Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wheeler & Protz  (gelezen 7876 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Wheeler & Protz
« Gepost op: 27-01-2004 15:00 u »
Het standaard boekwerk voor recepten dat door velen hier op het forum wordt gebruikt

Brew Classic European Beers at Home  
Graham Wheeler & Roger Protz  
€ 13,34


heb ik vandaag binnen gekregen van bol.com

http://www.nl.bol.com/is-bin/INTERSHOP.enfinity/eCS/Store/nl/-/EUR/BOL_DisplayProductInformation-Start;sid=SQm-FLYrIyO-MfY9O4CAI1b9pQ4OpxSt5G4=?BOL_OWNER_ID=1001004000767828&Section=BOOK_EN&lgl=1&plid=&lgl_BOL_OWNER_ID=1

A3 had hem er ook al recent besteld. Een aanrader voor de hobbybrouwer en volgens mijn ervaring in geen enkele andere boekwinkel te krijgen (is bij mijn boekwinkel in Oss al sinds augustus in bestelling en de bierboom (www.bierboom.nl) zou voor me gaan zoeken maar is daar al een maand mee bezig.

ik ben zo blij met bol.com dat ik ze graag een beetje reclame gun. bestellen mensen!

gr
MO



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Gio

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 279
  • Orde der vrienden van het levend bier !
Re: Wheeler & Protz
« Reactie #1 Gepost op: 27-01-2004 22:08 u »
Mo, ik Heb 'm ook gelijk besteld.
Ben makkelijk over te halen als het over specifieke boeken gaat en internet is wel zo makkelijk. (heb nog 2 bestellingen lopen bij Bol.com)
Maar wat maakt dit boek echter zo gewenst?? (vroeg hij zich later af) :clownsmile:

Groet Johan

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Wheeler & Protz
« Reactie #2 Gepost op: 27-01-2004 22:08 u »
Goh, wat ben ik weer impulsief... mijn W&P is ook al onderweg.

:leren:


johannes

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Wheeler & Protz
« Reactie #3 Gepost op: 28-01-2004 08:01 u »
Er staan heel veel interessante recepten in van bekende Belgische, Nederlandse en Duiste bieren. De recepten schijnen heel aardig te kloppen.
gr
MO

Offline Jeroen - Soest

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 175
  • Bier brouwen is leuk, bier drinken nog leuker!
Re: Wheeler & Protz
« Reactie #4 Gepost op: 28-01-2004 12:56 u »
:biersmile: Ik heb dit boek al een paar jaar en ik ben er zeer over te spreken. Goede recepten, geeft ook ruimte om te experimenteren.

Prima boek.

Jeroen

Offline Henk oet Paiz

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 564
  • Land: nl
  • Brouwerij Maallust - "Met toewijding gebrouwen"
    • Fanclub van het bier van Henk
Re: Wheeler & Protz
« Reactie #5 Gepost op: 28-01-2004 20:37 u »
Hoi Martin,

Bedankt voor de tip, heb 'em vandaag ook besteld. Jammer dat ie in het engels is en neit in 't Grunn'ns. ;D

Groeten,

Henk  :proost2:

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Wheeler & Protz
« Reactie #6 Gepost op: 28-01-2004 23:40 u »
Martin, krijg je provisie? ;)

Offline Eduard

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.326
  • Land: no
  • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
    • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
Re: Wheeler & Protz
« Reactie #7 Gepost op: 29-01-2004 00:49 u »
Staan de recepten aangegeven in metrische maten of in imperial/US maten?

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Wheeler & Protz
« Reactie #8 Gepost op: 29-01-2004 08:05 u »
Johannes,
nee dat zou ik wel willen. Dit is zowaar mijn eerste bol.com ervaring, en, zoals ik al zei, ik gun ze wat reclame omdat ze voor elkaar krijgen wat twee andere boekwinkels, waarvan een zegt gespecialiseerd te zijn in bierliteratuur, niet lukt.

Eduard,
het is echt een goed boek want recepten staan zowel in de kromme angelsaksische eenheden als metrisch aangegeven. Verder is het wel een heel engels boek met "slechts" (ik schat) 10-15 Belgische recepten waaronder Chimay, Duvel en Westmalle (wel de dubbel niet de trippel). Ik had eigenlijk wel op wat meer Belgen gehoopt. Verder staat er nergens een echte gist omschreven, maar de Wyeast nummers staan hier op het forum natuurlijk. Toch is de uitgebreide inleiding zeer interessant. Hij bevatte voor mij nog zeer veel interessante informatie, terwijl ik toch zo ongeveer alles van Jacques heb gelezen!

gr
MO

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.194
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wheeler & Protz
« Reactie #9 Gepost op: 29-01-2004 09:10 u »
Hoi Martin,

Gelukkig voor jullie heb ik alles dat ik gelezen heb niet gereproduceerd. Bij het schrijven van een artikel maak je keuzes. Bij het voorbereiden ontdek je regelmatig tegenstrijdigheden. Op basis van je eigen ervaring en van anderen uit je omgeving maak je keuzes of kom je tot de conclusie dat het nog gecompliceerder is dan in de literatuur wordt aangegeven. Voorts bestaat er iets als voortschrijdend inzicht.

Het boekje van Wheeler & Protz is zeker waardevol maar je moet er ook aan denken dat veel van de info gericht is op de Engelse hobbybrouwers met hun tradities. Kijkende naar de maischschema's van de continentale bieren ik zet zeer grote vraagtekens bij de juistheid daarvan. Beter gezegd, ik weet voor 100% dat deze niet juist zijn of de werkelijkheid slechts voor een deel benaderen.
Er zijn echt niet veel continentale brouwers die een schema 50 -66 aanhouden en als we Wheeler & Protz mogen geloven zouden een dergelijk schema gebruikt worden voor De Koninck, Heller Kölsch, Nussdorf St. Thomas, St. Sylvestre 3 Monts, Westmalle Dubbel, Zum Uerige Alt, Ayinger Jahrhundertbier, Brand Pils, Brand Up, Hacker Pschorr Munchener Hell, Hacker Pschorr Edelhell Export, Meteor Plis, Ayinger Altbarish Dunkel, Lutèce Bière de Paris, Paulaner Salvator Double Bock, Spaten Oktoberfest Mãrzen, Pinkus Alt en Pinkus Hefe Weizen.
Verder worden eentrapmaischmethodes aanbevolen voor bieren die oorspronkelijk brouwerij bijna absoluut zeker niet zo gebrouwen worden. Enkele zijn Oerbier, Duvel, Jenlain Bière de Garde, Liefmans Goudenband, Arcener Stout, Jever Pils, Ayinger Brau Weisse en Erdinger Hefe Weissbier, Grolsch Amber, Hoegaarden Wit.

Toch zijn de recepten zeker niet zonder waarde. Sommige verhoudingen van moutstortingen zijn zeer dicht bij de werkelijke waarden die de brouwerijen gebruiken.


:degroeten:  Jacques

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Wheeler & Protz
« Reactie #10 Gepost op: 29-01-2004 14:35 u »
Hieraan zou ik nog willen toevoegen dat ook de hopkeuze en -stortingen volgens mij zeker niet uit de lucht gegrepen zijn.

De recepten zijn m.i. prima startpunten voor de amateurbrouwer als hij of zij een biertype wil brouwen. En inderdaad, jammer dat er zo weinig aandacht wordt besteed aan geschikte gisten.

Groeten,

A3

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Wheeler & Protz
« Reactie #11 Gepost op: 10-02-2004 19:56 u »
27-1 besteld en 4-2 in huis.  :duimop:
Leuk boek voor zowel de beginnende als gevorderde brouwer,
Als je behalve de recepten de rest van het boek ook wilt lezen, is het voor iemand die alleen wat huis tuin en keuken-engels spreekt nog wel lastig denk ik.

Wat betreft de gisten inderdaad wat sumier maar goed, daar heb je dan weer een forum voor.

Aanrader!

:degroeten:

Johannes

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re:Wheeler & Protz
« Reactie #12 Gepost op: 27-02-2004 14:00 u »
Ik ben het met A3 en Jacques eens: ik zou het maischschema met een korreltje zout nemen, de gist zelf invullen, maar de storting en de hopkeuze heel serieus nemen.

Het is volgens mij het enige boek dat ik heb dat zowel metrisch, imperial als US maten geeft! Het klopt dat er niet zo heel veel Belgen in staan, maar wel vrij veel Duitsers, Tsjechen etc., wat ook wel heel interessant is.

JW

Tags: