Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Verschil Barley Wine en quadrupel  (gelezen 8693 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Verschil Barley Wine en quadrupel
« Gepost op: 29-10-2006 16:00 u »
Hallo. Kan iemand mij vertellen wat het verschil is tussen een quadrupel en een barley wine? Bieren zoals Rochefort 10 en Bernardus abt, waar vallen die onder? En Chimay blauw?
Zelfde vraag voor Sterke Blonde en Tripel.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: verschil Barley Wine en quadrupel
« Reactie #1 Gepost op: 29-10-2006 16:06 u »
Onze bijbel is de biertypen gids van Derek Walsh. Hij schrijft hierin:

barley wine
zwaarte
SG 1088 - 1120     Plato 22 - 30

Bitterheid
30 - 120 EBU

Kleur
40 - 100 EBC

Smaakomschrijving
Geur: vol, mout, zoetig, hoppig, fruitig-kruidig
Smaak: vol, zoet, bitterig, mout,
Mondgevoel: alcoholwarmend, plakkend
Nasmaak: kruidig, bitter tot zeer bitter

Quadrupel

Zwaarte
SG 1070- 1094     Plato 17,5 - 23,5

Bitterheid
17 - 40 EBU

Kleur
60 - 95 EBC

Smaakomschrijving
Geur: karamelmout, zoetig-kruidig, soms hoppig
Smaak: moutig, zoetig, karamel, kandij, bitterig
Mondgevoel: plakkend, alcoholwarmend (soms overheersend)
Nasmaak: fruitig, bitter chocolade, karamel, zoetig, bitterig

Een quadrupel is in mijn optiek veel meer een Belgisch-achtig bier. Bitterheid is niet zo belangrijk, veel alcohol, donkere moutsoorten en een opvallend gistprofiel wel.
Een barley wine is meer een engels bier. Kan heel erg zoet zijn, en de amerikaanse versie kan heel erg bitter zijn.

Ik moet toegeven dat de verschillen subtiel zijn.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: verschil Barley Wine en quadrupel
« Reactie #2 Gepost op: 29-10-2006 16:09 u »
oh, en die andere:

Sterke blonde
Zwaarte
SG 1066- 1080     Plato 16,2 - 20

Bitterheid
25 - 30 EBU

Kleur
7 - 18 EBC

Smaakomschrijving
Geur: zoetig-zoutig tot mas(dms)-fruitig-kruidig
smaak: bitterig tot bitter, fruitig, soms wrangig-kruidig
Mondgevoel:samentrekkend, droog, soms wrangig
Nasmaak: bitter, droog, peer- en/of groene appelachtig

Tripel
Zwaarte
SG 1065- 1080     Plato 16 - 20

Bitterheid
15 - 40 EBU

Kleur
10 - 25 EBC

Smaakomschrijving
Geur: zoet, kruidig, moutig, soms hoppig
smaak: volmoutig, romig, bitter, zoetig
Mondgevoel: plakkerig tot plakkend, soms droog, alcoholwarmend
Nasmaak: bitterig tot bitter, droog tot zoetig

Een eenvoudige regels is dat je - vooral voor kampioenschappen - voor een sterke blonde de Duvel voor ogen moet houden. Redelijk bitter, maar vooral droog, heel veel alcohol en tamelijk fruitig. Bij een tripel is veel meer mogelijk. Voor mij is de Westmalle tripel het heiligste der heiligen, op kampioenschappen scoren korrelgist tripels met aardig wat koriander vrij goed.

Blijven oefenen, veel proeven, en je eigen mening vormen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.077
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: verschil Barley Wine en quadrupel
« Reactie #3 Gepost op: 29-10-2006 16:32 u »
O, wat een (h)eerlijke vraag.

Net als Martin ben ik van mening dat er geen wezenlijk verschil bestaat tussen de eerste twee. Een quadrupel kun je zeker te kwalificeren als een Barley Wine.
Vaak wordt er allerlei onderdelingen gemaakt om allerlei nuanceringen aan te geven die maar heel subtiel zijn en eigenlijk van zeer ondergeschikt belang zijn.

Fijnproevers constateren verschillen in hopgebruik (dit soort bieren worden vaak gedronken als ze ouder zijn en dan er maar weinig verschil en gistgebruik. Maar dat is bij zo veel bierentypes van brouwerij tot brouwerij verschillend.

Overigens is de quadrupel een Nederlandse uitvinding en geen Belgische. De Belgen hadden al diverse zware donkere bieren zoals de noemde bieren maar ook Bush en Deugniet.


Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.824
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: verschil Barley Wine en quadrupel
« Reactie #4 Gepost op: 29-10-2006 18:56 u »
Bush en Deugniet als voorbeeld van zware lichte bieren wel te verstaan.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.077
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: verschil Barley Wine en quadrupel
« Reactie #5 Gepost op: 29-10-2006 19:08 u »
Zo heel licht zijn Bush en Deugniet niet. Ze zijn eerder amberkleurig. Het zijn inderdaad geen voorbeelden voor donkere zware bieren. Overigens is de quadrupel ook niet zo heel donker.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: verschil Barley Wine en quadrupel
« Reactie #6 Gepost op: 30-10-2006 03:19 u »
Deugniet is (toch) een tripel ?! En ik dacht dat quadruppels gewoon echt donker waren (ik weet alleen van La Trappe zeker dat het een quadrupel is).

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.077
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Verschil Barley Wine en quadrupel
« Reactie #7 Gepost op: 30-10-2006 07:24 u »
Al eerder gaf ik aan mij te vergissen met de Deugniet. Dit bier was trouwens vroeger een stuk donkerder dan nu.

