerd. Dit jaar zal het thema zijn "Bier aan tafel".
Achterliggende gedachte is dat bier een zeer goede begeleiding is van de meest uiteenlopende gerechten.
Het probleem in Nederland is echter dat bij de gemiddelde restaurateur geen bier tussen de oren zit, maar bedorven druivensap, door sommige snobs ook wel als "wijn" aangeduid.
Wellicht dat een cursus "bier-sommelier" (zoals in België, Duitsland en Oostenrijk al bestaat) hierin verandering zou kunnen brengen. We hopen met het symposium ook te bereiken dat de reguliere horeca-vakopleidingen meer aandacht aan de combinatiemogelijkheden van bier en gerechten zullen gaan besteden.

Als flankerende activiteit voor het symposium willen we ook de uitdaging neerzetten om de terminologie rond biersmaken eens flink in de schijnwerpers te zetten. In de oenologie is een gigantische wildgroei van wollig taalgebruik om de meest uiteenlopende karaktereigenschappen van bedorven druivensap te omschrijven, voor elke gistscheet is wel een kreet verzonnen.

Wij zijn dan ook op zoek naar originele aanduidingen, omschrijvingen, terminologie en idioom om de smaakbeleving van bier taalkundig mee te verrijken.

De meest originele bijdragen zullen op een passende wijze in het zonnetje gezet worden, en de indieners van deze taalverrijking zullen passend worden geëerd.

Alle bijdragen zijn welkom, er zijn plannen om een en ander te bundelen.

Bijdragen kunnen tot 1 oktober gestuurd worden naar biertaal@pint.nl.

Namens de symposiumcommissie

Jos Brouwer
 

Offline JosB

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 5
Update: Biertaal (PINT Symposium 'Bier aan Tafel')
« Reactie #5 Gepost op: 07-04-2008 21:40 u »
Update

Aan alle bierproevers in het Nederlandse taalgebied

Als aanvulling op de oorspronkelijke boodschap/verzoek om mee te brainstormen:
Het is gebleken dat de term "biersommelier" in het Nederlandse taalgebied door iemand met commerciële bedoelingen is gedeponeerd.
Daarom: eerste prioriteit: help mee en bedenk een alternatieve aanduiding voor iemand die zich gespecialiseerd heeft in bier, en in combinaties van bier en gerechten. Op die manier kunnen we wellicht meteen wat meer afstand scheppen van de kreet "sommelier", die toch wel sterke associaties oproept met wijn.

Daarom een oproep aan iedereen om tijdens het bierproeven eens de hersens te laten waaien over een alternatieve benaming voor deze functie in het gastheerschap.

Bijdragen worden gaarne zo spoedig mogelijk tegemoet gezien bij biertaal@pint.nl.

Namens de symposiumcommissie

Jos Brouwer

Referenties:
www.biersommelier.de
http://www.doemens.org/index.php?id=35&L=0

 
(oorspronkelijke mededeling, aangepast aan nieuwe inzichten:)

Zoals je wellicht al in PINT-nieuws hebt gelezen, wordt door PINT wederom een symposium georganiseerd. Dit jaar zal het thema zijn "Bier aan tafel".
Achterliggende gedachte is dat bier een zeer goede begeleiding is van de meest uiteenlopende gerechten.
Het probleem in Nederland is echter dat bij de gemiddelde restaurateur geen bier tussen de oren zit, maar bedorven druivensap, door sommige snobs ook wel als "wijn" aangeduid.
Wellicht dat een cursus "biersommelier" (zoals in Duitsland en Oostenrijk al bestaat, maar in het Nederlandse taalgebied moet hiervoor een andere term verzonnen worden) hierin verandering zou kunnen brengen. We hopen met het symposium ook te bereiken dat de reguliere horeca-vakopleidingen meer aandacht aan de combinatiemogelijkheden van bier en gerechten zullen gaan besteden.

Als flankerende activiteit voor het symposium willen we ook de uitdaging neerzetten om de terminologie rond biersmaken eens flink in de schijnwerpers te zetten. In de oenologie is een gigantische wildgroei van wollig taalgebruik om de meest uiteenlopende karaktereigenschappen van bedorven druivensap te omschrijven, voor elke gistscheet is wel een kreet verzonnen.

Wij zijn dan ook op zoek naar originele aanduidingen, omschrijvingen, terminologie en idioom om de smaakbeleving van bier taalkundig mee te verrijken.

De meest originele bijdragen zullen op een passende wijze in het zonnetje gezet worden, en de indieners van deze taalverrijking zullen passend worden geëerd.

Alle bijdragen zijn welkom, er zijn plannen om een en ander te bundelen.

