Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Melksuiker (lactose)

Gestart door Hopmans, 21-03-2008 11:54 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hopmans

Hey mannen,

Waar kan men nog meer melksuiker kopen behalve Brouwland etc?
De reformwinkel misschien?

 :weetniet:

thibolleke

Kan je dat bij Brouwland dan kopen? Dat moet ik gemist hebben, ik was er overlaatst naar op zoek.  :-\

goom

Van Gelder in Amsterdam.

RobinB

VdKooy heeft het ook (€ 7,35 per kilo), Van Rein ook (€ 8,75).

Reformwinkels zijn altijd leuk om door te ploegen, maar op een of andere manier vind ik lacotse juist niet zo "reformig" ;D


@goom: Van Gelder is een brouwlandverdeler, maar misschien doelde Hoppie met Brouwland etc. ook wel op de door mij aangehaalde...???

Ronnie

Ga je dat gebruiken om aan te zoeten?
Want lactose is niet vergistbaar met bier of wijngist.
Lactosesuiker is tamelijk duur lees ik.
Maltodextrine is beter geschikt om aan te zoeten (andere naam = Brew Body).

Jacques

Het schijnt dat heel wat mensen niet tegen lactose kunnen (allergie) heb ik begrepen.

William

Citaat van: Jacques op 21-03-2008  21:19 uHet schijnt dat heel wat mensen niet tegen lactose kunnen (allergie) heb ik begrepen.

Strikt genomen is het geen allergie. Mensen die er niet tegenkunnen missen het lactase-enzym dat nodig is om lactose af te breken in de monosacchariden. Het spijsverteringsstelsel schijnt hierdoor nogal van slag te raken.

William

Een ideetje:

Lactose is een melksuiker en daardoor het perfect substraat voor melkzuurbacterien welke dit afbreken tot melkzuur.

Als je een zuur bier wilt maken onder gecontrolleerde condities (gecontrolleerde zuurheid) zou je een basisbier moeten maken waar je daarna een bepaalde hoeveelheid lactose en melkzuurbacterieen aan toevoegd. (yoghurt voor frisse zuurheid, karnemelk voor een beetje diacetyl, zure room voor nog meer aroma) .

De dosis lactose zou dan de uiteindelijk zuurheid bepalen.

hansHalberstadt

Citaat van: William op 21-03-2008  21:50 uEen ideetje:

Lactose is een melksuiker en daardoor het perfect substraat voor melkzuurbacterien welke dit afbreken tot melkzuur.

Als je een zuur bier wilt maken onder gecontrolleerde condities (gecontrolleerde zuurheid) zou je een basisbier moeten maken waar je daarna een bepaalde hoeveelheid lactose en melkzuurbacterieen aan toevoegd. (yoghurt voor frisse zuurheid, karnemelk voor een beetje diacetyl, zure room voor nog meer aroma) .

De dosis lactose zou dan de uiteindelijk zuurheid bepalen.
Dat zou inderdaad een originele toepassing zijn. Verder begrijp ik uit de discussie niet helemaal waarom je nog meer lactose zou willen toevoegen.
HansH

goom

Hoe staat het met de zoetheidsindex van maltodextrinen tov lactose?
Ofwel is maltodextrine zoeter dan lactose? En zo ja pof nee, hoe verhoud zich dat dan?

William

Citaat van: goom op 22-03-2008  09:18 uHoe staat het met de zoetheidsindex van maltodextrinen tov lactose?
Ofwel is maltodextrine zoeter dan lactose? En zo ja pof nee, hoe verhoud zich dat dan?

 
suiker rel. zoetheid
sucrose1
glucose0.7
fructose1.1
lactose0.4
maltose0.5

Maltodextrine is zelf vrijwel niet zoet. Alleen de hele korte maltodextrinen kunnen een beetje zoet zijn maar dan is het altijd nog veel minder dan maltose. Maltodextrine zal door z'n viscositeitsverhogende eigenschappen het zoetheidsprofiel ondersteunen - d.w.z. de zoetheid die aanwezig is zal iets langer aanhouden.

RobinB

Citaat van: William op 21-03-2008  21:50 uEen ideetje:

Lactose is een melksuiker en daardoor het perfect substraat voor melkzuurbacterien welke dit afbreken tot melkzuur.

