Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Houdbaarheidsdatum of fabricagedatum Wyeast?  (gelezen 8795 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Zaphod_B

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 372
  • Land: nl
    • IT Consultant
Houdbaarheidsdatum of fabricagedatum Wyeast?
« Gepost op: 11-03-2008 12:09 u »
Waar vind ik deze op de verpakking? Ik kan het niet vinden. Ik heb alleen een stikker van de leverancier met prijs, en een print van de fabriek die zegt:

1084 Irish Ale
0721319

Kan ik uit die laatste een fabricagedatum halen? Hoe?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Houdbaarheidsdatum of fabricagedatum Wyeast?
« Reactie #1 Gepost op: 11-03-2008 13:12 u »
Detailfoto? Normaal kan je uit die print de datum lezen. De maand in letters dacht ik.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.181
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Houdbaarheidsdatum of fabricagedatum Wyeast?
« Reactie #2 Gepost op: 11-03-2008 13:32 u »
Een centimeter lager staat in kleine witte letters

MFG ddMMMyy

Offline Zaphod_B

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 372
  • Land: nl
    • IT Consultant
Re: Houdbaarheidsdatum of fabricagedatum Wyeast?
« Reactie #3 Gepost op: 11-03-2008 13:42 u »




Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Houdbaarheidsdatum of fabricagedatum Wyeast?
« Reactie #4 Gepost op: 11-03-2008 13:50 u »
mfg  26 nov 07, is toch duidelijk?

Offline Zaphod_B

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 372
  • Land: nl
    • IT Consultant
Re: Houdbaarheidsdatum of fabricagedatum Wyeast?
« Reactie #5 Gepost op: 11-03-2008 13:51 u »
Oeps die had ik dus echt niet gezien... Voelt zich nu errug blond..  :pan:

Offline Tsjerk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.043
  • Land: nl
Re: Houdbaarheidsdatum of fabricagedatum Wyeast?
« Reactie #6 Gepost op: 11-03-2008 14:15 u »
Maak je niet al te druk om de datum. Ik heb zaterdag net een Irish Red hiermee gebrouwen.
Mijn gist was van november 2005 en stond in 3 dagen strak.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Houdbaarheidsdatum of fabricagedatum Wyeast?
« Reactie #7 Gepost op: 11-03-2008 14:26 u »
FYI : 3 uur is normaal.

 ;)

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Houdbaarheidsdatum of fabricagedatum Wyeast?
« Reactie #8 Gepost op: 11-03-2008 19:56 u »
Bij mij duurt het opbollen meestal wel 12 tot 24 uur en als ik de Wyeast een paar maandjes in de koelkast heb liggen duurt het vaak wel 2 a 3 dagen...

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Houdbaarheidsdatum of fabricagedatum Wyeast?
« Reactie #9 Gepost op: 11-03-2008 19:59 u »
Ik vermoed dat Hopmans een grap maakte.... Zo niet, dan doen Caspar en ik hetzelfde fout, want ook bij mij duurt het altijd tussen de 12 uur en 3 dagen.

 :degroeten: JW

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Houdbaarheidsdatum of fabricagedatum Wyeast?
« Reactie #10 Gepost op: 11-03-2008 20:20 u »
Citaat
Ik vermoed dat Hopmans een grap maakte
Nope,

Ik had ook een pak uit 2007 voor onze (Oscar en ik) ale.
Het duurde 2 dagen, en ik werd daar aardig gestressed van.
 Op het einde van de brouwdag begon het gelukkig wat te worden met de starter.
Kantje boord dus.

Instructions for the proper use of Activator™ packages:

   1. To activate, locate and move inner packet to a corner. Place this area in palm of one hand and firmly smack      package with the other hand to break inner nutrient packet. Confirm inner packet is broken.
   2. Shake the package well to release the nutrients.
   3. Allow package to incubate and swell for three hours or more at 70-75°F (21-24°C) or immediately direct pitch into wort.
   4. Use sanitizing solution to sanitize the package before opening.
   5. Shake well, open and pour Activator™ into five gallons of well-aerated or oxygenated wort at 70-75°F (21-24°C). Maintain temperature until fermentation is evident: by CO2 bubble formation, bubbling airlock or foaming on top of wort.
   6. Adjust to desired fermentation temperature.


