American saison

Gestart door Oscar, 05-03-2008 19:53 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Oscar

Het ene bier is nog niet gebrouwen en het andere bier wordt al weer ingepland...Dit zat ik me te bedenken op mijn weg terug naar huis. Een mooi bier voor de zomer. Licht bitterig en fris, ietsje citrus in de geur en smaak met een licht hoppig karakter: een saison dus.

Hier het beoogde recept:

Basis :
OmschrijvingWaarde
Naam receptAmerican Saison
Brouwdatum30-3-2008
BiertypeSaison
Aantal liters25
Gewenst begin SG1055 (5,93vol% alc.)
Brouwzaalrendement78.0%

Mout :
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC80.0 %4708 gram3 EBC
Tarwemout7.0 %412 gram3 EBC
Pale alemout10.0 %589 gram6 EBC
Munchenermout 15 EBC3.0 %177 gram16 EBC

Hop :
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijd
Chinook11.6 %13 gram90 min.
Crystal3.5 %34 gram30 min.
Crystal3.5 %38 gram10 min.

Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soort3724 Belgian Saison
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume giststarter500 ml
Beluchtings tijd36 uur
Temperatuur giststarter20°C
OpmerkingenGiststarter wordt afgegoten en bijgevuld op de dag van brouwen

Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
150°C5 minuten4.00 l/kg
267°C60 minuten4.00 l/kg
372°C15 minuten4.00 l/kg

pH voor behandelen0
pH na behandelen0
Maisch behandeld met
ml toegevoegd0

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater34.56 liter
Maischdikte4.00 l/kilo
Maischwater23.54 liter
Spoelwater11.02 liter
Kooktijd90 min.
Berekende kleur23 EBC (Ray Daniels)
Berekende bitterheid34 EBU (Ray Daniels)

Dit moet ergens eind maart begin april gebrouwen worden.

Misschien dat een dryhopping met Cascade hierin niet zal misstaan. :denken:

William

Lijkt me erg lekker.  :lekkerbier:

Hou er met deze gist wel rekening mee dat je vergistingsvat een heel tijdje vol zal zitten.

Oscar

Ik heb ongeveer 35 liter headspace in mijn hoofdvergistingsvat, dat moet toch genoeg zijn? Of blow-off spulletjes voor de zekerheid?

William

Eigenlijk bedoel ik te zeggen dat de Belgische Saison gist er nog al lang over doet om z'n sg puntjes op te snoepen.

Oscar

Aha, nou da's geen probleem, doen we daarna gewoon een ondergister.  ;)

MO

Ik zou die Chinook maar eens op 10% zetten. Of 9. Dat is oogst 2005, weet je!

Edgar


Oscar

Kurken? Nee gewoon bottelen, en wellicht drie grote (0,75 liter) flessen waar dan een kurk op komt. Hoezo  ???

Edgar

Omdat kurksmaak volgens Walsh een onderdeel van het Saisonprofiel kan zijn.

Oscar

Ok, maar mijn kurken geven geen kurksmaak af. :P  :D

Johannes

Citaat van: Edgar op 06-03-2008  09:36 uOmdat kurksmaak volgens Walsh een onderdeel van het Saisonprofiel kan zijn.

Is er geen E-nummer voor 2,4,6 trichloroanisole?  ;D Dat zou het stofje zijn wat verantwoordelijk is voor het typerende smaakje.

EBC


Oscar

Nee, americaanse hop en Belgische gist.... :D

RoodeLeeuwVenlo

Gaan Nederlanders nu al biersoorten uitvinden voor Amerikanen. Laat ze dat zelf toch doen! ;D

Oscar

Nee joh, die Amerikanen moeten hier en daar nog wat bijleren. Laatst een Belgisch witbier van een Amerikaan geproefd. Hoppie heeft 'm met azijnzuur moeten corrigeren. En er zat een overdreven bloemige geur aan. >:(  Was niet echt lekker.

De-Geert

Hee Oscar,
heb je dit bier al gebrouwen?
Ik zit er aan te denken om met de gistkoek van de saison die nu in het gistvat zit ook een versie te maken met amerikaanse hop (Cascade).


Oscar

Citaat van: De-Geert op 28-04-2008  13:02 uHee Oscar,
heb je dit bier al gebrouwen?

Nog niet, de gist is net binnen, die ga ik vanavond smacken en dan komende zondag (4 mei, bier-herdenkingdag  ;D) brouwen.

Oscar

Over Färsge Ghyscht gesproken Vanavond bij mijn afhaalpunt de 3724 Belgian saison gehaald. Stond een datum van 21 April 2008 op. Net een week oud  :dansen:  Deze meteen gesmackt en begint nu al op te bollen, dat wordt morgen in het wort kieperen en beluchten.

De-Geert

Hoort er geen suiker in een saison?


Oscar

Citaat van: De-Geert op 30-04-2008  11:12 uHoort er geen suiker in een Saison?

In die van mij niet... ;)

Oscar

Ik heb de hopstorting iets veranderd...

Basis :
OmschrijvingWaarde
Naam receptAmerican Saison
Brouwdatum30-3-2008
BiertypeSaison
Aantal liters25
Gewenst begin SG1055 (5,9 vol% alc.)
Brouwzaalrendement78.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater37.31 liter
Maischdikte4.00 l/kilo
Maischwater23.54 liter
Spoelwater11.02 liter
Kooktijd90 min.
Berekende kleur23 EBC (Ray Daniels)
Berekende bitterheid35 EBU (Ray Daniels)

Mout :
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC80.0 %4708 gram3 EBC
Tarwemout7.0 %412 gram3 EBC
Pale alemout10.0 %589 gram6 EBC
Munchenermout 15 EBC3.0 %177 gram16 EBC

Hop :
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Northern Brewer (USA)6.0 %40 gram90 min.24 EBU
Golding (USA)4.5 %15 gram30 min.5 EBU
Cascade5.0 %40 gram10 min.6 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soort3724 Belgian Saison
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume giststarter500 ml
Beluchtings tijd36 uur
Temperatuur giststarter20°C
OpmerkingenGiststarter wordt afgegoten en bijgevuld op de dag van brouwen

Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
150°C5 minuten4.00 l/kg
267°C60 minuten4.00 l/kg
372°C15 minuten4.00 l/kg


Oscar

Zo, nu aan het spoelen en voor het eerst mijn spoelwater ook aangezuurd... :brouwen:

De-Geert

Op welke temperatuur ga je vergisten?

Oscar

Ik denk op zo'n 23 °C. Deze gist gaat van 21-26 °C  Dus ik doe een mooie middenweg.

De-Geert

Ik ben erg benieuwd naar je vergisting, ik lees namelijk overal op dit forum dat dit zo'n langzame gist is. Mijn saison ging van 1045 naar 1008  binnen een week. Dat is dus een svg van 82%, en de suiker moet er nog bij!
Dit was Dupont gist opgekweekt uit een flesje, vergist bij 28 graden. Hij kwam overigens pas op gang toen ik de temperatuur verhoogde van 23 naar 26 graden.

Citaat van: Oscar op 04-05-2008  13:36 uIk denk op zo'n 23°C Deze gist gaat van 21-26°C  Dus ik doe een mooie middenweg...

ff off topic. Op de site van Wyeast staat
CiteerTemperature Range: 70-95F, 21-35C
in BrouwVisie staat inderdaad 21-26. Het is me al eerder opgevallen dat deze gegevens niet overeen komen. Hoe komt dat?


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.