Ik zou Deugniet niet zonder meer als een tripel bestempelen. Alhoewel tripel tegenwoordig een echte vergaarbak is met zeer uiteenlopende bieren. Net elk zwaar licht gekleurd bier is een tripel te noemen. Als we dat doen hoeven we ook geen onderscheid meer te maken tussen tripel en sterke blonde (een onderscheid dat ook volgens mij zeer discutabel is).

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Verschil Barley Wine en quadrupel
« Reactie #8 Gepost op: 30-10-2006 10:17 u »
In mijn optiek is de Deugniet een zware blond, een Duvel achtige. Het zwavelige overheerst meer dan een kruidige hoppigheid. Of zoiets.
Bush is weer een ander verhaal, daar zijn tegenwoordig verschillende versies van. De Bush  blond is 10,5% en zou ik klasseren als een pale barley wine. Hij is tamelijk zoet maar wel met een mooie body. Bush Noel is een heerlijk gekoudhopt bier van 12%. Een barley wine zou ik zo zeggen. De Bush amber is ook 12% en valt wat mij betreft nog net in de pale barley wijn stijl. Meer info op http://www.br-dubuisson.com (er zijn nog meer bushen maar die heb ik nog niet gedronken).

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.123
  • Land: nl
Re: verschil Barley Wine en quadrupel
« Reactie #9 Gepost op: 30-10-2006 11:35 u »
En ik dacht dat quadruppels gewoon echt donker waren (ik weet alleen van La Trappe zeker dat het een quadrupel is).
Omdat de naam Quadrupel door brouwerij De Koningshoeven bedacht is voor hun zwaarste bier. Dat andere bieren, die er op lijken ook Quadrupel genoemd worden, is door D. Walsh bedacht.

Hopbier

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Verschil Barley Wine en quadrupel
« Reactie #10 Gepost op: 30-10-2006 13:36 u »
Ik zou deugniet zelf ook niet als tripel bestempelen, maar de brouwer/fabrikant doet dat wel. Dat geeft volgens mij wel weer aan hoe discutabel sommige benamingen zijn.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.133
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Verschil Barley Wine en quadrupel
« Reactie #11 Gepost op: 30-10-2006 13:56 u »
Als Deugniet geen tripel is, dan is Corsendonk Agnus het ook niet, want dat zijn dezelfde bieren...

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Verschil Barley Wine en quadrupel
« Reactie #12 Gepost op: 30-10-2006 14:10 u »
In what way zijn dat dezelfde bieren?

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re: Verschil Barley Wine en quadrupel
« Reactie #13 Gepost op: 30-10-2006 14:19 u »
Wat men noemt etiketbieren:

Twee 'verschillende' bieren uit een en dezelfde brouwsel...

Edwin

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Verschil Barley Wine en quadrupel
« Reactie #14 Gepost op: 30-10-2006 14:26 u »
Huh?!  ???  Etiketbieren zijn toch dezelfde bieren met een ander etiket?!?!, maar deugniet en Corsendonk Agnus??? Dat kan niet, corsendonk agnus is zwaarder, bitterder frisser en lekkerder. Deugniet is moutig/zoetig en niet bitter. Ben ik nu gek?

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re: Verschil Barley Wine en quadrupel
« Reactie #15 Gepost op: 30-10-2006 14:40 u »
de Agnus is maar 0,2% zwaarder volgens het etiket. Dat is een foutenmarge die juridisch mag. :proost:

Deugniet komt van Du Bocq; een brouwerij die veel etiketbieren maakt(e). Ik ben een keer met goede moet op mijn fietsje naar Oud-turnhout gefietst, want daar lag de Corsendonk-brouwerij. Ik kan je vertellen dat ik daar geen enkele brouwinstallatie gevonden heb! De Corsendonkbieren worden dus ergens anders gebrouwen... Du Bocq dus. Zoek eens een Agnus en een Deugniet van dezelfde leeftijd en proef ze dan eens naast elkaar. Ben benieuwd naar de verschillen die je proeft.

Edwin

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.133
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Verschil Barley Wine en quadrupel
« Reactie #16 Gepost op: 30-10-2006 18:12 u »
En de Corsendonk Pater komt van Bios en gelijk aan Bornem Dubbel  ;)

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Verschil Barley Wine en quadrupel
« Reactie #17 Gepost op: 30-10-2006 20:35 u »
Ik zal die corsendonk Agnus dan maar snel eens proeven, want in mijn herinnering is'ie niet zo moutig. Maar ik zal er vast achterkomen dat ik het mis heb. Wel belachelijk overigens, die etiketbieren.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Verschil Barley Wine en quadrupel
« Reactie #18 Gepost op: 30-03-2008 14:59 u »
Ik zit nu aan een Bush Amber.
Beh.

Veel te alcoholisch en te bitter.
Deze gaat door de gootsteen.

 :brouwen:

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Verschil Barley Wine en quadrupel
« Reactie #19 Gepost op: 30-03-2008 15:01 u »
Geen Oxidatie? De laatste Bush bieren die ik had gedronken waren net port :-\.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Verschil Barley Wine en quadrupel
« Reactie #20 Gepost op: 30-03-2008 15:23 u »
Nee, niet echt geoxideerd.

 :degroeten:

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.133
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Verschil Barley Wine en quadrupel
« Reactie #21 Gepost op: 30-03-2008 18:38 u »
Geen Oxidatie? De laatste Bush bieren die ik had gedronken waren net port :-\.

Toch maar eens goede port gaan proeven...

Tags: