Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Een discussie over brouwen volgens biertypes  (gelezen 22125 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.492
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Een discussie over brouwen volgens biertypes
« Reactie #75 Gepost op: 04-09-2009 12:35 u »
Als er dan echt een winnaar moet zijn, zorg dan dat er een duidelijke opdracht is, die goed te beoordelen valt.

De kloonklasse is hier uitermate geschikt voor. Desnoods meerdere kloonbieren definieren, om variatie mogelijk te maken en meerdere brouwers aan te trekken. Sommige bieren zijn nu eenmaal niet aantrekkelijk om te brouwen voor sommige brouwers.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.619
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Een discussie over brouwen volgens biertypes
« Reactie #76 Gepost op: 04-09-2009 12:45 u »
Als er dan echt een winnaar moet zijn, zorg dan dat er een duidelijke opdracht is, die goed te beoordelen valt.

Het voorbeeld was een duidelijke opdracht, je moet het ook niet vergelijken met de huidige brouwwedstrijden.
Beoordelen moet ook een jury doen niet een enkele keurmeester. De jury kan zich ook heel goed voorbereiden omdat de eisen bekend zijn.

Variatie is bij de organisatie van een dergelijke wedstrijd makkelijk aan te brengen door meerdere opdrachten te geven. Inzenden bij maar ťťn, of juist meerdere, van de opdrachten is dan mogelijk.

Er worden door hobbybrouwers nu ook al themabieren gebrouwen zoals bijvoorbeeld een Kerstbier. Je kunt prima een wedstrijd organiseren voor het beste Kerstbier zonder in biertypen te vervallen.

Bert

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.545
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Een discussie over brouwen volgens biertypes
« Reactie #77 Gepost op: 04-09-2009 12:55 u »
Misschien moeten we wedstrijden maar afschaffen

Tot op heden is er nog geen ONK gepland na 2010 en geen BONK na 2009..Dus na ONK 2010 staan er tot op heden nog geen landelijke wedstrijden op de agenda... Wellicht een jaartje zonder... ::)

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.492
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Een discussie over brouwen volgens biertypes
« Reactie #78 Gepost op: 04-09-2009 12:56 u »
Bert, onze posts hebben gekruisd. Ik vind jouw voorstel ook prachtig.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.734
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Een discussie over brouwen volgens biertypes
« Reactie #79 Gepost op: 04-09-2009 23:11 u »
Tjonge, wat een mooie ideeŽn bloeien hier op.

Het idee van Jasper om met waarderingen als goud, zilver en brons te werken bij keuringen, spreekt mij wel aan. Zelf heb ik ooit deelgenomen aan een keuring van vleeswaren tijdens de nationale slagersvakbeurs in Utrecht. Via mijn plaatselijke slager kwam ik in de jury te zitten als vertegenwoordiger van consumenten. De vraag die daar steeds naar voren kwam was: "is dit product goed genoeg voor goud of is het toch zilver". De vraag was dus of het product een goede kwaliteit had en niet of het precies paste in een bepaald hokje. Op deze manier waren er veel winnaars voor een variŽteit aan producten en werd niemand te kort gedaan.

Laten we alsjeblief eens ophouden steeds weer de meetlat van de Biertypengids langs elk bier te leggen dat we te drinken krijgen van een collega hobbybrouwer. Je doet de brouwer veel meer recht door te kijken naar de creativiteit en de brouwtechnische kwaliteit. Bij wedstrijden voor kunstenaars (iets waar een echte kunstenaar van gruwelt) wordt ook vooral hiernaar gekeken.

Goed bier brouwen is een kunst!

Offline Muldermans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.629
  • Land: nl
  • Bier! Brouw je gewoon zelf.
Re: Een discussie over brouwen volgens biertypes
« Reactie #80 Gepost op: 04-09-2009 23:41 u »
Goed bier brouwen is een kunst!

Je haalt me de woorden uit de mond! Ik vind brouwen op zich al een kunst.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Een discussie over brouwen volgens biertypes
« Reactie #81 Gepost op: 04-09-2009 23:55 u »
Maar zoals Jasper ook aangaf, zijn biertypen wel een middel om de communicatie te verbeteren.
Vooral als "we" dezelfde typen aanhouden?

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.734
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Een discussie over brouwen volgens biertypes
« Reactie #82 Gepost op: 05-09-2009 00:04 u »
Maar zoals Jasper ook aangaf, zijn biertypen wel een middel om de communicatie te verbeteren.
Vooral als "we" dezelfde typen aanhouden?

Als het alleen wordt gebruikt om een smaakrichting aan te duiden is daar niet zo veel mis mee.
Maar het zou volgens mij goed zijn als we ophouden met opmerken dat een bier niet helemaal past binnen een bepaald biertype. Ook in het geval dat de brouwer er niet bijgeschreven heeft dat hij niet de intentie heeft gehad conform een beschreven biertype te brouwen.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Een discussie over brouwen volgens biertypes
« Reactie #83 Gepost op: 05-09-2009 00:06 u »
En wat als hij dat wel heeft?
Of je vraagt ernaar en hij geeft het aan?

Ik stop nooit een bier zomaar in een hokje, maar probeer te achterhalen wat de brouwer zn doel was...

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.619
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Een discussie over brouwen volgens biertypes
« Reactie #84 Gepost op: 05-09-2009 10:40 u »
Goed bier brouwen is een kunst!

Je haalt me de woorden uit de mond! Ik vind brouwen op zich al een kunst.

Men maakt een onderscheid tussen bouwkunde en bouwkunst.

Brouwen doen we al, laten we ons op de brouwkunst richten.

Bert


Tags: