Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Friesche Witte  (gelezen 4505 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Arie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 108
  • Cetero censeo birrum bibendum esse
Friesche Witte
« Gepost op: 16-03-2008 11:15 u »
Hallo allemaal,

Ik ben van plan om komende week een wit bier te gaan brouwen. Ik heb een paar uur op het forum zitten neuzen en heb tot slot het volgende recept samengesteld.

Recept naam:       Friesche Witte
Biertype:          Witbier
Begin SG:          1045
Kleur (berekend):    10 EBC
Berekende bitterheid:    15 EBU

Vermeld de hoeveelheden per 20 liter wort/bier zonder spoelen

Mout & suiker
3200 gram   56,2%   Pils mout       3 EBC
2200 gram   38,6%   Tarwemout    3 EBC
300 gram     5,2%     Munichmout  3 EBC

Water
20 L maischwater
 
Maischschema
10 min   44C 
30 min   60 C 
30 min   70 C 
1  min    78 C 

Hop
40 gram Saaz  3,0 % alfa   bloemen   kooktijd   90 min

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 90 min

Gist
Naam gist:   Wyeast 3944 Belgian White Beer


Hebben jullie misschien nog suggesties of aan merkingen?  :lessmile: Ik heb zelf een beetje mijn twijfels over het maischschema.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Friesche Witte
« Reactie #1 Gepost op: 16-03-2008 11:43 u »
De witjes die ik tot nu toe gebrouwen heb (2) heb ik allemaal ingemaischt op 63 graden, geen negatieve ervaringen mee. Dat kan je dus gewoon doen zou ik zeggen.

 :degroeten:
Wesley

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.982
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Friesche Witte
« Reactie #2 Gepost op: 16-03-2008 11:46 u »
Bij het gebruik van tarwemout in plaats van ongemoute tarwe kun je de 44 C-stap overslaan.
Je zult hierdoor waarschijnlijk een voller bier krijgen en ook een betere schuimhoudbaarheid.
Ook heeft het meteen inmaischen bij 60 C een positief effect op het voorkomen van een oxidatiesmaak in het bier.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.211
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Friesche Witte
« Reactie #3 Gepost op: 16-03-2008 11:47 u »
Ik zou voor de eerste twee maischstappen 52 en 63 C kiezen.

Die Munichmout vind ik wel apart in een witbier. Ik ben benieuwd wat dat geeft. Maar laat je daardoor niet weerhouden.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Friesche Witte
« Reactie #4 Gepost op: 16-03-2008 11:52 u »
Het maischema is meer bedoeld voor het Duitse weizen bier.
De 44 graden stap is voor de kruidnagelsmaak bedoeld in dat bier.
Hier is het alleen maar een risico wat betreft je schuimkraag.

Is 20 liter maischwater niet te weinig voor 20 liter bier?
Je verdampt toch nog een hoop?
Ga je dat corrigeren bij het koken met toegevoegd water?

 :degroeten:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.982
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Friesche Witte
« Reactie #5 Gepost op: 16-03-2008 11:53 u »
Steeds meer wordt tegenwoordig ingemaischt bij temperaturen van 60 C of meer om de enzymen die vetzuren kunnen vrij kunnen maken die later verantwoordelijk zijn van de verouderingsmaak geen kans te geven.
Nadeel is dat je daardoor het langer duurt voordat je bier helder is. Voor een witbier is dat natuurlijk geen enkel probleem.

Offline Arie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 108
  • Cetero censeo birrum bibendum esse
Re: Friesche Witte
« Reactie #6 Gepost op: 16-03-2008 12:06 u »
Bedankt voor jullie antwoorden. Ik zal zometeen nog eens naar het maischschema kijken. Eerst maar even een hapje eten.

@ Henielma: Die Munich heb ik uit een recept van Adrie "Eusebius Weizen". Die heb ik vorig jaar gebrouwen en viel erg in 
                 de smaak vandaar dat ik nu ook voor iets Munich heb gekozen.

@ Hopmans: Ja ik ga de water hoeveelheid inderdaad corrigeren voor het hop koken.