Offline wiwi

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 649
  • Land: be
  • De Boschveldbrouwerij
Re: 24-10-2008 PINT Symposium 'Bier aan Tafel'
« Reactie #6 Gepost op: 07-04-2008 22:50 u »
Ik ben absoluut geen wijndrinker maar om wijn dan te gaan beschrijven als bedorven druivensap…

Voor hetgeen ik hier nu ga neerpennen krijg ik gegarandeerd de wind van voor maar ik kan het niet laten, het moet eruit.

Zoveel aandacht als al een iets luxer restaurant dan gemiddeld aan wijn besteed mogen ze van mij ook wel aan bier besteden!
Is misschien een mes dat aan twee kanten snijdt. In een doorsnee Belgisch restaurantje is er wel enige, zij het beperkte keuze aan biertjes. Deze biertjes zijn, in tegenstelling tot vele wijnen nog betaalbaar en laat ons dat zo houden!
Bier is een volkse drank dat ik in een gewoon volkscafé, zelfs in mijn werkkleren, aan de toog, kan consumeren. Bier hoeft voor mij echt niet de status van een omhoog gesch*t*n wijn te krijgen.
Er zijn mensen die 30,00 euro en meer neertellen voor pakweg een fles Duvel Trippel Hop, waar gaat dat naartoe zeg? Bieren voor de gewone werkmens en exclusieve brouwsels voor het sjieke volk?

Voor de rest vind ik het wel een prachtig initiatief  :duimop:. Bij zeer veel gerechten waarbij nu steevast wijn wordt geserveerd past een juist gekozen bier al zeker zo goed en daar mag inderdaad wat meer aandacht aan worden besteed.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.858
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: 24-10-2008 PINT Symposium 'Bier aan Tafel'
« Reactie #7 Gepost op: 07-04-2008 22:56 u »
Dat is opzich wel een goede ! Bier mag best wel meer aandacht krijgen (ook in de horeca), maar laat het AUB geen exclusief drankje worden want dan gaan de prijzen ook omhoog. Laat het bier maar betaalbaar blijven voor de gewone man  :proost2:

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re: Update: Biertaal (PINT Symposium 'Bier aan Tafel')
« Reactie #8 Gepost op: 08-04-2008 08:26 u »
..., maar bedorven druivensap, door sommige snobs ook wel als "wijn" aangeduid.

Ikzelf drink heel erg graag goede wijn, net als dat ik heel graag goed bier drink en brouw. Deze toon van Pint stuit me dan ook tegen de borst. Laat de wijn in zijn waarde en ga uit van je eigen kracht. Als dat niet lukt is er waarschijnlijk meer aan de hand.

Edwin

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.858
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Update: Biertaal (PINT Symposium 'Bier aan Tafel')
« Reactie #9 Gepost op: 08-04-2008 09:03 u »
Deze toon van Pint stuit me dan ook tegen de borst. Laat de wijn in zijn waarde en ga uit van je eigen kracht. Als dat niet lukt is er waarschijnlijk meer aan de hand.

Helemaal mee eens, ik denk dat als je uit naam van PINT iets zegt dat je moet uitkijken met dit soort uitspraken. Het komt nogal "minachtend" over als je over de rug van de wijnliefhebbers het bier wilt promoten. Dan ben je niet goed bezig. Dat dit je persoonlijke mening is, maakt niet uit.

Offline JeroenCV

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.113
  • Land: nl
  • Brouwen = verslavend
    • PINT
Re: 24-10-2008 PINT Symposium 'Bier aan Tafel'
« Reactie #10 Gepost op: 08-04-2008 09:21 u »
Het is niet zo dat PINT over de rug van wijn promotie wil maken. Daar gaat dit sympossium niet over.

Wat we willen is:
Citaat
Achterliggende gedachte is dat bier een zeer goede begeleiding is van de meest uiteenlopende gerechten.

Waarom is dit wel ingeburgerd voor wijn?

De term bedorven druivensap is een beroemde uitspraak van Jos, en dat staat los van enig standpunt van PINT.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.418
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: 24-10-2008 PINT Symposium 'Bier aan Tafel'
« Reactie #11 Gepost op: 08-04-2008 09:22 u »
Ik vond de terminologie bedorven druivensap ook erg storend. Alsof bier geen bedorven suikeroplossing is.

Verder is het natuurlijk een goede zaak als bier in al zijn facetten en met al zijn soorten beter op de kaart wordt gezet in de horeca. Laat ik eens wat termen in de ring gooien: fris, sprankelend, citrus (riesling vs Amerikaanse hoppen), droog, zoet (aperitief bier), bitter, zeer bitter, samentrekkend.

