Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: S-05 zonder Amerikaanse hop  (gelezen 2983 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
S-05 zonder Amerikaanse hop
« Gepost op: 13-03-2008 10:02 u »
Ik wilde dus een APA maken met Cascade, maar die is niet (meer) verkrijgbaar. Nu wil ik zondag brouwen met de S-05 gist.
Wat kan ik daar mee maken?  :weetniet:


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: S-05 zonder amerikaanse hop
« Reactie #1 Gepost op: 13-03-2008 10:13 u »
Nou maak van de nood een deugd. Maak een IPA met Europese hoppen. Wat dacht je van een Engelse (=oorspronkelijke) IPA met Engelse hoppen, maar dan wel met een Amerikaanse gist. Fuggle of E.K. Golding moeten prima kunnen in zo'n bier en neem dan bijvoorbeeld Target als bitterhop.

Voordeel van de hopschaarste is wel dat we nieuwe creatieve recepten moeten bedenken. Wie weet wat voor lekkers daar uit voorkomt.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: S-05 zonder amerikaanse hop
« Reactie #2 Gepost op: 13-03-2008 10:30 u »
Dat is op zich geen slecht plan, maar laat nu net het laatste bier wat ik gebrouwen heb een IPA zijn met Target/EK goldings en S-04 als gist. Op zich leuk om de verschillen van de gisten te ontdekken, maar dan had ik beter het brouwsel kunnen splitsen.

Nog andere ideeen? Zou deze gist geschikt zijn voor een porter?


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: S-05 zonder amerikaanse hop
« Reactie #3 Gepost op: 13-03-2008 10:34 u »
Zou deze gist geschikt zijn voor een porter?

Lijkt me wel, Sierra Nevada brouwt er in ieder geval een aardige porter mee :)

SiriS

  • Gast
Re: S-05 zonder amerikaanse hop
« Reactie #4 Gepost op: 13-03-2008 10:44 u »
Bockbier of een dubbel bock lukt ook zeer goed met de US-05.

Groet, SiriS

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: S-05 zonder amerikaanse hop
« Reactie #5 Gepost op: 13-03-2008 10:49 u »
Voor een barley wine is deze gist ook erg geschikt, maar zorg wel voor een goede temperatuurcontrole, want voor je het weet is ie 30 graden.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.794
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: S-05 zonder amerikaanse hop
« Reactie #6 Gepost op: 13-03-2008 11:03 u »
En wat te denken van een old Ale, Robuust Porter, Scotch Ale, Imperial russian Stout.... Keuze genoeg lijkt mij. :brouwen:

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.940
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: S-05 zonder amerikaanse hop
« Reactie #7 Gepost op: 13-03-2008 11:26 u »
en wat te denken van een old Ale, Robuust Porter, Scotch Ale, Imperial russian Stout....keuze genoeg lijkt mij..

Met SO-5 een Scotch ale? Scotch hoort toch zoetig te zijn?  :brouwen:

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: S-05 zonder amerikaanse hop
« Reactie #8 Gepost op: 13-03-2008 11:58 u »
ff samenvatten:
IPA heb ik net gebrouwen.
Barley Wine is niet echt mijn ding.
Bockbier ga ik binnenkort brouwen, maar dan met ondergist of met een Duitse bovengist
blijft over Old Ale, (Robust) Porter, Imperial Stout en Scotch Ale
Nu vind ik die laatste 2 meer voor de winter. Dus ik ga denk ik toch maar voor de (Brown) Porter

opzetje:
Basis :
OmschrijvingWaarde
BiertypePorter (brown)
Aantal liters16
Gewenst begin SG1050 (5,27vol% alc.)
Brouwzaalrendement61.5%


Mout :
Moutnaam% stortMassaKleur
Palemout 783.0 %3717 gram7 EBC
CaraMunich (Cara 120)10.0 %448 gram120 EBC
Chocolade mout7.0 %313 gram900 EBC


Moet er zwarte mout bij?

Hop :
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijd
Target9.9 %14 gramFWH
East Kent Golding4.0 %26 gramFWH


Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
161C15 minuten3.50 l/kg
268C15 minuten3.50 l/kg
371C20 minuten3.50 l/kg
475C5 minuten3.50 l/kg


Zou dit goed zijn om 'm niet al te droog te maken?

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Maischdikte3.50 l/kilo
Kooktijd90 min.
Berekende kleur183 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid33 EBU (Mark Garetz)


Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.979
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: S-05 zonder Amerikaanse hop
« Reactie #9 Gepost op: 14-03-2008 09:00 u »
Hoe verschilt dit recept nu van je eerdere Baltic Porter? Behalve de gist dan misschien?




Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: S-05 zonder Amerikaanse hop
« Reactie #10 Gepost op: 14-03-2008 09:30 u »
Begin SG 1050 ipv 1068, geen munich mout, chocolade mout 7% ipv 9%, bitterheid 33 ipv 45. De Baltic porter was erg geslaagd, dit recept daar inderdaad wel van afgeleid. Maar deze moet iets lichter (qua body) en doordrinkbaarder worden.


Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: S-05 zonder Amerikaanse hop
« Reactie #11 Gepost op: 18-03-2008 13:07 u »
En licht wordt'ie wel. Ik had er ff geen rekening mee gehouden dat je voor een porter een wat hoger begin SG moet hanteren aangezien die niet al te ver moet uitgisten. En nu had ik ook nog eens niet hard genoeg gekookt wat me een begin SG van 1046-1047 opleverde. Dit wordt een porter van 4-4.5%, is vast ook wel lekker.


Tags: