Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Verband tussen smaak en CO2-druk  (gelezen 4284 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.619
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Verband tussen smaak en CO2-druk
« Gepost op: 31-08-2009 19:55 u »

In mijn Wunderbar zit momenteel een party-vaatje (commerciŽle) Paulaner Weizen. Zo'n vaatje kost tussen de acht en negen euro's en je bespaart de aanschaf van een leeg vaatje ŗ (bijna) zeven euro, lijkt mij een echte win-win situatie.

De Weizen bevatte veel te veel koolzuur en was bijna niet te tappen. Telkens verlaagde ik de druk en nu ik halverwege het vaatje ben zit ik op 0,25 bar. Lijkt een beetje laag, maar tapt prima.

Het vreemde is dat ik het bier dat ik in het begin tapte wat vlak van smaak vond. Nu is de smaak veel beter en wat vooral opvalt is dat de kruidnagelsmaak die toch echt in een Weizen thuishoort nu pas, bij deze lage druk, goed naar voren komt. Ook bij zelfgebrouwen bieren heb ik gemerkt dat de smaak beÔnvloed wordt door de koolzuurdruk.

Hebben meer forumleden vergelijkbare ervaringen?

Bert


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Verband tussen smaak en CO2-druk
« Reactie #1 Gepost op: 31-08-2009 21:30 u »
Absoluut. Ik heb wel eens gehad dat sommige flesjes meer bottelsuiker kregen dan andere en dat de smaak duidelijk verschilde tussen de sterk gekoolzuurde en minder gekoolzuurde flessen. Zeker bij Engelse biertypen komt het bier veel beter tot zijn recht met minder koolzuur.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.858
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Verband tussen smaak en CO2-druk
« Reactie #2 Gepost op: 31-08-2009 21:47 u »
Is meteen de reden dat ik mijn bieren altijd afvul met weinig suiker om niet teveel koolzuurdruk op te bouwen. De hoeveelheid suiker is uiteraard afhankelijk van de hoeveelheid opgelost koolzuur, maar max 6g suiker is bij mij normaal.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.619
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Verband tussen smaak en CO2-druk
« Reactie #3 Gepost op: 01-09-2009 09:49 u »
Is meteen de reden dat ik mijn bieren altijd afvul met weinig suiker om niet teveel koolzuurdruk op te bouwen.

Zeker bij Engelse biertypen komt het bier veel beter tot zijn recht met minder koolzuur.

Dus: minder koolzuur is beter?
(Voor de smaak, afgezien van andere zaken.)

Wat voor mechanisme speelt daarbij een rol? Worden bepaalde smaak- en geurbestanddelen door de koolzuur mee uit het bier genomen of wordt je smaak "verdoofd" door veel koozuur?

Bert

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.545
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Verband tussen smaak en CO2-druk
« Reactie #4 Gepost op: 01-09-2009 10:00 u »
Dus: minder koolzuur is beter?
(Voor de smaak, afgezien van andere zaken.)

Dat kun je niet per definitie zeggen, hangt ook samen met het biertype. Koolzuur is een smaak/geur extractor, maar bij te veel koolzuur zal de smaak/geur van koolzuur overheersen. Wanneer dat punt bereikt is zal voor ieder bier verschillend zijn denk ik.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.492
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Verband tussen smaak en CO2-druk
« Reactie #5 Gepost op: 01-09-2009 13:14 u »
Dat koolzuur voorkomt dat het bier in contact komt met je smaakpapillen. Het bier 'hoovercraft' als het ware over je tong heen.

Nu weet je ook waarom cola eigenlijk naar niks smaakt.  ;D

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.733
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Verband tussen smaak en CO2-druk
« Reactie #6 Gepost op: 01-09-2009 15:36 u »
Helemaal plat bier smaakt ook niet. Bij heel veel koolzuur gaat de koolzuur overheersen. Je hebt een gulden middenweg die je moet bewandelen. Voor de een is dat wat meer koolzuur en voor de ander wat meer. Het mooie van zelfbrouwen is dat je dat zelf kunt regelen.

Brouw bier naar je eigen smaak!

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.619
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Verband tussen smaak en CO2-druk
« Reactie #7 Gepost op: 01-09-2009 15:55 u »

Helemaal plat bier smaakt ook niet.

Dat is zo en je proeft dan ook niet meer smaken in het bier dan met nog wat CO2.
Maar welk mechanisme is er voor verantwoordelijk dat bier met (te) veel koolzuur minder smaken toont?

Bert

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.545
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Verband tussen smaak en CO2-druk
« Reactie #8 Gepost op: 01-09-2009 16:13 u »
Maar welk mechanisme is er voor verantwoordelijk dat bier met (te) veel koolzuur minder smaken toont?

De koolzuur zelf (vergelijk cola, duidelijk te veel koolzuur).

Online William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.051
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Verband tussen smaak en CO2-druk
« Reactie #9 Gepost op: 01-09-2009 16:14 u »
Dat is zo en je proeft dan ook niet meer smaken in het bier dan met nog wat CO2.
Maar welk mechanisme is er voor verantwoordelijk dat bier met (te) veel koolzuur minder smaken toont?

[brainstorm-mode] Ik denk dat je met veel koolzuur in het bier ook veel schuimbellen in de mond krijgt waardoor je minder contact hebt met vloeistof. Minder papillen in de mond komen in aanraking met vloeistof en zal daardoor minder intensiteit geven. De vloeistof die wel in contact komt met de papillen zal waarschijnlijk een iets andere samenstelling hebben dan de bulk van de vloeistof: in de schuimlamellen is de concentratie oppervlakteactieve stoffen (eiwit, hop, fenolen) hoger die een andere smaakimpressie geven.

Met veel koolzuur zullen er ook meer vluchtige stoffen worden uitgedreven waardoor de retronasale holtes sterker geprikkeld worden wat ook effect zal hebben op de smaakbeleving in de mond (proef maar eens bier terwijl je je neus dicht knijpt).

Met meer koolzuur zul je ook een hele andere tijdsafhankelijk pH in de mond hebben wat ook de gevoeligheid van de papillen zal beinvloeden.

....

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.492
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Verband tussen smaak en CO2-druk
« Reactie #10 Gepost op: 01-09-2009 16:54 u »
Dat koolzuur voorkomt dat het bier in contact komt met je smaakpapillen. Het bier 'hoovercraft' als het ware over je tong heen.

En dan wellicht een verhoogde speekselvorming, die smaken verdunt?

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.858
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Verband tussen smaak en CO2-druk
« Reactie #11 Gepost op: 01-09-2009 19:51 u »
Bij gebrek aan reacties voorzie je nu jezelf van repliek? >:D

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.492
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Verband tussen smaak en CO2-druk
« Reactie #12 Gepost op: 01-09-2009 20:17 u »
Bij gebrek aan reacties voorzie je nu jezelf van repliek? >:D

Ja ik voelde me vandaag een beetje alleen.  ;D

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.619
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Verband tussen smaak en CO2-druk
« Reactie #13 Gepost op: 01-09-2009 20:29 u »

Nog even gezocht in "Tasting Beer" van Randy Mosher, maar ook daar geen antwoord gevonden. Viel me een beetje tegen.

Bert

Tags: