Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Melksuiker (lactose)  (gelezen 14004 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Melksuiker (lactose)
« Gepost op: 21-03-2008 11:54 u »
Hey mannen,

Waar kan men nog meer melksuiker kopen behalve Brouwland etc?
De reformwinkel misschien?

 :weetniet:

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline thibolleke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.449
  • Land: be
  • beerteam world press
Re: Melksuiker (lactose)
« Reactie #1 Gepost op: 21-03-2008 14:54 u »
Kan je dat bij Brouwland dan kopen? Dat moet ik gemist hebben, ik was er overlaatst naar op zoek.  :-\

Offline goom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.233
  • Land: nl
  • lekker bier = niet vies
Re: Melksuiker (lactose)
« Reactie #2 Gepost op: 21-03-2008 16:09 u »
Van Gelder in Amsterdam.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Melksuiker (lactose)
« Reactie #3 Gepost op: 21-03-2008 17:38 u »
VdKooy heeft het ook (€ 7,35 per kilo), Van Rein ook (€ 8,75).

Reformwinkels zijn altijd leuk om door te ploegen, maar op een of andere manier vind ik lacotse juist niet zo "reformig" ;D


@goom: Van Gelder is een brouwlandverdeler, maar misschien doelde Hoppie met Brouwland etc. ook wel op de door mij aangehaalde...???

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.924
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Melksuiker (lactose)
« Reactie #4 Gepost op: 21-03-2008 18:49 u »
Ga je dat gebruiken om aan te zoeten?
Want lactose is niet vergistbaar met bier of wijngist.
Lactosesuiker is tamelijk duur lees ik.
Maltodextrine is beter geschikt om aan te zoeten (andere naam = Brew Body).

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.912
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Melksuiker (lactose)
« Reactie #5 Gepost op: 21-03-2008 21:19 u »
Het schijnt dat heel wat mensen niet tegen lactose kunnen (allergie) heb ik begrepen.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Melksuiker (lactose)
« Reactie #6 Gepost op: 21-03-2008 21:45 u »
Het schijnt dat heel wat mensen niet tegen lactose kunnen (allergie) heb ik begrepen.

Strikt genomen is het geen allergie. Mensen die er niet tegenkunnen missen het lactase-enzym dat nodig is om lactose af te breken in de monosacchariden. Het spijsverteringsstelsel schijnt hierdoor nogal van slag te raken.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Melksuiker (lactose)
« Reactie #7 Gepost op: 21-03-2008 21:50 u »
Een ideetje:

Lactose is een melksuiker en daardoor het perfect substraat voor melkzuurbacterien welke dit afbreken tot melkzuur.

Als je een zuur bier wilt maken onder gecontrolleerde condities (gecontrolleerde zuurheid) zou je een basisbier moeten maken waar je daarna een bepaalde hoeveelheid lactose en melkzuurbacterieen aan toevoegd. (yoghurt voor frisse zuurheid, karnemelk voor een beetje diacetyl, zure room voor nog meer aroma) .

De dosis lactose zou dan de uiteindelijk zuurheid bepalen.

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.250
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Melksuiker (lactose)
« Reactie #8 Gepost op: 22-03-2008 08:14 u »
Een ideetje:

Lactose is een melksuiker en daardoor het perfect substraat voor melkzuurbacterien welke dit afbreken tot melkzuur.

Als je een zuur bier wilt maken onder gecontrolleerde condities (gecontrolleerde zuurheid) zou je een basisbier moeten maken waar je daarna een bepaalde hoeveelheid lactose en melkzuurbacterieen aan toevoegd. (yoghurt voor frisse zuurheid, karnemelk voor een beetje diacetyl, zure room voor nog meer aroma) .

De dosis lactose zou dan de uiteindelijk zuurheid bepalen.
Dat zou inderdaad een originele toepassing zijn. Verder begrijp ik uit de discussie niet helemaal waarom je nog meer lactose zou willen toevoegen.
HansH

Offline goom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.233
  • Land: nl
  • lekker bier = niet vies
Re: Melksuiker (lactose)
« Reactie #9 Gepost op: 22-03-2008 09:18 u »
Hoe staat het met de zoetheidsindex van maltodextrinen tov lactose?
Ofwel is maltodextrine zoeter dan lactose? En zo ja pof nee, hoe verhoud zich dat dan?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Melksuiker (lactose)
« Reactie #10 Gepost op: 22-03-2008 10:00 u »
Hoe staat het met de zoetheidsindex van maltodextrinen tov lactose?
Ofwel is maltodextrine zoeter dan lactose? En zo ja pof nee, hoe verhoud zich dat dan?

 
 
suiker rel. zoetheid
sucrose1
glucose0.7
fructose1.1
lactose0.4
maltose0.5


Maltodextrine is zelf vrijwel niet zoet. Alleen de hele korte maltodextrinen kunnen een beetje zoet zijn maar dan is het altijd nog veel minder dan maltose. Maltodextrine zal door z'n viscositeitsverhogende eigenschappen het zoetheidsprofiel ondersteunen - d.w.z. de zoetheid die aanwezig is zal iets langer aanhouden.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Melksuiker (lactose)
« Reactie #11 Gepost op: 22-03-2008 13:35 u »
Een ideetje:

Lactose is een melksuiker en daardoor het perfect substraat voor melkzuurbacterien welke dit afbreken tot melkzuur.