Mmmh, dit zijn wel de saaie termen. Iemand origineler?

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: 24-10-2008 PINT Symposium 'Bier aan Tafel'
« Reactie #12 Gepost op: 08-04-2008 09:23 u »
Het is niet zo dat PINT over de rug van wijn promotie wil maken. Daar gaat dit sympossium niet over.

De term bedorven druivensap is een beroemde uitspraak van Jos, en dat staat los van enig standpunt van PINT.


Kan wel zijn, maar in een officieel bericht moet je zo'n mislukte en belegen grap niet zetten. Ik ben het helemaal eens met Edwin.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.418
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: 24-10-2008 PINT Symposium 'Bier aan Tafel'
« Reactie #13 Gepost op: 08-04-2008 09:27 u »
De betwiste term staat ook gewoon op de PINT website (link). Het komt dus WEL over als een standpunt van PINT. Ze moeten zichzelf natuurlijk wel serieus nemen.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: 24-10-2008 PINT Symposium 'Bier aan Tafel'
« Reactie #14 Gepost op: 08-04-2008 09:48 u »
En je kunt het ook niet maken om elke wijnliefhebber neer te zetten als "snob". Als je een karikatuur maakt van de wijnliefhebber, vraag je erom zelf neergezet te worden als lallende, dikbuikige hooligan met een minder dan gemiddeld IQ.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.418
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: 24-10-2008 PINT Symposium 'Bier aan Tafel'
« Reactie #15 Gepost op: 08-04-2008 10:06 u »
De term Bierkenner lijkt me een prima alternatief voor biersommelier.

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: 24-10-2008 PINT Symposium 'Bier aan Tafel'
« Reactie #16 Gepost op: 08-04-2008 10:07 u »
Als je een karikatuur maakt van de wijnliefhebber, vraag je erom zelf neergezet te worden als lallende, dikbuikige hooligan met een minder dan gemiddeld IQ.

Hmm... mijn avatar werkt misschien ook niet echt mee om dit beeld te corrigeren...  ;D

JW.

Offline JosB

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 5
Re: 24-10-2008 PINT Symposium 'Bier aan Tafel'
« Reactie #17 Gepost op: 08-04-2008 19:56 u »
Niet iedereen heeft mijn leutig bedoelde kretologie over wijn op de juiste manier opgevat. Het was de bedoeling om de hoogdravendheid die soms wel eens de kop op steekt in wijnkringen op een luchtige manier wat te relativeren. Het is uiteraard geenszins het PINT standpunt, maar veeleer een uit de bocht gevlogen woordkeuze uit joligheid van mijn kant - ik heb me hierbij niet helemaal in de hand gehouden.
Mocht iemand zich hierdoor in zijn/haar eer geëtst voelen, dan mijn excuses hiervoor.

Jos Brouwer


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.858
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: 24-10-2008 PINT Symposium 'Bier aan Tafel'
« Reactie #18 Gepost op: 08-04-2008 20:25 u »
maar veeleer een uit de bocht gevlogen woordkeuze uit joligheid van mijn kant - ik heb me hierbij niet helemaal in de hand gehouden.

Misschien dan een tip om de tekst op de pint-site aan te laten passen, want daar staat jou naam niet bij, en zou dus door velen verkeerd geïnterpreteerd worden wat niet in het voordeel van pint is.... :denken:

Offline Niels

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 236
  • Land: nl
  • Voorzo, nazo en zozo
Re: 24-10-2008 PINT Symposium 'Bier aan Tafel'
« Reactie #19 Gepost op: 08-04-2008 21:35 u »
Leuk, een discussie over het benoemen van smaakervaring.
Ik wil dit wel steunen en het is ook mogelijk om aansprekende taal te gebruiken als je een bier beoordeeld.
De mooiste uitdrukking is voor mij degusteren, dit is echter niet exclusief voor bier maar wordt ook toegepast voor wijn en koffie. Er wordt naar mijn mening bedoeld dat er bewust wordt geproefd, niet uitsluitend gedronken ter laving of om dorst te lessen.

Misschien is er verbastering mogelijk als: Biergustatie, dit om aan te geven dat er bewust bier wordt geproefd, genoten.
Naast het aspect proeven genieten, is het goed om duidelijk te duiden wat je proeft en niet een wollig verhaal te hebben over de smaak ervaring.

