Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Diacetyl geproefd bij het bottelen, wat nu?  (gelezen 4694 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Diacetyl geproefd bij het bottelen, wat nu?
« Gepost op: 22-03-2008 16:37 u »
Dag brouwbroeders,

Ik heb zojuist mijn proefbrouwsel met Wyeast Munich Lager gebotteld en helaas proef ik aardig wat diacetyl in het bier :-\.

Doe ik er verstandig aan om de hergisting op fles op een wat hogere temperatuur te laten verlopen... laten we zeggen 16 oC? Mogelijk kan de verse bottelgist wat diacetyl opruimen :brouwen:.

Groet Caspar


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.443
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Diacetyl geproefd bij het bottelen, wat nu?
« Reactie #1 Gepost op: 22-03-2008 16:44 u »
Hergisting op fles, de eerste week gewoon op kamertemperatuur, lijkt mij prima kunnen. Die diacetyl trekt nog wel weg hoor...

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Diacetyl geproefd bij het bottelen, wat nu?
« Reactie #2 Gepost op: 22-03-2008 16:50 u »
Heb je ook de diacetylrust gehouden volgens Wesley's protocol?
Heb je de geadviseerde temperaturen volgens Wyeast aangehouden?
Dus gisting op 9-13° C?

 :degroeten:

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.441
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Diacetyl geproefd bij het bottelen, wat nu?
« Reactie #3 Gepost op: 22-03-2008 17:35 u »
Trekt gewoon weg bij hergisting. Kan weken duren maar trekt echt weg. Niets om je zorgen over te maken.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Diacetyl geproefd bij het bottelen, wat nu?
« Reactie #4 Gepost op: 23-03-2008 09:12 u »
OK, het bier staat nu te hergisten op 16 tot 17 ēC. Ik wacht dan maar geduldig af! Ik heb wel een diacetylrust gehouden, maar toen bleek het bier al wel compleet uitgegist te zijn :weetniet:.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Diacetyl geproefd bij het bottelen, wat nu?
« Reactie #5 Gepost op: 23-03-2008 10:23 u »
Net als wat Mo zegt: Geen zorgen.
Zijn de overige smaken wel goed?

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Diacetyl geproefd bij het bottelen, wat nu?
« Reactie #6 Gepost op: 23-03-2008 11:48 u »
Ja, de overige smaken zijn super! Moutig, subtiel hoppig en een mooie zachte zuivere smaak (op de diacetyl na). De kleur is zo'n 22 EBC en de bitterheid 28 IBU met enkel Tettnanger hop. Een soort Vienna Lager zeg maar :proost:.

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.282
  • drink gezond
Re: Diacetyl geproefd bij het bottelen, wat nu?
« Reactie #7 Gepost op: 23-03-2008 12:17 u »
Wees gerust. Ik doe nooit  de diacetylrust. Bij het bottelen proef ik altijd het typische boterachtig smaak maar na twee maanden lageren (zo koud mogelijk) verdwijnt het volledig.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Diacetyl geproefd bij het bottelen, wat nu?
« Reactie #8 Gepost op: 26-03-2008 19:27 u »
Het hergisten op 16 tot 17 ēC lijkt wel z'n vruchten af te werpen. Een flesje, slechts voor 1/3 gevuld met het laatste restje uit de bottelemmer had geen diacetyl meer. Ik laat de overige flesjes nog een weekje hergisten en dan koel ik ze weer langzaam terug tot 4 ēC totdat ik de koelkast weer nodig heb ;).

Het bier leek qua smaak verdomde veel op de Dort van MO, was het toch 't gist-profiel dat ik proefde of is het de Tettnager die weer op de Spalt Select lijkt ???. Ik heb weer eens iets gebrouwen dat binnen geen enkele stijl past. Hoe zouden jullie dit noemen?

Recipe Specifics
----------------

Batch Size (L):           9.00    Wort Size (L):      9.00
Total Grain (kg):         1.77
Anticipated begin SG:          1.047    Plato:             11.57
Anticipated EBC:          20.2
Anticipated IBU:          29.4
Brewhouse Efficiency:       43 %
Wort Boil Time:             60    Minutes

Grain/Extract/Sugar

   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 45.2     0.80 kg.  Light Dry Malt Extract                       1.042     17
  2.8     0.05 kg.  Light Dry Malt Extract                       1.042     17
 47.5     0.84 kg.  Palemout 7 - Dingemans        België         1.037      8
  1.8     0.03 kg.  CaraMunich (Cara 120) - Dinge België         1.032    160
  2.3     0.04 kg.  Carafoam (= Carapils) - Weyer Duitsland      1.037      6
  0.5     0.01 kg.  Special B (Cara 400) - Dingem België         1.032    537

Potential represented as SG per pound per gallon.

Hops

   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
  6.00 g.     Perle                             Whole    6.10   8.5  60 min.
 25.00 g.     Tettnanger Tettnang               Whole    2.60  15.1  60 min.
 15.00 g.     Tettnanger Tettnang               Whole    2.60   4.5  15 min.
 10.00 g.     Tettnanger Tettnang               Whole    2.60   1.2  5 min.
 10.00 g.     Tettnanger Tettnang               Whole    2.60   0.0  0 min.


Yeast
-----

Wyeast 2308 Munich Lager

Notes
-----

SG na 6 dagen 1012 / 6,4 oBrix (temp 10,5 / 11,5)
3 dagen Diacetyl rust (temp 14,5 / 15,5)
SG na 5 weken lageren 1012 / 6.4 oBrix

 

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Diacetyl geproefd bij het bottelen, wat nu?
« Reactie #9 Gepost op: 26-03-2008 19:34 u »
Een erg hoppige Dortmunder export met iets te veel donkere mouten?  :D De kleur kan nog net, al zou ik dat soort mouten er normaal gesproken niet in doen....

JW.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Diacetyl geproefd bij het bottelen, wat nu?
« Reactie #10 Gepost op: 26-03-2008 19:40 u »
Hahaha, nee... het is ook gemaakt van de "last-runnings" van mijn Barley Wine waarin ik moutextractpoeder heb opgelost.

Lijkt een Dortmunder Export eigenlijk op een minder alcoholische Gulpner Dort en Alpha Super Dortmunder? De enige die ik ooit op heb is de Phoenix Export en dit bier smaakt naar een zacht pilsje :weetniet:.

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Diacetyl geproefd bij het bottelen, wat nu?
« Reactie #11 Gepost op: 26-03-2008 19:49 u »
Ha Caspar,

geen flauw idee, ik zat ook maar wat in Walsh te bladeren  ;D. Het OG, kleur, bitterheid, hop (min of meer) en de gist komen in ieder geval overeen. Ik geloof niet dat ik ooit een Dortmunder gedronken heb. Maar ik verwacht nog wel wat commentaar hierop van de doorgewinterde drinkers proevers.

 :degroeten: JW.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Diacetyl geproefd bij het bottelen, wat nu?
« Reactie #12 Gepost op: 26-03-2008 21:01 u »
Volgens mij is de Duitse dortmunder droger en bitterder dan de Nederlandse versies. Ook zijn de Nederlandse een stukje zwaarder: 6,5-7,5% terwijl de duitsers 5-6% zijn. Dit kan natuurlijk ook wat verklaren waarom de Nederlandse wat zoeter zijn?

Tags: diacetyl biersmaken