Als je een zuur bier wilt maken onder gecontrolleerde condities (gecontrolleerde zuurheid) zou je een basisbier moeten maken waar je daarna een bepaalde hoeveelheid lactose en melkzuurbacterieen aan toevoegd. (yoghurt voor frisse zuurheid, karnemelk voor een beetje diacetyl, zure room voor nog meer aroma) .

De dosis lactose zou dan de uiteindelijk zuurheid bepalen.

Melkzuurbacterien (mijn Bifido's) doen het ook erg goed op oligofructoses zoals inuline!

Maar als je zoiets in bier zonder melkzuurbacterien doet, krijg je prebiotisch bier! :) Dwz bier met een (extra?) positief effect op de darmmicrobiota. :)

Wat mogelijk ook een optie is om op een preciezere manier melkzuurbacterien toe te doseren zijn de capsules met melkzuurbacterien ter bevordering van je darmmicrobiota.
Capsules zoals bijvoorbeeld Optimax O-care bevatten per capsule 400 miljoen KVE (totaal) van 2 bifidosoorten en 3 lactobacillen + wat mineralen, inuline en FOS om de groei hiervan te bevorderen.

wiwi

CiteerCapsules zoals bijvoorbeeld Optimax O-care bevatten per capsule 400 miljoen KVE (totaal) van 2 bifidosoorten en 3 lactobacillen

Lijkt wel een wondermiddel om in mijn lambiek te smijten ;D

korek

Lijkt mij meer iets om een oude kaassmaak aan je bier te krijgen, nx voor mij, geen rotzooi in mijn bier!

Jacques

Daar heb je wel een punt Korek. Heel lang geleden heb ik wel eens geëxperimenteerd met lactose maar ik vond het geen succes. Het bier kreeg er een melk-/yoghurtachtige smaak van. Niet mijn ding.
Zoet bier kun je beter op een andere manier maken bedacht ik toen. En tegenwoordig doe ik alles aan om een goede vergistingsgraad te krijgen. Hoe dingen kunnen veranderen.

William

Citaat van: Jacques op 22-03-2008  21:49 uHeel lang geleden heb ik wel eens geëxperimenteerd met lactose maar ik vond het geen succes. Het bier kreeg er een melk-/yoghurtachtige smaak van.

Lactose als zoetmiddel geeft een lange, wat weeige zoetheid die vooral in neutrale dranken past, dus minder in bier.

bakkerman

Ik heb het ooit in een milk stout geprobeerd. Ik heb toen bij het bottelen een theelepel lactose per beugel toegevoegd.

Met het gebrande van een stout gaf het een aardige smaakcombinatie.

goom

Hoe dan extra zoet maken met het brouwen met moutextarctpoeder?

Johannes

Door een gist te gebruiken die niet ver doorgist, of 'steepen' met caramout. Zeg maar een soort van thee zetten van caramout in je moutextract oplossing.

William

Citaat van: goom op 24-03-2008  12:10 uHoe dan extra zoet maken met het brouwen met moutextarctpoeder?

- Een gist gebruiken dit niet ver doorvergist
- Met een hoog start sg beginnen
- lactose toevoegen  ;D

goom

Ok bedankt, dit wordt weer experimenteren

Hopmans

Dus het wordt toch weer bestellen bij de monopolist.  :-\
Zijn jullie dat nooit eens zat?
Brouwland dit, en Brouwland dat?

 :weetniet:

oranjeboombiertje

Nee, de prijzen zijn redelijk en als ik iets te duur vind koop ik het niet. Brouwland vind ik een top-winkel met prima service.

 :degroeten:
Wesley

Oscar

Citaat van: Hopmans op 24-03-2008  18:36 uZijn jullie dat nooit eens zat?

Nee ook niet. Ze leveren inderdaad een prima service en hun verdelers ook! Gewoon 2 straten verderop bestellen en vaak een week later afhalen, geen verzendkosten. Alsof Brouwland gewoon een winkel in Enschede heeft... :D

Adrie

Je kunt ook bestellen bij Van der Kooij. Die haalt slechts een deel van zijn assortiment bij Brouwland. Daarnaast kun je altijd bestellen in Duitsland of nog verder weg.

Vergelijkbare Topics (4)

24927

Reacties: 19
Gelezen: 10561

36575

Gestart door KC


Reacties: 15
Gelezen: 3902

31392

Gestart door Jerome


Reacties: 5
Gelezen: 2934

40864

Gestart door Martijn0172


Reacties: 8
Gelezen: 1286


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.