Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Diacetyl geproefd bij het bottelen, wat nu?

Gestart door Caspar, 22-03-2008 16:37 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Caspar

Dag brouwbroeders,

Ik heb zojuist mijn proefbrouwsel met Wyeast Munich Lager gebotteld en helaas proef ik aardig wat diacetyl in het bier :-\.

Doe ik er verstandig aan om de hergisting op fles op een wat hogere temperatuur te laten verlopen... laten we zeggen 16 oC? Mogelijk kan de verse bottelgist wat diacetyl opruimen :brouwen:.

Groet Caspar

Oscar

Hergisting op fles, de eerste week gewoon op kamertemperatuur, lijkt mij prima kunnen. Die diacetyl trekt nog wel weg hoor...

Hopmans

Heb je ook de diacetylrust gehouden volgens Wesley's protocol?
Heb je de geadviseerde temperaturen volgens Wyeast aangehouden?
Dus gisting op 9-13° C?

 :degroeten:

MO

Trekt gewoon weg bij hergisting. Kan weken duren maar trekt echt weg. Niets om je zorgen over te maken.

Caspar

OK, het bier staat nu te hergisten op 16 tot 17 ºC. Ik wacht dan maar geduldig af! Ik heb wel een diacetylrust gehouden, maar toen bleek het bier al wel compleet uitgegist te zijn :weetniet:.

Hopmans

Net als wat Mo zegt: Geen zorgen.
Zijn de overige smaken wel goed?

Caspar

Ja, de overige smaken zijn super! Moutig, subtiel hoppig en een mooie zachte zuivere smaak (op de diacetyl na). De kleur is zo'n 22 EBC en de bitterheid 28 IBU met enkel Tettnanger hop. Een soort Vienna Lager zeg maar :proost:.

pincopallino

Wees gerust. Ik doe nooit  de diacetylrust. Bij het bottelen proef ik altijd het typische boterachtig smaak maar na twee maanden lageren (zo koud mogelijk) verdwijnt het volledig.

Caspar

Het hergisten op 16 tot 17 ºC lijkt wel z'n vruchten af te werpen. Een flesje, slechts voor 1/3 gevuld met het laatste restje uit de bottelemmer had geen diacetyl meer. Ik laat de overige flesjes nog een weekje hergisten en dan koel ik ze weer langzaam terug tot 4 ºC totdat ik de koelkast weer nodig heb ;).

Het bier leek qua smaak verdomde veel op de Dort van MO, was het toch 't gist-profiel dat ik proefde of is het de Tettnager die weer op de Spalt Select lijkt ???. Ik heb weer eens iets gebrouwen dat binnen geen enkele stijl past. Hoe zouden jullie dit noemen?

Recipe Specifics
----------------

Batch Size (L):           9.00    Wort Size (L):      9.00
Total Grain (kg):         1.77
Anticipated begin SG:          1.047    Plato:             11.57
Anticipated EBC:          20.2
Anticipated IBU:          29.4
Brewhouse Efficiency:       43 %
Wort Boil Time:             60    Minutes

Grain/Extract/Sugar

   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 45.2     0.80 kg.  Light Dry Malt Extract                       1.042     17
  2.8     0.05 kg.  Light Dry Malt Extract                       1.042     17
 47.5     0.84 kg.  Palemout 7 - Dingemans        België         1.037      8
  1.8     0.03 kg.  CaraMunich (Cara 120) - Dinge België         1.032    160
  2.3     0.04 kg.  Carafoam (= Carapils) - Weyer Duitsland      1.037      6
  0.5     0.01 kg.  Special B (Cara 400) - Dingem België         1.032    537

Potential represented as SG per pound per gallon.

Hops

   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
  6.00 g.     Perle                             Whole    6.10   8.5  60 min.
 25.00 g.     Tettnanger Tettnang               Whole    2.60  15.1  60 min.
 15.00 g.     Tettnanger Tettnang               Whole    2.60   4.5  15 min.
 10.00 g.     Tettnanger Tettnang               Whole    2.60   1.2  5 min.
 10.00 g.     Tettnanger Tettnang               Whole    2.60   0.0  0 min.


Yeast
-----

Wyeast 2308 Munich Lager

Notes
-----

SG na 6 dagen 1012 / 6,4 oBrix (temp 10,5 / 11,5)
3 dagen Diacetyl rust (temp 14,5 / 15,5)
SG na 5 weken lageren 1012 / 6.4 oBrix

 

JWVG

Een erg hoppige Dortmunder export met iets te veel donkere mouten?  :D De kleur kan nog net, al zou ik dat soort mouten er normaal gesproken niet in doen....

JW.

Caspar

Hahaha, nee... het is ook gemaakt van de "last-runnings" van mijn Barley Wine waarin ik moutextractpoeder heb opgelost.

Lijkt een Dortmunder Export eigenlijk op een minder alcoholische Gulpner Dort en Alpha Super Dortmunder? De enige die ik ooit op heb is de Phoenix Export en dit bier smaakt naar een zacht pilsje :weetniet:.

JWVG

Ha Caspar,

geen flauw idee, ik zat ook maar wat in Walsh te bladeren  ;D. Het OG, kleur, bitterheid, hop (min of meer) en de gist komen in ieder geval overeen. Ik geloof niet dat ik ooit een Dortmunder gedronken heb. Maar ik verwacht nog wel wat commentaar hierop van de doorgewinterde drinkers proevers.

 :degroeten: JW.

RobinB

Volgens mij is de Duitse dortmunder droger en bitterder dan de Nederlandse versies. Ook zijn de Nederlandse een stukje zwaarder: 6,5-7,5% terwijl de duitsers 5-6% zijn. Dit kan natuurlijk ook wat verklaren waarom de Nederlandse wat zoeter zijn?

Vergelijkbare Topics (7)

39956

Reacties: 16
Gelezen: 2452

21-10-2019 17:20 u
door Serge VL
29361

Reacties: 24
Gelezen: 7422

18414

Reacties: 30
Gelezen: 9583

25039

Reacties: 49
Gelezen: 21895


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.