Update
Aan alle bierproevers in het Nederlandse taalgebied
Als aanvulling op de oorspronkelijke boodschap/verzoek om mee te brainstormen:
Het is gebleken dat de term "biersommelier" in het Nederlandse taalgebied door iemand met commerciële bedoelingen is gedeponeerd.
Daarom: eerste prioriteit: help mee en bedenk een alternatieve aanduiding voor iemand die zich gespecialiseerd heeft in bier, en in combinaties van bier en gerechten. Op die manier kunnen we wellicht meteen wat meer afstand scheppen van de kreet "sommelier", die toch wel sterke associaties oproept met wijn.
Daarom een oproep aan iedereen om tijdens het bierproeven eens de hersens te laten waaien over een alternatieve benaming voor deze functie in het gastheerschap.
Bijdragen worden gaarne zo spoedig mogelijk tegemoet gezien bij biertaal@pint.nl.
Namens de symposiumcommissie
Jos Brouwer
Referenties:
www.biersommelier.dehttp://www.doemens.org/index.php?id=35&L=0 (oorspronkelijke mededeling, aangepast aan nieuwe inzichten:)
Zoals je wellicht al in PINT-nieuws hebt gelezen, wordt door PINT wederom een symposium georganiseerd. Dit jaar zal het thema zijn "Bier aan tafel".
Achterliggende gedachte is dat bier een zeer goede begeleiding is van de meest uiteenlopende gerechten.
Het probleem in Nederland is echter dat bij de gemiddelde restaurateur geen bier tussen de oren zit, maar bedorven druivensap, door sommige snobs ook wel als "wijn" aangeduid.
Wellicht dat een cursus "biersommelier" (zoals in Duitsland en Oostenrijk al bestaat, maar in het Nederlandse taalgebied moet hiervoor een andere term verzonnen worden) hierin verandering zou kunnen brengen. We hopen met het symposium ook te bereiken dat de reguliere horeca-vakopleidingen meer aandacht aan de combinatiemogelijkheden van bier en gerechten zullen gaan besteden.
Als flankerende activiteit voor het symposium willen we ook de uitdaging neerzetten om de terminologie rond biersmaken eens flink in de schijnwerpers te zetten. In de oenologie is een gigantische wildgroei van wollig taalgebruik om de meest uiteenlopende karaktereigenschappen van bedorven druivensap te omschrijven, voor elke gistscheet is wel een kreet verzonnen.
Wij zijn dan ook op zoek naar originele aanduidingen, omschrijvingen, terminologie en idioom om de smaakbeleving van bier taalkundig mee te verrijken.
De meest originele bijdragen zullen op een passende wijze in het zonnetje gezet worden, en de indieners van deze taalverrijking zullen passend worden geëerd.
Alle bijdragen zijn welkom, er zijn plannen om een en ander te bundelen.