Als je een zuur bier wilt maken onder gecontrolleerde condities (gecontrolleerde zuurheid) zou je een basisbier moeten maken waar je daarna een bepaalde hoeveelheid lactose en melkzuurbacterieen aan toevoegd. (yoghurt voor frisse zuurheid, karnemelk voor een beetje diacetyl, zure room voor nog meer aroma) .

De dosis lactose zou dan de uiteindelijk zuurheid bepalen.

Melkzuurbacterien (mijn Bifido's) doen het ook erg goed op oligofructoses zoals inuline!

Maar als je zoiets in bier zonder melkzuurbacterien doet, krijg je prebiotisch bier! :) Dwz bier met een (extra?) positief effect op de darmmicrobiota. :)

Wat mogelijk ook een optie is om op een preciezere manier melkzuurbacterien toe te doseren zijn de capsules met melkzuurbacterien ter bevordering van je darmmicrobiota.
Capsules zoals bijvoorbeeld Optimax O-care bevatten per capsule 400 miljoen KVE (totaal) van 2 bifidosoorten en 3 lactobacillen + wat mineralen, inuline en FOS om de groei hiervan te bevorderen.

Offline wiwi

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 649
  • Land: be
  • De Boschveldbrouwerij
Re: Melksuiker (lactose)
« Reactie #12 Gepost op: 22-03-2008 17:32 u »
Citaat
Capsules zoals bijvoorbeeld Optimax O-care bevatten per capsule 400 miljoen KVE (totaal) van 2 bifidosoorten en 3 lactobacillen

Lijkt wel een wondermiddel om in mijn lambiek te smijten ;D

Offline korek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: nl
  • Pint lid
Re: Melksuiker (lactose)
« Reactie #13 Gepost op: 22-03-2008 21:03 u »
Lijkt mij meer iets om een oude kaassmaak aan je bier te krijgen, nx voor mij, geen rotzooi in mijn bier!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.912
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Melksuiker (lactose)
« Reactie #14 Gepost op: 22-03-2008 21:49 u »
Daar heb je wel een punt Korek. Heel lang geleden heb ik wel eens geëxperimenteerd met lactose maar ik vond het geen succes. Het bier kreeg er een melk-/yoghurtachtige smaak van. Niet mijn ding.
Zoet bier kun je beter op een andere manier maken bedacht ik toen. En tegenwoordig doe ik alles aan om een goede vergistingsgraad te krijgen. Hoe dingen kunnen veranderen.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Melksuiker (lactose)
« Reactie #15 Gepost op: 22-03-2008 22:15 u »
Heel lang geleden heb ik wel eens geëxperimenteerd met lactose maar ik vond het geen succes. Het bier kreeg er een melk-/yoghurtachtige smaak van.

Lactose als zoetmiddel geeft een lange, wat weeige zoetheid die vooral in neutrale dranken past, dus minder in bier.

Offline bakkerman

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 61
  • Land: au
Re: Melksuiker (lactose)
« Reactie #16 Gepost op: 23-03-2008 00:53 u »
Ik heb het ooit in een milk stout geprobeerd. Ik heb toen bij het bottelen een theelepel lactose per beugel toegevoegd.

Met het gebrande van een stout gaf het een aardige smaakcombinatie.

Offline goom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.233
  • Land: nl
  • lekker bier = niet vies
Re: Melksuiker (lactose)
« Reactie #17 Gepost op: 24-03-2008 12:10 u »
Hoe dan extra zoet maken met het brouwen met moutextarctpoeder?

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Melksuiker (lactose)
« Reactie #18 Gepost op: 24-03-2008 12:16 u »
Door een gist te gebruiken die niet ver doorgist, of 'steepen' met caramout. Zeg maar een soort van thee zetten van caramout in je moutextract oplossing.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Melksuiker (lactose)
« Reactie #19 Gepost op: 24-03-2008 12:16 u »
Hoe dan extra zoet maken met het brouwen met moutextarctpoeder?

- Een gist gebruiken dit niet ver doorvergist
- Met een hoog start sg beginnen
- lactose toevoegen  ;D

Offline goom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.233
  • Land: nl
  • lekker bier = niet vies
Re: Melksuiker (lactose)
« Reactie #20 Gepost op: 24-03-2008 12:32 u »
Ok bedankt, dit wordt weer experimenteren

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Melksuiker (lactose)
« Reactie #21 Gepost op: 24-03-2008 18:36 u »
Dus het wordt toch weer bestellen bij de monopolist.  :-\
Zijn jullie dat nooit eens zat?
Brouwland dit, en Brouwland dat?

 :weetniet:

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Melksuiker (lactose)
« Reactie #22 Gepost op: 24-03-2008 18:44 u »
Nee, de prijzen zijn redelijk en als ik iets te duur vind koop ik het niet. Brouwland vind ik een top-winkel met prima service.

 :degroeten:
Wesley

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.859
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Melksuiker (lactose)
« Reactie #23 Gepost op: 24-03-2008 18:49 u »
Zijn jullie dat nooit eens zat?

Nee ook niet. Ze leveren inderdaad een prima service en hun verdelers ook! Gewoon 2 straten verderop bestellen en vaak een week later afhalen, geen verzendkosten. Alsof Brouwland gewoon een winkel in Enschede heeft... :D

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Melksuiker (lactose)
« Reactie #24 Gepost op: 24-03-2008 19:54 u »
Je kunt ook bestellen bij Van der Kooij. Die haalt slechts een deel van zijn assortiment bij Brouwland. Daarnaast kun je altijd bestellen in Duitsland of nog verder weg.

Tags: suikers zoetstof