Met "or more" bedoelen ze natuurlijk geen drie lange dagen.  ;)

 :degroeten:

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Houdbaarheidsdatum of fabricagedatum Wyeast?
« Reactie #11 Gepost op: 11-03-2008 20:25 u »
Mwa, ik zou niet al te gauw stressen als je toch een starter maak :proost2:. Omdat het nu wat kouder is duurt het ook iets langer, als je in de zomer smackt dan bolt ie veel sneller op :pan:.

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Houdbaarheidsdatum of fabricagedatum Wyeast?
« Reactie #12 Gepost op: 11-03-2008 20:26 u »
Ja, dat dat op het pak staat weet ik ook wel, en ik geloof eigenlijk niet echt dat ik iets fout doe - geen rocket science tenslotte. Duurt het bij jou dan echt meestal 3 uur, of heb je eigenlijk gewoon dezelfde ervaring als Caspar, Tsjerk en ik? 3 dagen is niet gemiddeld voor mij, 1 tot 2 dagen wel.

Groetjes, JW.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Houdbaarheidsdatum of fabricagedatum Wyeast?
« Reactie #13 Gepost op: 11-03-2008 20:27 u »
Citaat
en als ik de Wyeast een paar maandjes in de koelkast heb liggen duurt het vaak wel 2 a 3 dagen...
Dan duurt het inderdaad een stuk langer.
De gist moet dan uit de lag-fase komen.

Dat klopt wel.
We zitten hier in Europa, en dat spul moet helemaal uit de states komen en hier weer koel opgeslagen worden.
3 uur zal hier niet echt lukken denk ik, maar ik ben wel gewend dat het pack in 8 uur bol staat.
Ik laat het pak ook niet echt meer met rust als ik het heb gesmacked.

 :degroeten:

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.181
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Houdbaarheidsdatum of fabricagedatum Wyeast?
« Reactie #14 Gepost op: 11-03-2008 20:37 u »
De Activator is bedoeld om 's morgens te smacken en dan 's middags aan maximaal 5 gallon wort toe te voegen. Maar dat werkt alleen als het pak niet meer dan een week oud is. Anders moeten we toch eerder beginnen of zelfs een starter maken.

Brouwland is in staat om zeer verse pakken te leveren. Ooit kocht ik er een die nog maar 4 dagen eerder was geproduceerd. Maar ja, soms zijn ze ook al wel een paar maanden oud.

En denk niet dat je in Amerika alleen maar hele varse ghist kan kopen...ook daar is het heel gewoon dat ze al een paar weken oud zijn.

Ik heb nog een pak liggen...benieuwd hoe lang deze erover zal doen, de oplettende lezer herkent 29 jul 98 als mfg date  :o :o

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Houdbaarheidsdatum of fabricagedatum Wyeast?
« Reactie #15 Gepost op: 11-03-2008 20:50 u »
Ja, dat klinkt allemaal wel logisch, we zijn het weer eens geloof ik  ;) Ik heb nog even mijn promash archief gecheckt - mijn eerste anderhalf jaar brouwde ik in Californie, een uurtje rijden van morebeer af. Mijn bestellingen kreeg ik toen heel snel, waarschijnlijk waren de Wyeast en whitelabs gisten toen vrij vers. Helaas noteerde ik toen nog niet hoe snel de Wyeast bol stond.  >:(

JW.

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Houdbaarheidsdatum of fabricagedatum Wyeast?
« Reactie #16 Gepost op: 11-03-2008 21:07 u »
Afhankelijk van hoe lang ik de gist al heb liggen in de koelkast duurt het 24 uur tot 3 of 4 dagen. Ik schud de gistjes ook de hele dag lang wakker (elke keer als ik langs het pakje loop). Tot nu toe is het altijd redelijk voorspelbaar geweest, dat brouwen met Wyeast. Opbollen in 3 uur vind ik echt onzin want gist krijg je nooit zo snel actief en laat hem ook niet zo snel zoveel koolzuur vormen, het blijven levende beestjes.

 :degroeten:
Wesley

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Houdbaarheidsdatum of fabricagedatum Wyeast?
« Reactie #17 Gepost op: 11-03-2008 21:14 u »
In ons vorige huis legde ik een gesmacked pak altijd op de kast in de woonkamer en het is 1 keer voorgekomen dat ie binnen een paar uur (5?) bol stond. Meestal duurt het afhankelijk van de ouderdom 12 uur tot 4 dagen.

Offline Tsjerk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.043
  • Land: nl
Re: Houdbaarheidsdatum of fabricagedatum Wyeast?
« Reactie #18 Gepost op: 11-03-2008 21:22 u »
In ons vorige huis legde ik een gesmacked pak altijd op de kast in de woonkamer

Ik draag em altijd bij mij onder de trui (zo nu en dan even shaken) en s'avonds mee naar bed.  :clownsmile:

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.295
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Houdbaarheidsdatum of fabricagedatum Wyeast?
« Reactie #19 Gepost op: 11-03-2008 21:24 u »
en s'avonds mee naar bed.  :clownsmile:

En dan gaat ie 's nachts zwellen.  ::)  en je vrouw : "Nee, niet nu ..ik wil slapen"   :D :D :D :D

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.181
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Houdbaarheidsdatum of fabricagedatum Wyeast?
« Reactie #20 Gepost op: 11-03-2008 21:42 u »
Ik hoor wel vaker dat mensen de zak onder hun trui of in hun broekzak steken...ik denk dat de temperatuurverschillen die je daar mee krijgt helemaal niet zo goed zijn.

Iets koeler maar constanter lijkt me veel beter.

Offline Tsjerk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.043
  • Land: nl
Re: Houdbaarheidsdatum of fabricagedatum Wyeast?
« Reactie #21 Gepost op: 11-03-2008 21:56 u »
Ik heb het idee dat het veel sneller opgang komt dan wanneer je hem op de kast legt bij kamertemperatuur.
Die temperatuur ben ik niet zo bang voor. Het zit naar mijn mening vooral in het schudden/bewegen.

Offline bob

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 406
  • Land: nl
Re: Houdbaarheidsdatum of fabricagedatum Wyeast?
« Reactie #22 Gepost op: 11-03-2008 21:58 u »
Citaat
Ik heb nog een pak liggen...benieuwd hoe lang deze erover zal doen, de oplettende lezer herkent 29 jul 98 als mfg date   
dacht ik toch een echte oude te hebben uit 2004. Komt EBC weer aan  :o ;D
EBC heb je al eens eerder zo'n experiment gedaan met een oude smackpack?
ik heb mijn pack in de koelkast bewaard die is meestal zo'n 7 graden.
Zou je een pack ook kunnen invriezen ?
Zijn er nog meer leden die oude smackpacks hebben?
Dan kunnen we die met z'n allen tegelijk smacken en dan kijken hoe lang het duurt voor ze opzwellen.
Groetjes 

Offline bazje

  • Entre Les Collines
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.139
  • Land: nl
    • Bazelbrouwerij
Re: Houdbaarheidsdatum of fabricagedatum Wyeast?
« Reactie #23 Gepost op: 11-03-2008 22:24 u »
ik heb er nog eentje van juni 2005

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.295
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Houdbaarheidsdatum of fabricagedatum Wyeast?
« Reactie #24 Gepost op: 11-03-2008 22:31 u »
gaan we nu een wedstrijdje doen wie de oudste gist kan opkweken ?  :police:  wat was het ook al weer  : Färsge Gycht  ;)

Offline bob

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 406
  • Land: nl
Re: Houdbaarheidsdatum of fabricagedatum Wyeast?
« Reactie #25 Gepost op: 11-03-2008 22:47 u »
Citaat
wat was het ook al weer  : Färsge Gycht 
het blijft een expiriment maar het lijkt mij leuk om een bier te brouwen met "ouden'' vearsche ghyst'' en dan te zien of het nog een redelijk bier oplevert.
Mijn gist is trouwens de 3787 trappist (Westmalle)
Ik dacht dat ik als enige zo'n idee had maar blijkbaar niet dus.

Offline Zaphod_B

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 372
  • Land: nl
    • IT Consultant
Re: Houdbaarheidsdatum of fabricagedatum Wyeast?
« Reactie #26 Gepost op: 11-03-2008 23:16 u »
Hahahaha heerlijk stelletje grapjassen ;)

Het pak is nu iets gebold. 5 uur later dus of zo.
Ik laat 'm lekker doorbollen tot morgenavond. Dan startertje maken. mijn eerste serieuze die ik ga beluchten. Ga pas v/h weekend brouwen maar gezien de gehaaste toestand vorig weekend en de slechte vergisting daardoor begin ik nu liever te vroeg dan te laat... Kan 'm altijd nog ff in de koelkast houden...



Tags: Wyeast houdbaarheid