Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Spoelen bostel / brouwzaalrendement  (gelezen 2333 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline BIERKURKJE

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 43
Spoelen bostel / brouwzaalrendement
« Gepost op: 19-03-2008 20:33 u »
Hoe komt het als je op en recept ziet staan sg 1100 en na het spoelen gaat meten je niet aan de waarde komt?    En toch exact de hoeveelheid voorgeschreven  spoelwater gebruikt? :denken: :denken:,


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline thibolleke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.449
  • Land: be
  • beerteam world press
Re: spoelen bostel
« Reactie #1 Gepost op: 19-03-2008 20:37 u »
Het recept heeft een hoger brouwzaalrendement. Om maar 1 factor van de 1000 te noemen.
Die andere factoren komen ook nog wel gepost bij tijd.  ;)

[edit] heb het verkeerd gelezen, omdat je na het spoelen nog moet koken, dan verdamt er water, en dan stijgt suikerconcentratie (dus ook de dichtheid)[/edit]

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.924
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: spoelen bostel
« Reactie #2 Gepost op: 19-03-2008 20:42 u »
Klopt, dit wordt ook wel efficientie genoemd. Men heeft gemeten hoeveel suikers er potentieel in een bepaalde hoeveelheid mout zitten. Dit stelt men op 100%. Dit is in de praktijk niet haalbaar. Normaal worden er waarden tussen de 60% en 85% gemeld. Dit kan van heel veel dingen afhankelijk zijn, zoals maischschema, grofheid schoten, pH, maischfilter, etc. etc..  Als jij nu kijkt naar het recept met SG 1100, wat staat daar dan voor brouwzaalrendement bij?

En voor de volledigheid: het is bostel, geen borstel.

Offline wiwi

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 649
  • Land: be
  • De Boschveldbrouwerij
Re: spoelen bostel
« Reactie #3 Gepost op: 19-03-2008 20:42 u »
Ge zult rekening moeten houden met uw brouwzaalrendement en laat het wort eens een uur of anderhalf goed koken.

[edit]te laat, jullie waren eerst[/edit]

Tags: spoelen bostel