Het zou het zo leuk maken als een weinig getrainde proever eenduidig kan praten over bier met een persoon met een hoog ontwikkelde smaakzin voor bier. Echter is dit is een lastige opgave, na diverse gesprekken over het onderwerp proeven ben ik tot de conclusie gekomen dat proeven en omschrijven wat je proeft altijd een vergelijk is naar een eerder geproefde ervaring. Om dus goed onder woorden te brengen is een goede referentie noodzakelijk, waarbij de smaken zijn gekenmerkt en getoetst. Deze (kennis) ervaring doe je op door veel te biergusteren en kenmerken steeds beter onder woorden te brengen samen met anderen en of proefervaringen te lezen van anderen.

Wat zou helpen is een eenduidig smaakwoordenboek voor (bierproeverijen)biergustaties, leer op welke plek van de tong welke smaak is te onderscheiden. De neus is een zintuig wat sterke binding heeft met het geheugen, je kan soms door geuren worden herinnerd aan momenten of situaties van lang geleden. Dit geeft dus dat een geur veel eerder herkend worden dan zoet, zuur, zout of bitter. Dit soort algemene kenmerken zijn te gebruiken als je hiervan bewust bent.

De mensen die ik mijn bieren laat proeven zijn over het algemeen niet erg specifiek op kenmerken waarop bieren zijn te beoordelen, de kwalificatie "lekker" is erg algemeen en nodigt mij niet uit om meer te vertellen over hoe ik een bier proef. Dit is mij soms aan te rekenen maar ik wil niet altijd aan mensen mijn subjectieve waarneming opdringen en geef een paar herkenbare kenmerken zoals; fris, bitter, zoet, vol of zuur.

Ik denk dat een proefwoordenboekje een goede hulp kan zijn bij het zelf al leren van eenduidig spreken over mijn smaak waarneming.


 

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.900
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: 24-10-2008 PINT Symposium 'Bier aan Tafel'
« Reactie #20 Gepost op: 08-04-2008 21:42 u »
Hoi Niels,

Zo'n biersmakenwoordenboek bestaat er al een hele tijd. De Amerikaanse professor Meilgaard heeft daar heel veel goed werk voor verricht.

Een overzicht van smaakomschrijvingen kun je hier vinden.
Verder verwijs ik ook naar dit artikel van mijn hand.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.858
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: 24-10-2008 PINT Symposium 'Bier aan Tafel'
« Reactie #21 Gepost op: 08-04-2008 21:49 u »
Biergustatie vind ik een goed woord en vindst dat we dat vanaf nu maar eens gaan gebruiken :

Gustatie
Let op: Spelling van 1858 Gustatio,
bij de Romeinen die spijzen en dranken, welke bij de maaltijden voorgediend werden, om den eetlust aan te zetten en te vermeerderen

Bron : http://www.encyclo.nl/begrip/Gustatie

Dé is dan eigenlijk een "negatief" voorvoegsel, wat zoiets beteken als "Teniet doen" (als in de-activeren, de-naturalisatie). Oke je drinkt het bier op...maar een biergustatie vind ik mooi, passend en gastronomisch klinken !  Het woord bierdegustatie bestaat al wel, maar taal moet leven en meegaan met de (bier)tijd  ;)

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.858
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: 24-10-2008 PINT Symposium 'Bier aan Tafel'
« Reactie #22 Gepost op: 08-04-2008 21:55 u »
Als we dit kunnen veranderen :



Hebben we wat bereikt  ;D

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.804
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: 24-10-2008 PINT Symposium 'Bier aan Tafel'
« Reactie #23 Gepost op: 08-04-2008 22:19 u »
Ik ben de bescheiden mening toegedaan dat bier slechts past bij 'volkse' gerechten. Zuurkool, varkenspoten, worst, stoofvlees en hamburgers.

Voor een culinaire uitspatting moet je niet met bier aankomen.

Bier is leuk, gezellig en lekker. Maar in de keuken hoort het eigenlijk niet thuis. De bitterheid van bier wordt snel versterkt bij inkoken. Daarom wordt maar weinig gebruikt. En zeg nou zelf...als je al eens een gerecht hebt gegeten dat met bier bereid werd, proefde je dat dan? Meestal is het toch meer het idee, wat overigens ook wat waard is hoor, begrijp me niet verkeerd.

Nee, bier in de keuken is erg leuk, maar zelden speciaal.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.900
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: 24-10-2008 PINT Symposium 'Bier aan Tafel'
« Reactie #24 Gepost op: 08-04-2008 22:20 u »
Wat is er mis met het woord degustatie?

Degusteren wil niets anders zeggen dan: het proeven om herkomst en kwaliteit te bepalen.
Zeker de Belgen onder ons zijn volledig vertrouwd met deze term.

Tags: PINT bier aan tafel