Eiwit- of zetmeeltroebeling in bier

Gestart door loghum, 05-03-2008 12:52 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

loghum

Er wordt gesproken over eiwit- en zetmeeltroebeling in bier.
Hoe kun je nu bepalen welke troebeling er in een glas bier aanwezig is?


Jacques

Met een jodiumoplossing kun je zetmeel aantonen. Als de druppel blauw wordt dan heb je zetmeel te pakken. Wel goed opletten want vaak kun je het niet goed zien door de verdunning van de druppel.

MO

Wanneer wordt er gesproken over zetmeeltroebeling? Het is eiwit of gist, zetmeel hoort eigenlijk niet in bier.

Jacques

Het mag dan wel niet horen, toch komt het voor als te kort of bij een verkeerde temperatuur gemaischt is.

William

Je kunt ook in het bier spugen en kijken of de troebeling na verloop van tijd minder wordt door amylase uit het speeksel

Henielma

Citaat van: MO op 05-03-2008  20:24 uWanneer wordt er gesproken over zetmeeltroebeling? Het is eiwit of gist, zetmeel hoort eigenlijk niet in bier.
Bij witbier is toch in beperkte mate zetmeeltroebeling gewenst? Dit wordt bereikt door bij het koken een beetje bloem toe te voegen.

RobinB

Citaat van: William op 05-03-2008  20:35 uJe kunt ook in het bier spugen en kijken of de troebeling na verloop van tijd minder wordt door amylase uit het speeksel
Je kan ook (veel) spugen in het wort en zo een heel autenthiek pre-historisch "bier" maken! ;D

Piet_v

Citaat van: RobinB op 05-03-2008  21:54 uJe kan ook (veel) spugen in het wort en zo een heel autenthiek pre-historisch "bier" maken! ;D

Dat ze mogen smaken jongens !

William

Citaat van: RobinB op 05-03-2008  21:54 uJe kan ook (veel) spugen in het wort en zo een heel autenthiek pre-historisch "bier" maken! ;D

Of zelf-replicerend amylase in jouw speeksel hebben.

In een eerder topic heb ik al eens laten zien dat je (nu even uit mijn hoofd) met 1 ml speeksel in 15 minuten ongeveer 1 gr zetmeel kunt om zetten. Voor 15 liter bier met een stort van 4 kg mout (ongeveer 3 kg zetmeel) zou je dus 750 ml speeksel nodig hebben om binnen een uur alles omgezet te hebben.

Niet lekker.

RobinB

Het ging me in dit voorbeeld meer om de fermentatie dan de zetmeelomzetting. :)
Als je al prehistorisch bier wilt maken, neem dan gewoon de aloude graan-kauw-spuug methode.
Kauw op je graan (misschien voor het gemak mout nemen?) tot het zoet smaakt en spuug dit in een kom/karaf. Herhaal dit tot je gewenste hoeveelheid en leng eventueel aan met water. Voor 1 รก 2 liter van dit goedje kan je dus al redelijk snel klaar zijn. Filter het in een meelzeef of grofmazig doek en zet het product een weekje weg voor de fermentatie. De aanwezige micro-organismen uit je mond zullen hun werk doen en zo zal iedere "brouwer" een eigen specifiek biersmaakje geven!  :proost:

Vraag is wel of onze tedere moderne maagdarmsysteempjes nog wel opgewassen zijn tegen een dergelijk fermentatieproduct, maar ook dat zal je vast redelijk snel merken! ;D

:D

Edgar

Eh, kunnen we ergens anders over praten...? :ziek: :D

loghum

IK was benieuwd of het te zien zou zijn met bijv. een speciale lichtsoort



 

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.