Hallo brouwers,
Gisteren weer een relaxte brouwdag gehad. Dit keer stond een Belgian Pale Ale op het programma. Het recept is gebaseerd op de de Koninck kloon van A3.
Helaas was er geen Saaz voorhanden, dus ben ik gegaan voor de Tettnanger. Ik heb ook eens gekozen voor een korrelgist, leek me wel een keer makkelijk. De Safale-04 English Ale is nu flink bezig... Hieronder het recept.
Biertype: Belgian Pale Ale (de Keysert)
Begin SG: 1048
Berekende kleur: 19 EBC
Berekende bitterheid: 23 EBU
Vermeld de hoeveelheden per 11,6 liter wort/bier
Mout & suiker
1000 gram 40% Pilsmout 3 EBC
1000 gram 40% Vienna 7 EBC
500 gram 20% Amber 50 EBC
Water
12,0 L maischwater
6,5 L spoelwater
Maischschema
10 min 52 gr C
25 min 60 gr C
40 min 70 gr C
05 min 78 gr C
Hop
17,5 gram Tettnanger 3,8 % alfa bloemen kooktijd 90 min
14,0 gram Tettnanger 3,8 % alfa bloemen kooktijd 30 min
Kooktijd
Totale kooktijd wort: 90 min
Gist
Naam gist: Fermentis Safale-04 - English ale
Het filter verstopte wat tijdens het filtreren. Het gehele filterproces heeft ongeveer 40 minuten geduurd.
Na het koelen bleek het begin SG iets hoger uit te pakken 1052.
De hoofdvergisting is nu flink op gang gekomen. De planning is om overmorgen (na 3 dagen) de lagering in te zetten voor 2 weken.
Dan kan het op fles... en maar afwachten of het wat wordt...
Groeten Karel.