Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: American saison  (gelezen 23455 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.111
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
American saison
« Gepost op: 05-03-2008 19:53 u »
Het ene bier is nog niet gebrouwen en het andere bier wordt al weer ingepland...Dit zat ik me te bedenken op mijn weg terug naar huis. Een mooi bier voor de zomer. Licht bitterig en fris, ietsje citrus in de geur en smaak met een licht hoppig karakter: een saison dus.

Hier het beoogde recept:

Basis :
OmschrijvingWaarde
Naam receptAmerican Saison
Brouwdatum30-3-2008
BiertypeSaison
Aantal liters25
Gewenst begin SG1055 (5,93vol% alc.)
Brouwzaalrendement78.0%


Mout :
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC80.0 %4708 gram3 EBC
Tarwemout7.0 %412 gram3 EBC
Pale alemout10.0 %589 gram6 EBC
Munchenermout 15 EBC3.0 %177 gram16 EBC


Hop :
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijd
Chinook11.6 %13 gram90 min.
Crystal3.5 %34 gram30 min.
Crystal3.5 %38 gram10 min.


Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soort3724 Belgian Saison
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume giststarter500 ml
Beluchtings tijd36 uur
Temperatuur giststarter20C
OpmerkingenGiststarter wordt afgegoten en bijgevuld op de dag van brouwen


Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
150C5 minuten4.00 l/kg
267C60 minuten4.00 l/kg
372C15 minuten4.00 l/kg


pH voor behandelen0
pH na behandelen0
Maisch behandeld met
ml toegevoegd0


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater34.56 liter
Maischdikte4.00 l/kilo
Maischwater23.54 liter
Spoelwater11.02 liter
Kooktijd90 min.
Berekende kleur23 EBC (Ray Daniels)
Berekende bitterheid34 EBU (Ray Daniels)


Dit moet ergens eind maart begin april gebrouwen worden.

Misschien dat een dryhopping met Cascade hierin niet zal misstaan. :denken:

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.934
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: American saison
« Reactie #1 Gepost op: 05-03-2008 20:17 u »
Lijkt me erg lekker.  :lekkerbier:

Hou er met deze gist wel rekening mee dat je vergistingsvat een heel tijdje vol zal zitten.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.111
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: American saison
« Reactie #2 Gepost op: 05-03-2008 20:26 u »
Ik heb ongeveer 35 liter headspace in mijn hoofdvergistingsvat, dat moet toch genoeg zijn? Of blow-off spulletjes voor de zekerheid?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.934
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: American saison
« Reactie #3 Gepost op: 05-03-2008 20:34 u »
Eigenlijk bedoel ik te zeggen dat de Belgische Saison gist er nog al lang over doet om z'n sg puntjes op te snoepen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.111
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: American saison
« Reactie #4 Gepost op: 05-03-2008 20:56 u »
Aha, nou da's geen probleem, doen we daarna gewoon een ondergister.  ;)

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.423
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: American saison
« Reactie #5 Gepost op: 05-03-2008 23:25 u »
Ik zou die Chinook maar eens op 10% zetten. Of 9. Dat is oogst 2005, weet je!

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: American saison
« Reactie #6 Gepost op: 06-03-2008 07:06 u »
Ga je 'm kurken?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.111
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: American saison
« Reactie #7 Gepost op: 06-03-2008 08:40 u »
Kurken? Nee gewoon bottelen, en wellicht drie grote (0,75 liter) flessen waar dan een kurk op komt. Hoezo  ???

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: American saison
« Reactie #8 Gepost op: 06-03-2008 09:36 u »
Omdat kurksmaak volgens Walsh een onderdeel van het Saisonprofiel kan zijn.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.111
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: American saison
« Reactie #9 Gepost op: 06-03-2008 09:49 u »
Ok, maar mijn kurken geven geen kurksmaak af. :P  :D

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: American saison
« Reactie #10 Gepost op: 06-03-2008 19:56 u »
Omdat kurksmaak volgens Walsh een onderdeel van het Saisonprofiel kan zijn.

