Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Eiwit- of zetmeeltroebeling in bier  (gelezen 4623 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline loghum

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 48
Eiwit- of zetmeeltroebeling in bier
« Gepost op: 05-03-2008 12:52 u »
Er wordt gesproken over eiwit- en zetmeeltroebeling in bier.
Hoe kun je nu bepalen welke troebeling er in een glas bier aanwezig is?



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.489
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Eiwit- of zetmeeltroebeling in bier
« Reactie #1 Gepost op: 05-03-2008 12:56 u »
Met een jodiumoplossing kun je zetmeel aantonen. Als de druppel blauw wordt dan heb je zetmeel te pakken. Wel goed opletten want vaak kun je het niet goed zien door de verdunning van de druppel.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.442
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Eiwit- of zetmeeltroebeling in bier
« Reactie #2 Gepost op: 05-03-2008 20:24 u »
Wanneer wordt er gesproken over zetmeeltroebeling? Het is eiwit of gist, zetmeel hoort eigenlijk niet in bier.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.489
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Eiwit- of zetmeeltroebeling in bier
« Reactie #3 Gepost op: 05-03-2008 20:30 u »
Het mag dan wel niet horen, toch komt het voor als te kort of bij een verkeerde temperatuur gemaischt is.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.005
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Eiwit- of zetmeeltroebeling in bier
« Reactie #4 Gepost op: 05-03-2008 20:35 u »
Je kunt ook in het bier spugen en kijken of de troebeling na verloop van tijd minder wordt door amylase uit het speeksel

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.156
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Eiwit- of zetmeeltroebeling in bier
« Reactie #5 Gepost op: 05-03-2008 20:42 u »
Wanneer wordt er gesproken over zetmeeltroebeling? Het is eiwit of gist, zetmeel hoort eigenlijk niet in bier.
Bij witbier is toch in beperkte mate zetmeeltroebeling gewenst? Dit wordt bereikt door bij het koken een beetje bloem toe te voegen.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Eiwit- of zetmeeltroebeling in bier
« Reactie #6 Gepost op: 05-03-2008 21:54 u »
Je kunt ook in het bier spugen en kijken of de troebeling na verloop van tijd minder wordt door amylase uit het speeksel
Je kan ook (veel) spugen in het wort en zo een heel autenthiek pre-historisch "bier" maken! ;D

Offline Piet_v

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 91
  • Land: be
Re: Eiwit- of zetmeeltroebeling in bier
« Reactie #7 Gepost op: 05-03-2008 22:01 u »
Je kan ook (veel) spugen in het wort en zo een heel autenthiek pre-historisch "bier" maken! ;D

Dat ze mogen smaken jongens !

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.005
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Eiwit- of zetmeeltroebeling in bier
« Reactie #8 Gepost op: 05-03-2008 22:03 u »
Je kan ook (veel) spugen in het wort en zo een heel autenthiek pre-historisch "bier" maken! ;D

Of zelf-replicerend amylase in jouw speeksel hebben.

In een eerder topic heb ik al eens laten zien dat je (nu even uit mijn hoofd) met 1 ml speeksel in 15 minuten ongeveer 1 gr zetmeel kunt om zetten. Voor 15 liter bier met een stort van 4 kg mout (ongeveer 3 kg zetmeel) zou je dus 750 ml speeksel nodig hebben om binnen een uur alles omgezet te hebben.

Niet lekker.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Eiwit- of zetmeeltroebeling in bier
« Reactie #9 Gepost op: 06-03-2008 11:40 u »
Het ging me in dit voorbeeld meer om de fermentatie dan de zetmeelomzetting. :)
Als je al prehistorisch bier wilt maken, neem dan gewoon de aloude graan-kauw-spuug methode.
Kauw op je graan (misschien voor het gemak mout nemen?) tot het zoet smaakt en spuug dit in een kom/karaf. Herhaal dit tot je gewenste hoeveelheid en leng eventueel aan met water. Voor 1 2 liter van dit goedje kan je dus al redelijk snel klaar zijn. Filter het in een meelzeef of grofmazig doek en zet het product een weekje weg voor de fermentatie. De aanwezige micro-organismen uit je mond zullen hun werk doen en zo zal iedere "brouwer" een eigen specifiek biersmaakje geven!  :proost:

Vraag is wel of onze tedere moderne maagdarmsysteempjes nog wel opgewassen zijn tegen een dergelijk fermentatieproduct, maar ook dat zal je vast redelijk snel merken! ;D

:D

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Eiwit- of zetmeeltroebeling in bier
« Reactie #10 Gepost op: 06-03-2008 11:47 u »
Eh, kunnen we ergens anders over praten...? :ziek: :D

Offline loghum

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 48
Re: Eiwit- of zetmeeltroebeling in bier
« Reactie #11 Gepost op: 06-03-2008 12:35 u »
IK was benieuwd of het te zien zou zijn met bijv. een speciale lichtsoort



 

Tags: zetmeel eiwitten