 :degroeten:

Offline goom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.406
  • Land: nl
  • lekker bier = niet vies
Re: Friesche Witte
« Reactie #7 Gepost op: 16-03-2008 18:18 u »
Geen kruiden erbij?

Offline Arie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 108
  • Cetero censeo birrum bibendum esse
Re: Friesche Witte
« Reactie #8 Gepost op: 16-03-2008 20:20 u »
Zo even vergeten dat we vandaag nog andere verplichtingen hadden :(.

Voor het maischschema het volgende:

Inmaischen bij 52 C en gelijk door verwarmen tot 60 C
30 min bij 60 C
30 min bij 70  C (tot jood normaal)
1   min bij 78  C

Een simpel maischschema, maar dit wordt volgens mij wel veel gebruikt.

@ Henielma: Ik heb het nog eens opgezocht, maar die Munich hoort inderdaad niet in een Witbier. Ik haalde Weizen en Witbier even doorelkaar  :stom:

Offline Arie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 108
  • Cetero censeo birrum bibendum esse
Re: Friesche Witte
« Reactie #9 Gepost op: 16-03-2008 20:22 u »
Geen kruiden erbij?

Nee, ik wilde het deze keer lekker simpel houden. Eigenlijk wil ik het altijd simpel houden. ;)

 :degroeten:

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.200
  • Land: nl
Re: Friesche Witte
« Reactie #10 Gepost op: 16-03-2008 20:45 u »

@ Henielma: Ik heb het nog eens opgezocht, maar die Munich hoort inderdaad niet in een Witbier. Ik haalde Weizen en Witbier even doorelkaar 

Als je echt een witbier wilt maken hoort er naast gerstemout ongemoute tarwe, wat havervlok en kruiden in. In een Weizen hoort naast gerstemout ook tarwemout en geen kruiden. Maar wel de specifieke Weizen-gist.

Als je een zelf bedacht recept wilt uitproberen (en niemand kan je daarvan weerhouden) kun je het altijd een tarwebier noemen.

Hopbier

Offline Tsjerk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.053
  • Land: nl
Re: Friesche Witte
« Reactie #11 Gepost op: 17-03-2008 08:48 u »
Arie, als hop zou ik Cascade gebruiken en eventueel nog wat sinasappelschil toevoegen aan het einde van het koken.
De gerstemout zou ik gewoon gebruiken, dat kan prima.

 :degroeten:

Offline Arie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 108
  • Cetero censeo birrum bibendum esse
Re: Friesche Witte
« Reactie #12 Gepost op: 18-03-2008 16:44 u »
Zo, gisterenochtend 6:30 de vlam al onder de pan.  :brouwen:
Ik heb het bier gebrouwen zoals hieronder beschreven. Ik heb een paar dingetjes veranderd. Het begin SG is iets lager uit gekomen dan ik berekend had, maar dat vind ik niet zo'n ramp.

Recept naam:       Friesche Witte
Biertype:          Witbier
Begin SG:          1040
Kleur (berekend):    10 EBC
Berekende bitterheid:    15 EBU

Vermeld de hoeveelheden per 20 liter wort/bier zonder spoelen

Mout & suiker
3200 gram   56,2%   Pils mout       3 EBC
2200 gram   38,6%   Tarwemout    3 EBC

Water
20 L maischwater
 
Maischschema
In maischen bij 52 C en gelijk door naar 60 C 
30 min   60 C 
30 min   70 C 
1  min    78 C 

Hop
40 gram Saaz  3,0 % alfa   bloemen      kooktijd   90 min
10 gram gemalen Koriander          kooktijd   10 min   

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 90 min

Gist
Naam gist:   Wyeast 3944 Belgian White Beer

Ik heb nu 20 liter bier in het gistvat van 25 liter zitten. Ik had uit voorzorg een blow-off gemaakt, maar dat was niet nodig geweest. De gist gedraagt hem netjes. :gistsmile:

Offline Tsjerk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.053
  • Land: nl
Re: Friesche Witte
« Reactie #13 Gepost op: 18-03-2008 19:12 u »
Dit gaat wel goed komen  :biersmile:

Tags: inmaischen