Is er geen E-nummer voor 2,4,6 trichloroanisole?  ;D Dat zou het stofje zijn wat verantwoordelijk is voor het typerende smaakje.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.896
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: American saison
« Reactie #11 Gepost op: 06-03-2008 20:54 u »
Season?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.111
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: American saison
« Reactie #12 Gepost op: 06-03-2008 20:56 u »
Nee, americaanse hop en Belgische gist.... :D

Offline RoodeLeeuwVenlo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 685
  • Land: nl
  • Ik brouw geen BierTJES maar BierEN!
    • Preuf & Praotlokaal de Klep
Re: American saison
« Reactie #13 Gepost op: 07-03-2008 11:10 u »
Gaan Nederlanders nu al biersoorten uitvinden voor Amerikanen. Laat ze dat zelf toch doen! ;D

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.111
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: American saison
« Reactie #14 Gepost op: 07-03-2008 11:38 u »
Nee joh, die Amerikanen moeten hier en daar nog wat bijleren. Laatst een Belgisch witbier van een Amerikaan geproefd. Hoppie heeft 'm met azijnzuur moeten corrigeren. En er zat een overdreven bloemige geur aan. >:(  Was niet echt lekker.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: American saison
« Reactie #15 Gepost op: 28-04-2008 13:02 u »
Hee Oscar,
heb je dit bier al gebrouwen?
Ik zit er aan te denken om met de gistkoek van de saison die nu in het gistvat zit ook een versie te maken met amerikaanse hop (Cascade).


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.111
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: American saison
« Reactie #16 Gepost op: 28-04-2008 13:20 u »
Hee Oscar,
heb je dit bier al gebrouwen?

Nog niet, de gist is net binnen, die ga ik vanavond smacken en dan komende zondag (4 mei, bier-herdenkingdag  ;D) brouwen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.111
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: American saison
« Reactie #17 Gepost op: 28-04-2008 22:49 u »
Over Frsge Ghyscht gesproken Vanavond bij mijn afhaalpunt de 3724 Belgian saison gehaald. Stond een datum van 21 April 2008 op. Net een week oud  :dansen:  Deze meteen gesmackt en begint nu al op te bollen, dat wordt morgen in het wort kieperen en beluchten.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: American saison
« Reactie #18 Gepost op: 30-04-2008 11:12 u »
Hoort er geen suiker in een saison?


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.111
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: American saison
« Reactie #19 Gepost op: 30-04-2008 13:46 u »
Hoort er geen suiker in een Saison?

In die van mij niet... ;)

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.111
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: American saison
« Reactie #20 Gepost op: 30-04-2008 15:12 u »
Ik heb de hopstorting iets veranderd...

Basis :
OmschrijvingWaarde
Naam receptAmerican Saison
Brouwdatum30-3-2008
BiertypeSaison
Aantal liters25
Gewenst begin SG1055 (5,9 vol% alc.)
Brouwzaalrendement78.0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater37.31 liter
Maischdikte4.00 l/kilo
Maischwater23.54 liter
Spoelwater11.02 liter
Kooktijd90 min.
Berekende kleur23 EBC (Ray Daniels)
Berekende bitterheid35 EBU (Ray Daniels)

Mout :
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC80.0 %4708 gram3 EBC
Tarwemout7.0 %412 gram3 EBC
Pale alemout10.0 %589 gram6 EBC
Munchenermout 15 EBC3.0 %177 gram16 EBC


Hop :
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Northern Brewer (USA)6.0 %40 gram90 min.24 EBU
Golding (USA)4.5 %15 gram30 min.5 EBU
Cascade5.0 %40 gram10 min.6 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soort3724 Belgian Saison
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume giststarter500 ml
Beluchtings tijd36 uur
Temperatuur giststarter20C
OpmerkingenGiststarter wordt afgegoten en bijgevuld op de dag van brouwen


Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
150C5 minuten4.00 l/kg
267C60 minuten4.00 l/kg
372C15 minuten4.00 l/kg



Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.111
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: American saison
« Reactie #21 Gepost op: 04-05-2008 12:56 u »
Zo, nu aan het spoelen en voor het eerst mijn spoelwater ook aangezuurd... :brouwen:

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: American saison
« Reactie #22 Gepost op: 04-05-2008 13:32 u »
Op welke temperatuur ga je vergisten?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.111
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: American saison
« Reactie #23 Gepost op: 04-05-2008 13:36 u »
Ik denk op zo'n 23 C. Deze gist gaat van 21-26 C  Dus ik doe een mooie middenweg.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: American saison
« Reactie #24 Gepost op: 04-05-2008 13:49 u »
Ik ben erg benieuwd naar je vergisting, ik lees namelijk overal op dit forum dat dit zo'n langzame gist is. Mijn saison ging van 1045 naar 1008  binnen een week. Dat is dus een svg van 82%, en de suiker moet er nog bij!
Dit was Dupont gist opgekweekt uit een flesje, vergist bij 28 graden. Hij kwam overigens pas op gang toen ik de temperatuur verhoogde van 23 naar 26 graden.

Ik denk op zo'n 23C Deze gist gaat van 21-26C  Dus ik doe een mooie middenweg...

ff off topic. Op de site van Wyeast staat
Citaat
Temperature Range: 70-95F, 21-35C
in BrouwVisie staat inderdaad 21-26. Het is me al eerder opgevallen dat deze gegevens niet overeen komen. Hoe komt dat?